Avatar @Amie

Klaudia Konieczna

@Amie
Kanapowicz od ponad 11 lat.
{} Napisz wiadomość
Kanapowicz od ponad 11 lat.

Recenzje książek

9 recenzji

Dziś jak kiedyś w powieściach dla kobiet.

15.01.2014

„Dziś jak kiedyś” jest nową propozycją dla czytelników od Izabelli Frączyk i wydawnictwa Prószyński i S-ka. Ciepła literatura dla kobiet, która niczym nie zaskakuje, ale i niczego od siebie nie wymaga. Dziś jak kiedyś wymagający czytelnik nie dostaje niczego w czym chciałby się rozkochać. Autorka podsuwa nam pod nos historię, która nie może skończ... {} Recenzja książki Dziś jak kiedyś

Lilka jako wzór grafomaństwa totalnego

12.12.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Konflikt Małgorzaty Kalicińskiej z Ignacym Karpowiczem dotyczący polskiej powieści współczesnej wzbudził we mnie chęć poznania twórczości autorki o której dotąd słyszałam jedynie tyle, że istnieje. W księgarni między „Domem nad rozlewiskiem” a książkami Karpowicza znalazłam „Lilkę”. Ciężko było mi odmówić sobie książki, której opis zaczyna się od s... {} Recenzja książki Lilka

"Samotnie, tak, z morfiną zawsze jest się samotnym."

26.11.2013

Szczepan Twardoch jest finalistą Nagrody Literackiej Nike 2013, zwycięzcą w Plebiscycie Czytelników „ Komu Nike” oraz laureatem Paszportu Polityki 2012. Wszystkie te nagrody przyniosła mu powieść „Morfina”, która - ku zaskoczeniu większości czytelników - jedynie otarła się o zwycięstwo Nike. Bohater. Z krwi Niemiec z wyboru Polak. Trzydziestol... {} Recenzja książki Morfina

Teraz zaczynam czuć smak zdrady. Smakuje jak żółć.

21.11.2013

W 1994 roku, na dziewięć lat przed zdobyciem Literackiej Nagrody Nobla, John Maxwell Coetzee wydał powieść o przekraczaniu granic indywidualnych, granic prawnych, moralnych, etycznych i religijnych. Granic, które człowiek dostrzega i które gotowy jest respektować lub przekroczyć. Z powieści wysnuwa się bohater (człowiek) jako istota graniczna. Dzi... {} Recenzja książki Mistrz z Petersburga

Stefan Chwin w nieco innej odsłonie.

28.10.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

28 czerwca 2005 roku wydawnictwo Tytuł udostępniło światu „Żonę prezydenta” Stefana Chwina. Pacjent szpitala psychiatrycznego spisuje na kartce dobrze zaostrzonym ołówkiem firmy Ranson z Connecticut z różową gumką na końcu historię kobiety, którą poznał. Ów pacjent był tłumaczem wojskowym współpracującym z Biurem Ochrony Rządu, a kobieta, której hi... {} Recenzja książki Żona prezydenta

Bałkany na tle Andrzeja Stasiuka

28.10.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Andrzej Stasiuk w książce własnego wydawnictwa opisuje podróż przez Bałkany. Nie dziwi to specjalnie, ponieważ autor już we wcześniejszych esejach podróżniczych dał się poznać jako odtwórca południowych klimatów. Niestety, „Dziennik pisany później”, bo o nim tu mowa, nie zachwyca ani oryginalnością formy, ani przeniesieniem bałkańskiego klimatu na... {} Recenzja książki Dziennik pisany później

Transgresje, przekroczenia i wyobcowania.

28.10.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Biała kobieta zamordowana przez swojego czarnoskórego służącego. Taką informacją nagrodzona literacką nagrodą nobla (2007) Doris Lessing rozpoczyna powieść „Trawa śpiewa”. Wiadomością, którą zazwyczaj kończą się kryminały, autorka daje nam do zrozumienia, że to będzie coś innego. W książce nie będziemy szukać kto zabił lecz dlaczego. Na kolejnyc... {} Recenzja książki Trawa śpiewa

"Trędowata" - o czym właściwie jest?

28.10.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W 1909 roku w Krakowie po raz pierwszy wydana została dwutomowa powieść Haliny Mniszkówny pt. „Trędowata”. Najsłynniejszy polski melodramat został już skrytykowany i przemaglowany na wszystkie możliwe strony, ale i ja nie odmówię sobie kilku słów o tej powieści. Podstawowym pytaniem jest: o czym właściwie jest ta książka? Nasuwa się oczywiście fa... {} Recenzja książki Trędowata

Ciemno, prawie kryminał

28.10.2013

Oto zwyciężczyni nagrody Nike – Joanna Bator. Jej kryminał „Ciemno, prawie noc” został wybrany jako najlepsza powieść roku 2013. O czym właściwie napisała pani Bator i czy książka rzeczywiście zasługuje na miano najlepszej powieści? Akcja „Ciemno, prawie noc” dzieje się w Wałbrzychu. W dolnośląskim mieście rozłożonym u podnóża Zamku Książ. Bohate... {} Recenzja książki Ciemno, prawie noc

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe