Avatar @goslava

Gosława Ka.

@goslava
1 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 9 lat.
{} Napisz wiadomość
1 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 9 lat.

Recenzje książek

36 recenzji

"Zezia i Giler" - Agnieszka Chylińska

12.01.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ta książka wzbudziła moje zainteresowanie już po pierwszych informacjach o jej powstaniu. Jak wiele osób - byłam mocno zdziwiona, że kobieta z rockową i zbuntowaną przeszłością, napisała książkę dla dzieci. Ale zdziwiona byłam tylko przez chwilę. Już od kilku lat przyglądałam się przemianom, jakie zachodziły w Agnieszce Chylińskiej. Jak dojrzewała,... {} Recenzja książki Zezia i Giler

"Mama dookoła świata. Opowieści o macierzyństwie w różnych kulturach" - Ofelia Grzelińska

9.01.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z tą książką wiąże się całkiem zabawna historia. "Mama dookoła świata" pojawiła się w moim domu dość niespodziewanie, na krótko przed świętami. Prawdę mówiąc, to już zwątpiłam czy dotrze i nawet trochę o niej zapomniałam. Przesyłka więc mnie bardzo miło zadziwiła, ale i podsunęła do głowy pewien pomysł. Ja, jak to ja, zostawiłam kwestię prezentów n... {} Recenzja książki Mama dookoła świata. Opowieści o macierzyństwie w różnych kulturach

Intryga i namiętność - Rosemary Rogers

16.12.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pewnie jako studentka polonistyki powinnam wystrzegać się takich książek. Pewnie wypadałoby czytać tylko podniosłą literaturę, wielkie dzieła, wielkich twórców. Pewnie nie powinnam w gronie znajomych z roku przyznawać się do sympatii do romansów historycznych. Pewnie i tak, ale co mi tam. Lubię sobie czasem poczytać romanse. Lubię pobujać w obłokac... {} Recenzja książki Intryga i namiętność

"Profesor" - Charlotte Bronte

25.11.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Za każdym razem, gdy sięgam po kolejną pozycję z twórczości sióstr Bronte lub Jane Austen, odczuwam ogromną radość. Radość, którą można porównać z powrotem w stare, dobrze nam znane i przyjazne miejsce. Przy tych dziewiętnastowiecznych historiach odpoczywam, zapominam o realnych troskach, uspokajam się. Ich szczególny rytm pomaga w wyciszeniu się. ... {} Recenzja książki Profesor

"Małe kobietki" - Louisa May Alcott

4.11.2012

Nie mam siostry. Nie mam też (ani nie miałam nigdy) w związku z tym żadnych kompleksów czy żalów do rodziców. Mam za to dwóch starszych braci, na których mogę zawsze polegać. Teraz, gdy jesteśmy już wszyscy tak beznadziejnie dorośli, to cenią sobie taki układ. Ale gdy wracam wspomnieniami do dzieciństwa, widzę różne obrazy - braci, którzy mieli wła... {} Recenzja książki Małe kobietki

Zaklęci w czasie - Audrey Niffenegger

10.10.2012

Uwielbiam jesień. I wcale nie mam tu na myśli złotej, pięknej jesieni, gdzie drzewa zachwycają kolorami, a nieśmiałe słońce całuje policzki. Nie, ja najbardziej lubię taką jesień, gdy za oknem hula wiatr, deszcz rytmicznie stuka o szyby, a świat wygląda nieco ponuro. Bo właśnie wtedy czyta mi się najlepiej. Ciepłe skarpety, wielki koc, kubek gorące... {} Recenzja książki Zaklęci w czasie

Agnes Grey - Anne Bronte

6.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Do czytania tej książki przystępowałam z niemałymi oczekiwaniami, wszak wcześniej zapoznałam się ze znakomitą "Lokatorką Wildfell Hall", która na długo pozostanie w mojej pamięci. Anne Bronte w swym krótkim życiu zdążyła napisać dwie powieści, a "Agnes Grey" była tą debiutancką (inspirowaną osobistymi przeżyciami autorki). Właściwie to wiele wyjaśn... {} Recenzja książki Agnes Grey

Lokatorka Wildfell Hall - Hanna Cygler

5.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Klasyka angielska, szczególnie ta dziewiętnastowieczna, to klimat, w którym czuję się najlepiej. Żaden ze mnie wielki znawca, ja po prostu z każdą książką zakochuję się coraz bardziej w tej literaturze. Gdy w blogosferze zaczęły się pojawiać recenzje "Lokatorki Wildfell Hall" (jak głosi okładka: "Nigdy dotąd niewydawana w Polsce powieść Anne Bronte... {} Recenzja książki Lokatorka Wildfell Hall

Przyszły niedokonany - Hanna Cygler

5.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

No i nadeszło długo oczekiwane spotkanie ze starymi znajomymi. Bo właśnie tak myślę o bohaterach serii Hanny Cygler. Za przyczyną książki "Przyszły niedokonany" po raz trzeci stałam się podglądaczem życia Zosi Knyszewskiej. Po przeczytaniu dwóch poprzednich części - "Trybu warunkowego" i "Deklinacji męskiej/żeńskiej" - miałam już wyrobione zdanie n... {} Recenzja książki Przyszły niedokonany

Sklepik z niespodzianką. Adela - Katarzyna Michalak

5.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W ubiegłym roku niespodziewanie przyszła do mnie książka "Sklepik z niespodzianką. Bogusia" Katarzyny Michalak. Była to wygrana w konkursie, o którym dawno zapomniałam. Ba, nawet nie dostałam informacji, że udało mi się wygrać, więc radość była tym większa. Wtedy też za sprawą "Sklepiku..." po raz pierwszy miałam okazję spotkać się z twórczością pa... {} Recenzja książki Sklepik z niespodzianką. Adela

Bez rąk, bez nóg, bez ograniczeń! - Nick Vujicic

12.09.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Prawdziwe historie zawsze najbardziej do mnie trafiają. Książki oparte na faktach działają intensywniej, głębiej. Moje spotkanie z bohaterem nie kończy się wtedy na przeczytaniu ostatniej strony. To jest dopiero początek naszej znajomości. Wertuję następnie Internet, wyszukuję wszelkie informacje o danej postaci, oglądam zdjęcia, filmy, filmiki. St... {} Recenzja książki Bez rąk, bez nóg, bez ograniczeń!

Mansfield Park - Jane Austen

23.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W tym roku moje wakacje nie należą do najbardziej udanych, ponieważ wymarzony wyjazd w Tatry musiałam odwołać. Na szczęście istnieją książki, a dzięki nim można wybrać się w najdalszą podróż. W ostatnich dniach udało mi się odwiedzić Mansfield Park i poznać tamtejszych mieszkańców. Przy okazji cofnęłam się do początku XIX wieku i po raz trzeci w sw... {} Recenzja książki Mansfield Park

Top modelka. W sidłach kariery - Richard Green

8.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Liczyłam na ciekawą opowieść z modą w tle. Liczyłam, że autor mnie zaskoczy i pokaże, że na zaledwie 166 stronach można stworzyć wartościową historię. Niestety - ta książka należy do tych, o których za chwilę po przeczytaniu zapomnę. A nawet gorzej - chcę zapomnieć. "Top modelka. W sidłach kariery" okazała się dla mnie wielkim nieporozumieniem, ale... {} Recenzja książki Top modelka. W sidłach kariery

Listy z jeziora - Agnieszka Korol

8.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ta książka leżała na mojej półce już dość długo, a jej czas nadszedł wraz z krótkim urlopem i wyjazdem na Opolszczyznę. A dokładnie to wraz z powrotem, który trwał trzy godziny dłużej niż powinien... No ale nie o kolejowych historiach mam tu pisać, a o "Listach z jeziora" Agnieszki Korol - książce całkiem ciekawej, dobrej na podróż, jednak w moim o... {} Recenzja książki Listy z jeziora

Tryb warunkowy - Hanna Cygler

8.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wystarczyło jedno spojrzenie na okładkę książki i informacja o tym, że główna bohaterka ma na imię Zosia, abym była "kupiona" przez "Tryb warunkowy" i Hannę Cygler już na wstępie. Bo cóż poradzę na to, że kolor zielony jest tym przeze mnie ulubionym, a "Zosia" to imię, które już dawno temu wybrałam dla swojej przyszłej córki? To spotkanie po prostu... {} Recenzja książki Tryb warunkowy

Deklinacja męska/żeńska - Hanna Cygler

8.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Obiecałam, że powrócę do trylogii Hanny Cygler i słowa dotrzymałam. Nawet prędzej, niż bym się tego spodziewała. Druga część historii - "Deklinacja męska/żeńska" - wciągnęła mnie równie szybko, równie mocno i równie wielki zostawiła niedosyt po przeczytaniu ostatniego akapitu, co "Tryb warunkowy". W tym tomie autorka zmieściła dekadę z życia główne... {} Recenzja książki Deklinacja męska

Wiktoriańska Herbaciarnia - Debbie Macomber

8.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dobrze się czuję w takim towarzystwie. W towarzystwie zwyczajnych ludzi, z ich mniej lub bardziej zwyczajnymi problemami. Z ich czasem zupełnie niezwyczajnymi radościami, emocjami, uczuciami. W Cedar Cove zadomowiłam się bardzo szybko i doprawdy ciężko było się rozstać... "Wiktoriańska Herbaciarnia" to kolejny tom z serii "Zatoka Cedrów". Żałuję o... {} Recenzja książki Wiktoriańska herbaciarnia

Maria - Hein-Lothar Worm

8.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wyobraźcie sobie taką sytuację... Zakochaliście się bez reszty, jesteście młodzi i szaleni. Rodzice nie zgadzają się na Wasz związek, więc decydujecie się na dziecko. Wydaje Wam się, że już teraz nic nie stanie na przeszkodzie, a tu okazuje się, że... Jesteście rodzeństwem! Tak właściwie zaczyna się historia Marii i Karola, dwójki nieszczęśliwie z... {} Recenzja książki Maria. Droga do szczęścia

Letnie przesilenie - Robyn Carr

8.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Są dwa typy książek (no dobra, jest ich więcej, ale skupmy się na tych dwóch), które zawsze będą mnie wzruszać i chwytać za serce, choćby nie wiem, jak bardzo były kiczowate i banalne. Po pierwsze - książki o zwierzętach, ale oczywiście fabularne, nie - przyrodnicze. Po drugie - książki o przyjaźni. "Letnie przesilenie" należy do tego drugiego typu... {} Recenzja książki Letnie przesilenie

Góry na opak, czyli rozmowy o czekaniu - Olga Morawska

8.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Generalnie wydaje mi się, że mam dość duży zasób słownictwa, ale trafiają się takie książki, które uzmysławiają mi, że ten zasób słów jest jednak ubogi. Po prostu brakuje mi odpowiednich wyrażeń, które mogłyby oddać to, co chcę przekazać. O niektórych książkach ciężko mówić, żeby nie wpaść w banał, a oddać istotę rzeczy. I właśnie do takich książek... {} Recenzja książki Góry na opak, czyli rozmowy o czekaniu

Chwała mojego ojca. Zamek mojej matki - Marcel Pagnol

8.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Marcel Pagnol to uznany francuski pisarz, dramaturg i reżyser filmowy. W Polsce chyba niezbyt popularny i doceniany, a może to po prostu ja okazałam się okropną ignorantką, nie czytając wcześniej nic tego autora? W każdym razie obiecuję (sobie) zajrzeć przede wszystkim do dramatów Pagnola. "Chwała mojego ojca" i "Zamek mojej matki" to dwie pierwsz... {} Recenzja książki Chwała mojego ojca Zamek mojej matki

Bielszy odcień śmierci - Bernard Minier

8.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Ludzie są jak góry lodowe. Pod powierzchnią kryje się cała masa niedopowiedzeń, cierpienia i tajemnic. Tak naprawdę nikt nie jest tym, na kogo wygląda." Zima. Pireneje. Wokoło tylko śnieg i góry. I coś jeszcze... Tajemnice sprzed lat, które zaczynają stopniowo wychodzić na wierzch i odkrywają mroczne oblicze pozornie urokliwego miasteczka - Saint... {} Recenzja książki Bielszy odcień śmierci

Pożegnanie z przeszłością - Robyn Carr

8.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Temat ginących w Iraku żołnierzy już nie szokuje. Ludzie oswoili się z takimi informacjami, znieczulili na nie. W mojej najbliższej rodzinie póki co nie ma zawodowych żołnierzy, ale zawsze z wielką troską myślę o kobietach, które zostają często młodymi wdowami. Jak one sobie radzą? Jak w ogóle żyć po takiej tragedii? Mój umysł tego nie ogarnia. Ro... {} Recenzja książki Pożegnanie z przeszłością

Pokoje do wynajęcia - Valerio Varesi

8.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Podczas kolejnej podróży z kryminałem trafiłam do Włoch, a dokładnie do Parmy. Zbliżało się akurat Boże Narodzenie. Z każdego zakątka miasta wyzierała mgła, a w powietrzu czuć było zbrodnię. Nie musiałam na nią długo czekać. Zamordowana została staruszka - Ghitta Tagliavini - znana z wynajmowania studentom pokoi. Śledztwo powierzono komisarzowi Son... {} Recenzja książki Pokoje do wynajęcia

Dom Jedwabny - Anthony Horowitz

8.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Od jakiegoś czasu czułam podskórnie potrzebę kryminału w mych czytelniczych przygodach. Po przeczytaniu "Domu Jedwabnego" zrozumiałam, że właśnie takich doznań mi teraz potrzeba. Muszę jednak przyznać, że przystępowałam do pierwszych stron z pewnym niepokojem, wszak nie znałam wcześniej historii Sherlocka Holmesa, nie zaczytywałam się tekstami Arth... {} Recenzja książki Dom Jedwabny

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe