Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka 4 czytelników
Zostań fanem autorki:
8.3 /10
8 ocen z 5 książek,
przez 6 kanapowiczów
Autorka ukończyła japonistykę, Zarządzanie w sektorach mody, Dziennikarstwo i Komunikację Społeczną,a także kurs dotyczący chemii jedzenia na McGill University w Kanadzie. W 2014 roku obroniła doktorat poświęcony kulturze kulinarnej. Obecnie zajmuje się badaniami poświęconymi prognozowaniu trendów, historii kuchni, neurogastronomi , turystyce kulinarnej, antropologii jedzenia oraz dyplomacji. Przez lata szerzy kulturę żywieniową na spotkaniach, wykładach i warsztatach kulinarnych. Pisze również blog „Kuchnikracja”.

Jest autorką książek "Tradycje kulinarne Japonii", "Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii", "Japońskie słodycze", "Tradycje kulinarne Korei" i „Polish Culinary Paths” (publikacja ukazała się w językach: chińskim, angielskim, koreańskim, japońskim i wietnamskim).

Zdobyła kilka Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique (nagroda przyznawana przez Académie internationale de la Gastronomie), chińskiej Diamond Cuisine Award oraz Nagrody Magellana.

Książki

Balsamista tom 1
3 wydania
Balsamista tom 1
Mihara Mitsukazu
8.6/10
Cykl: Balsamista, tom 1

Balsamista to opowieść o śmierci, a raczej o tym, co czują ludzie, kiedy odchodzi ktoś bliski. Smutek, żal, rozgoryczenie. Te bolesne doświadczenia ciężko jest opisać. Balsamowanie zwłok daje żyjącym ...

Beautiful People
Beautiful People
Mihara Mitsukazu
8.7/10

\"Beautiful People\" to zbiór sześciu krótkich opowiadań o przytłaczającej codzienności, potrzebie akceptacji i samotności, zaprezentowanych w chłodnej, przejrzystej, czarno-białej stylistyce. Mitsuka...

Morfina
Morfina
Saiki Kumiko, Adachi Chika
6.6/10

Morfina - alkaloid o działaniu odurzającym, przeciwbólowym oraz przeciwkaszlowym, wpływa depresyjnie na ośrodkowy układ nerwowy. W medycynie stosowana w leczeniu chorób przewlekłych, w przypadku, gdy...

Dynia z majonezem
Dynia z majonezem
Kiriko Nananan
7.5/10

Miho i Seiichi od półtorej roku mieszkają razem w niewielkim mieszkaniu. Ona pracuje w sklepie i jest przeciętną japońską dziewczyną. On to młody muzyk, który marzy o karierze w branży. Niestety ciągl...

Anagram
Anagram
Tendo Kirin
8.7/10

Satsuki miała trudne dzieciństwo. Zamiast kochającej się, szczęśliwej rodziny pamięta tylko smutek, płacz i strach. Wszystko to odbija się na jej życiu, dziewczyna ma trudności z budowaniem relacji mi...

Suppli 1
Suppli 1
Mari Okazaki
7/10
Cykl: Suppli, tom 1

Fujii Minami jest 27-letnią kobietą pracującą w renomowanej agencji reklamowej. Sukces zawodowy wymaga jednak wielu wyrzeczeń. Nadgodziny, praca w niedziele to tylko niektóre z ?uroków? budowania mocn...

Suppli 4
Suppli 4
Mari Okazaki
8.3/10
Cykl: Suppli, tom 4

Życie nie rozpieszcza Fujii. Problemy osobiste, kolejne zmagania z codziennymi wyzwaniami. Okropne uczucie bezradności, samotność, zagubienie - tak najkrócej można byłoby opisać to, co czuje zaganiana...

Tradycje kulinarne Szwecji
Tradycje kulinarne Szwecji
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
7.3/10

Pachnące cynamonowe bułeczki serwowane do kawy, krągłe soczyste klopsiki czy śledzie na sto różnych sposobów – to tylko przykładowe dania kuchni szwedzkiej. Skandynawska kultura kulinarna to również o...

Japonia widziana oczyma 20 autorów
Japonia widziana oczyma 20 autorów
Étienne Davodeau, Fabrice Neaud, Moyoko Anno, Little Fish ...
10/10

Antologia Japonia widziana oczyma 20 autorów jest kolekcją krótkich form komiksowych stworzonych przez autorów francuskich, japońskich i polskich. To ciekawa, niebanalna i różnorodna mieszanka stylów,...

Suppli 2
Suppli 2
Mari Okazaki
9/10
Cykl: Suppli, tom 2

Życie Fujii jak zwykle wypełnia głównie praca: nowe zlecenia, wymagający klienci i walka o utrzymanie projektów. Mimo natłoku zajęć Minami udaje się znaleźć również czas na drobne przyjemności. Ponadt...

Suppli 3
Suppli 3
Mari Okazaki
7.5/10
Cykl: Suppli, tom 3

Świadomość istnienia innej kobiety w życiu Ogiwary doprowadza Fujii do szału. Ona, on i ta trzecia, która nie tylko wie o wszystkim, ale również pracuje w tym samym zespole. Na domiar złego w firmie r...

Tradycje kulinarne Japonii
2 wydania
Tradycje kulinarne Japonii
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
9/10

Książka ta poświęcona jest historii oraz tradycjom kulinarnym Kraju Kwitnącej Wiśni. Poza opisami produktów spożywczych i technik kulinarnych stosowanych w różnych okresach historycznych odnaleźć w ni...

Japońskie słodycze
Japońskie słodycze
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
8/10

Japonia od wieków fascynuje Europejczyków. To zakątek świata, gdzie nowoczesność miesza się z wielowiekowymi tradycjami. Kraj nowinek technicznych, starych świątyń oraz wspaniałego jedzenia, o którym ...

Mój rok. Wiosna
Mój rok. Wiosna
Jean-David Morvan, Jirō Taniguchi
8/10

Capucine jest małą, radosną, ciekawą świata dziewczynką z zespołem Downa. Ma kochającą rodzinę, która stara się zapewnić jej normalne życie, pełne miłości i szczęścia. Nie zawsze jednak spotyka się to...

Ristorante Paradiso
Ristorante Paradiso
Natsume Ono
8/10

Dwudziestojednoletnia Nicoletta przyjeżdża do Rzymu w poszukiwaniu matki. Porzucona w dzieciństwie, wychowywana przez dziadków, nie pała przyjaznym uczuciem do rodzicielki. Zresztą Olga również nie je...

Suppli 6
Suppli 6
Mari Okazaki
10/10
Cykl: Suppli, tom 6

Fujii próbuje wmówić sobie, że nie będzie angażować się w związki z mężczyznami, ale przecież prędzej czy później przychodzi taki moment, że każdy potrzebuje bliskości. Minami postanawia wypełnić emoc...

Suppli 7
Suppli 7
Mari Okazaki
10/10
Cykl: Suppli, tom 7

Fujii wreszcie jest z Saharą. Chociaż na pierwszy rzut oka ciężko nazwać to normalnym związkiem ? oboje zapracowani, obarczeni wieloma obowiązkami, ciągle na wyjazdach służbowych. Mimo tych wszystkich...

Suppli Extra
Suppli Extra
Mari Okazaki
5/10

"Suppli Extra" to zbiór nowel graficznych, których bohaterami są pracownicy japońskiej agencji reklamowej, znani z serii "Suppli". To również bogaty materiał dodatkowy. Publikacja zawiera: * osiem ko...

Tradycje kulinarne Finlandii
Tradycje kulinarne Finlandii
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
9/10

Finlandia ma dużo do zaoferowania poszukiwaczom niezwykłych smaków. Ze względu na burzliwą przeszłość historyczną we współczesnych potrawach odnajdziemy wpływy szwedzkie, rosyjskie czy saamskie. Trady...

Tradycje kulinarne Korei
Tradycje kulinarne Korei
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
8/10

Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chi...

Deserownik. Kuchniokracja
Deserownik. Kuchniokracja
Magdalena Tomaszewska-Bolałek

„Tytuł jest nieprzypadkowy, deserownikiem nazywano bowiem mebel służący do wystawiania deserów oraz innych wypieków. Ten ciekawy sprzęt zainspirował mnie do stworzenia książki będącej zbiorem 75 przep...

Dwie poduszki
Dwie poduszki
Hinako Sugiura

Japonia z okresu Edo (1600-1868) - to tam rozgrywają się opowieści zawarte w zbiorze nowel graficznych "Dwie poduszki". Bohaterowie komiksu to ludzie z innej epoki, a ich sposób postępowania czy post...

Polish Culinary Paths
2 wydania
Polish Culinary Paths
Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Polish Culinary Paths to książka o historii i kulturze kulinarnej Polski wydana po angielsku. Opowieść o kulinariach wzbogacona została bajkami, legendami oraz łatwymi w przygotowaniu przepisami. Ksi...

Suppli 10
Suppli 10
Mari Okazaki
Cykl: Suppli, tom 10

Wszystko się zmienia. Praca, ludzie, otoczenie, życie. Kolejny rok w agencji reklamowej nie jest taki sam jak poprzedni. Watanabe bierze ślub, Fujii jak zwykle zapracowuje się do granic możliwości, a ...

Suppli 8
Suppli 8
Mari Okazaki
Cykl: Suppli, tom 8

Po długim namyśle Yugi rozstaje się z wiecznie zapracowanym producentem Kodą. Watanabe uczy się surfować, a Sahara chce rozpocząć nowy etap w związku z Fujii. Do tego dochodzi jak zwykle pełna stresu ...

Suppli 9
Suppli 9
Mari Okazaki
Cykl: Suppli, tom 9

Okres noworoczny to czas odpoczynku, oderwania od pracy, a także wizyt w rodzinnych stronach. Wizyt, które nie zawsze upływają w sielskiej i miłej atmosferze. Na szczęście święta to tylko kilka dni za...

Tradycje kulinarne Danii
Tradycje kulinarne Danii
Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Duńska kultura kulinarna to nie tylko gwiazdki Michelin i menu degustacyjne. To również kraina chleba żytniego, słodkich wypieków pachnących marcepanem i orzechami oraz najróżnorodniejszych otwartych...

Tradycje kulinarne Norwegii
Tradycje kulinarne Norwegii
Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Zapierające dech fiordy i piękno przyrody, a jednocześnie trudne warunki geograficzne. Norwegia to kraj, którego mieszkańcy przez lata pokonując wszelkie trudności i wspierając się wzajemnie, stworzy...

Tradycje kulinarne Polski
Tradycje kulinarne Polski
Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Tradycje kulinarne Polski to książka prezentująca kuchnię Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. To także opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w dom...

Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii
Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii
Magdalena Tomaszewska-Bolałek, Magdalena Tomaszewsk-Bolałek

W filmach i książkach o tematyce orientalnej często można spotkać się z nietypowymi określeniami "godzina psa”, "urodzony pod znakiem świni” czy "rok konia”. Wszystkie te pojęcia związane z zodiakiem ...

Podziel się pierwszym cytatem autora z innymi Kanapowiczami!
Dodaj pierwszy cytat!

Komentarze