Avatar @czytampolecam

Czytam-Polecam

@czytampolecam
4 obserwujących.
Kanapowicz od 5 miesięcy. Ostatnio tutaj 6 dni temu.
Napisz wiadomość
Obserwuj
4 obserwujących.
Kanapowicz od 5 miesięcy. Ostatnio tutaj 6 dni temu.

Recenzje książek

36 recenzji

Biblioteka szaleńca

25.02.2024

Przeczytanie książki zajęło mi praktycznie prawie miesiąc, ale nie uważam by był to stracony czas. Książka zawiera sporo ciekawostek wydawniczych o których byśmy być może nigdy się nie dowiedzieli gdyby nie pomysł autora Biblioteki Szaleńca na zgromadzenie ich w jednym miejscu. Książka podzielona została na dziesięć rozdziałów, a każdy dotyczy cze... Recenzja książki Biblioteka szaleńca

Profesor

25.02.2024

Kiedy znalazłam książkę w tajemniczej przesyłce z randki w ciemno nie spodziewałam się, że wywoła u mnie tyle emocji. To wszystko przez to, że historia w niej zawarta może dziać się naprawdę, może nawet teraz, gdy piszę te słowa. To bardzo przerażające. W spokojnym akademickim miasteczku dochodzi do zaginięcia szesnastolatki. Początkowo sprawa wy... Recenzja książki Profesor

Powiesić, wybebeszyć i poćwiartować

25.02.2024

Jest to przedstawiona od czasów Starożytnego Rzymu do czasów współczesnych historia egzekucji stosowana w różnych krajach na przestrzeni wieków. Jonathan Moore szczegółowo opisuje sposoby egzekucji opierając się na materiałach historycznych. W Starożytnym Rzymie kara śmierci była wykonywana publicznie poprzez rozszarpanie skazanego przez dzikie zw... Recenzja książki Powiesić, wybebeszyć, poćwiartować czyli historia egzekucji

Czarna owca medycyny

25.02.2024

Jest to jedna z tych książek których nie da się przeczytać od razu. Czytałam ją prawie miesiąc, bo duża ilość informacji i naukowych określeń spowodowała, że musiałam robić przerwy. Od lat interesuje się literaturą psychologiczną, uznałam więc że również z Czarną Owcą Medycyny powinnam się zapoznać. Nie żałuję tego wyboru dlatego, że jest to szcze... Recenzja książki Czarna owca medycyny. Nieopowiedziana historia psychiatrii

Spinalonga wyspa ludzkiego cierpienia

25.02.2024

Tak jak wielu czytelników swoją wiedzę na temat trędowatych i trądu do tej pory czerpałam głównie z wydanej przed kilkoma laty powieści Victorii Hislop " Wyspa" jest to romantyczna historia oparta na fikcji wymyślonej przez autorkę i rozmowach które przeprowadziła jak się okazało z osobą która nie mieszkała na Spinalondze tylko na innej stacji dla... Recenzja książki Spinalonga. Wyspa trędowatych

Powolne spalanie

25.02.2024

Przyznaję, że podeszłam do tej książki z pewnym dystansem ponieważ widziałam, że na jej temat pojawiały się różne opinie. Jednak ja zawsze muszę sama się o czymś przekonać więc nie pozostało mi nic innego jak ją po prostu przeczytać. Książkę czyta się bardzo dobrze, mimo sporej ilości bohaterów wszystko jest ze sobą spójne. Cała historia toczy się... Recenzja książki Powolne spalanie

Wystarczająco dobra

25.02.2024

Na filmiki dotyczące jogi, a nagrywane przez Małgosię Mostowską trafiłam już kilka lat temu, wtedy też zaczęłam swoje ćwiczenia jogi. Niestety akurat w tym temacie nie byłam zbyt sumienną uczennicą i mój zapał do ćwiczeń raz był większy, a raz mniejszy. Jednak dużo lepiej wychodzą mi medytacje, które znacznie częściej udaje mi się przemycić do dos... Recenzja książki Wystarczająco dobra

Miejsca w których płakałam

25.02.2024

Książka porusza trudny temat przemocy psychicznej występującej w toksycznych związkach. Powieść osadzona jest w realiach szkolnych dlatego mogłoby się wydawać, że jest to zwykła historia miłosna dla nastolatków. Nic bardziej mylnego, bowiem to co spotkało główną bohaterkę może spotkać każdą z nas niezależnie od wieku. Nastolatka imieniem Amelie zm... Recenzja książki Miejsca, w których płakałam

Dziewczyna w ciemności

24.02.2024

Światło mamy z nim do czynienia od samego początku. Towarzyszy nam o każdej porze dnia i nocy występując pod różnymi postaciami np. światła słonecznego, albo sztucznego pochodzącego z lamp lub ekranów. Latem szukamy jego ciepłych promieni, by nasza skóra mogła otrzymać odpowiednią dawkę witaminy D i zmienić kolor na ciemniejszy. Gdy słońce jest ... Recenzja książki Dziewczyna w ciemności

Kot Mali

24.02.2024

Kot Mali to prawdziwa historia Mali Szorer, która jako jedyna ze swojej rodziny przetrwała Holocaust. Mala miała dwanaście lat, gdy Niemcy wkroczyli do Polski, również w jej rodzinnym Tarnogrodzie tworząc getto. Mala dzięki swojemu odmiennemu wyglądowi, miała bowiem w przeciwieństwie do reszty rodziny jasne włosy bardziej przypomina Polkę niż Żydó... Recenzja książki Kot Mali

Klucz

24.02.2024

Na spotkanie autorskie z Panem Marcinem Walczakiem w moim mieście poszłam praktycznie bez żadnych oczekiwań. Kilka dni wcześniej przeczytałam informację o tym, że powstała książka której akcja rozgrywa się w moim rodzinnym Ostrowie Wielkopolskim i sam ten fakt zadziałał jak bodziec do udziału w spotkaniu. Okazało się, że spotkanie upłynęło w przyj... Recenzja książki Klucz

© 2007 - 2024 nakanapie.pl