Recenzje książki "Związek grzebie swoich zmarłych"

Dodaj swoją recenzję

Taka jest Australia

12.08.2022

"No cóż! Taka jest Australia, rozumiesz Jack". Na czas czytania tego zbioru, stałam się australijską buszmenką, której przypisanymi kompanami okazali się bohaterowie zawartych w nim opowiadań. Bohaterowie z początków XX wieku, mieszkańcy interioru, ludzie tacy jak my. Taka wędrówka w przeszłość pozwala zmienić nieco optykę patrzenia na obecną rz... Recenzja książki Związek grzebie swoich zmarłych

@awiola@awiola × 9

Australijskie początki

1.08.2022

„Związek grzebie swoich zmarłych” Henrego Lawsona to moje pierwsze spotkanie z klasyczną literaturą australijską. Twórczość pisarza, o ile dobrze sprawdziłam, nie była dotąd tłumaczona na język polski. Przyznam, że książka zmieniła moje postrzeganie tego kraju, który dotąd wydawał mi się dość egzotyczny, ale jednak przyjazny. Tymczasem obecny dobr... Recenzja książki Związek grzebie swoich zmarłych

@LiterAnka@LiterAnka × 19

Nadzieja w obliczu śmierci i biedy

22.07.2022

Australii przedstawionej w tej książce już nie ma. Czasów, w których osadnicy walczyli o każdą piędź ziemi z wciąż rozrastającym się buszem. W których dni odliczały głód, palące słońce i... wszechobecna śmierć, często samotna. Przygnębiające czasy. Jednak nie pozbawione prostej nadziei. Ta nadzieja towarzyszyła ludziom, kiedy bieda zaglądała w ocz... Recenzja książki Związek grzebie swoich zmarłych

Australijska klasyka

11.07.2022

,,Związek grzebie swoich zmarłych” to zbiór 13 opowiadań stworzonych przez jednego z, jak można przeczytać na okładce książki, ,,najpopularniejszych australijskich pisarzy." Dodatkowo w zbiorze zamieszczono również wiersz, gdyż te Henry Lawson (1867-1922) również tworzył. W związku z tym, że do tej pory nie miałam okazji czytać książek z tego regi... Recenzja książki Związek grzebie swoich zmarłych

Związek grzebie swoich zmarłych

7.07.2022

Henry Lawson "Związek grzebie swoich zmarłych" Wybór opowiadań, Do tej pory nie miałam okazji sięgnąć po literaturę australijską. Tym bardziej taką, która ma już swoje lata, bowiem Henry Lawson tworzył na przełomie wieku XIX i XX. Pisał głównie poezję oraz krótkie opowiadania, w którym z niezwykłą dokładnością opisywal życie prostych ludzi, par... Recenzja książki Związek grzebie swoich zmarłych

Dookoła wszędzie busz

WYBÓR REDAKCJI
13.08.2022

 „Związek grzebie swoich zmarłych” to zbiór krótkich opowiadań australijskiego autora. Utwory napisane zostały na początku XX wieku, niemniej niniejsze wydanie stanowi ich pierwsze tłumaczenie na język polski. Australia opisana w zborze 14 opowiadać to kraj, którego już nie ma. Publikacja funduje czytelnikowi podróż nie tylko w przestrzeni,... Recenzja książki Związek grzebie swoich zmarłych

Australijski pozytywizm

WYBÓR REDAKCJI
19.07.2022

Zatytułowałam tę recenzję jako 'australijski pozytywizm' i tak ją odebrałam. Jest to zbiór opowiadań według mnie pozytywistycznych, gdyż cechuje je realizm, osadzenie w warunkach tamtego świata, tamtych ludzi, a australijski, bo akcenty społeczne są inne niż w naszej 'Lalce' czy 'Nad Niemnem', czy w opowiadaniach Dygasińskiego. U nas pojawiały się... Recenzja książki Związek grzebie swoich zmarłych

@Renax@Renax × 29

"Każdy ma rację ze swojego punktu widzenia"

WYBÓR REDAKCJI
19.07.2022

Australia - kraj wymarzonej podróży. Zawsze chciałam tam pojechać. Może to przez książki A. Szklarskiego, gdzie podziwiałam Sally Allan, przyjaciółkę Tomka Wilmowskiego, którą poznał w buszu, może przez filmy i piosenkarzy, a może przez Marka Niedźwieckiego, redaktora Radia 357, który tak pięknie ją opisuje i fotografuje na swoim blogu czy w książ... Recenzja książki Związek grzebie swoich zmarłych

@ale.babka@ale.babka × 25
O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl