Avatar @Rozchelstana_Owca

Rozchełstana Owca

@Rozchelstana_Owca
35 obserwujących. 37 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj 2 dni temu.
{} rozchelstanaovca
{} Napisz wiadomość
35 obserwujących.
37 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj 2 dni temu.

Recenzje książek

261 recenzji, w tym 14 recenzji wyróżnionych przez redakcję
Książka Sny Lazurowej Wody

Całkiem nieźle!

Rafał Milcewicz

Całkiem nieźle!

11.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kolejny raz nie mogłam się oprzeć mojej manii poznawania kolejnego autora. Pana Rafała przyszło mi poznać właśnie przy pierwszej części stworzonej przez niego historii i jestem pewna, że sięgnę po kolejne. Skąd bierze się u mnie nachalne poszukiwanie nowych talnetów? Nowo poznany Autor kojarzy mi się z pojęciem „Tabula Rasa” czyli „czyta karta” - ... {} Recenzja książki Sny Lazurowej Wody

Książka Sen o Aniele

Niezła kontynuacja!

Katarzyna Mak

Niezła kontynuacja!

7.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się jak wasza miłość do drugiego człowieka może być poddana próbie? Przeważnie są to błahostki – trzecia osoba zwana kochankiem, może być to brak pieniędzy albo utrata zdrowia. Mój małżonek przetrwał ze mną brak zdrowia i pełną opiekę nade mną jeszcze za „panieńskich czasów”, więc nie ukrywam, że to ważniejsze niż... {} Recenzja książki Sen o Aniele

Książka Bogaty i grzeszny

Dobra książka - nie jest zła!

Meghan March ...

Dobra książka - nie jest zła!

{} WYBÓR REDAKCJI
5.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedy kilka osób namawia nas na książkę to przychodzi taki moment, że człowiek nie waha się, gdy owa historia pojawia się na horyzoncie. Tak właśnie było kiedy widziałam tę okładkę u znajomych. Przyszła taka chwila kiedy nie mogłam przestać myśleć o tej historii i w końcu musiałam ją przeczytać. Nawet jeśli autorka była dla mnie ogromną zagadką, a... {} Recenzja książki Bogaty i grzeszny

Książka Morze krwi

To jest literatura!

Monika Lech

To jest literatura!

4.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dzisiaj zacznę tak nie typowo. Opowiem Wam jak to zbieg okoliczności, a może przeznaczenie pozwoliło spełnić marzenie. Kilka dni temu widziałam na Instagramie pod jednym z wpisów zapytanie: „czy lubisz pomagać?” - jak się domyślacie każdy z odpowiadających twierdził, że „oczyścicie”, że „tak”. Sama tak się zastanowiłam czy lubię, ale doszłam do wn... {} Recenzja książki Morze krwi

Książka Woda księżycowa

Mrau umrau mrau!

Agnieszka Janiszewska-Szczepanik

Mrau umrau mrau!

30.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mam takie dni jak ten – kiedy najwspanialszą rzeczą jest czytanie na werandzie u boku Rudzia. Ostatnimi czasy nachodzi mnie jednak taka refleksja, że chyba się starzeję. Nie mam tu na myśli znaków fizycznych, tylko tych bardziej mentalnych. Doszłam do wniosku, że od kiedy wolę zostać w domu niż dzikie imprezy, albo na moim stole pojawia się bigo... {} Recenzja książki Woda księżycowa

Książka Candy

Niespodzianka!

Dominika Smoleń

Niespodzianka!

28.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dominikę znam nie od dzisiaj. Tak samo jak i jej książki. Lubię historie, które tworzy – lekkie, z pozoru niczym się nie wyróżniające, a potem bierzemy jej powieść w dłonie i boooooom! Bomba! Jednakże nie boi się żadnej wersji swoich powieści. Bardzo mi odpowiadało kiedy napisała książkę w grą mmo w tle, więc tym bardziej złapałam za kolejną książ... {} Recenzja książki Candy

Książka Splamiona jego żądzą

Zacna pozycja, Miliordzie!

Marta Milda

Zacna pozycja, Miliordzie!

26.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zawsze się boję grubasków, które są erotyczno – romansowe. Zastanawiam się wtedy ileż można pisać o uczuciu! A jednak są tacy autorzy, którzy potrafią wyciągnąć ze swojego talentu i pomysłu to co najlepsze, a wtedy faktycznie takiej powieści należy się dużo stron. Nie ukrywam, że lubię taką literaturę i wierzcie mi na słowo lub nie, ale naszykował... {} Recenzja książki Splamiona jego żądzą

Książka Nikodem terapeuta duszy

Jak dla mnie całkiem przyjemnie!

Maja Wąsała

Jak dla mnie całkiem przyjemnie!

23.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kto w dzisiejszych czasach nie słyszał o różnych uzdrowicielach i jasnowidzach niech podniesie rękę w górę! Nie ważne czy zaginie dziecko czy kogoś zamordowano, zawsze znajdzie się jakiś „znawca”, który za odpowiednią zapłatą będzie chciał nam „pomóc” tak naprawdę kreując się na ludzkiej krzywdzie. Oczywiście nie jestem potworem i nie wpycham wszy... {} Recenzja książki Nikodem terapeuta duszy

Książka Miłość, wolność, samotność. Nowe spojrzenie na związki między ludźmi

Inna perspektywa.

"Osho" ...

Inna perspektywa.

21.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Moją słabą stroną są książki właśnie takiego pokroju. Uważam, że każdy z nas indywidualnie nabywa doświadczenie życiowe i wykorzystuje w jakikolwiek sposób. Zaryzykowałam jednak z tą pozycją, pragnąć tylko by się nie zawieść. Okazuje się, że otwieranie się na nowe rodzaje literatury, może być bardzo mocno intrygującą sprawą. Osho to powieść, ... {} Recenzja książki Miłość, wolność, samotność. Nowe spojrzenie na związki między ludźmi

Książka Pies

Inna strona medalu.

Jakub Gończyk

Inna strona medalu.

18.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak decyduję się złapać za literaturę faktu, musi być ona dobra. Po prostu. Nie koniecznie każda taka książka ma to coś, a ”Pies” bardzo mi przypadł w gusta. Czy to kwestia zainteresowania pracą policjantów, czy też zwykła babska ciekawość, tego nie umiem powiedzieć, ale może to kwestia spojrzenia na ten zawód z drugiej strony, tej bardziej człowi... {} Recenzja książki Pies

Książka Kryształowe dzieci. Historie uzależnienia od dopalaczy oparte na faktach

Więcej takiej literatury!

Laura Chudzyńska

Więcej takiej literatury!

{} WYBÓR REDAKCJI
17.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Każdy z nas, choćby w wiadomościach czy radiu słyszał o rosnącej liczbie ofiar dopalaczy lub innych specyfików. Ostatnio co wbiło mi się w głowę to (jak dobrze pamiętam) dziewięcio lub jedenastolatek z Jeleniej Góry, który nawąchał się dezodorantu i zmarł. Pomysłowość młodych ludzi, zaczyna mnie szokować i teoretycznie powinnam pytać: „gdzie są ro... {} Recenzja książki Kryształowe dzieci. Historie uzależnienia od dopalaczy oparte na faktach

Książka Joanna

Czasem miło poczytać o równolatce! :)

Agnieszka Opolska

Czasem miło poczytać o równolatce! :)

15.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak miło poczytać o kimś w swoim wieku! O kimś kto może mieć podobne rozterki (akurat życie z Kruszynem to ja mam doskonałe!), kto może czasem mieć wszystkiego powyżej uszu, ale tez o kobiecie, która nie boi się zaryzykować i spróbować czegoś nowego. Takie książki zawsze mają ukryty motyw, albo dają nam szansę na chwilę przemyśleń, a czasem po p... {} Recenzja książki Joanna

Książka Zostawić ślad

Miłe powroty!

Iwona Wilmowska

Miłe powroty!

{} WYBÓR REDAKCJI
12.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Są tacy autorzy, którzy mimo upływu miesięcy raz będący w naszych dłoniach prędzej czy później do nich ponownie trafiają. Taką właśnie pisarką jest pani Iwona Wilmowska, którą miałam przyjemność poznać przy serii kryminałów, gdzie bohaterką była Agata Brok. Już wtedy pani Iwona przypadła mi do gustu stylem pisania i pomysłowością, której jej nie b... {} Recenzja książki Zostawić ślad

Książka Czarnośledzctwo

Nie jest źle, ale mogło być lepiej!

Uta Isaki

Nie jest źle, ale mogło być lepiej!

6.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wiecie jak to ze mną jest, pokochałam mangę jako rodzaj komiksu całym swoim sercem. Myślę, że czarno-białe historie mają duszę tak samo jak i książki. Nie trzeba mnie wiele namawiać, gdy na horyzoncie pojawiają się jednotomowe opowieści z kategorii fantastyki. Nie waham się ani chwili i czytam niemalże ekspresowo! Czarnośledztwo to manga, która c... {} Recenzja książki Czarnośledzctwo

Książka Królowa pszczół

Wybierz się w podróż do Indii...

Nina Nirali

Wybierz się w podróż do Indii...

28.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Witamy na pokładzie Ninę Nirali! Nie waham się kiedy mam łapać za jej twórczość. Widziałam pogłoski, że Nina wydaje kolejną powieść i wiedziałam, że prędzej czy później trafi ona w moje dłonie. Polska Królowa Bollywood nie krępuje się przed tworzeniem powieści w innym kraju, z inną kulturą, każdorazowo z innymi emocjami. Czy warto? Już wiem, że (o... {} Recenzja książki Królowa pszczół

Książka Inspiracja

Nie warto było tyle czekać!

Adrian Bednarek

Nie warto było tyle czekać!

22.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie ma to jak od dawien dawna zarzekać się, że przeczyta się książkę wybranego autora. Od tak dawna zachęcana pozytywnymi opiniami na temat książek pana Bednarka, obiecałam sobie i całemu światu, że NA PEWNO będę go czytać. I jak wiadomo praca, dom i obowiązki skorygowały bardzo mocno moje postanowienie i w ramach przeszkodzenia mi w dotrzymaniu s... {} Recenzja książki Inspiracja

Książka Życie spisane patyczkiem

Serce złamane - gwarantowane!

Józef Front

Serce złamane - gwarantowane!

{} WYBÓR REDAKCJI
20.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pytanie zadane w opisie jest bardzo trafne. Czy ktokolwiek kiedykolwiek zastanawiał się jak wygląda życie osoby niepełnosprawnej? Zaskoczę Was, ja też bardzo długo się nad tym nie zastanawiałam. Przeważnie, gdy już się słyszy - „kaleka, inwalida, niepełnosprawny” - z automatu szuka się oznak widocznych czy to na ciele czy twarzy. I nie zrozumcie m... {} Recenzja książki Życie spisane patyczkiem

Książka zBLOKowane umysły

Chyba nie do końca tak miało być....

Łukasz Misiura

Chyba nie do końca tak miało być....

18.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedy byłam małą dziewczynką wychowywałam się pierwsze lata w Nowej Hucie. Pamiętam dość dobrze nie wielką piaskownicę między szarymi blokami, pochylnię pod mostem, którą ochrzciliśmy razem z innymi dzieciakami „grobem wielkoluda” oraz sklepik gdzie kupowało się gumy-papierosy, jeden z głośniejszych krzyków mody lat '90. Z ogromna chęcią, ale też ... {} Recenzja książki zBLOKowane umysły

Książka Śmierć w Błękitnej Lagunie

Islandia ma swoje tajemnice!

Elżbieta Szudrowicz ...

Islandia ma swoje tajemnice!

{} WYBÓR REDAKCJI
12.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mieliście tak, moi kochani, że czytaliście albo chcieliście przeczytać książkę głównie z powodu miejsca, w której dzieje się fabuła? Już w momencie kiedy moje oczki ujrzały opis nie mogłam się doczekać, kiedy „Śmierć” wpadnie w moje dłonie! Akcja na Islandii! Przyznam się szczerze, że od czasów gimnazjum kiedy zaczytywałam się w sagach Margit Sand... {} Recenzja książki Śmierć w Błękitnej Lagunie

Książka Dziewczyna z Kellers Way

Wracamy do autora!

Megan Goldin

Wracamy do autora!

10.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedy mam przestoje czytelnicze, a w zasięgu wzroku pojawiają się dobre thrillery autorów, których już znamy, nie mogę się ociągać i sięgam po takie książki bez zastanowienia. Swego czasu miałam przyjemność czytać książkę autorki pt. „Escape Room” (Kruszyn uwielbia takie miejsca, które w jakimś stopniu są doskonałą formą zabawy), więc i tym razem ... {} Recenzja książki Dziewczyna z Kellers Way

Książka Cecylio, obudź się!

Doskonały debiut!

Dorota Wójcik

Doskonały debiut!

{} WYBÓR REDAKCJI
3.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie ma nic lepszego niż dobra komedia książkowa! Do takiego rodzaju książek (jestem przekonana!) trzeba po prostu mieć rękę! Na pewno znacie ten moment, gdy książka wzbudza w Was takie pokłady uśmiechu, a wtedy zwyczajnie nie chce się jej odkładać, nie chce się jej kończyć! Tytułowa Cecylia daje się nam wstępnie poznać jako osobę, której pech ni... {} Recenzja książki Cecylio, obudź się!

Książka Echo

Tak delikatnie!

Aleksandra Rak

Tak delikatnie!

28.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Są takie dni kiedy mam ogromny przestój czytelniczy. Nie mogę się zebrać w sobie i ich do przodu ze słowem czytanym w dłoni. Szukam wtedy takiej książki, która będzie odpowiednia, nie nachalna i spokojna, by wyjść z dołu i braku chęci na odpoczynek przy lekturze, by jakoś wystartować ze zdwojoną siłą. Tym razem na pomoc przyszła mi dotąd nie spotk... {} Recenzja książki Echo

Książka Stażystka

Nie wolno przejść obojętnie!

Alicja Sinicka

Nie wolno przejść obojętnie!

22.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Znacie to uczucie kiedy każdy Was zna mimo że Wy nie znacie praktycznie nikogo? Jak byłam dzieckiem wszyscy mnie znali tylko dlatego, że moja ukochana Babcia była kiedyś sekretarką w gazecie. Wiecie jak to jest kiedy ktoś niemalże śledzi Wasz krok, nawet jeśli nie jesteście tego świadomi? Niestety, taki urok małych miejscowości. A dzisiaj? Mimo, ż... {} Recenzja książki Stażystka

Książka Pora burzy

Wspaniale było odpłynąć...

Katarzyna Redmerska

Wspaniale było odpłynąć...

20.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Są takie wydawnictwa i tacy autorzy, którzy goszcząc u mnie w domu ze swoją literaturą, zawsze mogą liczyć na kubek gorącej herbaty i domową atmosferę. Może to brzmi śmiesznie lub banalnie, ale tak właśnie to czuję. W pierwszej chwili, gdy „Pora Burzy” pojawiła się w moim domu, a ja rzuciłam się na opis niczym szczerbaty na suchary, w mojej głosie... {} Recenzja książki Pora burzy

Książka Cztery pory śmierci

Bardzo fajnie!

Olga Warykowska

Bardzo fajnie!

15.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sensacja nigdy nie była moim ulubionym typem literatury. Jednakże kiedy do tego dorzuci się masę humoru i zrobi kryminał – to autor wygrywa wszystko. Absolutnie takie połączenie wychodzi perfekcyjnie! Żałuję jedynie, że owa książeczka jest taka krótka, bo w sumie można by jeszcze co nieco do niej dorzucić, jednakże nie niezmiernie mi miło, że mogł... {} Recenzja książki Cztery pory śmierci

nakanapie.pl
{} {} {}
O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2020 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe