Recenzje książki "Opowieść podręcznej. Powieść graficzna"

Dodaj swoją recenzję

OPOWIEŚĆ PODRĘCZNEJ [Skazani na czytanie]

19.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kobieta, którą każe się nazywać Fredą jest Podręczną. Oznacza to, że jej życie jest zależne od jednego z Komendantów Republiki Gilead, jego żony oraz od tego czy urodzi im dziecko. Najgorsze jest to, że pamięta życie sprzed świata, w którym przyrost naturalny był tak niski, że kobiety zostały pozbawione wartości innych niż rozpłodowe i były niewol... {} Recenzja książki Opowieść podręcznej. Powieść graficzna

Recenzja

6.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tym razem recenzja "Opowieści Podręcznej". Zacznę od tego, że książka jest delikatnie nudna. Bohaterka mówi cały czas o tym samym. Rozumiem, że ma to być opowieść o jej życiu i przemyśleniach, ale wiele razy powtarza się ten sam schemat myślowy, te same sformułowania. Świat przedstawiony w książce strasznie mnie cały czas denerwował. Nie mogłam zd... {} Recenzja książki Opowieść podręcznej

”Nie chce być lalką powieszoną na Murze. Nie chcę być takim aniołem bez skrzydeł. Chcę dalej ...

28.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Historię znałam już z serialu, oryginalna książka jeszcze przede mną, więc sięgając po graficzną wersję Opowieści podręcznej już wiedziałam, czego się spodziewać. Ostatnio miałam okazje przeczytać inne powieści graficzne i muszę przyznać, że coraz bardziej podoba mi się taki sposób opowiadania historii. Freda jest Podręczną w Republice Gileadzkie... {} Recenzja książki Opowieść podręcznej. Powieść graficzna

Opowieść podręcznej

28.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Do powieści Margaret Atwood podchodziłam niczym pies do jeża. Nie dlatego, że uważam ją za coś złego i niegodnego mojej uwagi. Bardziej chodziło tutaj o ładunek emocjonalny, jaki niesie za sobą ta historia. Niedawno dotarła do mnie jednak jedna z najnowszych premiery wydawnictwa Jaguar, czyli Opowieść podręcznej w formie opowieści graficznej. Uzna... {} Recenzja książki Opowieść podręcznej. Powieść graficzna

Opowieść podrecznej

19.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

🩸 Jeszcze kilka lat temu, czytając „Opowieść podręcznej” Margaret Atwood pomyślałabym, że to tylko przerażająca fikcja literacka, w której kobiety, ukazywane są jako maszyny rodzące. Przykro mi to powiedzieć, ale niestety nasze państwo zmierza w kierunku, fikcyjnego świata autorki. Sama spotkałam się wielokrotnie, z tekstami rówieśników „kobiety n... {} Recenzja książki Opowieść podręcznej. Powieść graficzna

Opowieść Podręcznej

22.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Opowieść Podręcznej" to niepokojąca opowieść o świecie, w którym życie jest koszmarem dla każdej kobiety. Chociaż znałam już tą historię z serialu, książka wciąż zrobiła na mnie wrażenie. Czytanie ma jednak inną moc, wszystko wygląda inaczej gdy poznajemy wszystkie wewnętrzne spory, odczucia i myśli bohatera. Historia Fredy, Podręcznej w domu... {} Recenzja książki Opowieść podręcznej

@nati.girl29@nati.girl29 {}× 1

PIEKŁO KOBIET

7.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

PIEKŁO KOBIET „Spraw, abym miała dzieci, bo inaczej przyjdzie mi umrzeć.” Księga Rodzaju. Kanadyjska pisarka Margaret Atwood dotyka tematykę feministyczną w antyutopijnej powieści „Opowieść Podręcznej”. Warto tu wspomnieć, że pisarka otrzymała za tę powieść Nagrodę im. Artura C. Clarke. Powieść przedstawia nam inną wersję naszego świat... {} Recenzja książki Opowieść podręcznej

@jagodabuch@jagodabuch {}× 2

Dystopia, która nie zadziwia

15.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak myślicie, co by się stało, gdybyście pewnego dnia obudzili się w świecie, w którym wasze prawa są ograniczone do minimum? Gdyby wasza życiowa rola została zminimalizowana tylko do jednego celu? Frustracja i złość? A może bezsilność? „Opowieść podręcznej” jest książką na pewno ważną i wartościową. Przedstawiony jest w niej świat kompletnej an... {} Recenzja książki Opowieść podręcznej

@mxkne@mxkne {}× 2
O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl