Avatar @Zaczytane_koty

@Zaczytane_koty

21 obserwujących. 18 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj 21 minut temu.
{} zaczytane_koty
{} Napisz wiadomość
Obserwuj
21 obserwujących.
18 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj 21 minut temu.

Recenzje książek

190 recenzji, w tym 16 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Tatusiu...

19.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pamiętacie kampanie „Zły dotyk boli przez całe życie? Gdzie uświadamiano nas, że krzywdzenie dzieci trwale odciska swe piętno na dorosłym życiu. Nie pozwala normalnie funkcjonować, żyć, pracować, czy zakładać rodziny. Już na zawsze dotyka nas ból i cierpnie. Nim się to jednak stanie trzeba zacząć od korzeni, które stanowią fundament naszego zniszc... {} Recenzja książki Kato-tata. Nie-pamiętnik

Anioły w mundurze

17.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Stoją na straży prawa. Z dumą i ogromną odwagą bronią każdego obywatela. Niezależnie od płci, obywatelstwa czy wyznawanych poglądów. W oko, w oko stają z najgroźniejszymi przestępcami. Stykają się z największą patologią i najbardziej zdemoralizowanymi sprawcami. W zamian za to otrzymują stek wyzwisk, obelg i marną wypłatę. One- policjantki. Ciche ... {} Recenzja książki Policjantki. Kobiece oblicze polskich służb

Uczucia zamknięte w kilku słowach...

{} WYBÓR REDAKCJI
12.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Matka, kobieta, która nosi na barkach całą rodzinę. Pilnuje, by dzieci zjadły śniadanie, ociera pot z chorego czoła i wspiera, gdy wszyscy są przeciwko nam. Niczym tarcza osłania przed złymi słowami czy spojrzeniami. Broni, gdy dzieje się krzywda. Ona, najważniejsza osoba. Dla dzieci z niepełnosprawnością to ktoś więcej. To anioł stróż, który dzie... {} Recenzja książki Żeby umarło przede mną. Opowieści matek niepełnosprawnych dzieci

Pamięć trwać będzie, dopóki my o nich pamiętamy...

10.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Auschwitz- miejsce męczeńskiej śmierci wielu milionów ludzi. Do tej pory, mimo iż minęło ponad 80 lat, to nadal wywołuje bolesne wspomnienia. Wypowiedziane głośno mrozi krew w żyłach, przywołując niewyobrażalne cierpienie i zagładę całych rodzin czy narodów. O tym się mówi, o tym się nie zapomina. Gdzieś pośród pól i lasów leżały inne obozy zagład... {} Recenzja książki Czas zabijania. Bełżec, Sobibór, Treblinka i akcja Reinhardt

Dalej były już tylko smoki

3.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wstajesz, idziesz do pracy, kładziesz się, wstajesz i znowu do pracy. Nuda, nuda, nuda. Każdy dzień wygląda tak samo. Praca dom, dom praca. 5 dni w tygodniu. W marcu 2020 roku wszystko zmieniło się jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Zewsząd słychać było, że rośnie liczba zakażeń, trzeba nosić maseczki i należy ograniczać przemieszczanie, ... {} Recenzja książki Reset

O wszystkim i o niczym

2.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Polscy lotnicy. Niemiecki obóz. Spektakularna międzynarodowa ucieczka. Dla nazistów była ona kompromitacją. Brytyjczycy chwalą się nią do dziś. O Polakach nie pamięta nikt. Takie informacje możemy znaleźć na okładce książki. Nie wiedząc nic o lotnikach RAF-u, sięgnęłam po tę pozycję, z nieskrywaną ciekawością, ale też z chęcią dowiedzenia się czeg... {} Recenzja książki Nocni myśliwi. Jak Polacy zorganizowali najsłynniejszą ucieczkę z nazistowskiego obozu

Za zamnkniętymi drzwiami

1.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mieszkają, żyją i umierają. Oni. Nasi sąsiedzi. Często nie wiemy o nich nic. Nasza wiedzy kończy się na informacji, że pani spod piątki ma czarnego psa, a pan spod dwójki małe dziecko. Tyle i aż tyle. Przemykamy, koło nich rzucając zdawkowe dzień dobry, bo wypada. Witamy w XXI wieku, gdzie nikt się nie zna, każdy jest anonimowy. Czasy sąsiedzkich ... {} Recenzja książki Białe płatki, złoty środek. Historie rodzinne

W ciemnym lesie..

29.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O policji czy o lekarzach powiedziano i napisano całkiem dużo. Na półkach w księgarni znajdziemy sporo pozycji, które opisują ich trudno pracę. Gdy jednak chcemy zapoznać się pracą innych służb, wpadamy w czarną dziurę. Najpopularniejsze formacje, a potem długo, długo nic. Za tą nicością znajduje się straż graniczna. Do tej pory zapomniana, żyjąca... {} Recenzja książki Straż graniczna

Zło w złotej otoczce

28.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dubaj- miasto przepychu, bogactwa i złota. Monumentalne budynki, które spowija blask słońca. Luksusowe butki, do których wstęp jest tylko za okazaniem złotej karty. Tak w ogromnym skrócie opisać można miasto rozpusty. W magazynach biur turystycznych nie znajdziemy jednak prawdy. Ta kryje się, gdy zdmuchniemy przepych, majątek i dostatek. Wtedy nas... {} Recenzja książki Tajemnice hoteli Dubaju

Odnaleźć sens

27.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy można odnaleźć sens życia w piekle? Widzieć światełko w tunelu, kiedy mrok otula całą przestrzeń? Kiedy nie wiedzieć czemu wszystkie poprzednie sprawy wydawały się mało ważne, wręcz błahe w porównaniu z obecnym światem smaganym krzykiem, biciem i głodem. Kawałek drewna i kilka strun, tyle i aż tyle potrzeba by kurczowo trzymać się myśli, że je... {} Recenzja książki Skrzypce z Auschwitz

Kotlet z grubą panierką

20.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dostałem w twarz, może nie w sposób dosłowny, ale jednak. Zabrano mi marzenia, plany i cele. Liczyłem na spokojne życie i bezpieczeństwo, a otrzymałem ból smutek i zwątpienie. Otwarte na oścież drzwi, zamknęły się tuż przed moim nosem. Powodując, rozdzierającą rozpacz. Witamy w świecie obrażonych, którzy odbili się od polskiego raju. Uwielbiam r... {} Recenzja książki Obrażenia. Pobici z Polską

Wojna...

6.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wojna. Trudne słowo, które nacechowane jest wieloma emocjami. Zabiera bliskich, zrównuje z ziemią, wszystko, co napotyka na swej drodze. Niesie ból, smutek i trwogę. Rozdziera serce na tysiąc kawałków, których nie da się już poskładać w jedną całość. Gdy przemija, pozostają wspomnienia. Do tej pory przeczytałam tylko jedną książkę Pani Hanny Kral... {} Recenzja książki Biała Maria

Las, wilkołaki i Szurpiły

29.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nowa praca, nowe możliwości. Tak właśnie myślała bohaterka książki Tajemnice Suwalskiego Jeziora. Praca w totalnej głuszy miała być tylko pracą. Zrobić swoje i wracać do tętniącego życia miasta. Do nowych perspektyw, marzeń i banalnej stabilizacji. Los, a raczej szefowa zadecydowała za nią, kierując ją do Szurpił, małej wioski niedaleko Suwałk. W ... {} Recenzja książki Tajemnice suwalskiego jeziora

Wenus się rodzi, Wenus umiera

28.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Góry- ostoja spokoju, stabilności, a jednocześnie niesamowita potęga. Potrafią być nieprzewidywalne. Nie jeden i nie jedna się o tym boleśnie przekonali. Zostawiając nie tylko serce, ale również dalsze marzenia i plany. Najnowszy kryminał Pana Aleksandra Sowy niejako nawiązuje do niespełnionych pragnień i aspiracji. W jednej chwili młoda para trac... {} Recenzja książki Wenus umiera

Sędzia sprawiedliwy?

24.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jaki powinien być sędzia? Szczery, prawdomówny, stojący na straży prawa i broniący pokrzywdzonych osób. Czy da się takie wartości krzewić podczas wojny? Kiedy nienawiść i ideologia przysłaniają zdroworozsądkowe myślenie? Czy da się być sprawiedliwym w nazistowskim kraju, kiedy jedną siłą jest zawiść, kult jednostki i przeświadczenie o byciu najlep... {} Recenzja książki Sędzia w Auschwitz

Nie bójmy się rozmawiać

19.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jeszcze do niedawna temat naszej seksualności pozostawał w sferze tabu. Odkładaliśmy ją na półkę z napisem "to nie istotne" Nieco zakurzona odrodziła się po latach niczym feniks z popiołów. Coraz częściej się o niej mówi. Na pierwszym miejscu stawia się naszej potrzeby i pragnienia. Nie boimy się mówić nie i głośno wyrażać swój sprzeciw. Jednak ni... {} Recenzja książki Seksuolożki. Nowe rozmowy

Za żelazną kratą

15.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Porzucasz wszystko, dom, rodzinę przyjaciół, dotychczasowe życie. Wyjeżdżasz w nieznane, a twoim jedynym drogowskazem jest Bóg. Nie wiesz, co cię czeka. Czy znajdziesz szczęście i radość, czy może ból i smutek? Przekraczasz próg seminarium i już wiesz, że twoje życie się zmieni? Tylko czy na lepsze? Dawno już nie czekałam aż tak bardzo na książkę... {} Recenzja książki Klerycy. O życiu w polskich seminariach

Naprawdę jaki jesteś nie wie nikt...

7.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tyran, despota, dyktator. Odpowiedzialny za masową zagładę milionów istnień ludzkich. Na swoich barkach niesie cały kraj, ale jego ręce pokryte są krwią niewinnych mieszkańców. Za drobne przewinienie surowa kara, za propagowanie innej polityki śmierć w męczarniach. Kim oni są, gdy gasną światła fleszy? Zamieniają się w czułych mężów, troskliwych o... {} Recenzja książki Dzieci dyktatorów

Wielkie nic

5.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ciemna noc w Sopocie. Wszyscy już śpią. Tylko nie oni. Ona i ofiara. Dwa bieguny, które przyciągają się niczym magnes. Trzask gałęzi, szum morza i nagła cisza. Jeszcze tylko jeden gest, jedno spojrzenia na twarz dziewczyny. Wycięcie fragmentu skóry. Ostatnie dotknięcie. A potem nie będzie już nic. Koniec. Po 19 latach z więzienia wychodzi były po... {} Recenzja książki Zapłacz dla mnie

Jak pies z kotem

3.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ludzie dzielą się na trzy grupy. Jedni wolą psy, drudzy koty, a trzecim jest to obojętne. Byle by miało futro i okazywało trochę czułości. Choć w przypadku mruczków może być to problematyczne, to jednak za kawałeczek smaczka nawet największy indywidualista da się pomiziać za uchem. I jak w świecie ludzkim, tak i w świecie zwierząt istnieje podział... {} Recenzja książki Kot kontra Pies. Czyli dlaczego zwierzęta są lepsze od ludzi

Tylko nie mów nikomu

2.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

On miały być moim przyjacielem. Dawał mi to, czego nigdy nie doświadczyłam. Bałam się, że zrobi to znowu. Przyjdzie do mojego pokoju i powie, że sama chciałam, bo go prowokowałam. Gdybym nie chodziła tak ubrana, to by do tego nie doszło. On skrzywdził mi duszę, ciało i całe moje życie. Jak mam po czymś takim żyć? Te słowa bolą, każde zdanie, krop... {} Recenzja książki Molestowane. Historie bezbronnych

Walka o przeżycie

30.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Żeby przeżyć, musisz walczyć. Nie z użyciem niebezpiecznego narzędzie, tylko własnych pięści i głowy. Dokładnie zaplanować walkę, by niczego nie przeoczyć. Powinieneś przewidzieć każdy ruch przeciwnika, każde uderzenie, każdy unik. Nie robisz tego dla sławy i poklasku, tylko by otrzymać większą porcję jedzenia. Nie walczysz dla siebie, walczysz dl... {} Recenzja książki Gladiatorzy z obozów śmierci

Przepraszam cię piesku...

25.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wojna jest okrutna. Nie oszczędza nikogo. Przychodzi niczym najgorsza zaraza. Niszczy domy, łamie wszelkie zasady. Dziś kochasz, jutro nienawidzisz. Dziś jesteś bratem, jutro wrogiem. Jeszcze wczoraj spędzałeś czas przyjaciółmi, a za kilka godzin opłakujesz najbliższych. Jak tę nową rzeczywistość wytłumaczyć dziecku? Ostatni świadkowie, to obraz ... {} Recenzja książki Ostatni świadkowie

Za zamkniętymi drzwiami

21.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z czym kojarzy ci się psychiatra? Z białą kozetką, mówieniem o sobie, a może z małymi tabletkami? Ostatnio sporo mówi się o pomocy psychiatrycznej. Coś, co jeszcze nie dawno było tematem tabu, w końcu wysuwa się na pierwszy plan. Nie wstydzimy się mówić, że uczęszczamy na terapie, że przyjmujemy medykamenty. Jednak w każdym z nas pojawia się taka ... {} Recenzja książki Psychiatrzy. Sekrety polskich gabinetów

Brzuszki i inne pączuszki

15.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W ostatnim czasie możemy dostrzec prawdziwy boom na książki dotyczące tematów okołomedycznych. Zaczynając od pozycji popularnonaukowych, kończąc na wspomnieniach lekarzy czy pielęgniarek. Choć zazwyczaj czytam opowieści dotyczące naszego podwórka, to od czasu to czasu lubię sięgnąć po historii zza naszej granicy. Tym razem padło na Max Skittle i j... {} Recenzja książki Lekarz ci tego nie powie

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl