Avatar @ksiazkanaprezent

Książka na prezent

@ksiazkanaprezent
25 obserwujących. 15 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 2 lat. Ostatnio tutaj 3 dni temu.
ksiazkanaprezent
Napisz wiadomość
Obserwuj
25 obserwujących.
15 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 2 lat. Ostatnio tutaj 3 dni temu.

Recenzje książek

100 recenzji, w tym 14 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Wiejska sielanka, a może traumatyczne wakacje.

WYBÓR REDAKCJI
29.06.2021

Wakacje na wsi kojarzą mi się z beztroską dla dzieci, gdzie poranna rosa kusi, by nie zakładać butów, chleb z masłem smakuje, jak wykwintne danie, a śmietana pachnie wiosennym powietrzem. Tak wyobrażam sobie sielskie wiejskie wakacje u dziadków. Czy nasi bohaterowie również takie mieli, czy może ich wspomnienia nijak się mają do moich? Rodzina ... Recenzja książki Kąkol

Rodzinne żale, które jak drzazga tkwią w sercach.

17.06.2021

Rodzinne niedomówienia ciągną się czasem latami. Milczenie tylko potęguje tę przepaść. Czy jesteśmy w stanie wznieść się ponad żale, by cieszyć się z obecnych chwil, a przeszłość zostawić za sobą? Dwie dorosłe siostry mają już własne życie, które nie jest pozbawione problemów. Ich różne charaktery nie ułatwiają im wzajemnych relacji i obwiniają... Recenzja książki W twoją stronę

Ślepa miłość pozostawia nie tylko ból i rozczarowanie, ale również naukę na przyszłość.

2.06.2021

Każdy był kiedyś pod wpływem miłości i wyobrażeniu o szczęściu, które go czeka. Dla niektórych zakończyło się to happy endem, a dla innych rozczarowaniem. Miłość jest ślepa w tym przypadku, to powiedzenie pasuje doskonale do historii, którą znalazłam na kartach książki „Porzucona narzeczona”. Zuzanna ubrana w piękną białą suknię z uśmiechem ocz... Recenzja książki Porzucona narzeczona

Tradycja, która rani serce niejednej kobiety.

21.05.2021

Opowieść zabrała mnie do kraju, gdzie tradycja i kultura są tak różne, od miejsca, w którym mieszkam, ale ludzie tacy sami, z marzeniami i pragnieniem szczęścia. Czy ta podróż okaże się przyjemnością i czy wspomnienia przywiozłam miłe? Lakszmi wychowuje się w małej wiosce, po aranżowanym małżeństwie ucieka, by chronić się przed agresywnym mężcz... Recenzja książki Malowane henną

Gdy szczęście jest tuż, tuż, a za ścianą leży trup.

4.05.2021

Gdy nagle wygrywa się dużą kwotę, można oszaleć lub spełnić marzenia z młodych lat. Tę druga opcje wybrały bohaterki „Szczęśliwego losu” i wyjechały na Podlasie w poszukiwaniu szczęścia. Basia, Ala, Julka i Lilka trafiają szóstkę w totolotka, a że każda z nich jest na zakręcie swojego życia, postanawiają zrobić odważny krok, by zrealizować marz... Recenzja książki Szczęśliwy los

Błędy młodości nie pozwalają o sobie zapomnieć.

28.04.2021

Osądzony przez sąd, ale i przez społeczeństwo. Wiele lat temu podjął złą decyzję, dlaczego więc płaci i za nią nawet dziś? Czy jego kara będzie trwać całe życie? Życie trzydziestoletniego Marcina wydaje się poukładane, do momentu, gdy odwiedza go kolega z dawnych lat. Jego pojawienie się rujnuje mu rodzinną harmonię, a przeszłość wywraca obecne... Recenzja książki Winny

Tajemnica z przeszłości powraca, by zniszczyć obecne życie.

21.04.2021

Czy zastanawialiście się kiedyś, jak praca pisarza wpływa na jego życie osobiste? Historia, którą tworzy, ma w głowie i wdziera się w jego codzienność, dając poczucie spełnienia lub przeciwnie, niszczy życie i nie pozwala na normalne funkcjonowanie. Jak to jest, gdy świat literacki miesza się z rzeczywistym, a umysł zatraca tę granicę i nie nadąża... Recenzja książki Samotność twórcy. Klątwa

Przyjaźń, która jak balon, wznosi się ponad wszystko.

WYBÓR REDAKCJI
8.04.2021

Ile razy rozmowa z kimś bliskim pomogła nam przetrwać trudne chwile. Często ogromne problemy pod wpływem przyjacielskich rad stają się mniejsze, a na sercu robi się lżej. Los przewrotnie splata ludzi i sprawia, że osoba, którą nazywamy przyjacielem, jest dla nas jak rodzina. Emmie Blue mając szesnaście lat, wysyła list balonem, stojąc na szkoln... Recenzja książki Moja droga Emmie Blue

Kobieca przyjaźń ma wiele barw, również te ciemne.

29.03.2021

W życiu codziennym mam wrażenie, że słowo przyjaźń jest nieco nadużywane, bo na to miano zasługują naprawdę nieliczne osoby. Po lekturze już inaczej spojrzycie na swojego przyjaciela. Czy aby na pewno jest tym, za kogo się podaje? Przyjaciółki z college starają się choć raz na rok spotkać, by podzielić się swoimi problemami, wyrzucić narastając... Recenzja książki Weekend

Muzyka, która łagodzi konflikty i zmiękcza serca.

8.03.2021

O tym, że muzyka łagodzi obyczaje wiadomo już od dawna, a ta historia wydobywa najpiękniejsze dźwięki z otaczającej przyrody w Birmie. Co wspólnego może mieć fortepian z konfliktem, który się zaognia w tym regionie? I jaki będzie miał wpływ na życie ludzi? Edgar Drake jest uznanym stroicielem fortepianów. Dostaje zlecenie od armii, by się stawi... Recenzja książki Stroiciel

Życie po starcie najbliższej osoby już nie jest takie samo, ale nie musi być gorsze.

23.02.2021

Żal po stracie bliskiej osoby, życie, które już nie cieszy, a codzienność przytłacza. Takie tematy podjęła Teresa Monika Rudzka w swojej kolejnej powieści i obdarowała bohaterów trudnymi przeżyciami, by pokazać, jak sobie z nimi radzić i dać nadzieję na lepsze jutro. Poznajemy dwie rodziny, obie przeżywają żałobę, jedni po zmarłej żonie i matce... Recenzja książki Mogło być gorzej

Przegrana to nie porażka.

19.02.2021

Światła kamer, dźwięk fleszy aparatów, tłumy ludzi wokół, skandujących jej imię. I wreszcie Ona, w centrum oktagonu skupiona, z miną wojownika, gotowa, by dać z siebie wszystko. Taką Joannę Jędrzejczyk przedstawiają media i taką ją widzimy, a co kryje się za kulisami walki, gdy kamery zostają wyłączone, a kibice milkną? Do naszych rąk trafiła p... Recenzja książki Czarno na białym

Miłość istnieje, tylko czasem ukrywa się zbyt dokładnie.

15.02.2021

Jak wygląda świat trzydziestolatek poszukujących odpowiedniego partnera na życie? Czy zabawa i luźne podejście do związków im wystarczy do szczęścia? Świat się zmienia i kobiety również, ale koniec w końcu i tak każda marzy o prawdziwej miłości. Poznajemy historię czterech przyjaciółek mieszkających w gorącym Madrycie. Valeria opublikowała swoj... Recenzja książki Valeria w lustrze

Prawdziwe uczucie skrywane jest na dnie duszy.

10.02.2021

Gdy spotykają się zupełnie obcy ludzie i zamieniają kilka słów, to nie dzieje się nic niezwykłego, albo przeciwnie, świat zmienia barwy, a uczucia pędzą w jednym kierunku jak metro, które staje tylko na chwile, by złapać oddech i ruszyć dalej w nieznany tunel miłości. W upalne lato spotykają się, samotna Róża i skryty Mateusz. W centrum Warszaw... Recenzja książki Stacje serc

Przeszłość powraca, by strach znowu zagościł wśród ludzi.

4.02.2021

To trzecia część z serii o komisarz Lenie Rudnickiej, ale moje pierwsze spotkanie z twórczością autorki. Bez obaw można sięgnąć po tę powieść, nie czytając poprzednich, bo każda, to oddzielne śledztwo, w które chce nas wciągnąć autorka. Trzynaście lat temu na ulicach Łodzi grasował seryjny morderca kobiet. Nadano mu pseudonim Trzynaście z wielu... Recenzja książki Osadzony

Nieziemska przygoda czeka na dzieci.

27.01.2021

Gwiazdy, planety, kosmos od zawsze interesował ludzi, bo to, co nieznane, nieosiągalne, przyciąga jak grawitacja i nie pozwala o sobie zapomnieć, mimo że ta błękitna przestrzeń jest tak daleko. Doskonale zdajemy sobie sprawę, że cały Układ Słoneczny ma ogromny wpływ na Ziemię, a poznawanie go pozwala lepiej zrozumieć naukowe fakty, tajemnicze zjaw... Recenzja książki Kosmoliski

W podziemiach czas się zatrzymał, czy jesteś gotowy, by go odkryć?

WYBÓR REDAKCJI
25.01.2021

Spoglądamy codziennie w niebo, wypatrując słońca lub deszczu, który zwiastują ciemne chmury. Zadzieramy głowę nocą, obserwując księżyc i wiemy, że tam są gwiazdy, planety i bezkresny kosmos. A co jest pod ziemią tu, gdzie stoimy, co jest głęboko zakopane? Co było tam tysiące lat temu, zanim powstał nasz dom czy blok, czy zastanawialiście się kiedy... Recenzja książki Podziemia. W głąb czasu.

Nadzieja odlatuje ostatnia, gdy więzy rodzinne są silniejsze od strachu.

4.01.2021

Poznałam już twórczość Kristy Cambron czytając powieść „Motyl i skrzypce”, której fabuła urzekła mnie i wzruszyła. Autorka pasjonuje się historią drugiej wojny światowej, a z wykształcenia jest historykiem sztuki. Dzieli się z nami swoją wiedzą, a fakty z okresu wojny przemyca w postaci ciekawych historii. Kaja Makovsky mieszaka i pracuje jako ... Recenzja książki Wróbel w getcie

Losy kobiet, o których szczęście już dawno zapomniało.

14.12.2020

Mam przed sobą powieść napisaną przez laureatkę Nagrody Literackiej Nike, obok której nie można przejść obojętnie. Czuć w niej kunszt literacki autorki, wiedzę i ogromne przygotowanie do fabuły, która nie należy do lekkich, i przyjemnych, ale bije od niej mądrość i niepowtarzalność. Historię poznajemy z perspektywy Kaliny, która jest najmłodszą... Recenzja książki Gorzko, gorzko

Magia Świąt puka do każdych drzwi.

WYBÓR REDAKCJI
8.12.2020

Dwanaście wyjątkowych opowiadań znajdziemy w publikacji „Świąteczna noc”. Jakże różnorodni są ich bohaterowie, a autorzy bardzo dobrze nam znani. Nie sposób nie poczuć się zachęconym, gdy pod tekstami widnieją takie nazwiska jak: Eliza Orzeszkowa, Maria Dąbrowska, Antoni Czechow, H.Ch. Andersen, Karol Dickens, Bolesław Prus, Maria Rodziewiczówna, ... Recenzja książki Świąteczna noc

Życie pisarek jest usłane różami, szkoda tylko, że z ogromnymi kolcami.

4.12.2020

Czy zastanawialiście się kiedyś, jak wygląda życie sławnych pisarzy? Ja wiele razy. Dziś mam okazję przekonać się tym, bo fabuła książki opowiada właśnie o szalonych pisarkach i ich życiu. Poznajemy dwie pisarki Elwirę Janosz i Marię Teresę oraz asystentkę redaktora Jagnę. Ich życie kreci się wokół pisania, ale też i promocji tych książek. Okaz... Recenzja książki Złodziejki Świąt

To tylko mały gest, miłe słowo, a może tak dużo znaczyć.

WYBÓR REDAKCJI
30.11.2020

Mam w ręce pierwszą książkę, gdzie w fabule przewija się okres pandemii, a kwarantanna jest jedną z bohaterek. Zapewne będzie coraz więcej takich pozycji na rynku wydawniczym, ale ta zapowiada się wyjątkowo ciekawie, bo łączy ten trudny czas ze Świętami Bożego Narodzenia. Maja utknęła na kwarantannie, a jedyną osobą, z którą się kontaktuje, jes... Recenzja książki Dorzuć mnie do prezentu

Przeszłość jest jak drzazga w relacji matki i córki.

27.11.2020

To już trzecia powieść obyczajowa Janusza Muzyczyszna, a ja mam przyjemność pierwszy raz trzymać w ręce jego publikacje. Zadebiutował kilka lat temu tomikiem poezji, a jego wiersze zagościły w Antologii poetów współczesnych. „Zapomniany pamiętnik” to historia życia dwóch kobiet – matki i córki. Poznajemy ich trudne losy. Dorosła już córka Ola o... Recenzja książki Zapomniany pamiętnik

Magia Świąt została odkryta w historiach prosto z życia.

20.11.2020

To moja pierwsza świąteczna książka w tym roku i to w formie opowiadań. Pomyślałam, że to dobra okazja poznać twórczość tak wielu autorów zamkniętych w jednej publikacji. Znajdziemy tu dwanaście opowiadań napisanych przez dwunastu wyjątkowych autorów. Przepiękna okładka z zielonym błyszczącym tytułem, niczym choinka doskonale wpisuje się w świą... Recenzja książki Wigilijne opowieści

Jaką cenę może zapłacić ludzkość za wizje szalonego naukowca?

14.11.2020

Człowiek dąży ciągle, by być piękny, młody i bogaty. Technologia i innowacyjne lekarstwa wkroczyły już na dobre w nasze życie, by pomóc w osiągnięciu wymarzonego celu. A może jednak po to, by nas kontrolować, uzależnić od siebie? To moje pierwsze spotkanie z twórczością autora, fabuła pachniała przygodą i wieloma ciekawymi wątkami, nie mogłam się ... Recenzja książki Kwestia ceny

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl