Avatar @la_pinguin

Beata

@la_pinguin
4 obserwujących. 1 obserwowanych.
Kanapowicz od 11 lat.
{} Napisz wiadomość
4 obserwujących.
1 obserwowanych.
Kanapowicz od 11 lat.

Recenzje książek

22 recenzje

Single

6.04.2013

Single na weselu to chyba jeden z badziej ulubionych motywów Hollywood. Poczynając od przystojniaków polujących na druhny, poprzez pary, które świeżo się rozstały, a kończąc na tych, którzy marzą o przekonaniu się że nowy partner/partnerka swojej byłej miłości jest gruby/szpetny/nieinteligentny, a najlepiej jakby posiadał wszystkie te cechy. Singl... {} Recenzja książki Single

Dziki najeżdźca

14.03.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nigdy jakoś specjalnie nie fascynowali mnie wikingowie. Owszem jestem absolutną fanką 13 wojownika (chyba głównie przez grającego tam Banderasa), modlitwę recytowaną przy rytuałach pogrzebowych w filmie potrafiłam kiedyś powtórzyć z pamięci, znałam mniej więcej ich kulturę ale na tym kończyły się moje zainteresowania. Po Ostatnie królestwo sięgnęła... {} Recenzja książki Ostatnie królestwo

W alkowie (nie tylko małżeńskiej)

3.01.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jedną z pierwszych rzeczy jakie robię sięgając po ksiązki popularnonaukowe jest sprawdzenie kim jest autor. Myślę, że inne oczekiwania ma się wobec, publikacji dotyczącej historii napisanej przez biologa, a inne wobec takiej napisanej przez historyka. Poza tym, ja do tych pierwszych podchodzę z dużo większą dozą sceptycyzmu. Jerzy Besala ukończył... {} Recenzja książki Miłość i polityka. Słynne pary w dziejach

Zelazny kostur

21.12.2012

Kilka miesięcy temu pisałam o, otwierającej serię Czarnoksiężnik, powieści Władca wilków. Książka tak bardzo przypadła mi do gustu, że nie tylko z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy, ale również nie mogłam sobie darować sięgnięcia po kolejną książkę autora. Jest to Żelazny kostur, powieść rozpoczynająca cykl Bohatyr. Tym razem Juraj Červenák z... {} Recenzja książki Żelazny kostur

Stereotypowo

9.12.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wyobraźcie sobie Anglika: opanowanego, statecznego, zachowawczego, po prostu na wskroś angielskiego. Z dużym bagażem doświadczeń i konwenansów. Wyobraźcie sobie, że trafia on do Warszawy lat 60. XIX wieku. Miasta, w którym pod powierzchnią wrze, gdzie ścierają się różne ugrupowania polityczne, dąży się do powstania, a po ulicach krąży seryjny mord... {} Recenzja książki Pan Whicher w Warszawie

"Torebki i strzelanina"

27.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Haley to zwariowana kobieta i absolutna torebkoholiczka. Co prawda właśnie powróciła do domu z wielkiego tournée zakupowego po Europie, w które wyruszyła wraz z Adą- babcią swojego chłopaka, ale kiedy w samolocie zobaczyła w gazecie fotografię nowej torebki postanowiła, jak najszybciej, ruszyć na łowy. Na przeszkodzie stoi jej jeden drobiazg: merce... {} Recenzja książki Torebki i strzelanina

Kolejne żony Henryka VIII

18.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dwie królowe to opis dworu z ostatnich lat panowania Henryka VIII. Wydawca na okładce umieścił zdanie: dwór Henryka VIII w cieniu szafotu. I oddaje ono klimat zarówno książki jak i społeczeństwa, które drżało przed kolejnymi szaleństwami władcy. Po śmierci kolejnej, trzeciej żony, król poszukuje następnej kandydatki na królową Anglii i matkę jego ... {} Recenzja książki Dwie królowe

W objęciach laudanum

6.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

On to niedoceniany malarz, miłośnik niewinnych dziewcząt. Ona od najmłodszych lat była jego muzą, następnie stała się żoną. Henry i Effie to małżeństwo, które nigdy nie powinno zaistnieć- on chce, żeby jego żona na zawsze pozostała czysta. Ona po prostu chce miłości. Znajduje ją w ramionach innego mężczyzny. Bawidamka, dla którego jest tylko przel... {} Recenzja książki Śpij kochanie śpij

W imperium Romanowów

17.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tym razem moje literackie podróże zawiodły mnie do Warszawy końca XIX wieku. Z rozkazu cara do miasta przybywa Estar Pawłowicz Van Houten, tajny urzędnik, który ma rozwikłać sprawę brutalnych morderstw prostytutek. Na pierwszą przeszkodę natrafia już na dworcu- zabity zostaje człowiek mający wprowadzić tajnego radcę w śledztwo. Początkowo fabuła C... {} Recenzja książki Carska roszada

Niespotykany galimatias

8.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nograd to gród zdecydowanie nietypowy. Lochy świecą pustkami, wszyscy przestrzegają prawa, a życie płynie wolno i spokojnie. Wręcz ciągnie się jak przysłowiowy smród za ruskim wojskiem. Mieszkańcy z tęsknotą wyglądają choćby najmniejszej sensacji, która przerwałaby monotonię ich życia. Nie spodziewają się tego co wkrótce nastąpi. Młodość przypomn... {} Recenzja książki Awantura na moście

"Bo mój chłopiec piłkę kopie..."

4.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zdarzyło mi się kiedyś "w towarzystwie" przyznać, że wiem co to jest spalony. Zdziwienie było ogromne. Bo jak to? Kobieta? Nie ukrywajmy jednak, że kibicem nie jestem. Co prawda, właśnie zakończone, mistrzostwa obudziły we mnie chęć dopingowania, ale entuzjazjmu wystarczyło mi na całe trzy mecze naszej reprezentacji. Później widzialam jeszcze tylko... {} Recenzja książki Smolar. Piłkarz z charakterem

Heretycy i Inkwizytorzy

16.05.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Co przeciętnemu czytelnikowi kojarzy się z hasłem „Inkwizycja”? Płonące stosy, izby tortur, Czarownice z Salem i kobiety pławione w rzekach. Tego wszystkiego nie znajdziemy w książce Edwarda Potkowskiego Heretycy i Inkwizytorzy. A nawet jeżeli poszczególne elementy będą się w niej pojawiać to będą jedynie dodatkiem do historii. Tym razem pisanie o ... {} Recenzja książki Heretycy i inkwizytorzy

Morderstwo z obrazka...

19.04.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Marzy mi się, że przeczytam kiedyś książkę, która jest świetna nie tylko dzięki talentowi autora, ale również której tłumacz w żaden sposób nie zepsuł. Wiem, że takie istnieją i zapewne kiedyś sama miałam z nimi przyjemność, ale ostatnio wybitnie mam pecha. Na książkę "Tajemnica Boscha" trafiłam przypadkiem chowając się przed zimnem w jednym z mar... {} Recenzja książki Tajemnica Boscha

Spacer po Rzymie

4.04.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W lutym 1482 r. we Florencji pojawia się Simonetta Vespucci- kobieta będąca uosobieniem piękna i marzeniem wszystkich mieszkańców miasta. Istnieje tylko jeden problem- Simonetta nie żyje od sześciu lat... Co prawda zaraz po jej śmierci zakochani w niej młodzieńcy ze szlacheckich rodów włamali się do grobowca i wzięli udział w, prowadzonym przez taj... {} Recenzja książki Reguła mroku

Smocze zęby

14.03.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po raz kolejny sięgnęłam po książkę opatrzoną magicznym słówkiem „pastisz”. Sięgnęłam z nadzieją na dobrą zabawę, szczególnie, że taką zapowiadał opis na okładce. I niestety po raz kolejny poczułam się zniechęcona do wszystkich książek, naśladujących inne czy też je parodiujących. Smocze zęby to kolejna w dorobku pisarskim książka hiszpańskiego tw... {} Recenzja książki Smocze zęby

Kiedy król gubi swój kraj

30.11.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ta ostatnia już książka z serii „Królów przeklętych” jest jednocześnie najbardziej nietypową. W poprzedniej Maurice Druon usunął większość znanych czytelnikowi od pierwszej części bohaterów, pozamykał większość wątków- zakończył cykl. Możemy to wywnioskować nie tylko z zakończenia tomu szóstego, ale również z czasu jaki opłynął zanim ukazał się tom... {} Recenzja książki Kiedy król gubi swój kraj (Królowie przeklęci, tom 7 )

Lew i lilie

30.11.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Swoimi poprzednimi książkami Maurice Druon przyzwyczaił nad do tego, że jest francuskim mistrzem powieści historycznych, a pod jego piórem ożywa średniowieczna Francja. To mistrzostwo ukazał również w kolejnym tomie. Lew i lilie to szósta, przedostatnia, książka z serii „Królów przeklętych” Jej akcja zaczyna się w momencie śmierci ostatniego z prz... {} Recenzja książki Lew i lilie (Królowie przeklęci, tom 6)

Tylko jednorożca brak...

28.11.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Taka refleksja narodziła się we mnie po przeczytaniu książki Valerio Evangelisti Zamek Eymericha. Opis z okładki wydawał się bardzo zachęcający: średniowiecze, magia i inkwizycja- mieszanka, którą trudno jest zepsuć. Niestety, tym razem autorowi się to udało. W książce, którą czytałam było wszystko: okrutny władca i jeszcze bardziej okrutny wład... {} Recenzja książki Zamek Eymericha

Niewidzialne kolegium

20.09.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pożądanie, tajemnica i zbrodnia- tak najprościej można opisać książkę Fabrizio Battistelliego „Niewidzialne kolegium”. Wszystkie te trzy rzeczy splatają się ze sobą na jej kartach tworząc wyjątkową mieszankę. Zdecydowaną zaletą książki jest to, że pokazuje nam ona Rzym oczami jego mieszkańca, a więc w sposób wiarygodny. Fabrizio Battistelli jest ... {} Recenzja książki Niewidzialne Kolegium

Wzorem Herodota

15.08.2011

Skojarzenie z „Dziejami” tego starożytnego historyka obudziło się we mnie już po lekturze wstępu książki „Chorwacja- przewodnik historyczny”. W tym krótki wprowadzeniu Stanisław Koper wyjaśnia, że postanowił zabrać nas w podróż nie tylko po zabytkach Chorwacji, ale również po jej kulturze, zwyczajach a przede wszystkim historii. I w znacznej mierze... {} Recenzja książki Chorwacja Przewodnik historyczny

Brawurowy pastisz? Kapitalna parodia?

22.03.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zmrok miał mi pokazać lepsze, ciekawsze oblicze Zmierzchu. Książkę dostałam i nie podeszłam do niej jakoś bardzo entuzjastycznie. Za satyrami nie przepadam, ale postanowiłam, że nie będę „oceniać książki po okładce”. Wzięłam się do czytania. Zaczęłam jednak od tej przysłowiowej okładki. Z niej to dowiedziałam się, że „nazwisko”, które widnieje pod ... {} Recenzja książki Zmrok

“Sławne były rządy naszych królowych. Niektóre z najwspanialszych wydarzeń w naszej historii ...

10.03.2011

Te słowa Winstona Spencera Churchilla rozpoczynają wstęp do „Królowych Anglii” i są one doskonałym streszczeniem książki… Jej autorka, Maureen Waller jest brytyjskim historykiem. Ukończyła University College London, gdzie zrobiła dyplom z historii średniowiecznej i nowożytnej. Jej kariera literacka związana jest mocno z wyborami dokonanymi podcza... {} Recenzja książki Królowe Anglii

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe