Recenzje książki "Bardzo długie popołudnie"

Dodaj swoją recenzję

Ciekawy debiut

22.10.2021

Inga Vesper i jej debiut autorski zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie. Zazwyczaj czytam kryminały osadzone we współczesności, więc rok 1959 odrobinę mnie odstraszał, jednak niepotrzebnie. Była to cudowna podróż w przeszłość prosto na kalifornijskie przedmieścia Sunnylakes. Choć cudowna to może nie najtrafniejsze określenie biorąc pod uwagę tło społe... Recenzja książki Bardzo długie popołudnie

Lekturę niemal się pochłania

29.07.2021

Ameryka w latach pięćdziesiątych to niewątpliwie dość oryginalne osadzenie fabuły powieści, którą określiłabym mianem książki obyczajowej z zadatkami na całkiem dobry kryminał. Jeżeli dodamy do tego ciekawe, niezwykle poruszające wątki walki płci i rasy o swoje prawa, wychodzi nam naprawdę udany debiut, który swoją tematyką ma szansę zaistnieć na ... Recenzja książki Bardzo długie popołudnie

American dream

26.07.2021

"Bardzo długie popołudnie" to kryminalny debiut Ingi Vesper - dziennikarki, która pokochała deszczową Anglię. Jej powieść to obnażenie prawdy o amerykańskim śnie, do którego wszyscy dążyli. Pewnego letniego popołudnia w Sunylakes swoje obowiązki pomocy domowej wykonuje czarnoskóra Ruby Wright. Jednak ten początkowo nudny i rutynowy dzień zmienia s... Recenzja książki Bardzo długie popołudnie

Imitacja szczęścia

30.06.2021

Idylliczne przedmieście – jednorodzinne domki, idealnie przystrzyżone trawniki, w nowoczesnych kuchniach panie domu, pilnujące dzieci i przygotowujące obiad dla mężów, czekające na moment, gdy ci „Budowniczowie Ameryki” wrócą z pracy. Taką rodziną są Haneyowie. Do czasu, gdy pani Haney znika bez śladu, zostawiając po sobie tylko plamę krwi w kuchn... Recenzja książki Bardzo długie popołudnie

Amerykański koszmar

15.06.2021

„BARDZO DŁUGIE POPOŁUDNIE” Inga Vesper Wydawnictwo Słowne Moje pierwsze spotkanie z autorką Ingą Vesper uważam za bardzo udane. Jej powieść „Bardzo długie popołudnie” przypadło mi do gustu. Czas i miejsce akcji powieści to rok 1959 Kalifornia. Wiadomo w tych latach ciemnoskórzy nie mieli nic do gadania. Dla białych byli tylko tanią siłą roboczą.... Recenzja książki Bardzo długie popołudnie

Codowne życie na pokaz ... a wewnątrz fałsz i mordercza obłuda

12.06.2021

Lata pięćdziesiąte w słonecznej Kalifornii, pośród zamożnych ludzi, żyjących w idealnie ułudnym świecie. Cisza, spokój i marazm. Jakim prawem ktokolwiek próbował zakłócić tę cudowną idyllę? W takie piękne popołudnie znika Joyce Haney. Jedyny ślad stanowiący o tym, że mogło wydarzyć się coś złego stanowią plamy krwi w kuchni. Czarnoskóra Ruby Wrigh... Recenzja książki Bardzo długie popołudnie

Kraina ze snu

9.06.2021

„Imitacja szczęścia. Tyle że imitacja to tylko podróbka. Coś nieprawdziwego”. „Bardzo długie popołudnie”, to kryminał na przyzwoitym poziomie, który ma wiele do zaoferowania. Rewelacyjnie odtworzone realia czasu i miejsca. Przytłaczający upał lata i równie przytłaczające poczucie życia w tamtych czasach, kiedy władza mężczyzny była nieograni... Recenzja książki Bardzo długie popołudnie

@gala26@gala26 × 17

Bardzo długie popołudnie

6.06.2021

Dziś na tapecie kryminał, który miał polską premierę 2 czerwca, "Bardzo długie popołudnie" autorstwa Ingi Vesper. Na wstępie powiem, że lekkie pióro autorki bardzo przypadło mi do gustu. Jak to w kryminałach bywa, każdy następny rozdział podsuwał coraz to inne rozwiązanie zagadki. Im więcej faktów dostarczała autorka, tym bardziej mój punkt widzen... Recenzja książki Bardzo długie popołudnie

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl