Recenzje książki "O północy w Czarnobylu"

Dodaj swoją recenzję

Czego świat się nie spodziewał

16.09.2021

Największa nuklearna katastrofa... Po oglądnięciu mini serialu na HBO – Czarnobyl, który był bardzo ciekawy, chciałam dowiedzieć się więcej. Po opiniach ta książka nadawała się do tego idealnie. Jest tutaj bardzo dużo szczegółów, gdzie ja, która nie znam się na fizyce, chemii i tych wszystkich reakcjach jądrowych, poza tym, że niektóre s... Recenzja książki O północy w Czarnobylu

@M_d_books@M_d_books × 1

Prawda o Czarnobylu

20.06.2021

" Chorobę popromienną stworzył człowiek i jest ona okrutną, złożoną i mało poznaną dolegliwością, która wystawia nowoczesną medycynę na wielką próbę." (str 265) Wielki szacunek dla Autora za stworzenie tak dokładnej historii największej katastrofy jądrowej na świecie, przedstawionej w sposób dostępny mimo fachowego słownictwa. Lektura wciąga od p... Recenzja książki O północy w Czarnobylu

@asach1@asach1 × 10

CZARNOBYLSKI MIT

30.05.2021

35 lat temu w długi weekend majowy 1986 roku nad Polską przeszła radioaktywna chmura. Władze naszego kraju zarządziły by wszystkie dzieci przyjęły płyn Lugola. Mając 13 lat tuż po apelu w szkole, na którym Dyrekcja przekazała nam instrukcje, co mamy robić udałam się do najbliższej przychodni na ulicy Wałowej w Tarnowie. 26 kwietnia minęła kolejna... Recenzja książki O północy w Czarnobylu

Polecam

25.02.2020

O Czarnobylu słyszał (prawie) każdy, a to za sprawą elektrowni atomowej o tej samej nazwie. ZSRR miał wielkie plany, by dać upust swojej gigantomanii, chciał zbudować największą elektrownię atomową na świecie, ale wybuch jednego z reaktorów w 1986r pokrzyżował te plany. O północy w Czarnobylu to efekt tytanicznej pracy autora. Kiedy pierwszy raz ... Recenzja książki O północy w Czarnobylu

Reaktor, który nie chciał słuchać partii

WYBÓR REDAKCJI
24.04.2021

Do niedawna Czarnobyl był dla mnie mglistym wspomnieniem z dzieciństwa – słowem wypowiadanym z zaniepokojeniem w głosie przez mamę i babcię, przebłyskiem wiadomości w czarno-białym telewizorze. Pamiętam, że pytałam, co to ten Czarnobyl – nie pamiętam, co mi odpowiadano. Stał się czymś więcej po przeczytaniu Jaskółek z Czarnobyla. Książka ta wci... Recenzja książki O północy w Czarnobylu

@LetMeRead@LetMeRead × 39

Najpierw książka, potem film? niekoniecznie ...

WYBÓR REDAKCJI
22.05.2020

Zastanawiałem się czy w ogóle czytać "O północy w Czarnobylu" skoro niedawno oglądałem świetny serial na HBO na ten temat i chyba, poprawcie mnie jeśli się mylę, oparty właśnie na książce Higginbothama, dodatkowo objętość tego dzieła wydawała mi nieco odstraszająca, bo to 560 stron - czytywałem co prawda i dwa razy grubsze knigi, ale zazwyczaj mia... Recenzja książki O północy w Czarnobylu

@Mackowy@Mackowy × 31

"reportaż, który czyta się jak thriller"

WYBÓR REDAKCJI
4.02.2020

“O Północy w Czarnobylu” autorstwa Adama Higginbothama to rewelacyjna pozycja. Nie bez powodu znalazła się w zestawieniu 10 najlepszych książek ubiegłego roku magazynu New York Times. Na fali popularności serialu HBO i wzrostu zainteresowania katastrofą w Czarnobylu, na rynku wydawniczym ukazało się zarówno sporo wznowień, jak i kilka zupełnie no... Recenzja książki O północy w Czarnobylu

@Sylwia_K@Sylwia_K × 8

Genialnie napisana książka!

WYBÓR REDAKCJI
30.01.2020

Genialna! Książkę już od pierwszych stron, do ostatnich czytałam z zapartym tchem! I niech nie przerazi Was jej wielkość i liczba stron. Sami nie zauważycie, kiedy i jak błyskawicznie ją przeczytacie! jest napisana prostym i lekkim językiem, a do tego od razu całkowicie wciąga i pokazuje nam wiele faktów oraz tajemnic, które miały miejsce na prze... Recenzja książki O północy w Czarnobylu

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl