Martyna

@Ryszawa
Kanapowicz od ponad 7 lat.
{} Napisz wiadomość
Kanapowicz od ponad 7 lat.

Recenzje książek

36 recenzji

„Powrót” nie jest wybitnym dziełem sztuki, ale jest lekką i łatwą lekturą, która umili czas m...

14.12.2017

Kto śledzi mojego bloga dokładnie, ten wie, że miałam pewne obawy co do „Powrotu”. Niefortunnie zaczęłam przygodę z Nesserem od niewłaściwej książki, ponieważ tym razem mam nieco lepsze zdanie, niż w przypadku „Żywych i umarłych w Winsford”. „Powrót” jest trzecim tomem serii o komisarzu Vanie Veeterenie i jak to często bywa, nie znam poprzednich p... {} Recenzja książki Powrót

Polecam fanom literatury sensacyjnej

5.11.2017

Przyznam, że po książkę sama bym nie sięgnęła. Nie lubię sensacji, polityki, ani pozycji, w których pierwsze skrzypce gra amerykańska agencja rządowa. Poza tym przygodę z Mitchem Rappem – bohaterem cyklu o tej samej nazwie, zaczęłam od czwartego tomu. Niemniej jednak nie była to dla mnie męcząca lektura, mimo iż nie jest to powieść, którą zapamięta... {} Recenzja książki Trzecia opcja

Poruszająca literatura faktu!

5.11.2017

Przyznam, że po książkę sama bym nie sięgnęła. Nie lubię sensacji, polityki, ani pozycji, w których pierwsze skrzypce gra amerykańska agencja rządowa. Poza tym przygodę z Mitchem Rappem – bohaterem cyklu o tej samej nazwie, zaczęłam od czwartego tomu. Niemniej jednak nie była to dla mnie męcząca lektura, mimo iż nie jest to powieść, którą zapamięta... {} Recenzja książki Ostatni wykład

Jaki jest Twój ósmy cud świata?

18.10.2017

„Ósmy cud świata”, to urocza, wciągająca powieść przepełniona legendami i inspirującymi cytatami. Rozczula oraz łapie za serce. Zabiera nas na wycieczkę do południowo – wschodniej Azji, gdzie wraz z bohaterką przemieszczamy wietnamskie ulice. Magdalena Witkiewicz umie mnie zaczarować, z całą pewnością zaczaruje też i Was. Anna jest kobietą w wiek... {} Recenzja książki Ósmy cud świata

Cień gejszy..

14.10.2014

Anna Klejzerowicz, która z wykształcenia jest magistrem resocjalizacji, ma wiele pasji. Interesuje się fotografią, publicystyką, pisarstwem. Słynie z zamiłowania do kotów, sztuki, książek i gór. Mieszka w Gdańsku, gdzie przenosi nas akcją powieści „Cień Gejszy”. Zajmuje się pisaniem książek kryminalnych, obyczajowych oraz grozy. Wiele lat brała czy... {} Recenzja książki Cień gejszy

Portret zabójcy

28.08.2014

Heather Graham – jest amerykańską pisarką pasjonującą się tematyką sensacyjną, jej książki wielokrotnie znalazły się na liście bestsellerów New York Times’a. W swym dorobku ma już sto pięćdziesiąt powieści, które zostały przetłumaczone na dwadzieścia pięć języków w siedemdziesięciu pięcio milionowym nakładzie. Ashley Montague, główna bohaterka pow... {} Recenzja książki Portret zabójcy

Szóstego dnia Bóg stworzył kobietę i mężczyznę

23.08.2014

Agnieszka Lingas-Łoniewska zajmuje się pisaniem książek kryminalnych z nutą sensacji i romansu. W jej dorobku znalazły się powieści takie jak: „Zakręty losu” czy „Brudny świat”. Urodziła się w 1972 roku we Wrocławiu. Wygrała konkurs na opowiadanie dotyczące Dolnego Śląska. W 2012 roku została uhonorowana żelaznym glejtem Ambasadora Krakowskich Targ... {} Recenzja książki Szósty

Żyje się tylko raz?

6.08.2014

Dwadzieścia lat po śmierci matki w głowie Jason’a Motta zrodził się pomysł na „Przywróconych”. Pewnej nocy, kilka tygodni po rocznicy śmierci mamy przyśniła mu się. Rozmawiał z nią swobodnie i kiedy się obudził, chciał by znów do niego przyszła. Jego prośby były jednak nadaremne. W czasie rozmowy z przyjacielem, podczas której wspominał o swej tęsk... {} Recenzja książki Przywróceni

Schematyczność

20.07.2014

Nina jest nastoletnią dziewczyną, wychowywaną przez ojca i macochę. Jej matka umarła gdy była dzieckiem. W dniu osiemnastych urodzin jej życie wywraca się do góry nogami: przyłapuje macochę na zdradzie, słyszy od ojca słowa, że lepiej byłoby gdyby się nie urodziła, a na domiar złego przyłapuje swego chłopaka z jej najlepszą przyjaciółką. Oszołomion... {} Recenzja książki Tatuaż z lilią

Czy Bóg nas nienawidzi?

17.07.2014

Wyluzowany narrator, który jest zarazem Hank’iem Moody’m przedstawiony zostaje jako dwudziestoletni chłopak, który rzuca szkołę, zostaje dilerem i spotyka się z niewłaściwą dziewczyną nimfomanką usiłującą go pewnego dnia zabić. Bohater nie mogąc sprostać wymaganiom matki wdaje się w świat przepełniony przestępczością. Swoje życie przenosi do hotelu... {} Recenzja książki Bóg Nas Nienawidzi

Znakomity debiut!

23.06.2014

Michelle Cohen Corasanti jest Amerykanką z żydowsko-polskimi korzeniami. Mieszkała między innymi w Hiszpanii i Egipcie. Spędziła również siedem lat w Izraelu. Obecnie wraz z rodziną mieszka w Nowym Yorku. Pochodzi z żydowskiego domu, w którym więzi z Izraelem były mocno podkreślane. Dzięki studiom na Uniwersytecie Hebrajskim otworzyły jej się oczy ... {} Recenzja książki Drzewo migdałowe

Antysemityzm..

19.06.2014

Marianne Fredriksson jest pochodzącą ze Szwecji pisarką i dziennikarką. W swoim życiu pracowała w koncernie wydawniczym, tworzyła nowatorską rubrykę dotyczącą psychologii i kwestii egzystencjonalnej. Po 1987 roku, kiedy to udała się na emeryturę, całkowicie poświęciła się literaturze. W swoim dorobku ma piętnaście książek przetłumaczonych na czter... {} Recenzja książki Simon i dęby

Koniec świata

18.06.2014

Noc, mrok, pustka, cisza. W niewyjaśniony sposób ludzie na pokładzie samolotu sterowanego przez Rayforda w niewytłumaczalny sposób zaczynają znikać, pozostawiając po sobie same ubrania. Okazuje się, że sytuacja nie zaistniała wyłącznie w tym jednym miejscu. Na całym świecie zapanował chaos: porozbijane pojazdy, zablokowane służby medyczne, pozrywan... {} Recenzja książki Dzień zagłady

Daddy’s Home!

16.06.2014

Daddy’s Home! Uwielbiam postać Barne’a. To mój idol i mentor. Gdybym była facetem, chciałabym żeby ten wariat był moim najlepszym kumplem i skrzydłowym. Jestem fanką serialu How I meet Your mother więc po książkę sięgnęłam chętnie. Polecam ją również czytelnikom, którzy nie mieli do czynienia z sitcomem. Należy ją potraktować z przymrużeniem oka. W... {} Recenzja książki Playbook. Podręcznik podrywu

Wyścig..

9.06.2014

Myślę, że każdy mól książkowy, miłośnik kryminałów choć raz zetknął się z nazwiskiem autorki. Erica Spindler – pięćdziesięciosiedmioletnia amerykańska pisarka, która niegdyś chciała być malarką. Ostatecznie w 1982 roku po przeczytaniu jednej z książek postanowiła sama spróbować swych sił w literaturze. Rachel – bohaterka „Wyścigu ze śmiercią’ ma p... {} Recenzja książki Wyścig ze śmiercią

Problemy sercowe

24.05.2014

Gabriela Gargaś – wykształcona młoda kobieta pełniąca w swym życiu różne role: matki, córki, siostry, partnerki, a nawet ciotki czy szwagierki. Optymistycznie patrząca na świat marzycielka, której mottem życiowym jest radość z małych rzeczy. Autorka popularnych powieści: "Namaluj mi słońce", „Jutra może nie być”, „Plątanina uczuć”, „Trudna miłość”.... {} Recenzja książki Jutra może nie być

Miłość nie zna granic

28.04.2014

Karen Kingsbury – kochająca matka i żona. Posiadaczka siedmiu milionów wydanych książek., ponad trzydziestu napisanych powieści, z czego aż dziewięć znalazło się na szczycie najchętniej kupowanych w Stanach Zjednoczonych. Jednym zdaniem : Kobieta znajdująca się wśród najbardziej znanych, amerykańskich pisarek. Główną bohaterką ”Pomimo wszystko” jes... {} Recenzja książki Pomimo wszystko

Prawdziwe morderstwa

23.04.2014

Charlaine Harris to sześćdziesięciotrzy letnia kobieta pochodzenia amerykańskiego. Jej twórczość sięga lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku. Swą karierę zaczynała pisząc poezje, jednak po studiach zdecydowała się na pisanie powieści. Kobieta stała się sławna dzięki bestselerowemu cyklowi książek The Southern Vampire Mysteries, na podstawie którego ... {} Recenzja książki Prawdziwe morderstwa

Miłość, przyjaźń, słońce, kredki..

19.04.2014

Gabriela Gargaś – wykształcona młoda kobieta pełniąca w swym życiu różne role: matki, córki, siostry, partnerki, a nawet ciotki czy szwagierki. Optymistycznie patrząca na świat marzycielka, której mottem życiowym jest radość z małych rzeczy. Autorka popularnych powieści: "Namaluj mi słońce", „Jutra może nie być”, „Plątanina uczuć”, „Trudna miłość”.... {} Recenzja książki Namaluj mi słońce

Jak anioła głos..

16.04.2014

„Szukając Noel” to kolejna już przeczyta przez mnie książka Evans’a. Pisarz ten jest jednym z moich ulubionych autorów, więc za każdym razem z uśmiechem na twarzy sięgam po każdą jego powieść. Tak było i tym razem. Mark jest młodym mężczyzną, który nie może pogodzić się ze śmiercią swojej najlepszej przyjaciółki. Przyjaciółką tą była jego matka. K... {} Recenzja książki Szukając Noel

Cuda

15.04.2014

Lekka i przyjemna książka. Gdybym mogła przeczytałabym ją jednym tchem od początku do końca. Niestety czas na to nie pozwalał. Magdalena Kordel swoją twórczością przypomina mi Monikę Szwaję którą bardzo lubię. Nic dziwnego więc, że z chęcią sięgnęłam po "Sezon na cuda" który to kupiłam mamie na urodziny. Uważam, że to trafny wybór. Zabawne perypeti... {} Recenzja książki Sezon na cuda

Spacer przez życie

15.04.2014

Dzika droga" to książka którą napisało życie. Opowiada ona historię dwudziestosześcioletniej kobiety która nieco zagubiła się w swoim życiu. Cheryl po stracie bliskiej osoby nie potrafi odnaleźć się w nowym życiu. Życiu w którym jej mama przeszła na drugą stronę rzeki. Zmagając się ze stratą, przeżywa rozpad rodziny, rozwód, przygody z heroiną, prz... {} Recenzja książki Dzika droga. Jak odnalazłam siebie

Druga młodość

15.04.2014

Jeanie jest kobietą, której wiek dobija sześćdziesiątki. Wiedzie normalne przeciętne życie. Jest żoną, matką, babcią. Prowadzi sklep ze zdrową żywnością, który jest dla niej pasją, przez co uparcie nie chce zgodzić się na przejście na emeryturę. Wszystko zmienia się gdy pewnej nocy George - mąż bohaterki wychodzi z sypialni bez słowa wyjaśnienia i ... {} Recenzja książki Czwartki w parku

Evans mistrzem!

15.04.2014

"Zimowe sny" to książka w której główny bohater został przyrównany do biblijnej postaci - Józefa. Zarówno Joseph jak i Józef mieli prorocze sny. Józefowi śniło się, że jedenaście snopków siana składa pokłon jego snopowi. Natomiast Joseph śnił o drzewie z świecidełkami, któremu pod wpływem śnieżycy kłania się jedenaście otaczających go drzew. Liczba... {} Recenzja książki Zimowe sny

Lidka

15.04.2014

Sklepik z niespodzianką składa się z trzech części opowiadających o losie przyjaciółek: Pragnącej zostać matką pani weterynarz Lidce, prowadzącej sklepik z niespodzianką Bogusi i mającej kłopoty z wahaniami hormonalnymi radnej Adeli. Pierwsza część skupia się na pani doktor, która nie mając łatwej przeszłości, nie mogąc zajść w ciążę z mężem pijaki... {} Recenzja książki Sklepik z Niespodzianką. Lidka

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe