Recenzje książki "Lokatorka Wildfell Hall"

Dodaj swoją recenzję

Powieść o silnej i niezależnej kobiecie XIX-wiecznej

26.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Klasyka literatury angielskiej, pierwsze w Polsce wydanie powieści Anne Bronte. "Lokatorka Wildfell Hall"to powieść, która łamie stereotypy i konwenanse. Akcja rozgrywa się w pierwszej połowie XIX wieku, a tytułowa bohaterka to jeden z niewielu przykładów silnych, niezłomnych i niezależnych postaci kobiecych w historii literatury. Helen Gra... {} Recenzja książki Lokatorka Wildfell Hall

@Mollinka_90@Mollinka_90 {}× 6

Lokatorka Wildfell Hall

7.04.2014

Muszę przyznać, że ze wszystkich trzech sióstr Brontë to właśnie powieści Anne przypadły mi najbardziej do gustu. Oczywiście kocham wszystkie dzieła Charlotte i Emily, ale "Agnes Grey" oraz "Lokatorka Wildfell Hall" Anne to dla mnie istne perełki literatury. Autorka urzekła mnie realnością swoich historii, zwracaniem uwagi na najdrobniejsze szczegó... {} Recenzja książki Lokatorka Wildfell Hall

Temat zawsze aktualny

22.02.2014

Jakże ta książka jest wspaniała! Porwała mnie od pierwszego zdania. Kiedy tylko przeczytałam początek byłam pewna, że książka okaże się cudowna i nie będę potrafiła się od niej oderwać. W ogóle się pomyliłam. Tak wspaniałej lektury nie czytałam dawno. W opuszczonym dotychczas dworze Wildfell Hall pojawia się piękna wdowa Hellen Graham wraz z pięci... {} Recenzja książki Lokatorka Wildfell Hall

Lokatorka Wildfell Hall

7.12.2013

To prawdziwa przyjemność sięgnąć ponownie po klasykę. Epoka wiktoriańska, to mój ulubiony okres w literaturze, w którym siostry Brontë tak wyraźnie zaznaczyły swoją obecność. Dziś zapraszam na spotkanie z Anne Brontë i jej Lokatorką Wildfell Hall. Ta angielska powieściopisarka i poetka urodziła się w 1820 r., jako córka irlandzkiego pastora. Nauki ... {} Recenzja książki Lokatorka Wildfell Hall

"LOKATORKA WILDFELL HALL"

2.12.2013

Kiedy niezwykle piękna kobieta wraz ze swoim dzieckiem wprowadza się do dworu Wildfell Hall, natychmiast budzi zainteresowanie wśród sąsiadów, a towarzysząca jej aura tajemniczości wywołuje lawinę plotek. Jednak nikt nawet w połowie nie jest bliski rozwiązania zagadki Helen Graham, a sama zainteresowana nie spieszy się z wyjaśnieniami. Wśród garstk... {} Recenzja książki Lokatorka Wildfell Hall

@malaM@malaM {}

Lokatorka Wildfell Hall

6.11.2013

Siostry Brontë popularne są już od ponad półtora wieku. Śmiało można powiedzieć, że obecnie przeżywają drugą młodość. Pierwszy raz spotkałam się z nimi nie tak dano temu, bo w te wakacje, przy okazji ,,Jane Eyre. Autobiografia". Opowieść ta poruszyła moje serce, dlatego też z wielką chęcią sięgnęłam po ,,Lokatorką Wildfell Hall" Anne Brontë. Mogę j... {} Recenzja książki Lokatorka Wildfell Hall

Pozycja kobiety w początkach XIX wieku.

28.09.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powieść Anne Brontë opowiada o młodej kobiecie, która pewnego dnia zamieszkała w opuszczonej posiadłości Wildfell Hall wraz ze swoim małoletnim synem oraz oddaną służącą Rachel. Mieszkańcom okolic przedstawiła się jako Helen Graham, lecz nie ujawniła nic konkretnego ze swej przeszłości. Domysły odnośnie jej pochodzenia i powody, dla których zdecydo... {} Recenzja książki Lokatorka Wildfell Hall

@Amarisa@Amarisa {}× 1

Interesująca lokatorka

23.09.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pierwszy raz sięgnęłam po Anne Brontë. Byłam zachęcona opiniami innych blogerek na temat twórczości sióstr i postanowiłam sama zobaczyć, czy jest warto zagłębić się w lekturze. Lokatorka z Wildfell Hall to niesamowicie urokliwa i jakkolwiek to zabrzmi, również delikatna powieść, którą czyta się dość przyjemnie. Sama treść jest właśnie nastrojowa i... {} Recenzja książki Lokatorka Wildfell Hall

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe