Recenzje książki "Strażniczka Słońca"

Dodaj swoją recenzję

Skaczę poprzez kałuże ze słońcem w sercu...

31.03.2022

Autor: Maja Lunde Ilustracje: Lisa Aisato Nie używam takich słów, ale tym razem zrobię wyjątek. KOCHAM TAKIE KSIĄŻKI Czytam i zanurzam się w pięknych ilustracjach, które przenikają tekst, albo tekst przenika przez nie? Tu wszystko jest magią, baśnią i choć smutny jest temat powieści, to czytasz i masz ciągle, permanentną nadzieję na słońce. Po... Recenzja książki Strażniczka Słońca

Przepiękna historia o miłości, rodzinie, przyjaźni, odwadze...

18.08.2021

Tym razem sięgnęłam po powieść "Strażniczka Słońca". Druga książka Mai Lunde z cyklu “Kwartet sezonowy”, podobnie jak część pierwsza,"Śnieżna siostra" wywołuje wiele emocji i wzruszeń. To kolejna magiczna opowieść, której bohaterami autorka uczyniła dzieci. To właśnie przed dziećmi, a nie dorosłymi, pisarka stawia zadanie ocalenia ich małego świat... Recenzja książki Strażniczka Słońca

Zatracicie się w słowach i obrazach...

10.08.2021

Uwielbiam niespieszną prozę Mai Lunde, bo wręcz w magiczny sposób operuje słowem i jest prawdziwym wirtuozem dystopii. Potrafi oplatać mrocznymi wizjami i katastroficznymi obrazami przyszłości, ale jednak zawsze pozostawia uchyloną furtkę, za którą kryje się iskierka nadziei. Okazuje się, że taki scenariusz idealnie się sprawdził również w przypad... Recenzja książki Strażniczka Słońca

@StartYourDayWithBooks@StartYourDayWithBooks × 2

Opowieść o nadziei na nadejście wiosny i promieni słonecznych

20.07.2021

Książka to druga po „Śnieżnej siostrze” opowieść z cyklu Kwartet sezonowy stworzonego wspólnie przez ilustratorkę Lisę Aisato i autorkę Maję Lunde. W świecie Lilli nie ma słońca, za to jest ciągły deszcz i gęste chmury. Jasne promienie to dla dziewczynki tylko majaczące wspomnienie, bowiem słońce zaświeciło ostatni raz, kiedy miała niecały rok.... Recenzja książki Strażniczka Słońca

@viki_zm@viki_zm × 1

Matka zrozumie.

1.04.2021

Gdy przeczytałam rozmowę głównej bohaterki Lili z jej dziadkiem, przed jej wyprawą, już wiedziałam kto jest Strażniczką Słońca. Choć żadne z nich wprost tego nie powiedziało, a do końca historii zostało jeszcze 70 stron, ja czułam przeszywającą i lekko paraliżującą pewność. ☀️ Do tego fragmentu wszystko jest zagadką. Czytasz i co chwila stawiasz ... Recenzja książki Strażniczka Słońca

@mamaczytatuwima@mamaczytatuwima × 2

Tęsknię za wiosną...

22.03.2021

"Nagle przyszło mi do głowy, że tęsknię za wiosną tak, jak tęskniłam za mamą, chociaż nie wiem, czym jest wiosna ani jak to jest mieć mamę". Wyobraźcie sobie, że musicie żyć w świecie, który od jakiegoś czasu widujemy za oknem i nie chce odejść 🌫🌫🌫 Jest szaro, nie ma barw, a codzienność bywa bardzo wilgotna od wiecznie padającego deszczu, przez c... Recenzja książki Strażniczka Słońca

@czerwonakaja@czerwonakaja × 2

Życiodajna wiosna

20.03.2021

38/52/2021 RECENZJA PRZEDPREMIEROWA PREMIERA 24.03.2021 "Strażniczka Słońca" Maja Lunde @Wydawnictwo Literackie #recenzja Życiodajna wiosna Wyobraź sobie, że dzień w dzień na świecie panują ciemności, że ciągle mży, pada, jest szaro, buro i zimno, że na niebie nie ma słońca. Właśnie na takim świecie żyje Lilia, główna bohaterka powieści Mai Lun... Recenzja książki Strażniczka Słońca

Szarość dnia.

18.03.2021

Dla Lilii od dawna każdy dzień wygląda tak samo. Już dawno nie wie jak to jest zobaczyć słońce, a każdemu jej dniu towarzyszy siąpiący deszcz i szare chmury. Mieszkańcy miasteczka, w którym mieszka codziennie walczą z głodem, gdyż ziemia pozbawiona ciepła i światła przestała rodzić plony. Tylko dzięki dziadkowi dziewczynki otrzymują kilka razy w t... Recenzja książki Strażniczka Słońca

© 2007 - 2024 nakanapie.pl