Avatar @czytampolecam

Czytam-Polecam

@czytampolecam
2 obserwujących.
Kanapowicz od 4 miesięcy. Ostatnio tutaj około 6 godzin temu.
Napisz wiadomość
Obserwuj
2 obserwujących.
Kanapowicz od 4 miesięcy. Ostatnio tutaj około 6 godzin temu.

Recenzje książek

36 recenzji

Historia medycyny podana w przystępnej formie

28.05.2024

Wielu historyków uważa, że na przestrzeni wieków to głownie liczne wojny dziesiątkowały ludzkość. Są również tacy, którzy uważają, że znacznie bardziej przyczyniły się do tego liczne epidemie. Już od czasów starożytnych towarzyszą one człowiekowi, wciąż nowe, silniejsze i coraz bardziej zdradliwe. Gdy ludzkość zaczyna uodparniać się na jakiś szcze... Recenzja książki Przerażające choroby i zabójcze terapie, czyli historia medycyny, jakiej nie znałeś

dreszczyk emocji gwarantowany

12.05.2024

Gdy kilka lat temu trafiłam na książkę Sfinks Robina Cooka wiedziałam, że będzie to autor dla mnie. Praktycznie od razu polubiłam jego thrillery medyczne za sporą ilość medycznych szczegółów jednak pozbawioną mocno drastycznych opisów jak to ma miejsce u Tess Geritsen. Robin Cook łączy w ciekawy sposób świat medyczny i kryminalny dając czytelnikow... Recenzja książki Ciało obce

z życia księgarni

7.04.2024

Według mnie przede wszystkim książka powinna nosić tytuł Pamiętnik antykwariusza skoro Shaun Bythell prowadzi antykwariat a nie tradycyjną księgarnię. Lubię książki o ludziach pracujących w książkach, więc pamiętnik bardzo przyjemnie się czytało. Podobał mi się szczery i bardzo bezpośredni język autora. Podoba mi się to, że autor nie skupiał się j... Recenzja książki Pamiętnik księgarza

opiekuńcze anioły w medycznych fartuchach

7.04.2024

Nie umiałabym wybrać która z medycznych historii bardziej mi się podobała ponieważ świat medycyny opowiedziany z perspektywy pielęgniarki wygląda zupełnie inaczej niż ten widziany oczami lekarza. Christie Watson przez dwadzieścia lat pracuje w zawodzie pielęgniarki w brytyjskiej służbie zdrowia. Swoją pracę w tym zawodzie rozpoczyna w bardzo młody... Recenzja książki Pielęgniarki

Historia Króla Popu

7.04.2024

Stworzona na podstawie długoletnich wywiadów opowieść Michaela Jacksona o jego życiu. Artysta opowiada w niej o swojej karierze muzycznej trwającej od najmłodszych lat. Dużo uwagi poświęca opowieści o początkach swojej muzycznej drogi, powstaniu zespołu The Jackson 5, a potem The Jacksons, który tworzył wraz z czterema braćmi. Michael opowiada o s... Recenzja książki Moonwalk : opowieść mojej duszy

Natalia

7.04.2024

Nie pamiętam kiedy ostatni raz czytałam tak piękną książkę, a sięgnęłam po nią zupełnie przypadkiem. Gdyby nie imię głównej bohaterki, książki Magdaleny Wali nadal nie znalazłyby się w kręgu moich zainteresowań co byłoby ogromnym niedopatrzeniem. Do tej pory unikałam czytania romansów jednak ten XIX wieczny romans historyczny utwierdził mnie w ty... Recenzja książki Natalia

Miniaturzystka

7.04.2024

Osiemnastoletnia Petronella wychodzi za mąż za znacznie starszego od siebie kupca Johannesa Brandta z Amsterdamu. Jednak jej wyobrażenie o małżeństwie nie ma żadnego odzwierciedlenia w rzeczywistości, ponieważ mąż się nią nie interesuje. Zrozpaczona dziewczyna początkowo nie wie co jest tego powodem. W dodatku szwagierka Marin uparcie odmawia odpo... Recenzja książki Miniaturzystka

nigdy nie masz pewności czy ktoś Cię nie obserwuje

7.04.2024

Dwie różne nieznające się kobiety, których z pozoru nic nie łączy. Rachel to użalająca się nad własnym życiem alkoholiczka, jej problem z alkoholem jest tak duży, że często nie pamięta tego co robiła i mówiła, gdy była pijana. Ulubionym zajęciem Rachel staje się jazda pociągiem i obserwacja domów mijanych po drodze. Jednego w którym kiedyś sama ż... Recenzja książki Dziewczyna z pociągu

Wyspa

11.03.2024

Książka przyciągała mnie i odpychała jednocześnie. Początkowo bardzo chciałam ją przeczytać, potem porzuciłam ten pomysł. W końcu trafiłam na jej przecenę w Empiku, ale po zakupie okazało się, że rabat się nie naliczył i zakupiłam ją w normalnej cenie. Po tych perypetiach trochę zniesmaczona odłożyłam ją na półkę. Gdy w końcu po nią sięgnęłam to z... Recenzja książki Wyspa

Klątwa Ruin

11.03.2024

Gdy w 2018 roku sięgnęłam po pierwszą książkę Magdaleny Wali nie przypuszczałam, że będzie to czytelnicza przygoda rozciągająca się na kolejne lata. Dziś jestem po lekturze szóstej już książki tej autorki i nadal tak samo cieszę się z dokonanego wtedy wyboru. Pomyśleć, że gdyby nie imię głównej bohaterki (Natalia) może nigdy nie trafiłabym na tak ... Recenzja książki Klątwa ruin

Diabelski Hrabia

11.03.2024

Po wielu zapowiedziach w internecie miałam ogromną ochotę przeczytać te książkę. Ale jak to z czasem na czytanie bywa i długą listą lektur czekającą w kolejce, zrobiłam to dopiero teraz. Diabelski Hrabia to moim zdaniem udany debiut literacki. Autorka stworzyła dwie wyraziste postacie i rozwijała je przez całą powieść. Książka nieodparcie kojarzy ... Recenzja książki Diabelski Hrabia

Kolonia Diabła

11.03.2024

Gdy przeglądałam ofertę ebooków w jednej z księgarń moją uwagę przykuła ta moim zdaniem pięknie mroczna okładka. Od zawsze lubiłam książki w których pojawia się tematyka Indian więc gdy z opisu wynikało, że ta również dotyczy tego tematu uznałam to za kolejny argument do jej przeczytania. Nigdy wcześniej nie czytałam niczego od tego autora więc ni... Recenzja książki Kolonia diabła

Promyczek

11.03.2024

To jedna z tych historii która wzbudza skrajne emocje. Najpierw główny bohater Cię drażni, a potem jest Ci przykro, gdy odchodzi. Zdecydowanie tak miałam z Promyczkiem. Początkowo spora impulsywność Kate zdecydowanie działała mi na nerwy. Natomiast na końcu uroniłam sporo łez. Główna bohaterka nazywana przez swojego przyjaciela Promyczkiem wyznaje... Recenzja książki Promyczek

Tajemnica carycy

11.03.2024

Jest to moje kolejne zetknięcie z komedią kryminalną, jednak pierwsze z książką Małgorzaty Starosty. Ten gatunek bardzo przypadł mi do gustu, choć nie zawsze wszystkie żarty są zabawne to w moim ogólnym zestawieniu tego typu książki wypadają bardzo dobrze. Oprócz typowego wątku kryminalnego i sprawy do rozwiązania mamy również szansę rozluźnić się... Recenzja książki Tajemnica carycy

Dama ze szmaragdami

11.03.2024

Prawie każda rodzina ma jakieś tajemnice jedne bardziej mroczne inne mniej. Szczególnie rodziny arystokratyczne mają ich sporo i z wielkim poświęceniem ich strzegą tak, by nigdy nie wyszły na światło dzienne. Młoda, zakochana kobieta ma w krótce stać się częścią bardzo wpływowej rodziny Verinderów, a to za sprawą ślubu z synem Lady Verinder Dereki... Recenzja książki Dama ze szmaragdami

Iluzja

11.03.2024

Wciągająca, elektryzująca, pochłaniająca, nieprzewidywalna, zaskakująca i przerażająca. To pierwsze określenia dotyczące Iluzji jakie przychodzą mi na myśl. Jest taki cytat na temat książek: "Są książki, które się czyta. Są książki, które się pochłania. Są książki, które pochłaniają czytającego" Ja zdecydowanie robiłam wszystko, by jak najszybciej... Recenzja książki Iluzja

Świat Nali

27.02.2024

Dziś chciałabym Wam polecić niezwykle ciepłą historię opartą na faktach. Świat Nali jest formą pamiętnika z podróży Deana Nicholsona, który wyruszył w samotną podróż rowerem dookoła świata. Pomysł na podróż zrodził się spontanicznie, bowiem Dean chciał zmienić coś w swoim życiu i zerwać z dotychczasowym ciągłym imprezowaniem. Mężczyzna stworzył pr... Recenzja książki Świat Nali. Człowiek, kot i ich podróż rowerem dookoła świata

Po trupach do celu

27.02.2024

Alek Rogoziński zachwycił mnie swoją Babką z zakalcem i od tego czasu zdążyłam przeczytać już pięć jego książek i prawie wszystkie dostały ode mnie najwyższe noty. Po pięciu książkach zdążyłam się już przyzwyczaić do sporej ilości bohaterów, choć początkowo zastanawiałam się czy będę się w stanie w tym wszystkim połapać. Podoba mi się często dosyć... Recenzja książki Po trupach do celu

Królowa Deszczu

25.02.2024

Annah Mason pod wpływem lektury pamiętników znalezionych na strychu swojego domu w Australii postanawia zostać misjonarką. Po ukończeniu szkoły pielęgniarskiej wyjeżdża do Dodomy, gdzie początkowo ma objąć funkcję pielęgniarki. Jednak biskup krzyżuje jej plany wysyłając ją do pracy w odległej placówce w Langali. Tam Annah poznaje Sarah i Michaela ... Recenzja książki Królowa Deszczu

Córka Słońca

25.02.2024

Pochodząca z ludu Słońca nastoletnia garncarka Hoszitiwa zostaje uprowadzona przez jaguarów Mrocznego Pana, by ulepić deszczowy dzban i sprowadzić deszcz na miasto. Jej imię w języku indiańskim oznacza ta, która sprowadza deszcz. Jednak jej wielomiesięczna praca w cechu garncarek nie przynosi efektów dlatego, że zamiast uczucia szczęścia i miłości... Recenzja książki Córka słońca

Paryski Architekt

25.02.2024

Zaskoczyła mnie ta powieść nie była to tylko kolejna opowieść o losach Żydów w czasie II wojny światowej jakich już sporo czytałam. Paryski architekt to zupełnie inne spojrzenie na tę tematykę, może dlatego, że została napisana przez architekta właśnie. Jest rok 1940 w Paryżu trwa okupacja niemiecka, architekt Lucien Bernard zmierza na spotkanie ... Recenzja książki Paryski architekt

krótkie słowo budzące ogromny strach

25.02.2024

Alexis Fielding mimo studiów archeologicznych bardziej niż starożytnością interesuje się historią swojej rodziny od strony matki. Alexis wie jedynie, że po matce odziedziczyła grecką urodę i że korzenie jej matki znajdują się na Krecie. Jednak jej matka Sofia bardzo niechętnie opowiada o swojej przeszłości, a oprócz zdjęcia ślubnego wujostwa nie p... Recenzja książki Wyspa

Chłopiec z lasu

25.02.2024

Nie będę ukrywać, że trochę rozczarowała mnie ta książka. Ponieważ tajemnica, która pojawiła się na samym początku tak naprawdę nie została wyjaśniona, a to moim zdaniem spory minus. Same zwroty akcji i pojawiające się co jakiś czas napięcie spowodowały, że książkę dobrze się czytało. Ciągłe mylenie tropów i dobrze skrywane tajemnice nie pozwoliły... Recenzja książki Chłopiec z lasu

Na sygnale

25.02.2024

Uwielbiam książki o tematyce medycznej oparte na faktach. Takie medyczne pamiętniki po prostu świetnie się czyta. Dzięki narracji z pierwszej ręki czytelnik może poczuć emocje, które towarzyszyły bohaterce w chwili zdarzenia. Podoba mi się poznawanie tajemnic medycznego świata i z różnych perspektyw. Na sygnale jest zapisem wspomnień z codziennej ... Recenzja książki Na sygnale. Z życia ratownika medycznego

Ona ma siłę

25.02.2024

Ona ma siłę to poradnik napisany przez edukatorkę seksualną Emily Nagoski, która od lat pomaga kobietom w rozwiązywaniu problemów seksualnych. To nie jest typowy poradnik, nie podaje gotowych rozwiązań. Jest to w dużej mierze skupienie się na psychice kobiet, na ich stanie wewnętrznym. Autorka zmusza czytelnika do przemyśleń do zajrzenia w głąb si... Recenzja książki Ona ma siłę

© 2007 - 2024 nakanapie.pl