Recenzje książki "Gambit królowej"

Dodaj swoją recenzję

Napięcie iście tragiczne

13.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka była znakomita. Czytałam ją z napięciem, z jakim dawno nie czytałam żadnej powieści. A przecież to o szachach, których nie lubię i w zasadzie bez wielkiej akcji, a trzymało w napięciu aż do końca. Patrzę, kto wydał: no tak... Teraz rozumiem: Czarne. To trochę powieść jak u Dickensa. Biedna sierota, której los jest przeciwny. Lubi szachy i ... {} Recenzja książki Gambit królowej

@Renax@Renax {}× 22

Szachy i demony za zamkniętymi drzwiami

1.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Beth Harmon jako mała dziewczynka trafia do domu dziecka. Jak można się domyślić, życie w takich warunkach nie jest bajkowe. Opiekunowie domu dziecka faszerują wychowanków "zielonymi pigułkami", by te były spokojnie i nie sprawiały kłopotów. Dni Beth wypełnia nauka i odliczanie do kolejnej dawki medykamentów. Kiedy woźny sierocińca pan Sheibel wpr... {} Recenzja książki Gambit królowej

@Rakshell@Rakshell {}× 3

Szach-mat

10.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka napisana w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku nagle podbija świat dzięki swojej netflixowej adaptacji. Do książki podszedłem przez moje zainteresowanie szachami nie przez obejrzenie serialu i muszę przyznać, jako ktoś, kto grając w szachy czuję dużą rozrywkę, książkę czytało mi się świetnie. Fabuła jest prosta: dziewczynę z sierocińca... {} Recenzja książki Gambit królowej

Arcymistrzowska literatura

3.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ruchy w szachach pokazał mi tata. W dzieciństwie grywał ze mną i choć nie pamiętam czy udawało mi się wygrywać, wiem, że to była dla mnie spora frajda. O tym, że szachy to coś bardziej skomplikowanego przekonałam się na studiach, kiedy grając z kim o niebo lepszym ode mnie, konsekwentnie przegrywałam i musiałam zmywać wieczorny zestaw brudnych nac... {} Recenzja książki Gambit królowej

@canis.luna@canis.luna {}× 5

Gambit królowej

3.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka ta wpadła mi w ręce po obejrzeniu serialu inspirowany powieścią, zakochałam się w tej historii zresztą nie tylko ja, bo mini serial okazał się fenomenem, nie minęły nawet dwa tygodnie, a dzieło Waltera Tevisa zostało przeze mnie wręcz połknięte. Co prawda nie przepadam najpierw oglądać ekranizację, a następnie czytać książkę jednak w tym p... {} Recenzja książki Gambit królowej

@AnthiaBlake@AnthiaBlake {}× 2

Gambit królowej

25.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedyś próbowałam grać w szachy na komputerze, jednak wydawało mi się to zbyt trudne i skomplikowane. Jedyną grą w jaką grywałam najczęściej i najchętniej były karty. Czytając "Gambit królowej" pojawia się ogromna chęć sięgnięcia po szachownicę, zainstalowaniu aplikacji na telefon czy włączeniu jej na pc. Nic dziwnego, że ekranizacja Netflixa zdo... {} Recenzja książki Gambit królowej

@_sapphiresoul@_sapphiresoul {}× 10

Królewski gambit, obrona sycylijska, walka z samym sobą

13.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Gambit królowej” to książka niezwykła. Nie powinna mnie wciągnąć, nie powinnam być zaintrygowana, zainteresowana i nie powinnam z zapartym tchem śledzić poczynań głównej bohaterki. Nie mam nic wspólnego z szachami, nie gram, nie interesuję się, nie rozumiem, nigdy mnie nie przyciągały i nie miałam ochoty tego zmienić. Aż do teraz. Kiedy zobaczyła... {} Recenzja książki Gambit królowej

@Nina@Nina {}× 26

Harmon

20.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dzisiaj o książce i trochę o serialu. ⁣ Do jednego i drugiego przyciąga jak magnez ta okładka, te oczy i spojrzenie, które uwiedzie każdego.⁣ Serial na @netflixpl dawno już za mną.⁣ Obejrzałam całość za jednym podejściem, nie inaczej było z książką, mimo, że znałam już historię. Chciałam jednak sprawdzić, co jest lepsze, ale też przyznaję, że ... {} Recenzja książki Gambit królowej

@czerwonakaja@czerwonakaja {}× 2
O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl