Recenzje książki "Król przyjmuje"

Dodaj swoją recenzję

W poszukiwaniu... królestwa?

28.12.2019

Kpić ze świata, z jego niedoskonałości i pretensjonalności, z ludzi opętanych pędem za nowością lub zakorzenieniem w tradycji, wkładać ironiczne komentarze w usta bohatera bezwolnego, stroniącego od intensywnego angażowania się w zmiany, mającego czas na myślenie ale i bezmyślność - jakie to typowe dla Eduarda Mendozy. I jak świetnie spisane. ... Recenzja książki Król przyjmuje

@Pani_Ka@Pani_Ka × 2

Niebanalna historia

25.11.2019

"Król przyjmuje" to pierwsza część trylogii "Zasady Dynamiki". Pierwsza zasada dynamiki Newtona głosi, że jeżeli na ciało nie działa żadna siła lub działające siły się równoważą, to ciało pozostaje w spoczynku lub porusza się ruchem jednostajnym prostoliniowym względem nieruchomego układu odniesienia. Tak właśnie przeżywa swoje życie bohater tej k... Recenzja książki Król przyjmuje

Rufo Batalla i zasady dynamiki Newtona.

WYBÓR REDAKCJI
17.12.2019

@Obrazek Chociaż kilka pozycji z literatury iberyjskiej mam już za sobą, lektura książki „Król przyjmuje” była moim pierwszym spotkaniem z twórczością Eduardo Mendozy. Nie wiem, czy wybrałam sobie dobrą lekturę na to pierwsze spotkanie, bo nie czytałam tej powieści na jednym wdechu. Książka jest ciekawa i wciąga, ale wymaga skupienia, a brak akc... Recenzja książki Król przyjmuje

Historia bez historii...

WYBÓR REDAKCJI
17.12.2019

Nigdy nie miałam styczności z prozą Mendozy, choć autor ciągle mnie kusił. Co chwilę jego tytuły zerkały na mnie z półek księgarń oraz jego książki były mi często polecane w różnych miejscach. To autor o dość dużym dorobku artystycznym, który zdobył Nagrodę Cervantesa! W końcu musiałam coś dorwać w swoje łapska i przeczytać, bo aż wstyd nie znać. ... Recenzja książki Król przyjmuje

@Babi@Babi × 2

Król przyjmuje

WYBÓR REDAKCJI
9.12.2019

Moje pierwsze spotkanie z twórczością Eduardo Mendozy za sprawą powieści „Król przyjmuje” nie wypadło zbyt zachęcająco. Zaledwie skończyłam czytać i nie mam ochoty na dalszą przygodę z tym autorem. Jego utwór to sama polityka, komentarz do wydarzeń roku 1968, kiedy dzieje się akcja i kiedy poznajemy młodego dziennikarza – Rufo Batallę, któremu prz... Recenzja książki Król przyjmuje

@LiterAnka@LiterAnka × 5

Rufo Batalla, pierogi i reszta świata

WYBÓR REDAKCJI
1.12.2019

Zostaje wysłany na wesele księcia Liwonii z piękną Izabelą. Nie byłoby w tym nic dziwnego, ale ten kraj… nie istnieje, a Rufo zostaje wciągnięty w tajemniczą intrygę. „Król przyjmuje” Eduardo Mendozy to pierwsza część trylogii „Zasady Dynamiki”. To swoisty zapis wydarzeń historycznych, które ukształtowały współczesny świat. Wszystko zaczyna się w... Recenzja książki Król przyjmuje

@Zaneta@Zaneta × 1

Królowi się nie odmawia, czyli Mendozy wędrówka przez współczesną historię

WYBÓR REDAKCJI
25.11.2019

Z twórczością Mendozy do tej pory nie było mi po drodze. Ostatnio czytałam coś autora jeszcze na studiach i wtedy też przygoda się skończyła. Dzięki Klubowi Recenzenta nakanapie.pl wróciłam do twórczości Mendozy. I bardzo się cieszę, że tak zrobiłam. "Król przyjmuje" to pierwsza część trylogii "Zasady dynamiki". Główny bohater - Rufo dostaje nie... Recenzja książki Król przyjmuje

Jakże odmówić, gdy Król przyjmuje.

WYBÓR REDAKCJI
22.11.2019

" - Teraz? - Tak proszę pana. Gdyby nie chodziło o teraz, tobym nie pytał. - No ale co tak pana ciągnie do Hiszpanii? - Nie jadę do Hiszpanii, tylko do [...]" (s. 329) No właśnie. Dokąd pragnie pojechać Rufo, główny bohater Króla? Wystarczy przeczytać nową powieść Eduardo Mendozy żeby się przekonać. Na początku mały skrót dla leniwy... Recenzja książki Król przyjmuje

@Mackowy@Mackowy × 11
O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl