Avatar @MargaritaCzyta

Margarita Czyta

@MargaritaCzyta
29 obserwujących. 61 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 3 lat. Ostatnio tutaj około 6 godzin temu.
margarita_czyta
Napisz wiadomość
Obserwuj
29 obserwujących.
61 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 3 lat. Ostatnio tutaj około 6 godzin temu.

Recenzje książek

49 recenzji, w tym 4 recenzje wyróżnione przez redakcję

Twarz anioła, dusza diabła...

24.03.2024

Josef Mengele, jeden z najbardziej znanych zbrodniarzy nazistowskich z czasów II wojny światowej, Anioł Śmierci z Auschwitz, Doktor Śmierć. Człowiek o wyglądzie anioła a z diabłem pod skórą. Dla wielu osób wręcz osobowość tak samo fascynująca jak przerażająca, wszak był bardzo dobrze wykształconym człowiekiem, pełnym ambicji, jednak mocno chorych ... Recenzja książki Mefisto z Auschwitz. Śladami Jozefa Mengele z Auschwitz do Ameryki Południowej

Druga strona życia...

WYBÓR REDAKCJI
11.03.2024

Praca z tzw. „klientami pomocy społecznej” nie należy do najłatwiejszych. Nie dość, że często jest to kontakt z osobami, które chcą przejść przez życie nie kalając się żadną pracą, którzy zasiłki traktują nie jako pomoc w usamodzielnieniu się, ale coś co im się należy od państwa, to jeszcze sam kontakt z takimi osobami jest niezwykle obciążaj... Recenzja książki Patożycie

Gdy człowiek staje się przedmiotem...

18.02.2024

Wiele już o II wojnie światowej zostało napisane. Powstało wiele książek opisujących zagładę niewinnych obywateli różnych europejskich krajów. III Rzesza niemiecka miała być symbolem doskonałości i dobrobytu aryjskich obywateli. Jednak do osiągnięcia tych celów potrzebowała taniej siły roboczej, którą uzyskiwała spośród obywateli okupowanych krajó... Recenzja książki Na targu niewolników III Rzeszy

Wojna i dzieci...

30.11.2023

Myśląc o II wojnie światowej często zapominamy, że jej okrucieństwa nie dotyczyły jedynie dorosłych, ale również dzieci w różnym wieku. Wiele z nich miało to szczęście, że ten bestialski czas spędzało w gronie kochającej rodziny, gdzie często mimo głodu i chłodu, miały możliwość odczuwania bezpieczeństwa w objęciach swoich rodziców. Jednak ... Recenzja książki Czas pogardy

Poszerzając swoją wiedzę...

16.10.2023

Literatura obozowa wśród polskich czytelników, którzy nie zajmują się zawodowo tą tematyką wywołuje jednoznaczne skojarzenia z literaturą powstałą na kanwie wspomnień i przeżyć osób, których nieszczęśliwy podmuch historii rzucił w rzeczywistość niemieckich nazistowskich obozów koncentracyjnych i ośrodków zagłady, a przede wszystkich tym, którzy zo... Recenzja książki Polska literatura obozowa

Ach ta szkoła...

21.09.2023

Szkolne lata, kiedy to było. Trochę czasu już minęło, ale niewiele się w szkolnym świecie zmieniło. Mimo upływu lat dzieci i młodzież, w pewnych kwestiach, są dokładnie tacy sami jak w momencie, gdy samemu się do tej szkoły chodziło. Dalej szkolne czasy obfitują w wiele sytuacji, które staną się później wspaniałymi wspomnieniami. Szkolni przyjacie... Recenzja książki O zgrozo! Opowieści szkolne

Jak ocalić ponadczasową twórczość...

14.08.2023

Jane Austen to pisarka żyjąca na przełomie XVIII i XIX wieku, pisząca książki o życiu angielskiej klasy wyższej, których fabuła zwykle dotyczyła tematyki zamążpójścia i związanych z nim problemami społecznymi. Już za życia stała się cenioną autorką, która do tej pory ma wielu fanów i zwolenników. Właśnie o nich jest ta książka. Akcja powi... Recenzja książki Towarzystwo Jane Austen

"Kto nie pamięta historii..."

19.07.2023

Getto – odizolowana część miasta, w której zamieszkiwać miały mniejszości narodowe, etniczne, religijne czy kulturowe. W czasie II wojny światowej naziści okupujący ziemie polskie stworzyli wiele takich obszarów na terenie naszego kraju, które stały się miejscem najwyższej udręki dla mieszkających tam Żydów. Wbrew pozorom największe getto nie zost... Recenzja książki „Cud, że ręka jeszcze pisze…” / „Ein Wunder, die Hand schreibt noch…“. Świadectwa z łódzkiego getta z materiałami dydaktycznymi dla uczniów i studentów / Zeugnisse aus dem Lodzer Getto mit dem didaktischen Material für Schüler und Studierende

Nie warto czekać do jutra...

4.07.2023

Już niejedna książka z wojną w tle przeszła przez moje palce i niejeden jej tekst wbijał mi się w pamięć z każdym następnym ruchem gałek ocznych biegnących po tekście. Już myślałam, że nic więcej mnie nie zaskoczy, że historie getta warszawskiego zostały wystarczająco opowiedziane, że już w żadnym momencie takiej historii do oczu nie napłynie żadn... Recenzja książki Jeśli jutra nie będzie

Kiedy studia miały inny wymiar...

WYBÓR REDAKCJI
21.05.2023

Studiowanie to jeden z najpiękniejszych okresów w życiu młodych ludzi. Okraszone wieloma nowymi doświadczeniami, budowaniem światopoglądu, zapoznawaniem się z wiedzą, do której wcześniej nie miało się dostępu. Pod tym kątem niewiele zmieniło się w życiu przeciętnego studenta początków dwudziestego czy dwudziestego pierwszego wieku. Jednak w minion... Recenzja książki Studenci przedwojennej Polski

Odczarować gorączkę...

25.04.2023

Gorączka to stan, który urósł wręcz do demonicznych rozmiarów. Ten, który przeraża nie tylko rodziców, ale każdego dorosłego, którego może dopaść. Panicznie boimy się gorączki, bez względu na to czy dotyczy nas samych czy naszych dzieci. Każdy pojawiający się epizod gorączkowy chce być przez nas natychmiast zażegnany, jakby to właśnie wysoka tempe... Recenzja książki Gorączka. Przewodnik dla rodziców

Poznajmy ten świat...

27.03.2023

Autyzm jest terminem, o którym coraz częściej słychać w mediach, jednak mimo tego cały czas nie do końca uświadamiamy sobie o co w tym wszystkim chodzi. Szukając informacji w Internecie natknąć się można choćby na definicję autyzmu według Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób ICD-10, że jest to całościowe zaburzenie rozwojowe, które objawia się prob... Recenzja książki Autystyczny świat Tymka

Piekło...

23.02.2023

„Są liczby, choć dobrze znane – trzeba je jak najczęściej przypominać, aby ostrzegały, budziły grozę i świadczyły o cenie, jaką zapłaciliśmy za umiłowanie Ojczyzny i bezwzględną postawę wobec hitlerowskich okupantów…” Wydaje nam się, że o II wojnie światowej powiedziano już wszystko. Odkopano wszystkie materiały, pamiętniki, zapiski. Gdy już my... Recenzja książki Przez 581 dni byłem tylko numerem

W życiu ważna jest nadzieja i miłość...

30.06.2022

Temat drugiej wojny światowej jest niczym płynąca rzeka, gdy już mamy wrażenie, że poznaliśmy jej bieg, zawsze znajdzie się jakiś nieodkryty jeszcze kawałek. Tak jest w przypadku książki „Gwiazda i koniczynka” Jean Grainger, która jest pierwszym tomem cyklu o tym samym tytule. Wojna to nie tylko walka czy strach, ale też wielka miłość, która po... Recenzja książki Gwiazda i koniczynka

W poszukiwaniu szczęścia...

12.04.2022

Jak dobrze jesteśmy w stanie poznać osobę, z którą planujemy spędzić całe życie? Czasem bardzo dobrze, a czasem żyjemy jedynie w ułudzie, że ją znamy. Takiej sytuacji doświadczyła główna bohaterka powieści Wioletty Sawickiej „Wyspy szczęśliwe” Joanna. Niewiele chciała ona od życia, jedynie szczęśliwy dom, taki jak ten w którym sama dorastała do mo... Recenzja książki Wyspy szczęśliwe

U progu wojny...

11.03.2022

Jak to jest, dopiero co doświadczyć niepodległej i wolnej ojczyzny, a już nad sobą mieć wiszącą w powietrzu groźbę kolejnej wojny światowej? Możemy doświadczyć tego z bohaterami drugiej części rodzinnej sagi „Zakładnicy wolności” napisanej przez Ninę Majewską – Brown. Część ta to zapis życia bohaterów poznanych w pierwszej części pt. „Florentyna i... Recenzja książki Cztery siostry 1925-1945. Zakładnicy wolności

Gdzie one się podziewają...

18.02.2022

Czy zastanawialiście się, gdzie znikają skarpetki, gdy trafiają w objęcia pralki automatycznej? Jakimś dziwnym trafem po wizycie w tych czeluściach zła, czyli w bębnie pralki, zwykle pojawia się tylko jedna skarpetka, a druga do pary znika w niewyjaśnionych okolicznościach. Ludzkość od momentu wynalezienia pralek, podejrzewam, zadaje sobie to pyta... Recenzja książki Niesamowite przygody dziesięciu skarpetek

Skromność w czystej postaci...

17.02.2022

Druga wojna światowa to temat, o którym powstało już wiele książek, zarówno zawierających fakty historyczne jak i tych całkowicie zmyślonych, czy jedynie w jakiś luźny sposób opartych na faktach. Gdy już człowiek myśli, że raczej nic go w tym temacie nie zaskoczy, że wiele już przeczytał, wiele widział i wiele na ten temat wie, pojawia się ona – k... Recenzja książki Kobiety pistolety. Sanitariuszka z pułku Baszta

"Człowieka można zniszczyć, ale nie można pokonać"

10.01.2022

Podobno w każdej sytuacji można doszukiwać się jakiś pozytywnych aspektów. Łatwo mówi się to nam, ludziom, którzy żyją we względnie spokojnych czasach, gdzie mamy nieograniczony wręcz dostęp do dóbr materialnych, nauki, rozrywki itd. Gdy nie żyjemy w ciągłym strachu, że ktoś może wtargnąć do naszego domu, splądrować go, a domowników po prostu zabi... Recenzja książki Najszczęśliwszy człowiek na Ziemi

Bestia w ludzkiej skórze...

29.12.2021

Josef Mengele – anioł śmierci – doktor z Auschwitz, to postać, która jednocześnie jest przerażająca, ale i fascynująca. Z jednej strony nieprzeciętnie wykształcony człowiek: doktor filozofii i nauk medycznych, a z drugiej nieprawdopodobny sadysta, lekarz obozowy w KL Auschwitz – Birkenau, który przeprowadzał na więźniach nieludzkie eksperymenty ps... Recenzja książki Mengele. Doktor z Auschwitz

Psychologia tłumu w społeczeństwie pełnym traumy...

28.12.2021

II wojna światowa odbiła się szerokim echem na psychice wielu ludzi, nie tylko ofiar czy oprawców, ale również wszystkich mieszkańcach krajów, których ów konflikt dotknął, bez względu na stopień zaangażowania ich w konflikt. Mimo, że minęło już tak wiele lat, to nadal tematy związane z II wojną światową są dla wielu osób bardzo bolesne. Dla samych... Recenzja książki Niemcy opętane

Między młotem a kowadłem...

15.11.2021

My ludzie XXI wieku uważamy, że znamy się dosłownie na wszystkim. Wiemy, jak naprawić różne rzeczy, jak nauczyciele w szkole powinni uczyć nasze dzieci, a inni wychowywać swoje pociechy. Oceniamy ludzi na każdym kroku i próbujemy ich zbić z pantałyku wmuszając im swoje zdanie na dane tematy. Jak gdyby nasza wiedza i nasze zdanie na dany temat było... Recenzja książki Siła miłości

Co zrobić z małymi buntownikami...

11.11.2021

Każda osoba, która ma do czynienia z dziećmi, czy to rodzic, czy nauczyciel dochodzi w pewnym momencie do ściany, gdy dziecko po raz kolejny wpada w histerię, złości się, krzyczy czy rzuca choćby zabawkami z bezsilności. To dla nas wszystkich powstała właśnie ta książka, która w sposób jasny i klarowny pokazuje nam jak nauczyć dziecko reagować ina... Recenzja książki Jak ograniczać napady złości u dzieci i zyskać spokój w rodzinie

Gdy jedna myśl zmienia tak wiele...

9.11.2021

„Ludzki duch to coś niesamowitego. Nic nie dorówna jego sile - miażdżony w ucisku rzadko się łamie. Uwięziony w naszych słabych, zawodnych ciałach nigdy nie daje się zniewolić”. Niby o wojnie powiedziano i napisano już wiele, ale mimo wszystko nadal możemy spotkać nowe wydawnictwa osadzone właśnie w tych mrocznych czasach. Nie tylko jest to lit... Recenzja książki Sierota z Warszawy

To nie wyobraźnia, a jedynie wspomnienia...

8.11.2021

Czasem przypadek sprawia, że z różnych zrządzeń losu może powstać coś dobrego i wartościowego. Tak właśnie było w przypadku książki dziennikarki Eweliny Karpińskiej – Morek „Soszka. Wojna się dzieciom nie przywidziała”, bo szukając materiałów do zupełnie innego projektu autorka natrafiła na panią Zofię Szukałę z domu Zarzeczną, wtedy 93 letnią sta... Recenzja książki Soszka. Wojna się dzieciom nie przywidziała

© 2007 - 2024 nakanapie.pl