Avatar @ksiazkanaprezent

Książka na prezent

@ksiazkanaprezent
23 obserwujących. 15 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj mniej niż minutę temu.
{} ksiazkanaprezent
{} ksiazkanaprezent.blogspot.com
{} Napisz wiadomość
Obserwuj
23 obserwujących.
15 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj mniej niż minutę temu.

Recenzje książek

87 recenzji, w tym 14 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Gdy instynkty zwierzęce biorą górę, a z człowieka wychodzi bestia.

3.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To już moje kolejne spotkanie z autorem, dlatego świadomie sięgnęła po tę książkę. Nie gustuję w mrocznych scenach, ale spodziewałam się dobrej, wciągającej fabuły i nie zawiodłam się. Patryk i Jędrek podróżują po Polsce, szukając okazji do zabawy z młodymi dziewczętami. Ich Łowy, tak nazywają te eskapady, dostarczają im emocji i doznań seksual... {} Recenzja książki Zapomniany

Nic nie jest takie, jak się wydaje.

20.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zaskakujące to moje pierwsze spotkanie z twórczością Nadii Szagdaj. Wrocławianka, autorka świetnych książek, nominowanych do wielu nagród literackich dostarczyła mi sporo emocji. Kaja poznaje przez aplikacje randkową Daniela z Opola. Po raz pierwszy spotykają się w realu. Niestety plany dziewczyny o namiętnych chwilach w ramionach mężczyzny, ni... {} Recenzja książki Likwidacja

Zło kiełkuje od najmłodszych lat, by rozwinąć się w dorosłym życiu.

2.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mam przed sobą kolejną część kryminalnych przygód bankowca Jana Poniatowskiego. Mimo że bałam się krwawych scen, bo okładka to sugeruje, dostałam satysfakcjonującą lekturę, która ukazuje różnorodność emocji w człowieku, źle potraktowanym przez życie. Jan Poniatowski i jego przyjaciółka Anna Sass znajdują zwłoki młodego mężczyzny dobrze im znane... {} Recenzja książki Retorsja

Tajemnicze zaginięcie, zjawa znad jeziora, miasteczko Pełnia, zaskakuje.

17.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kryminał na jesienny wieczór, dlaczego nie, a jeżeli jeszcze taki, że chłonie się go bez opamiętania, to tym bardziej polecam. Małgorzata Rogala, zapisałam to nazwisko, bo po tej lekturze jestem już pewna, że sięgnę po kolejne książki autorki. Podkomisarz Monika Gniewosz przeprowadziła się z Warszawy do małego miasteczka Pełnia, gdzie życie pły... {} Recenzja książki Milcząc jak grób

Kalendarz, który wyznaczył drogę do szczęścia.

10.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy zdarza się Wam kłaść spać z poczuciem, że Wasze życie nie jest takie, o jakim marzyliście? Jaki sposób znalazła bohaterka „Czerwonego kalendarza”, by zaliczyć każdy dzień do tych szczęśliwych i czy to w ogóle możliwe? Amelia codziennie wieczorem zaznacza w kalendarzu na czerwono dni, gdy była nieszczęśliwa. Po kilku miesiącach okazuje się, ... {} Recenzja książki Czerwony kalendarz

Rodzinna tajemnica i miłość w czasach, gdy walka o przetrwanie jest najważniejsza.

4.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Agnieszka Janiszewska, wraz z rodziną Leszczyńskich zabiera nas w podróż z historią w tle. Jako pasjonatka oraz nauczycielka historii, doskonale przedstawia rzeczywistość Polaków w okresie międzywojennym. Warszawa 1921 r. Hrabina Stefania Leszczyńska aranżuje synowi Ksaweremu małżeństwo, które wprowadzi go do odpowiedniego towarzystwa i ułatwi ... {} Recenzja książki Podróż do Carcassonne

Morderstwo z historią i polityką w tle.

20.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Autor zabiera nas ponad siedemdziesiąt lat wstecz, by pokazać życie ludzi, ich poglądy oraz scenę polityczną w Polsce i na świecie. To trzecia część z prokuratorem Karskim i mimo że nie czytałam poprzednich, zupełnie tego nie odczułam, co świadczy o dobrze skrojonej fabule. Jest rok 1930. Zygmunt Korniłowski członek BBWR, biznesmen, hotelarz ur... {} Recenzja książki Dom pod Czerwonym Dębem

Morderstwo, tajemnica sprzed lat i pozornie nudne życie pani weterynarz.

8.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na książkę zaczęłam zerkać, gdy pojawiły się wzmianki o ekranizacji powieści. Filmu nie oglądałam, wolałam sięgnąć do źródła i bez zaskoczenia się nie obyło. Magda to pani weterynarz, która swoją karierę odłożyła ze względu na dzieci i od tego czasu spełnia się, jako tradycyjna kura domowa. Pewne fakty sprawiają, że zaczyna podejrzewać męża o z... {} Recenzja książki W jak morderstwo

Czy brzemię, które nosimy po rodzicach będzie z nami do końca życia?

23.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy zastanawialiście się kiedyś, kim bylibyśmy, gdyby wychowywali nas inni rodzice? Jak potoczyłyby się nasze losy? Po tej lekturze ta refleksja sama się nasuwa. Dominik wraz z ojcem są płatnymi zabójcami. Ich dobre przygotowanie do każdej akcji sprawia, że są nieuchwytni. Dostają kolejne zlecenie. Komuś przeszkadza czteroosobowa rodzina Grabow... {} Recenzja książki Dziedzictwo zbrodni

Czy akceptacja osób nie w pełni sprawnych, to norma?

3.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Różnimy się od siebie wzrostem, kolorem włosów, sposobem mówienia, a co, jeśli ktoś wyróżnia się bardziej i nie wpisuje się w przyjęte kanony urody, ogólne zachowania, gdy jego inność wywołana jest chorobą, z którą boryka się na co dzień. Czy społeczeństwo jest gotowe, by zaakceptować i z niewymuszoną naturalnością traktować wszystkich jednakowo? ... {} Recenzja książki Za ścianą ciszy

Wiesz z kim mieszkasz, a może tylko tak ci się wydaje?

28.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wydaje ci się, że znasz osobę, z którą mieszkasz, twoje życie jest stabilne i poukładane? A może warto przejrzeć wiadomości, jakie dostaje partner, by odkryć, że twój spokój jest tylko pozorny. To moje pierwsze spotkanie z twórczością autora, którego książki w Polsce sprzedają się w milionach egzemplarzy. Nie miałam żadnego wyobrażenia, co mnie... {} Recenzja książki Wybaczam Ci

Miłość, która zgasła, ale los dał jej jeszcze jedną szansę.

6.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Każdy ma jakąś przeszłość, ale nie wszyscy zamknęli ją za sobą i żyją teraźniejszością. To kim jesteśmy obecnie, zawdzięczamy naszym decyzjom sprzed lat. Karolina ma pracę, w której się spełnia i stabilne, poukładane życie. Silna i niezależna kobieta pewnego dnia spóźnia się na spotkanie z Jackiem Stowie, który przyleciał z Londynu, by przeprow... {} Recenzja książki Każde twoje słowo

Wiejska sielanka, a może traumatyczne wakacje.

{} WYBÓR REDAKCJI
29.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wakacje na wsi kojarzą mi się z beztroską dla dzieci, gdzie poranna rosa kusi, by nie zakładać butów, chleb z masłem smakuje, jak wykwintne danie, a śmietana pachnie wiosennym powietrzem. Tak wyobrażam sobie sielskie wiejskie wakacje u dziadków. Czy nasi bohaterowie również takie mieli, czy może ich wspomnienia nijak się mają do moich? Rodzina ... {} Recenzja książki Kąkol

Rodzinne żale, które jak drzazga tkwią w sercach.

17.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rodzinne niedomówienia ciągną się czasem latami. Milczenie tylko potęguje tę przepaść. Czy jesteśmy w stanie wznieść się ponad żale, by cieszyć się z obecnych chwil, a przeszłość zostawić za sobą? Dwie dorosłe siostry mają już własne życie, które nie jest pozbawione problemów. Ich różne charaktery nie ułatwiają im wzajemnych relacji i obwiniają... {} Recenzja książki W twoją stronę

Ślepa miłość pozostawia nie tylko ból i rozczarowanie, ale również naukę na przyszłość.

2.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Każdy był kiedyś pod wpływem miłości i wyobrażeniu o szczęściu, które go czeka. Dla niektórych zakończyło się to happy endem, a dla innych rozczarowaniem. Miłość jest ślepa w tym przypadku, to powiedzenie pasuje doskonale do historii, którą znalazłam na kartach książki „Porzucona narzeczona”. Zuzanna ubrana w piękną białą suknię z uśmiechem ocz... {} Recenzja książki Porzucona narzeczona

Tradycja, która rani serce niejednej kobiety.

21.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Opowieść zabrała mnie do kraju, gdzie tradycja i kultura są tak różne, od miejsca, w którym mieszkam, ale ludzie tacy sami, z marzeniami i pragnieniem szczęścia. Czy ta podróż okaże się przyjemnością i czy wspomnienia przywiozłam miłe? Lakszmi wychowuje się w małej wiosce, po aranżowanym małżeństwie ucieka, by chronić się przed agresywnym mężcz... {} Recenzja książki Malowane henną

Gdy szczęście jest tuż, tuż, a za ścianą leży trup.

4.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Gdy nagle wygrywa się dużą kwotę, można oszaleć lub spełnić marzenia z młodych lat. Tę druga opcje wybrały bohaterki „Szczęśliwego losu” i wyjechały na Podlasie w poszukiwaniu szczęścia. Basia, Ala, Julka i Lilka trafiają szóstkę w totolotka, a że każda z nich jest na zakręcie swojego życia, postanawiają zrobić odważny krok, by zrealizować marz... {} Recenzja książki Szczęśliwy los

Błędy młodości nie pozwalają o sobie zapomnieć.

28.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Osądzony przez sąd, ale i przez społeczeństwo. Wiele lat temu podjął złą decyzję, dlaczego więc płaci i za nią nawet dziś? Czy jego kara będzie trwać całe życie? Życie trzydziestoletniego Marcina wydaje się poukładane, do momentu, gdy odwiedza go kolega z dawnych lat. Jego pojawienie się rujnuje mu rodzinną harmonię, a przeszłość wywraca obecne... {} Recenzja książki Winny

Tajemnica z przeszłości powraca, by zniszczyć obecne życie.

21.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy zastanawialiście się kiedyś, jak praca pisarza wpływa na jego życie osobiste? Historia, którą tworzy, ma w głowie i wdziera się w jego codzienność, dając poczucie spełnienia lub przeciwnie, niszczy życie i nie pozwala na normalne funkcjonowanie. Jak to jest, gdy świat literacki miesza się z rzeczywistym, a umysł zatraca tę granicę i nie nadąża... {} Recenzja książki Samotność twórcy. Klątwa

Przyjaźń, która jak balon, wznosi się ponad wszystko.

{} WYBÓR REDAKCJI
8.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ile razy rozmowa z kimś bliskim pomogła nam przetrwać trudne chwile. Często ogromne problemy pod wpływem przyjacielskich rad stają się mniejsze, a na sercu robi się lżej. Los przewrotnie splata ludzi i sprawia, że osoba, którą nazywamy przyjacielem, jest dla nas jak rodzina. Emmie Blue mając szesnaście lat, wysyła list balonem, stojąc na szkoln... {} Recenzja książki Moja droga Emmie Blue

Kobieca przyjaźń ma wiele barw, również te ciemne.

29.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W życiu codziennym mam wrażenie, że słowo przyjaźń jest nieco nadużywane, bo na to miano zasługują naprawdę nieliczne osoby. Po lekturze już inaczej spojrzycie na swojego przyjaciela. Czy aby na pewno jest tym, za kogo się podaje? Przyjaciółki z college starają się choć raz na rok spotkać, by podzielić się swoimi problemami, wyrzucić narastając... {} Recenzja książki Weekend

Muzyka, która łagodzi konflikty i zmiękcza serca.

8.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O tym, że muzyka łagodzi obyczaje wiadomo już od dawna, a ta historia wydobywa najpiękniejsze dźwięki z otaczającej przyrody w Birmie. Co wspólnego może mieć fortepian z konfliktem, który się zaognia w tym regionie? I jaki będzie miał wpływ na życie ludzi? Edgar Drake jest uznanym stroicielem fortepianów. Dostaje zlecenie od armii, by się stawi... {} Recenzja książki Stroiciel

Życie po starcie najbliższej osoby już nie jest takie samo, ale nie musi być gorsze.

23.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Żal po stracie bliskiej osoby, życie, które już nie cieszy, a codzienność przytłacza. Takie tematy podjęła Teresa Monika Rudzka w swojej kolejnej powieści i obdarowała bohaterów trudnymi przeżyciami, by pokazać, jak sobie z nimi radzić i dać nadzieję na lepsze jutro. Poznajemy dwie rodziny, obie przeżywają żałobę, jedni po zmarłej żonie i matce... {} Recenzja książki Mogło być gorzej

Przegrana to nie porażka.

19.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Światła kamer, dźwięk fleszy aparatów, tłumy ludzi wokół, skandujących jej imię. I wreszcie Ona, w centrum oktagonu skupiona, z miną wojownika, gotowa, by dać z siebie wszystko. Taką Joannę Jędrzejczyk przedstawiają media i taką ją widzimy, a co kryje się za kulisami walki, gdy kamery zostają wyłączone, a kibice milkną? Do naszych rąk trafiła p... {} Recenzja książki Czarno na białym

Miłość istnieje, tylko czasem ukrywa się zbyt dokładnie.

15.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak wygląda świat trzydziestolatek poszukujących odpowiedniego partnera na życie? Czy zabawa i luźne podejście do związków im wystarczy do szczęścia? Świat się zmienia i kobiety również, ale koniec w końcu i tak każda marzy o prawdziwej miłości. Poznajemy historię czterech przyjaciółek mieszkających w gorącym Madrycie. Valeria opublikowała swoj... {} Recenzja książki Valeria w lustrze

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl