Avatar @Rozchelstana_Owca

Rozchełstana Owca

@Rozchelstana_Owca
48 obserwujących. 45 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj około 15 godzin temu.
{} rozchelstanaovca
{} Napisz wiadomość
48 obserwujących.
45 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj około 15 godzin temu.

Recenzje książek

378 recenzji, w tym 25 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Kolejna bombowa książka Autorki.

13.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mam nadzieję, że pani Ilony nie trzeba nikomu przedstawiać. To moje drugie spotkanie z Autorką, ale już mogę Wam zagwarantować, że na pewno nie ostatnie! Jej pierwsza powieść („Pragnienia”), którą miałam w dłoniach, zrobiła na mnie ogromne wrażenie i nie spodziewałam się, że można mnie jeszcze czymś zaskoczyć. A jednak! Nie ukrywam, że powieści z ... {} Recenzja książki Zmysły

Nie spodziewałam się, że tak to się potoczy...

12.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie jestem w stanie sobie wyobrazić, jak można poślubić drugiego człowieka, szczególnie kiedy małżeństwo jest aranżowane. Niestety mafia rządzi się swoimi prawami, a kobieta raczej nie wiele ma do powiedzenia. Interesy, przemoc, szemrane sprawy – to wszystko pcha ludzi do wchodzenia w bagno, z którego raczej nie można się wydostać. Takie mam wraże... {} Recenzja książki Zrodzeni z krwi

Nie umiem się rozstać z tą wyspą!

2.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Szczerze przyznam, że nie do końca wiem jak mam zacząć, seria ViaTerra ma specjalne miejsce w moim sercu. Trzeci tom był jedną z tych książek, które czytałam, będąc jeszcze przykutą do łóżka, ale była to też powieść, która rozpoczynała moją „karierę” jako recenzenta. Mam szczególne uczucia do tej historii, która raz za razem, niczym magik, oczarow... {} Recenzja książki Requiem na Wyspie Mgieł

Smutno, poważnie, dorośle.

2.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedyś spotkałam się z określeniem „mała – dorosła” w odniesieniu do dziecka. Jako młoda panna nie rozumiałam, co się kryje za tym stwierdzeniem. Dzisiaj, jako dorosła kobieta, doskonale to rozumiem i wiem czym się to (przysłowiowo) „je”. Jak wiecie mam sąsiadeczkę (a nawet 2, wspaniałe dziewczynki!), Zuzia właśnie należy do takiego pokolenia, dzi... {} Recenzja książki Przypomniałaś sobie, Mimi?

Coś innego.

26.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Idealna mama to taka, która zawsze podaje pomocną dłoń. Taka, która czuwa, gdy mamy gorączkę i pomaga nam upiec dobrą zapiekankę. Taka, która ma dobre domowe rady. Taka, do której nie zależnie od wieku, możemy iść – przytulić się – wypłakać. A jaka jest ta toksyczna matka? Taka, która uważa swoje dziecko za powód swoich wszystkich nie powodzeń? Ta... {} Recenzja książki Toksyczna matka

Kolejne spotkanie z Piotrem.

18.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedy skończyłam pierwszą powieść Autora „Nic Więcej”, byłam oczarowana. Nie spodziewałam się, że pan Piotr jednak szykuje dla nas jeszcze większą bombę i odda nam w dłonie, kolejny tom losów swojego bohatera. To w sumie niezwykłe, że śledzimy poczynania mężczyzny, a nie jak to w podobnych powieściach bywa, kobiety. To daje powieści taki swoisty s... {} Recenzja książki Post Scriptum

Kolejna dobra powieść od Kasi.

13.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dzisiaj na Instagramie pytałam, czy trafiło się Wam nie przeczytać powieści debiutanckiej ulubionego Autora. Dziwna sprawa, bo fanką Kasi Haner jestem od dawien dawna, a po dziś dzień nie przeczytałam „Sponsora”. I to nie kwestia, że był słaby czy coś mi się nie podobało, po prostu brakło mi czasu. Nie zmienia to jednak faktu, że czytam pozostałe ... {} Recenzja książki Femme fatale

Bomba!

13.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak ja dawno nie czytałam dobrego kryminału. To oczywiście jedna z tych pozycji, na którą był ogromny szał, a ja uznałam, że póki emocje Czytelników nie opadną, to nie ma co czytać. Odczekałam dobrą chwilę, zanim podjęłam się czytania „Piętna”. Czy żałuję, że dopiero teraz? No pewnie, że tak. Mówię Wam, bokiem mi kiedyś ta przezorność wyjdzie, bo ... {} Recenzja książki Piętno

A to Ci niespodzianka!

12.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sci-fi to nie jest literatura, która siedzi głęboko w moim sercu. Myślę, że wręcz przeciwnie. To taki rodzaj książek, które czytuję bardzo, bardzo rzadko i raczej nie należą do obszernych. Jednakże to właśnie na tę kategorię padł wybór, by chwilowo odpocząć od gangstersko – mafijnych klimacików. Nie wiele się zastanawiając, zachęcona opisem z tyłu... {} Recenzja książki Szczelina

Niewymagająca lektura, ale lekka i przyjemna.

11.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Doszłam do wniosku, że w jakimś stopniu mam obsesję. Nie ważne jak bardzo przejadły mi się gangsterskie klimaty, jeśli tylko mogę to coraz od nowa sięgam właśnie po mafijne historie, żeby za szybko nie wychodzić ze świata przystojniaków, intryg i akcji. Już kilka razy zwracałam uwagę na to, że w tym roku bardzo dużo debiutowało powieści właśnie w ... {} Recenzja książki Carter

Coś nowego w oklepanym świecie.

10.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Znowu to sobie zrobiłam. Zamiast odpocząć od mafijnych klimatów, które niemalże wylewają mi się już rękawami to ja nadal sprawdzam i próbuję czy faktycznie wszystko – każdy motyw, każdy charakter, każda sytuacja – zostało już wykorzystane ww jakże oklepanej tematyce. I tylko ja widząc opis, nie umiem się oprzeć wrażeniu, że nawet mafia jeśli ma ut... {} Recenzja książki Córka mafii. Elena

Kolejna dobra książka Autorki!

10.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie ukrywam, że na kolejną powieść Agatki czekałam niemalże przebierając nogami. Nasze pierwsze spotkanie okazało się być przypadkowym, ale jakże radosnym – otóż jej powieść „To, czego nie widać” była moją wygraną i do tego rewelacyjna książką, więc od razu zapałałam do jej pióra sympatią. Oczywiście kolejne historie spod jej dłoni mam za sobą, wi... {} Recenzja książki Żelazne zasady

Los nie oszczędza nikogo...

10.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Są powieści, których fabuła podszyta muzyką zabiera nas do innego świata. Tam oddajemy się dźwiękom i śledzimy losy bohaterów, chodząc za nimi niemalże krok w krok. Kiedy sięgałam po tę powieść, nie spodziewałam się, że tak podbije moje serce. Autorki nie kojarzyłam nawet z nazwiska, co teraz wzbudza we mnie wstyd, bo powieść, jaką oddała nam w dł... {} Recenzja książki Mroczna melodia

Kolejna dobra powieść Autorki.

1.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kolejna powieść spod pióra Dominiki i kolejne spotkanie z nią na stronicach powieści. Jak już kilkukrotnie zauważałam, ww tym roku mamy ogrom historii z mafią w tle. Moje czytelnicze ja jednak nie daje za wygraną i sięgam co rusz po opowieść tego typu, by przekonać się jak nasze rodzime pisarki radzą sobie z tak oklepanym motywem. I Dominika nale... {} Recenzja książki Gangsterska gra

Genialna antologia!

29.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ha! I znowu to zrobiłam! Znowu sięgnęłam po opowiadania, które są perfekcyjne na popołudnie z książką. Taka forma idealnie sprawdza się jeśli chce się czytać, ale dzień dał nam do wiwatu i zmęczenie pcha nas w objęcia kocyka. W końcu nie musi się czytać wszystkiego naraz, można sobie dozować, tak, by za szybko nie rozstawać się z piórami naszych u... {} Recenzja książki Prawo Mafii. Pierwsza polska antologia mafijna

Tego się nie spodziewałam!

{} WYBÓR REDAKCJI
29.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie ukrywam, że proza pisarska jest poniekąd dla mnie obcym gatunkiem. Chociaż jeśli patrząc na to, że wiele powieści ma taką formę to powinnam znać ten rodzaj niemalże od podszewki. A jednak nie do końca tak to wygląda. Nie często można spotkać Autora, który potrafi tak swobodnie i płynnie operować językiem w tej dziedzinie, by historia przekazyw... {} Recenzja książki Dom wszystkich snów

Nie wolno się poddać!

28.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Lubię wracać do Autorów, którzy nie boją się pisać. Lubię, gdy nie poddają się i z każdą kolejną powieścią i każdą kolejną książką rozbudowują swój warsztat pisarski. Jedną z takich osób jest właśnie Monika Cieluch. Miałam przyjemność czytać inną powieść spod jej pióra i już wtedy wiedziałam, że będę do niej wracać. Myślę, że dołączyła ona do gron... {} Recenzja książki Do ostatniej kropli krwi

Bombowa zmiana!

27.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie każda książka nadaje się dla każdego czytelnika. Oczywiście, każdy niech czyta co mu odpowiada i pisze co myśli o danej pozycji. Niestety od dawna obserwuje syndrom braku takich przedrostków jak „uważam, myślę, wydaje mi się, odnoszę wrażenie”, które jasno określają, że to spersonalizowana opinia. Niestety ogrom czytelników popełnia ten błąd i... {} Recenzja książki Relacja (poza) służbowa

Intrygująca znajomość.

18.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W tym roku mamy okazję wyczekiwać na wiele świetnych debiutów! Jednym z nich była właśnie powieść od Karoliny Wasilewskiej. Cenię sobie książki od wydawnictwa NieZwykłego, a w tym roku mają wiele wspaniałych premier! A historię od Autorki łyknęłam raz dwa... Nie wiem czy dlatego, że specjalnie jest nie wielkich rozmiarów czy dlatego, że tak mocno ... {} Recenzja książki Kochanie, nie rań mnie

Historie nie dla każdego.

11.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Pan Cykada” zainteresował mnie przede wszystkim dlatego, że na obwolucie nie ma kilku słów o czym ta pozycja jest. Następnie moją uwagę przykuła sama obwoluta z okienkiem na środku. Czego mogłam się spodziewać? Tego chyba nawet najstarsi górale nie wiedzieli. Z chęcią oddałam się stronicom tomiku. A jak oni czegoś nie wiedzą to rodzi się tajemnic... {} Recenzja książki Pan Cykada

Wspaniałe rodzinne perypetie

5.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Panią Ewelinę miałam okazję poznać przy jej pierwszej powieści i zaraz debiucie „3600 gram szczęścia”. Już wtedy mentalnie zbijałam z nią piątki, wiedząc, że przeżyła wszystko to, co i ja przeżywam przez wiele dni. Łzy, rozpacz, siedzące w głowie staranie się o dziecko i trudna droga do ciąży. Chyba jest przesilenie wiosenne, bo ostatnimi czasy, c... {} Recenzja książki Rodzinne selfie z menażerią w tle

Bomba!

{} WYBÓR REDAKCJI
4.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pana Mariusza poznałam 3 lata temu, kiedy na nasz rynek literacki wszedł z pompą i paradą z tytułem „Krocząc wśród cierni”. Już wtedy wiedziałam, że to będzie jeden z tych Autorów, którzy wiedzą co robią, ciągle pracują nad swoim warsztatem i działają ile mogą, by Czytelnicy tacy jak ja byli zachwyceni jego twórczością. Mam wrażenie, że każda kole... {} Recenzja książki Oblicze zła

Jest mi przykro.

4.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie ukrywam, że w pierwszym rzucie zachłysnęłam się wspaniałą okładką. Po przeczytaniu opisu wierzyłam, że Autorka w lekki i przyjemny sposób poda nam jak poczuła, że powołanie do czarownictwa się porządnie rozbudziło. Liczyłam się z tym, że przytoczy pewne fakty ze swojego życia, ale.... czuję się rozczarowana. Nie tak wyobrażałam sobie tę pozycj... {} Recenzja książki Wiedźma. Droga do siebie

Tu nie potrzeba słów.

4.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W moim świecie, w kraju, w którym żyje, wiele kobiet ma pod górkę. Jestem mi zawsze mocno przykro z tego powodu. A jeszcze bardziej mi przykro, kiedy tak łatwo bagatelizuje się kobiety, które walczą każdego dnia z niepłodnością i tym co się dzieje w ich życiu i ich głowach. Tak, jestem jedną z tych kobiet, którym się nic nie należy, bo nie mają dz... {} Recenzja książki Kształt dźwięku

Jestem na TAK!

4.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Antologie stały się moim sposobem na męczące dnie. Przeważnie są to lekkie opowiadania z uczuciem lub pikanterią w tle, chodź od takich kryminalnych wcale się nie uciekam, żeby nie było :) Myślę, że musiałam też w jakimś stopniu do nich dorosnąć, bo miałam wrażenie, że tak krótka forma dzieła, nie daje możliwości zamknięcia danej historii w całośc... {} Recenzja książki Niegrzeczna miłość

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe