C.k. kuchnia

Robert Makłowicz
8.7 /10
Ocena 8.7 na 10 możliwych
Na podstawie 3 ocen kanapowiczów
C.k. kuchnia
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
8.7 /10
Ocena 8.7 na 10 możliwych
Na podstawie 3 ocen kanapowiczów

Opis

C.k. kuchnia” to nie tylko książka kucharska, lecz również opowieść o czasach, gdy Europa Środkowa stanowiła jedność pod berłem Habsburgów. Amatorzy kulinariów odnajdą na jej łamach 84 przepisy z tamtych czasów i tamtych ziem, od Adriatyku po Karpaty. Przepisy reprezentatywne dla dzisiejszych kuchni narodowych - węgierskiej, czeskiej, rumuńskiej, austriackiej, bośniackiej, słowackiej czy też północnowłoskiej - kiedyś zwanych po prostu c.k. kuchnią. Ci wszyscy, którzy nad gotowanie przedkładają historię, też nie powinni być zawiedzeni. Każdą kuchenną receptę poprzedzają bowiem krótkie historie, których bohaterami są monarchowie, arcyksiążęta, sławni wodzowie i herosi oręża, a także zwykli obywatele naddunajskiej monarchii. Niektóre z owych historii rzeczywiście miały miejsce, niektóre zrodziła jedynie wyobraźnia autora, choć trzeba z całą sumiennością zaznaczyć, że została ona zapłodniona przez lekturę memuarów i gazet sprzed pierwszej wojny światowej. Najpochlebniejsi recenzenci przyrównują styl autora do niezapomnianej frazy Jaroslava Haška, przed czym autor się broni, a powoduje nim nie tylko wrodzone głębokie poczucie skromności, lecz również pamięć o ochotniczej służbie Haška w Armii Czerwonej w charakterze politruka. „C.k. kuchnię” niezrównanie ozdobił akwarelami Andrzej Zaręba, artysta od lat współpracujący z Robertem Makłowiczem i dzielący z nim gorące uczucia do Austro-Węgier.
Data wydania: 2015-09-04
ISBN: 978-83-941434-7-3, 9788394143473
Wydawnictwo: Wysoki Zamek
Stron: 232
Mamy 2 inne wydania tej książki

Autor

Robert Makłowicz Robert Makłowicz
Urodzony w 1963 roku w Polsce (Kraków)
Dziennikarz, autor książek i programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej, kulturowej i historycznej. Nauki pobierał na wydziałach prawa i historii Uniwersytetu Jagiellońskiego, w sposób wysoce niesystematyczny oraz wybiórczy, gdyż żadnego z tych k...

Pozostałe książki:

Cafe Museum ck kuchnia Czy wierzyć platynowym blondynkom Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Smak Węgier Zjeść Kraków, przewodnik subiektywny Dalmacja. Książka kucharska Desery Drób Dziczyzna Makarony i kluski Ryby Smak łowi Makłowicz przez cztery pory roku Słodkie wypieki Warzywa Wieprzowina Wołowina i cielęcina Europa. Opowieści podróżne Fuzja smaków. Podróże kulinarne Roberta Makłowicza Listy pieczętowane sosem, czyli gdzie karmią najlepiej w Polsce. Przewodnik Pierogi, naleśniki, placki Smak Węgier Stół z niepowyłamywanymi nogami. Książka kucharska Bikonta i Makłowicza
Wszystkie książki Robert Makłowicz

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

C.K.Kuchnia

12.07.2017

To pierwsza autorska książka Roberta Makłowicza, znanego dziennikarza, degustatora, autora programów kulinarnych. Kuchnią polską, zagraniczną autor pasjonuje się od lat, opowiada zawsze o niej w interesujący sposób i postanowił się swoją wiedzą podzielić ze swoimi Czytelnikami. Zamiast wstępu w książce Pan Robert Makłowicz przedstawił historię gu... Recenzja książki ck kuchnia

@Anna30@Anna30 × 2

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@jatymyoni
2021-01-06
8 /10
Przeczytane Przyjemne i lekkie L. polska
@Anna30
2020-10-16
10 /10
Przeczytane
@ryszpak
2019-12-01
8 /10
Przeczytane Kulinaria Posiadam Kulinaria I wojna światowa A.D. 2015 Posiadam

Cytaty z książki

O nie! Książka C.k. kuchnia. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl