Avatar @Trinity801

@Trinity801

2 obserwujących. 2 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 10 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
2 obserwujących.
2 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 10 lat.

Recenzje książek

146 recenzji

W cieniu kaplicy

13.05.2013

Są książki, które darzę wielkim sentymentem między innymi ze względu na czas, w którym je czytałam. Tak jest również z pierwszą powieścią Melvina Starra, która wpadła mi w ręce. „Niespokojne kości” czytałam dokładnie rok temu, również w maju, dodatkowo była to jedna z pierwszych książek, które dostałam od wydawnictwa do recenzji. Cenię ją sobie wię... Recenzja książki W cieniu kaplicy

Karminowy szal

2.05.2013

Pamiętam, jak w zeszłym roku, w lato, trafiła do mnie niesamowita książka. Była to „Sukienka z mgieł” Joanny Chmielewskiej. Nie była to ta znana Chmielewska od kryminałów, zbieżność imion i nazwisk jest tutaj zupełnie przypadkowa. Joanna Maria Chmielewska jest bowiem autorką trzech powieści: „Poduszka w różowe słonie”, wyżej wspomnianej i tej, któr... Recenzja książki Karminowy szal

Zabójca mimo woli

1.05.2013

To już kolejna powieść rosyjskiej autorki, Aleksandry Marininy, którą miałam okazję czytać. Z bólem serca muszę przyznać, że powoli zbliżam się do końca, jeśli chodzi o wydane w Polsce i przeczytane przeze mnie książki tej pisarki, ponieważ po cykl o Anastazji Kamieńskiej zawsze sięgam bardzo chętnie i ma do niego ogromny sentyment. „Zabójca mimo w... Recenzja książki Zabójca mimo woli

Cena purpury

1.05.2013

Ostatnio bardzo polubiłam powieści historyczne, których akcja rozgrywa się w starożytności. Kiedyś nie do końca lubiana przeze mnie epoka teraz interesuje mnie na tyle, aby sięgać po książki, które rozgrywają się właśnie w tym czasie. Miałam też jakiś czas temu okazję czytać pierwszą część przygód Flawiusza, „Zmierzch orła”, teraz sięgnęłam po kont... Recenzja książki Cena purpury

Barwy pożądania

24.04.2013

Ostatnio wydawnictwa zalewają nas wręcz powieściami erotycznymi. Zaczęło się oczywiście od słynnego Greya, którego również ja miałam okazję czytać, choć książka ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Po Greyu zaczęła się jednak pojawiać cała masa tego typu powieści, pisanych przez różnych autorów i nie ukrywajmy, jedne zdobywają wielką popularn... Recenzja książki Barwy pożądania

Dlaczego mężczyźni poślubiają zołzy

19.04.2013

Ostatnio pisałam Wam o jednej z moich ulubionych książek-poradników, pt. „Dlaczego mężczyźni kochają zołzy”. Chociaż lektur z tego gatunku nie mam za sobą zbyt wiele, bo i za nimi nie przepadam, ta książka naprawdę zdobyła moje wielkie zainteresowanie. I chyba ta recenzja właśnie zmobilizowała mnie ostatnio do tego, aby sięgnąć również po kolejną, ... Recenzja książki Dlaczego mężczyźni poślubiają zołzy

Ruth

19.04.2013

Lubię klasykę… szczególnie angielską klasykę w stylu sióstr Brontë i ten niesamowity klimat tamtych powieści. Dlatego bardzo chciałam przeczytać nigdy wcześniej niewydawaną w Polsce książkę Elizabeth Gaskell. Sama autorka znana jest u nas przede wszystkim z takich powieści jak „Północ i południe” czy „Żony i córki” – i chociaż ja żadnej z tych ksią... Recenzja książki Ruth

Prawo krwi

14.04.2013

Z amerykańską autorką Tess Gerritsen jeszcze nie miałam do czynienia. Chociaż jest bardzo popularna, ma mnóstwo fanów, to jednak jej książkom do tej pory nie było do mnie po drodze. Bardzo chciałam jednak poznać twórczość tej pisarki, czytałam masę dobrych opinii na temat jej powieści, a są to powieści z gatunku, który bardzo lubię. Doszłam więc do... Recenzja książki Prawo krwi

Sekretne życie CeeCee Wilkes

11.04.2013

To było moje pierwsze spotkanie z Diane Chamberlain. Chociaż autorka jest lubiana na całym świecie, a jej książki pną się po szczytach list bestsellerów, ja szczerze mówiąc do tej pory niewiele o niej słyszałam, może oprócz tego, że często jej twórczość porównywana jest do powieści Jodi Picoult. Czy rzeczywiście? Oczywiście musiałam się o tym przek... Recenzja książki Sekretne życie CeeCee Wilkes

Zmierzch orła

9.04.2013

Starożytność zawsze była moją piętą achillesową, jeśli chodzi o epoki historyczne. Nie ukrywam, że od zawsze jestem zafascynowana wiekami średnimi, starożytność nigdy mnie specjalnie nie interesowała. Powoli jednak zaczęło się to zmieniać za sprawą książek właśnie. Nie lektur szkolnych, a powieści, po które sięgałam ot tak, mimochodem, aby umilić s... Recenzja książki Zmierzch orła

W cudzym domu

8.04.2013

Z Hanną Cygler, polską autorką miałam już do czynienia kilka miesięcy temu za sprawą trylogii o Zosi Knyszewskiej. I nie będę ukrywać, jest to jedna z moich ulubionych historii, pokochałam jej bohaterów i zafascynowana śledziłam kolejne wydarzenia. Dlatego od początku, gdy tylko zobaczyłam na oczy nową książkę Hanny Cygler, wiedziałam, że ją przecz... Recenzja książki W cudzym domu

Dlaczego mężczyźni kochają zołzy

3.04.2013

Za każdym razem, gdy jestem w jakiejkolwiek księgarni, zastanawiam się, na czym polega popularność tej książki. Wciąż jest jedną z najlepiej sprzedających się pozycji, mimo że od dnia jej premiery minęły już prawie trzy lata – niesamowite! Ja sama nie ukrywam, że lektur tego typu nie czytam często, bardzo rzadko wpada w moje ręce jakikolwiek poradn... Recenzja książki Dlaczego mężczyźni kochają zołzy. Wydanie rozszerzone

Listy lorda Bathursta

2.04.2013

Powieści marynistyczne były do tej pory dla mnie czarną magią. Ba, nawet nie miałam pojęcia, że taki gatunek w ogóle istnieje. Nazwisko Marcina Mortki jednak było mi już znane ze słyszenia, jego twórczości jednak nigdy nie miałam okazji poznać. Aż do teraz. I muszę przyznać się szczerze przed sobą, jak i przed wami, że trochę obawiałam się tej ksią... Recenzja książki Listy lorda Bathursta

Powrót nauczyciela tańca

2.04.2013

Henning Mankell praktycznie od pierwszej przeczytanej książki stał się jednym z moich ulubionych autorów. Dlaczego? Bo niewątpliwie ma talent do tego co robi, czyli do pisania kryminałów, robi to znakomicie. A jak się okazuje, nie tylko do powieści kryminalnych, bowiem na jego koncie znajdują się również inne książki, łącznie z tymi dla dzieci i mł... Recenzja książki Powrót nauczyciela tańca

Przerwa na życie

26.03.2013

Do takich książek, jak ta, zawsze miałam ogromny sentyment. Chociaż zaczynając powieść Stanisławy Fleszarowej-Muskat „Pozwólcie nam krzyczeć” nie miałam wielkich oczekiwań, książka ta mnie urzekła. Pokochałam jej bohaterów, miejsca, które opisywała autorka i miałam ogromną ochotę poznać dalsze losy Magdaleny. Poznałam je. Przy okazji tej właśnie po... Recenzja książki Przerwa na życie

Zamieć śnieżna i woń migdałów

25.03.2013

Mimo że właśnie przyszła do nas wiosna (chociaż patrząc za okno mocno w to wątpię), w moje ręce wpadła ostatnio książka, której ogólna atmosfera z wiosną ma niewiele wspólnego, wręcz przypomina to, co mamy teraz na zewnątrz. Jest jeden plus tego – czytałam tę książkę w chwilach, kiedy za oknem sypał śnieg, mogłam więc dobrze wczuć się w atmosferę, ... Recenzja książki Zamieć śnieżna i woń migdałów

Pan Przypadek i trzynastka

22.03.2013

Jakiś czas temu miałam okazję czytać powieść Jacka Getnera pt. „Dajcie mi jednego z was”. Muszę przyznać, że książka spodobała mi się na tyle, aby do autora jeszcze wrócić – miała bowiem niecodzienny pomysł na fabułę i głównie to mnie do niej przyciągnęło. Ciekawa byłam więc, czy „Pan Przypadek i trzynastka”, najnowsza powieść Jacka Getnera, choć t... Recenzja książki Pan Przypadek i trzynastka

Sztuka uprawiania róż z kolcami

18.03.2013

Róże to wbrew pozorom bardzo wymagające kwiaty. Nie urosną byle gdzie, w byle jakiej ziemi, potrzebują słońca, nawozów i dużo wody. I mimo swoich kolców są to kwiaty delikatne – może właśnie dlatego potrzebują takiej ochrony? Bardzo dużo o tych kwiatach wie bohaterka powieści Margaret Dilloway, Galilee Garner. Gal jest nauczycielką biologii w szko... Recenzja książki Sztuka uprawiania róż z kolcami

Złodziej z szafotu

12.03.2013

Bardzo lubię powieści historyczne. Dodatkowo, gdy akcja takich książek rozgrywa się w XVIII lub XIX wieku, tym lepiej. A już w ogóle w siódmym niebie jestem, gdy jest to Anglia, Szkocja albo Francja i gdy jest to na dodatek kryminał. Nic innego do szczęścia mi nie potrzeba. „Złodzieja z szafotu” zgarnęłam więc z półki bibliotecznej bez zastanowieni... Recenzja książki Złodziej z szafotu

Prowincja pełna smaków

11.03.2013

Katarzyna Enerlich jest jedną z moich ulubionych polskich autorek. Losy Ludmiły tak mocno zapadły w moją pamięć jak żadna inna książka i wiedziałam, gdy tylko dostałam w ręce cały prowincjonalny tryptyk pani Kasi, że stanie się on jedną z moich ulubionych serii książkowych. I chociaż czytałam „Prowincję…” w zeszłym roku, chociaż sporo czasu od tamt... Recenzja książki Prowincja pełna smaków

Single

8.03.2013

Prawdopodobnie niejeden z nas wie, jak to jest być zapraszanym na ślub i wesele starej przyjaciółki lub przyjaciela ze studiów… I co to za uczucie, gdy na tym ślubie musimy się zjawić, żeby nie urazić pary młodej, ale tak naprawdę nie mamy osoby towarzyszącej i występujemy jako singiel. Ja sama do pewnego momentu byłam w podobnej sytuacji. Myśli si... Recenzja książki Single

Olśnienie

6.03.2013

Jak wiadomo, zawsze jestem dość sceptycznie nastawiona do książek z gatunku paranormal romance i w ogóle do powieści dla młodzieży. Ta książka jednak mnie czymś przyciągała, sama nie wiem, dlaczego, ale gdy przeczytałam opis fabuły, zapragnęłam ją naprawdę przeczytać. Sama powieść przyciąga też czymś jeszcze: piękną okładką i wydaniem. Uwierzcie, z... Recenzja książki Olśnienie

A jeśli ciernie

4.03.2013

Zafascynowana tomem pierwszym słynnej, napisanej już jakiś czas temu sagi Virginii Andrews, przeczytałam i tom drugi, a w końcu nadszedł czas i na trzeci. Muszę przyznać, że cała seria zrobiła na mnie naprawdę dobre wrażenie i cieszę się bardzo, że wydawnictwo Świat Książki postarało się o jej wznowienie. To są chyba jedne z tych książek, które się... Recenzja książki A jeśli ciernie

Trafny wybór

4.03.2013

Pamiętacie Harry’ego Pottera? Pewnie, że pamiętacie! Seria przygód o młodym czarodzieju podbiła serca miliony czytelników nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Przyniosła pani Rowling ogromną popularność… Ekranizacja książki również podbiła serca milionów widzów. I nie oszukujmy się, to właśnie z tą opowieścią autorka będzie kojarzona już zaw... Recenzja książki Trafny wybór

Nevermore. Kruk

4.03.2013

Nie przepadam za powieściami z gatunku paranormal romance. Prawdopodobnie już z nich wyrosłam, w końcu szesnastolatką przestałam być bardzo dawno temu. Jednak liczne dobre recenzje tej książki nie pozwoliły mi tak naprawdę przejść obok niej obojętnie. Fabuła też mnie zainteresowała na tyle, aby powiedzieć: czemu nie? Tym bardziej, że książka trafił... Recenzja książki Nevermore 1. Kruk

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl