Recenzje książki "Bestia z Buchenwaldu"

Dodaj swoją recenzję

Sadystka

4.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Lubię tematykę książek Maxa Czornyja. Przeczytałam chyba wszystkie. Ciekawy jest cykl o komisarzu Eryku Deryle, ale najbardziej podobały mi się książki o seryjnych mordercach, oparte na faktach autentycznych: "Rzeźnik" czy "Zimny chirurg". "Bestia z Buchenwaldu" zawiera również wydarzenia, które miały miejsce w rzeczywistości. Główną bohaterką jes... {} Recenzja książki Bestia z Buchenwaldu

"Bestia z Buchenwaldu"

30.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Prawda bywa bardziej przerażająca od najwymyślniejszej fikcji.” Wydarzenia w powieści oparte są na faktach. Ilse Koch razem z mężem pracują w obozie koncentracyjnym niedaleko Weimaru w Buchenwaldzie. Jej mąż Karl Koch jest komendantem obozu, a ona nadzorczynią SS. Mieszkają w pięknej willi, mają wszystko o czym tylko zamarzą. W swych strasznyc... {} Recenzja książki Bestia z Buchenwaldu

Bestia z Buchenwaldu

21.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sięgacie czasem po literaturę obozową? Ja przyznaję, że od czasu do czasu "lubię" zaczytać się w takich historiach.Dlaczego?Chyba tylko po to, aby poszerzać swoją wiedzę i nigdy nie zapominać o okrucieństwie, które wyrządził człowiek człowiekowi. "Człowiek, człowiekowi wilkiem" to przysłowie, które mało tutaj odwzorowuje dzisiejszy tytuł, gdyż będ... {} Recenzja książki Bestia z Buchenwaldu

Wiedźma z Buchenwaldu

9.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Bestia z Buchenwaldu” Maxa Czornyja to „historia Ilse Koch, komendantowej nazistowskiego obozu, której okrucieństwo stało się legendą”. Książka oparta została na faktach i stanowi sfabularyzowaną biografię zbrodniarki wojennej. Autor w pierwszoosobowej narracji prowadzonej z perspektywy głównej bohaterki przedstawia nam jej historię. Dostaje... {} Recenzja książki Bestia z Buchenwaldu

@linaewe85@linaewe85 {}× 4

Granica człowieczeństwa

5.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przeczytałem w swoim życiu kilka książek o Buchenwaldzie, ludziach tam więzionych i oczywiście Ilze Koch. Jednak za każdym razem, gdy kolejny raz "poznaję" ten fragment historii II Wojny Światowej, niezmiennie przeszywa mnie nieprzyjemny zimny dreszcz. Ma to miejsce w chwili dojścia przez autora do awansu Karl Koch na stanowisko nowego obozu konce... {} Recenzja książki Bestia z Buchenwaldu

Obozowa wiedźma

2.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Moje pierwsze spotkanie z autorem znanym głównie z książek o tematyce kryminalnej. Max Czornyj ostatni czasy zaskakuje jednak czytelników książkami z pogranicza reportażu/literatury faktu, gdzie odziera z brutalnej rzeczywistości niewygodne fakty ubierając je w nieco łagodniejszy przekaz relacji samych zainteresowanych. W przypadku "Bestii z Buc... {} Recenzja książki Bestia z Buchenwaldu

⭐RECENZJA PRZEDPREMIEROWA⭐

31.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

⭐RECENZJA PRZEDPREMIEROWA⭐ Ilse Koch - zwana wiedźmą z Buchenwaldu, to niebywale brutalna i okrutna kobieta. Dokonała mnóstwo bezlitosnych i obrzydliwych czynów, a najgorszym były wyroby ze skóry więźniów, których sama wybierała do tego... Dlaczego z normalnej dziewczyny stała się potworem? 🔗 "Jeśli był kiedyś krzyk, słyszany na całym świecie, by... {} Recenzja książki Bestia z Buchenwaldu

@szpaczek444@szpaczek444 {}× 2

Bezduszna wiedźma z Buchenwaldu

30.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Lubicie historię oparte na faktach? Takie mrożące krew w żyłach? „W życiu należy odnajdować przyjemność. Nawet jeżeli zdaje się, że pod nogi sypią ci się kłody, wskakuj na nie i tańcz.” Bestia z Buchenwaldu to kolejna pozycja Maxa Czornyja, która wywołała na mych plecach ciarki. Tym razem autor przedstawia nam historię Ilse Koch, komendantow... {} Recenzja książki Bestia z Buchenwaldu

@justus228@justus228 {}× 2
O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl