Avatar @ksiazkanaprezent

Książka na prezent

@ksiazkanaprezent
32 obserwujących. 16 obserwowanych.
Kanapowicz od 4 lat. Ostatnio tutaj 8 dni temu.
ksiazkanaprezent
ksiazkanaprezent.blogspot.com
Napisz wiadomość
Obserwuj
32 obserwujących.
16 obserwowanych.
Kanapowicz od 4 lat. Ostatnio tutaj 8 dni temu.

Recenzje książek

134 recenzje, w tym 16 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Nieustraszona kobieta, którą naznaczyła przeszłość.

7.04.2024

Autorka okrzyknięta królową literatury obyczajowej, a ja mam przyjemność po raz pierwszy zanurzyć się w historii, która wyszła spod jej pióra. Fiona prowadzi szkołę dla psów na pięknej wyspie. Leczy swoją duszę po tragicznych wydarzeniach sprzed lat. Padła ofiarą seryjnego mordercy i jako jedyna przeżyła. Poznaje Simona, który w otoczeniu las... Recenzja książki Poszukiwania

Uprzedzenia, tkwią głęboko niczym uwierającą drzazga.

10.03.2024

Kolejna powieść od Anny Ziobro trafiła na moją półkę z napisem ulubione. Na wspomnienie poprzednich historii uśmiecham się, ciepło mi na sercu. Sabina zjawia się w hospicjum z jedną walizką w ręku, w której musiała zmieścić dobytek całego życia. Zdaje sobie sprawę, że jej czas dobiega końca. Na miejsce przywozi ją taksówkarz Artur, którego żo... Recenzja książki Ostatnia tajemnica

Przeszłość powraca w najmniej oczekiwanym monecie.

19.02.2024

Kolejny autor, po którego sięgam pierwszy raz, bo chciałam się przekonać, jak pisze gwiazda współczesnej literatury francuskiej. Nathan Fawles opublikował trzy powieści i ogłosił koniec swojej kariery, mimo że zyskał dużą rzeszę fanów, a jego książki sprzedały się w ogromnej ilości. Zamieszkał na wyspie Beaumont na Morzu Śródziemnym z dala od... Recenzja książki Sekretne życie pisarzy

Czy nowe uczucie przetrwa, mimo niedomkniętych drzwi przeszłości?

28.01.2024

Zupełnie nie wiedziałam czego się spodziewać po lekturze, bo opis do mnie nie przemawiał, a jednak pokusiłam się, by spędzić z książką wieczór, bo darzę autorkę dużą sympatią. Whitman poproszony o odebranie nieznajomej kobiety z lotniska jeszcze nie wie, że będzie to ta wyjątkowa, ten moment, gdy powstaje to coś. Harriet zasmucona, z poczuci... Recenzja książki Miłość w cieniu słońca

Źli ludzie…, czy to ich wybór, czy może to okrutne czasy ich naznaczyły?

9.01.2024

Zawsze w styczniu staram się sięgnąć, choć po jedną książkę, gdzie historia jest głównym bohaterem. Tym razem to powieść nieznanej mi autorki, ale już sama dedykacja bardzo zachęca. „Straconemu pokoleniu młodych ludzi, których marzenia pochłonął ogień wojny” Jest rok 1944. Na warszawskich ulicach rozgościli się już na dobre niemieccy żołnierz... Recenzja książki Kochając wroga. Tajemnice łączniczki

Jaki jest klucz do sukcesu, gdy wkoło jest tak wiele zawiści?

2.01.2024

Oto po raz pierwszy na mojej półce z książkami stanęła powieść Daniele Steel. Bardzo byłam ciekawa, co oferuje autorka bestsellerów. Alexandra Winslow po odejściu matki, w wieku siedmiu lat jest zdana tylko na ojca, z którym jest mocno związana. Mężczyzna pasjami zaczytuje się w kryminałach, co również zaczyna czynić i córka. Wkrótce sama pis... Recenzja książki Odpowiedni moment

Czy zawsze marzenia są w zasięgu, a co, gdy los utrudnia ich realizację?

11.12.2023

Postanowiłam dać w końcu szansę Nicholasowi Sparksowi, bo mam wrażenie, że jako jedyna nie czytałam jego powieści, mimo że lubię obyczajówki. Jakie wrażenia pozostały ze mną po pierwszym spotkaniu? Młody farmer Colby Mills spędza urlop na Florydzie. Nie tylko odpoczywa, ale też dodatkowo wieczorami gra w miejscowym klubie, co sprawia mu ogrom... Recenzja książki Kraina marzeń

Legenda, która wpłynęła na życie wielu ludzi…, może i na Twoje.

21.11.2023

Książki Doroty Gąsiorowskiej do tej pory widziałam tylko na półkach z napisem bestseller, ale nigdy nie miałam okazji po nie sięgnąć. Dziś wreszcie sama mogę się przekonać, dlaczego twórczość autorki jest tak ceniona. Dziennikarka Sonia przyjeżdża do Bukowej Góry, by napisać artykuł związany z malowniczym jeziorem Marana. Legendę, która spowi... Recenzja książki Opowieść błękitnego jeziora

Opłakujemy odejście najbliższych, bo to koniec, a może przeciwnie, początek innego życia dla ...

18.07.2023

Śmierć kojarzy się z przemijaniem, z końcem, czy prawidłowo, a może śmierć to początek czegoś nowego, szczególnie dla tych najbliższych. Kilka pokoleń rodziny ich spojrzenie na śmierć bliskiej osoby, no właśnie, czy bliskiej? Dzieci i wnuki Krystyny próbują dopasować się do oczekiwań kobiety. Chcą poznać przeszłość rodziny. Jak ich losy są sple... Recenzja książki Żaden koniec

Jesteś czegoś pewny, a może to tylko twoja wyobraźnia…?

3.07.2023

Coś nam się wydaje, myślimy, składamy wątki w całość i w końcu jesteśmy pewni, nie mając na tezę dowodów, a tylko poszlaki, które w połączeniu z naszą wyobraźnią, stworzyły prawdziwą i jedyną słuszną całość, w naszym mniemaniu oczywiście. Może wydawać się to nieco zawiłe, ale gdy zapoznacie się z historią, wszystko stanie się jasne i co najważniej... Recenzja książki Pisarka

Małżeństwo jest jak kwitnący ogród, ale trzeba być czujnym, by ekspansywny chwast nie zadusił...

20.06.2023

Dlaczego on mnie tak traktuje? – zapytała. – Nie. Dlaczego to ty pozwalasz mu się tak traktować? – odpowiedział. Te słowa zaczerpnięte z powieści jeszcze długo brzmiały w mojej głowie po lekturze tej niezwykłej historii, stworzonej przez Krystynę Mirek. Viola jest żoną prezesa i matką dwóch córek. Na pozór są postrzegani jako szczęśliwa rodzina... Recenzja książki Flowers

Troska o rodzinę, nie może przysłonić własnego prawa do szczęścia.

WYBÓR REDAKCJI
15.06.2023

Życie wbrew sobie, bo tak wypada, bo tak innym wygodnie, strach, że zbyt wiele osób ucierpi, gdy chcemy postawić na swoim. Czy takie dylematy i wam czasem towarzyszą? Ta książka zrozumie wasze rozterki, a może i nawet wskaże drogę. Małżeństwo Hanki to farsa, tkwi w związku, w którym nie jest szczęśliwa. Tłumi od wielu lat nagromadzone emocje. M... Recenzja książki Kochankowie z deszczu

Czy więzy rodzinne przetrwają manipulację agentów wywiadowczych?

6.06.2023

Już dawno nie miałam okazji sięgnąć po książkę sensacyjną, a przecież kiedyś tylko takimi się zaczytywałam do późnych godzin nocnych. Tym bardziej z przyjemnością, pozwoliłam dać się wciągnąć w żywiołowy i niebezpieczny świat agentów. Brat Eloise Caussade, by chronić Francję, współpracuje z CIA. Praca skłania go do opuszczenia domu rodzinnego, ... Recenzja książki Strażnik kłamstw

Relacje małżeńskie miodem płynące, ale gdy szczerości zabraknie, gorzkim żalem się tlące.

26.05.2023

To moje pierwsze spotkanie z twórczością Patrycji Żurek i zupełnie nie wiedziałam czego się spodziewać. Po lekturze długo jeszcze myślałam o książce, takie niespodzianki zdecydowanie chcę dostawać często. Jacenty, emerytowany policjant przeprowadza się wraz z żoną na wieś. Mieszkając w Mioduli prowadzi pasiekę i czerpie radość z obcowania z nat... Recenzja książki Zagubiona pszczoła

Trzy pokolenia kobiet, jedna tajemnica, całość okraszona sporą dawką dobrego humoru.

17.05.2023

Do tej pory poznałam tylko lekki kryminał z poczuciem humoru Małgorzaty Starosty. Ta książka pokazuje, że autorka sprawdza się nie tylko w takim gatunku literacki. Trzydziestosześcioletnia Dominika mieszka z babcią. Z matką, przebywającą za granicą nie widuje się od wielu lat, a ich kontakty ograniczają się tylko do video czatu. Tak naprawdę to... Recenzja książki Cynamonowe gwiazdy

Nieustępliwa kobieta, która może zmienić bieg historii.

28.03.2023

Kolejna książka z historią w tle zawitała do mojej biblioteczki, ale w tej powieści jest coś więcej, o wiele więcej niż się spodziewałam. Księżna Izabela Czartoryska próbuje ustalić pochodzenie tajemniczego podarku. Polski w owym czasie nie ma na mapie Europy, a ona stoi przed szansą uratowania ojczyzny. Wszystkie tropy prowadzą ją do Torunia i... Recenzja książki Izabela. Świat w płomieniach

Uchyl słoik i wypuść marzenia, bo pozostaną w zamknięciu na zawsze.

7.03.2023

Jakże ciekawa byłam, co kryje się pod tym inspirującym tytułem. Nie pierwszy raz sięgam po książkę Anny Ziobro, tym bardziej, mając dobre wspominania po lekturze poprzednich powieści, bardzo chętnie zanurzyłam się w kolejnej historii. Nadia i Michał byli w dzieciństwie nierozłączni. Pewnego dnia wpadają na pomysł by ich marzenia, wspomniana i t... Recenzja książki Słoik z marzeniami

Promień nadziei ukoi ogromny żal, a czas, zamieni go w słoneczny blask.

28.02.2023

Ileż to razy zadawałam sobie pytanie, co by było, gdybym wyszła parę chwil później lub wcześniej z domu, czy uniknąłbym tego, co mnie spotkało? Takie refleksje pewnie nie tylko ja mam, sądzę, że problemy bohaterki kolejnej książki Kristin Harmel nie będą wam obce. Ojciec Lacey ginie w wypadku samochodowym. Dziewczyna nie może sobie darować, że ... Recenzja książki Potem

Nadszarpnięta miłość na tle powojennej Polski.

28.02.2023

Kolorystyka okładki genialna, ale nie tylko ona zwróciła moją uwagę, również i blurb z tyłu książki brzmi zachęcająco. To moje pierwsze spotkanie z twórczością Ewy Popławskiej, która ma na swoim kancie już kilka powieści z historią w tle. Ania i Kazimierz Warszawscy przyjeżdżają z Wilna do zniszczonego Gdańska. Kazik dostaje pracę w orkiestrze,... Recenzja książki Bezdroża

Ile jest warte jedno życie?

26.01.2023

To już czwarta książka Kristy Cambron, którą miałam przyjemność czytać. „Motyl i skrzypce” oraz „Dziewczyna z Paryża”, zachwyciły mnie, dlatego bez wahania sięgnęłam po kolejną propozycję autorki. Primabalerina Julia Bradbury urzeka tańcem na najsłynniejszych scenach na całym świecie. Kiedy wybucha wojna, odważnie wstępuje do armii. Chce zosta... Recenzja książki Włoska balerina

Nie wszytsko złoto co się świeci.

19.12.2022

To moja pierwsza przeczytana książka Krystyny Mirek. Bardzo chciałam poznać twórczość autorki, która na swoim koncie ma już niemały dorobek literacki w postaci ponad trzydziestu powieści. Przystojny Vincent jest słynnym youtuberem kulinarnym. Swoimi filmikami zdobył ogromną rzeszę fanów. Podobno mieszaka w starej wilii, odziedziczonej po dziadk... Recenzja książki Miłość, kłamstwa i sekrety

Podaruj chwilę dla duszy.

29.11.2022

Zanim zagłębię się co w środku, to musicie wybaczyć mi zachwyt nad okładką. Twarda oprawa, urokliwe pejzaże pór roku, a kolory, jakże żywe. Wpatrywałam się w nią kilka minut, nie mogąc oderwać oczu. To chyba najładniejsza okładka w mojej biblioteczce. Skoro już wiecie, jak jest cudnie na zewnątrz, to może kilka słów o tym, co znajdziemy w środk... Recenzja książki Rok z filozofami

Spragnieni, by trwać.

21.11.2022

To druga powieść Anny Szafrańskiej, którą miałam przyjemność czytać. Bohaterowie to młodzi, dwudziestoletni ludzie, wydawałoby się, że ich problemy jakże odmienne od moich, ale czy na pewno? Czy życie nie doświadczyło już ich zbytnio? Życie Teresy różni się znacznie od beztroskiej codzienności rówieśników. Otoczona rodzicielską opieką, pod klos... Recenzja książki Spragnieni, by trwać

Nieznane fakty z życia znanych kobiet.

26.10.2022

Wiedziałam, że książka będzie o kobietach, które zadziwiały i szokowały świat, pewnie dlatego tak chętnie po nią sięgnęłam, by zaczerpnąć coś dla siebie, może jakąś naukę, motywację, czy to znalazłam? Kobieta, która pokochała pustynię i umiała pertraktować z szejkami, dziewczyna z Krakowa, która wyszła z biedy, a stworzyła kosmetyczne imperium.... Recenzja książki Skandalistki. Kobiety, które zadziwiały i szokowały

Czy dzika natura ma szansę, by ocaleć, by człowiek nie zdeptał jej naturalność?

WYBÓR REDAKCJI
26.09.2022

Przyznaję, że po książkę sięgnęłam skuszona poprzednią publikacją Deli Owens, „Gdzie śpiewają raki”, która stała się światowym bestsellerem. Nie czytałam jej, ale dobre recenzje spowodowały, że zapragnęłam poznać „Zew Kalahari”, który w ten sposób znalazł miejsce w mojej biblioteczce. Delia i Mark Owensowie w 1974 roku dotarli do RPA. Ta para m... Recenzja książki Zew Kalahari

© 2007 - 2024 nakanapie.pl