Avatar @MarKo

Marta Kowalik

@MarKo
4 obserwujących. 1 obserwowanych.
Kanapowicz od 10 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
4 obserwujących.
1 obserwowanych.
Kanapowicz od 10 lat.

Recenzje książek

178 recenzji

Na ratunek bratu!

28.04.2014

Saba i Lugh są bliźniętami urodzonymi w dniu Zimowego Przesilenia. Na pierwszy rzut oka nie są do siebie zupełnie podobni. Łączy ich za to specjalna więź, rodzaj powinowactwa dusz, coś co sprawia, ze jedno jest gotowe poświęcić wszystko dla drugiego. Dziewczyna, ślepo wpatrzona w brata źle traktuje młodszą siostrzyczkę Emmi, którą obwinia o śmierć ... Recenzja książki Krwawy szlak

Prosto z serca Beatlemanii!

18.03.2014

Co nowego można powiedzieć o The Beatles? Pewnie nic. Ale oto na rynku pojawiła się publikacja absolutnie wyjątkowa, nowa i stara zarazem. Nowa, bo to pierwsze polskie wydanie, a stara, bo w oryginale została opublikowana w 1968 r.! Co może być ciekawego w książce przeterminowanej o 45 lat? A to, że to jedyna autoryzowana biografia najwspanialszego... Recenzja książki The Beatles. Jedyna autoryzowana biografia

Pożegnanie z Alską

18.03.2014

„Serenada zmierzchu” to już ostatnia część trylogii „Pieśń Alaski” amerykańskiej pisarki Tracie Peterson. Tom zamykający historię rodziny Lindquistów okazał się być tym najlepszym i najbardziej emocjonującym. Główną bohaterką powieści jest Britta, najmłodsza córka Lydii i Kjella. Dziewczyna wraca do Sitki jako uznana i doceniana skrzypaczka, aby p... Recenzja książki Serenada zmierzchu

Przygoda się rozkręca!

12.03.2014

Pamiętacie „Fałszywego księcia” Jennifer A. Nielsen? Ja jakoś nie mogłam sobie przypomnieć szczegółów fabuły z lektury, którą przeczytałam w lutym ubiegłego roku. Zapisał mi się w pamięci klimat powieści i charakterny Sage, ale nic poza tym. Na szczęście już po kilku stronach „Króla uciekiniera” wspomnienia wróciły... Jaron nie ma lekkiego życia. ... Recenzja książki Król uciekinier

Coś dobrego, słodkiego i nietuczącego

6.03.2014

Kate jest uroczym rudzielcem po trzydziestce. Jakoś nie układa jej się w życiu uczuciowym. Do tego doszły poważne problemy w pracy, które dobiły dziewczynę i odebrały jej radość z wykonywanych obowiązków. Zmęczona samotnością i niedawną tragedią Kate postanowiła zająć ręce czymś innym. W trakcie trzymiesięcznego urlopu, za namową babci, bohaterka p... Recenzja książki Uparte serce

Przygody made in China

26.02.2014

Moje pierwsza myśl związana z Chinami? Miś panda i herbata. Inne skojarzenia mam raczej negatywne i pewnie stereotypowe. Niestety dotychczas zupełnie nie interesowałam się Państwem Środka. Tamtejsza literatura zupełnie do mnie nie trafia, filmów i muzyki nie znam. Pełna ignorancja. Aż tu nagle pod mój dach trafiła książką „Chiny od góry do dołu” i ... Recenzja książki Chiny od góry do dołu

Muzyka polkoleń...

17.02.2014

Małgorzata Terlecka-Reksnis zafundowała czytelnikom prawdziwą podróż w przeszłość. W książce „Soc, pop, post. Portrety gwiazd” spotykamy dziewięć utalentowanych i charakternych kobiet, które przed laty w znaczący sposób zaznaczyły swoją obecność na polskiej scenie muzycznej. Osiecka, Jędrusik, Dudziak, Jackowska, Geppert, Bem, Bartosiewicz, Przem... Recenzja książki Soc, pop, post. Portrety gwiazd.

Najwazniejsza...

14.02.2014

Beatlesi śpiewali, że „All You Need Is Love”. Temat miłości jest najpopularniejszym motywem w literaturze, filmie, muzyce. W życiu w ogóle. Wspominamy św. Walentego – patrona zakochanych i cierpiących na choroby umysłowe. Jedno z drugim ma wiele wspólnego, bo przecież miłość ogłupia. Ale ja nie o Walentych chciałam, a o ks. Janie Twardowskim, który... Recenzja książki Tylko miłość się liczy

Mamo, widziałam anioła!

10.02.2014

Powieść Tim’a Downs’a idealnie nadaje się na film. Jestem zaskoczona, że jeszcze nikt nie wpadł na pomysł ekranizacji. W końcu w tej historii jest wszystko, czego oczekuje się od dobrego kina obyczajowego! Ale po kolei… Leah jest uroczą dziewczynką z wybujałą wyobraźnią. Mała świetnie radzi sobie z opowiadaniem różnych historii, które niekoniecznie... Recenzja książki Cuda nigdy nie ustają

Udana kontynuacja

20.01.2014

„Refren poranka” to druga część serii „ Pieśń Alaski” amerykańskiej pisarki książek z gatunku Christian fiction - Tracie Peterson. „Preludium brzasku”, tom otwierający trylogię, przeczytałam pod koniec 2012 r. i choć powieść nie powaliła mnie na kolana, to jednak z wielką przyjemnością wróciłam do Sitki. Akcja „Refrenu poranka” rozpoczyna się osi... Recenzja książki Refren poranka

Klasyka, której nikt nie chce czytać?

20.01.2014

Według Marka Twaina „Klasyka to książki, które każdy chciałby znać, a nikt nie chce czytać.” Dokładnie tak jest w przypadku rozsławionej serii „W poszukiwaniu straconego czasu” Marcela Prousta. Wznowienie „W stronę Swanna” ukazało się za sprawą wydawnictwa MG z okazji stulecia pierwszego, oryginalnego wydania. Na temat tego quasi-autobiograficzne... Recenzja książki W stronę Swanna

Otrzyj łzy!

1.12.2013

Tomiki takie jak ten przyciągają mnie do siebie swoim doskonałym wydaniem. Urocza okładka, mały format, twarda oprawa, gruby papier i fioletowa tasiemka do zaznaczania stron wystarczy, żebym chciała posiąść na własność tak śliczną książeczkę. Kiedy pierwsze oczarowanie minie, puls zaczyna zwalniać, a ja już podotykam sobie zachwycający tomik, wówc... Recenzja książki Uzdrawiająca siła pocieszenia

Nie tylko dla młodzieży

13.11.2013

Ewa Nowak jest autorką poczytnych książek dla nastoletnich czytelniczek. Sama wielokrotnie spotykałam się z pozytywnymi opiniami na temat jej twórczości, ale dopiero dzięki książce „Mój Adam” mogłam przekonać się na własnej skórze o co to całe zamieszanie. Po lekturze tomiku powiem krótko, jestem zachwycona! 12 opowiadań, 12 historii o dziewczynac... Recenzja książki Mój Adam

Miłość w cieniu wiezy Eiffla

13.11.2013

Szczerze powiedziawszy nie lubię romansów. Ale do twórczości pani Rybałtowskiej mam wielką słabość, dlatego też mogłabym przeczytać nawet instrukcję obsługi opatrzoną jej nazwiskiem. „Romanse w Paryżu” to kolejna pozycja w jej dorobku pisarskim, którą miałam okazje przeczytać. Na tle innych dzieł autorki „Romanse...” wypadają troszeczkę gorzej, ale... Recenzja książki Romanse w Paryżu

W obronie rodziny

8.11.2013

Życie Darlene jest niemal idealne. Piękny i przytulny dom za miastem, kochający mąż, trójka nastoletnich dzieci. Co prawda syn Chad wplątał się w nieodpowiednie towarzystwo i popełnił kilka głupstw, ale to było wcześniej, przed przeprowadzką. Teraz wszystko wróciło do normy, a rodzice odetchnęli z ulgą. Największym marzeniem Darlene jest znalezien... Recenzja książki Potrzebuję Cię

Oswoić przesżłość

4.11.2013

Amanda Vance była naprawdę szczęśliwa. Wspaniały i kochający mąż, fascynująca praca pielęgniarki na oddziale dla noworodków i najważniejsze - dzidziuś, który rósł pod matczynym sercem. Niestety maleńka Martha urodziła się martwa. Rok po tragicznych wydarzeniach wszyscy uważają, że Amanda powinna mieć za sobą okres żałoby. Kobieta żyje jak we śnie, ... Recenzja książki Modlitwa nieznajomej

Kierunek Rimini!

3.11.2013

Po „Autokar do nieba” sięgnęłam z lokalnego patriotyzmu. Paweł Olearczyk pochodzi z Kęt, urodził się w Oświęcimiu. Jak nic swój chłopak, pisarz zza miedzy. Do tego doszła wyjątkowo ładna i przyciągająca wzrok okładka i zachęcający opis fabuły. Marcin budzi się rano z ogromnym kacem. Wesele siostry było jak najbardziej udane, szkoda tylko, że bohat... Recenzja książki Autokar do nieba

Piekło na ziemi

30.10.2013

Bardzo lubię serię „Okna” wydawnictwa Promic. Najnowszym tomem w serii jest powieść „Na zawsze wygnańcy” autorstwa Fiorelli de Maria Nash. Autorka porusza jedno z najstarszych pytań w literaturze - ile może znieść jeden człowiek? Devonshitre, rok 1640. Morze wyrzuca na brzeg młodą kobietę, Maltankę, która jako jedyna przeżyła wybuch statku. Dobrzy ... Recenzja książki Na zawsze wygnańcy

Agentki

23.10.2013

Publikacja „Igły. Polskie agentki, które zmieniły historię”, która ukazała się nakładem Domu Wydawniczego PWN, zwróciła moją uwagę niezwykłą tematyką. Chyba nigdy wcześniej nie czytałam żadnej książki z kategorii literatura faktu, która traktowałaby o kobietach szpiegach. Autorem tomu jest Marek Łuszczyna, młody i zdolny reporter, dziennikarz i rad... Recenzja książki Igły. Polskie agentki, które zmieniły historię

Wszystkie barwy Marcina

22.10.2013

Nazwijcie mnie ignorantką ale zupełnie nie interesuje się sportem. I to żadną dyscypliną. Nie przeszkadza mi to jednak w sięganiu po książki o sportowcach, gdyż wszelkiej maści publikacje biograficzne wprawiają mnie w szybsze bicie serca. Tak tez było w przypadku tytułu „Wszystkie barwy siatkówki” autorstwa Marcina Prusa. Marcin Prus, gwiazda i leg... Recenzja książki Wszystkie barwy siatkówki

Zostań Medium

20.10.2013

Miałam dwadzieścia sześć lat, kiedy moje życie się zmieniło. Zostałam Medium... W momencie otwarcia książki porzuciłam bezpieczną maskę ślepca i w towarzystwie jasnowidzów przeniosłam się do Sajonu Londyn w roku 2059. Na własne oczy zobaczyłam jak funkcjonuje kryminalne podziemie Sajonu. Wróciłam, żeby was ostrzec! Nadchodzi Czas Żniw! Funkcjono... Recenzja książki Czas Żniw

Anielskie znajomości

17.10.2013

Ojciec Pio jest jednym z najskuteczniejszych świętych, który może i z opóźnieniem, ale zawsze wysłuchuje kierowanych do niego modlitw. Sprawdziłam osobiście, polecam! Z największą przyjemnością sięgam po wszelkiego rodzaju tomiki poświęcone rożnym aspektom życia i działalności zakonnika. Ostatnimi czasy miałam przyjemność przeczytać niewielkich ro... Recenzja książki Ojciec Pio i Aniołowie

Rozmowy z Avą

17.10.2013

Kobiety ją podziwiały, mężczyźni jej pożądali. Hemingway nazywał ją „córeczką”, Fred Astaire prosił do tańca. Wystąpiła w ponad pięćdziesięciu produkcjach filmowych. Miała świat u swych stóp, a jednak nie mogła zrozumieć powodów swojej popularności. Kto? Ava Gardner! „Ze wszystkim, co zrobiłam, nie miałam nic wspólnego. Nigdy nie zrozumiałam, dlac... Recenzja książki Ava Gardner rozmawia Lawrence Grobel

Uciec od przeszłości

17.10.2013

Nareszcie jest! Doczekałam się! Drżącymi rękami odpakowałam przesyłkę z wydawnictwa WAM, kilka razy podskoczyłam radośnie, wyściskałam śliczną, nową, pachnącą książeczkę i rzuciłam się do czytania. Zachłannie pochłonęłam cały tom na raz. Zajęło mi to pół dnia i kawałek nocy, ale watro było! Jakaż to książka wprawiła mnie w taką euforię? „Gdy nadcho... Recenzja książki Gdy nadchodzi świt

Sex of Fire!

15.10.2013

Kings of Leon to w mojej opinii jeden z najlepszych współczesnych zespołów rockowych. Amerykański kwartet tworzy trzech braci i ich kuzyn, dzięki temu wszyscy noszą to samo nazwisko. Followill’owie tworzą oryginalną muzykę będącą połączeniem nowoczesnego brzmienia, klasycznego rocka i grunge’u, czyli wszystkiego tego, co lubię najbardziej. Nathan, ... Recenzja książki Kings of Leon: Sex on Fire

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl