Avatar @xVariax

@xVariax

10 obserwujących. 2 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 11 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
10 obserwujących.
2 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 11 lat.

Recenzje książek

171 recenzji

Ars Dragoni

14.08.2014

To już kolejny raz, kiedy dałam się skusić okładce. Wiedziona przeczuciem, że książka ze smokiem w tytule nie może być kiepska, usiadłam, zaczytałam się i przepadłam w równoległych światach i w pięknym Poznaniu. Powieść przybliża nam historię szesnastoletniego Sebastiana, który przyjeżdża do Poznania na pogrzeb, swojego od dawna niewidzianego dzi... Recenzja książki Ars Dragonia

Nie tylko o łajdakach

29.07.2014

Część z Was będzie kojarzyć nazwisko autorki z popularną nie tak dawno książką Blondyn i Blondynka, gdzie opowiada ona o swojej chorobie oraz przyjaźni z pewnym czworonogiem. Tym razem Magdalena Kulus sięgnęła po temat znacznie lżejszy, można nawet powiedzieć, że typowo babski, bo rzecz tyczy się uciekającej (a jakżeby inaczej) na wieś Anastazji. ... Recenzja książki Nie tylko o łajdakach

I dobry Bóg stworzył aktorkę

7.07.2014

Mam dla Was coś fajnego :) Lekkiego, za to napisanego z pomysłem, bez ciamajdowatej Zosi i prowincji, przez którą ma się ochotę szybko wziąć nogi za pas. Rzecz tym razem tyczy się aktorki, i chociaż nagromadziło się tu sporo sytuacji komicznych, książka jest w stanie wiele nas nauczyć. Zatem: czy są na sali przyszli aktorzy? Kamikadze chcący udaw... Recenzja książki I dobry Bóg stworzył aktorkę

Chuliganka

11.06.2013

Ona; pewna siebie, poważna kobieta tuż po trzydziestce. Matka dwójki dzieci, żona swojego męża. Posiadaczka domu z ogrodem, dobrze płatnej pracy, zdawałoby się życia skrojonego na miarę. On to z kolei dwudziestoletni uchodźca z Czeczenii. Biedak bez dachu nad głową i legalnej posady. Za dnia dorabia na budowach, wieczorami uczy się do egzaminów. Wy... Recenzja książki Chuliganka

Jesteś na to zbyt młoda

6.06.2013

Przyznam się, że oceniłam książkę po okładce i nastawiłam się na sielską opowiastkę o biednej sierotce. Na historię jakich spotykamy wiele, odwołującą się do emocji oraz dnia codziennego. Tym czasem Luiza Dobrzyńska puściła wodzę fantazji i w jej książce nie tylko roi się od słowiańskich stworów, ale na dodatek naprawdę dobrze się to czyta. Jest w ... Recenzja książki Jesteś na to zbyt młoda

W diabelskiej pętli

4.06.2013

Kobieta upadła, a może niezależna i wyzwolona diwa operowa? Na pierwszy rzut oka, Ina najlepsze lata ma już za sobą. Blask jej kariery powoli dogasa, młodość i uroda przemijają z każdym kolejnym dniem i tylko pasja do mężczyzn, zdaje się wciąż być taka sama. Przez pogoń za przyjemnością oraz romansem, artystka zrezygnowała z męża i posiadania dziec... Recenzja książki W diabelskiej pętli

Fałszywy książę

23.04.2013

Czy w ciągu dwóch tygodni da się z sieroty zrobić króla? Jak wielkim szaleńcem trzeba być, aby podjąć się takiego wyzwania? Zamożny arystokrata wykupuje z sierocińca czwórkę nastoletnich chłopców i zmusza ich do konkurowania przeciwko sobie. Zwycięzca weźmie udział w największej mistyfikacji w dziejach Carthyi i zyska możliwość wcielenia się w zag... Recenzja książki Fałszywy książę

Przędza

23.04.2013

Świat przyszłości stał się materiałem stworzonym z cienkiej i wyjątkowej przędzy. Istnieje garstka dziewczyn, posiadających zdolność panowania nad nią i tylko jedna, która może dowolnie ją zmieniać. Proces wyławiania Kądzielniczek, choć medialnie jest bardzo dostojny i radosny, w rzeczywistości okazuje się być bezwzględną selekcją. W trakcie jednej... Recenzja książki Przędza

Look

21.04.2013

Nie spodziewałam się, że ta historia będzie dla mnie tak miłym zaskoczeniem. Look to powieść dla nastolatek z morałem i nie głupim pomysłem na fabułę. Łączy modne tematy z klasyczną prozą życia, udowadniając tym samym, że książki dla młodzieży nie muszą być wcale głupie i szpanerskie. Ted od zawsze uważała się za brzydszą i gorszą od swojej siost... Recenzja książki Look

Mój łagodny bliźniak

21.04.2013

"Spokój i bliskość były możliwe tylko dlatego, że przez ten czas znowu byliśmy rodzeństwem, rodzeństwem, które się nawzajem wybrało".* Książka o samotności. Tak w skrócie można scharakteryzować powieść Nino Haratischwili. Jest to historia Stelli, która po latach rozłąki na nowo spotyka swojego przyrodniego brata Ivo. Nagle z dnia na dzień jej up... Recenzja książki Mój łagodny bliźniak

44 SCOTLAND STREET

21.04.2013

44 Scotland Street to adres kamienicy położonej w skromnej, acz malowniczej części Edynburga. Zamieszkuje ją grupka ludzi, którą śmiało można określić mianem oryginalnej. Mamy wśród z nich małżeństwo z nad wyraz uzdolnionym synem (w ich mniemaniu), pięknego i pewnego siebie chłopaka (klasyczny przykład narcyza), bystrą panią antropolog, a także ... Recenzja książki 44 SCOTLAND STREET

Marie Heinrich: czekając na miłość

1.03.2013

Marie jest drugim w kolejności dzieckiem, jakie urodziło się w rodzinie Heinrichów. Jej ojciec zmarł wiele lat temu, jednak matka nigdy nie odważyła się ponownie wyjść za mąż. Kiedy brak sił i sędziwy wiek uniemożliwiły jej właściwe zajmowanie się domostwem, obowiązki gospodyni przejęła Marie. Dziewczyna surową, lecz pełną miłości ręką, usiłuje wyc... Recenzja książki Marie Heinrich: czekając na miłość

Stosunki mega przerywane

21.02.2013

Jak daleko można się posunąć, żeby zdobyć ukochanego mężczyznę? Czy warto w imię miłości rozbijać rodzinę i odbierać dziecku ojca? Tego rodzaju pytania zadaje sobie Beata, bohaterka Stosunków mega przerywanych. Tytuł powieści idealnie oddaje relacje, jakie wiążą ją z Andrzejem, przystojnym instruktorem jazdy. Zaczęło się dość niewinnie od żartów i ... Recenzja książki Stosunki mega przerywane

Jako w niebie

20.02.2013

„Samotność to taka straszna trwoga, ogarnia mnie, przenika mnie” – tak śpiewa artysta. „Nadam własnemu życiu sens, żywiąc się życiem innych” – tak robi kobieta. Iga jest wdową, która po stracie męża nie potrafi znaleźć dla siebie miejsca. Całe tygodnie spędza w pustym mieszkaniu, obserwując przez okno co robią jej sąsiedzi. Wie dokładnie kto i o... Recenzja książki Jako w niebie

Złudzenie

15.01.2013

Jeżeli wiecie czym zajmuje się behawiorysta, albo mieliście kiedyś styczność z serialem Lie to me (Magia Kłamstwa) to debiutancka powieść Thomasa Eriksona powinna wam się spodobać. Alex King specjalizuje się w odczytywaniu i interpretowaniu ludzkich zachowań. Widząc kogoś po raz pierwszy w życiu, potrafi odgadnąć, jaki ten ktoś jest i jak rozumuje... Recenzja książki Złudzenie

Sunset Park

6.09.2012

Sunset Park to powieść o której ciężko jest coś napisać. Każde słowo wydaje się być zbyt powierzchowne i nawet nie zbliżające się do sedna sprawy. Paul Auster sięgnął z pozoru za rzecz banalną. Opisał życie czwórki ludzi. Są to osoby młode, dwudziesto, trzydziesto letnie. Przyszła doktorantka, sprzedawca nieruchomości, pan złota rączka i niespełn... Recenzja książki Sunset Park

Krzyk pod wodą

28.08.2012

Krzyk pod wodą jest książką idealną na pochmurne wieczory. Kubek herbaty (lub czegoś mocniejszego), ciepły koc i możemy się dać porwać mroźnej Kopenhaskiej zimie. Katrine Wraa to świeżo zatrudniona psycholog w duńskim wydziale zabójstw. Jej specjalnością jest profilowanie zabójcy, z czego zatwardziała część wydziału, lubi sobie stroić żarty. Kat s... Recenzja książki Krzyk pod wodą

Jedenaście

28.08.2012

Prezenter radiowy, Xavier Ireland, prowadzi w londyńskim radiu audycję dla cierpiących na bezsenność. Udziela w niej porad oraz z pomocą Murraya tworzy program, który trafia do setek odbiorców. Szkoda tylko, że przebojowy na antenie Xavier, sam nie radzi sobie w prawdziwym życiu. Kiedy pewnego dnia staje się świadkiem ulicznej bójki, ucieka z poczu... Recenzja książki Jedenaście

Reckless. Kamienne ciało

28.08.2012

Książka Corneli Funke to współczesna baśń pełna dziwów i czarodziejskich stworzeń. Czytelnik na każdym kroku jest w niej bombardowany nie tylko opisami fantastycznych zdarzeń, ale też ilustracjami, które je przedstawiają. Autorka ujawniając swój talent plastyczny wprowadziła odbiorcę w zupełnie nowy wymiar. W świat, gdzie śpiąca królewna żyje napra... Recenzja książki Reckless: Kamienne ciało

Ile kroków do domu

28.08.2012

Andrzejowi Kochańskiemu nie brakuje sprytu i upartości, ale za to wyjątkowo brakuje mu szczęścia. Kiedy jako małe dziecko wyjechał z matką do Francji nie sądził, że po powrocie do Polski będzie tak ciężko się z niej wyrwać. Mamy końcówkę lat 60-tych, „złoty okres” PRL-u. To w tych realiach przyszło żyć Kochanowi, Sysemu, Szczotce i Mańkowi - czwórc... Recenzja książki Ile kroków do domu

Jeszcze jeden dzień

28.08.2012

„Zabawa z przeznaczaniem” to hasło które idealnie oddaje sedno opisanej tutaj historii. Giacomo to stereotypowy trzydziestolatek. Singiel, imprezowicz, łowca kobiecych serc. Każdy wieczór jest dla niego okazją do łóżkowych ekscesów, ale mimo talentu do romansów nie potrafi nikogo prawdziwie pokochać. Boi się zaangażowania, obowiązków, a może tak na... Recenzja książki Jeszcze jeden dzień

ból kamieni

28.08.2012

Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam wsłuchiwać się w stare, rodzinne historie. Jak to było kilkadziesiąt lat temu? Czym kierowali się ludzie dokonując wyborów? Jak wyglądało ich ówczesne życie? W powieści Ból kamieni wnuczka, dzięki starym zapiskom swojej babci, ma możliwość poznać historię jej wielkiej miłości. Uczucia pełnego wyczekiwania i rozłąki... Recenzja książki Ból kamieni

Przełamać noc

13.08.2012

Uzależnieni rodzice, wieczna walka o pieniądze oraz marny kawałek chleba. Tak w skrócie można opisać życie Lizzie, dziewczyny której towarzyszmy od chwili narodzin, aż po dzień jej ogromnego sukcesu. Droga jaką przebyła jest tak zaskakująca, że wydaje się być wręcz nierealna. Bezdomna nastolatka zdobywa stypendium New York Times’a i dostaje się na ... Recenzja książki Przełamać noc

Ani żadnej rzeczy..

23.07.2012

Na początek mam dla Was zagadkę. Co powstanie z połączenia niesfornego policjanta z prokuratorem, który boi się własnego cienia? Zaznaczmy, że obie te postacie nie darzą się szczególną sympatią i zdają się żyć w dwóch zupełnie różnych światach. Cóż, jakkolwiek by to nie wyglądało, okazuje się, że dostajemy duet idealny, który staje się źródłem napr... Recenzja książki Panna młoda w szkarłacie

Pokój

11.07.2012

Jack to pięciolatek, dla którego całym światem są cztery ściany jego pokoju. Mieszka w nim wraz z mamą, która dba o to by niczego mu nie brakowało. Razem się bawią, przygotowują posiłki, a nawet dbają o swoją sprawność fizyczną. Tak mijają im kolejne dni, których rytm wyznaczony jest przez noce, kiedy to chłopiec musi chować się do szafy. To właśni... Recenzja książki Pokój

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl