Tradycje kulinarne Korei

Magdalena Tomaszewska-Bolałek
8 /10
Ocena 8 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza
Tradycje kulinarne Korei
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
8 /10
Ocena 8 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza

Opis

Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, zapachy i techniki kulinarne, tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem łączącym kontynent azjatycki z Wyspami Japońskimi. Tradycje kulinarne Korei to nie tylko przewodnik po składnikach, sposobach przygotowywania dań i potrawach, to również książka ukazująca rolę oraz znaczenie kuchni na Półwyspie Koreańskim. Między kartkami pierwszych rękopisów z recepturami, wśród talerzy z ofiarami składanymi przodkom i bogom w ofierze, w bajkach oraz legendach kryje się bowiem historia kultury opowiedziana poprzez jedzenie. Uzupełnieniem książki jest zestaw przepisów na popularne koreańskie dania.
Data wydania: 2015-04-25
ISBN: 978-83-60740-89-7, 9788360740897
Wydawnictwo: HANAMI
Stron: 304

Autor

Magdalena Tomaszewska-Bolałek Autorka ukończyła japonistykę, Zarządzanie w sektorach mody, Dziennikarstwo i Komunikację Społeczną,a także kurs dotyczący chemii jedzenia na McGill University w Kanadzie. W 2014 roku obroniła doktorat poświęcony kulturze kulinarnej. Obecnie zajmuje...

Pozostałe książki:

Balsamista tom 1 Beautiful People Morfina Dynia z majonezem Anagram Suppli 1 Suppli 4 Tradycje kulinarne Szwecji Japonia widziana oczyma 20 autorów Suppli 2 Suppli 3 Tradycje kulinarne Japonii Japońskie słodycze Mój rok. Wiosna Ristorante Paradiso Suppli 6 Suppli 7 Suppli Extra Tradycje kulinarne Finlandii Tradycje kulinarne Korei Deserownik. Kuchniokracja Dwie poduszki Polish Culinary Paths Suppli 10 Suppli 8 Suppli 9 Tradycje kulinarne Danii Tradycje kulinarne Norwegii Tradycje kulinarne Polski Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii
Wszystkie książki Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Książka Tradycje kulinarne Korei nie ma jeszcze recenzji. Znasz ją? Może napiszesz kilka słów dla innych Kanapowiczów?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@eR_
2019-12-19
8 /10
Przeczytane Współpraca

Tradycje kulinarne z różnych stron świata od dawna mnie interesowały. Każdy region ma własne potrawy, napoje, a nawet przyprawy które są dodawane do dania, w celu dodania wyjątkowego smaku. Nie tak dawno temu, zaznajomiłem się z książką o niezwykłych słodyczach z Kraju Kwitnącej Wiśni. Mając więc możliwość zapoznania się z publikacją tej samej autorki, tym razem o kulinarnych obyczajach Korei, nie mogłem nie skorzystać z okazji.

Autorka prowadzi nas przez wieki, przedstawiając nam produkty i dodatki, jakie mają największe znaczenie w tworzeniu dań, deserów a nawet napoi w tymże regionie. Jest to niezwykle zróżnicowana kuchnia, bowiem Koreańczycy bazują przede wszystkim na tradycjach żywieniowych krajów sąsiadujących. I tak chiński ryż i herbata, czy japońskie sushi na stałe się wpisały w menu Korei. Nie znaczy to, że kuchnia ta opiera się tylko na zapożyczeniach. Na przestrzeni wieków wytworzyła się niezwykle różnorodna, pachnąca i zdrowa mieszanina potraw, tworząc niepowtarzalny koktajl.

Kraj Porannej Ciszy, w tej książce to niezwykle bogaty smakowo region, w którym zapewne każdy znajdzie coś dla siebie. Doskonale wydana pozycja, która oprócz licznych zdjęć, ciekawostek, zawiera także przepisy na niektóre potrawy. Także sami możemy spróbować tego, co nasze kubki smakowe zapewne przyjmą z entuzjazmem.

Jak to pięknie powiedziano na okładce, ta książka to historia kultury opowiedziana poprzez jedzenie. Zdecydowanie się zgadzam. Zachęcam do lektury.

| link |

Cytaty z książki

O nie! Książka Tradycje kulinarne Korei. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat