Avatar @ksiazkanaprezent

Książka na prezent

@ksiazkanaprezent
25 obserwujących. 15 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 2 lat. Ostatnio tutaj 3 dni temu.
ksiazkanaprezent
Napisz wiadomość
Obserwuj
25 obserwujących.
15 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 2 lat. Ostatnio tutaj 3 dni temu.

Recenzje książek

100 recenzji, w tym 14 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Przyjaciel zawsze spłaca swój dług.

WYBÓR REDAKCJI
4.11.2020

Twórczość autora już znam, dlatego bez wahania sięgnęłam po jego nową powieść, jakże inną od poprzedniej. Czy Wojciech Chmielarz i tym razem sprosta oczekiwaniom? „Prosta sprawa” była pisana w czasach lockdownu i publikowana w odcinkach na profilu autora, by umilić czytelnikom czas spędzany w domu. Odcinki te cieszyły się dużą popularnością, więc ... Recenzja książki Prosta sprawa

Tajemnica zbrodni ukryta w lustrach obrazów.

30.10.2020

Sztuka jest piękna, ale gdy jest interpretowana przez szaleńców, może być niebezpieczna. Obok tej książki nie mogłam przejść obojętnie. O ile twórczość Carli Montero bardzo sobie cenię, to powieść jej brata trzymam w ręce po raz pierwszy. Rzadko sięgam po thrillery, ale chciałam poznać pióro Luisa Montero Manglano, który ma na swoim koncie już kil... Recenzja książki Muzeum luster

Żal w sercu odejdzie, gdy zastąpi go inne uczucie.

26.10.2020

Autorka ma na swoim koncie już doskonałą trylogię, ale ja dopiero teraz poznałam jej twórczość. Okładka i tytuł dały mi do zrozumienia, że znajdę tu piękne widoki, a przyroda będzie częścią tej opowieści. Beata i Witek planowali wyprawę życia, by przejść Szlak Srebrnych Mgieł. Gdy ginie ukochany mąż w wypadku samochodowym, kobieta długo pozosta... Recenzja książki Szlak Srebnych Mgieł

Miłość z dawnych lat nie pozwala o sobie zapomnieć.

21.10.2020

Intrygujący tytuł i okładka zachęcała mocno, bym książkę wzięła w ręce. Spodziewałam się, że spotka mnie coś nowego i odmiennego niż romans. Czy powrót do przeszłości to dobry pomysł, czy może jest już za późno? Odpowiedzi poszukam w powieści, może główny bohater poda mi je jak na tacy. Witold decyduje się na powrót do Polski po wielu latach po... Recenzja książki Sukienka w żyrafy

Historia młodej dziewczyny, która dźwiga ciężar rodzinnej tragedii.

18.10.2020

Czy rodzice mają prawo decydować za dorastające dzieci? Gdzie jest granica między opiekuńczością a zawładnięciem ich życia. Trudne tematy zdecydowała się opisać Anna Szafrańska autorka książek, które cieszą się ogromną popularnością. Tragedia, która się wydarzyła w domu Alicji, odebrała chęć do życia całej rodziny. Młoda dziewczyna nie spędza z... Recenzja książki Spragnieni by żyć

Miłość utkana z nut.

15.10.2020

Byłam zachwycona pierwszą częścią, urzekła mnie autorka emocjonalnym przekazem gry na instrumentach. Ewa Pirce z gracją i wyczuciem prowadziła mnie przez doskonałą fabułę, gdzie głównym bohaterem była muzyka. Czy drugi tom okaże się tak samo dobry, czy sprosta moim pobudzonym zmysłom muzycznym? Neven i Willow dzięki wspólnej pasji spędzają ze s... Recenzja książki Nie pozwól światłu zgasnąć. Tom 2.

Tajemnica z przeszłości pomaga odnaleźć się w teraźniejszym życiu.

WYBÓR REDAKCJI
13.10.2020

Jest już książka Katarzyny Kieleckiej, która wywarła na mnie duże wrażenie i był to „Cytrusowy gaj”. Obawiam się, że teraz wszystkie kolejne publikacje autorki będę porównywać właśnie do tej niesamowitej publikacji. Bohaterowie są już znani z powieści „Pod tym samym niebem”, tylko tym razem muszą się zmierzyć z zupełnie nowymi wyzwaniami. Kinga... Recenzja książki Na tej samej ziemi

Przyjaźń to szczęście, a na miłość przyjdzie jeszcze czas.

9.10.2020

Chciałam zapoznać się z losami trzech przyjaciółek, które borykają się z codziennymi problemami, bo fabuła wydała mi się bardzo kobieca. Wioletta Piasecka jest z wykształcenia polonistką, jak również autorką scenariuszy teatralnych i słuchowisk radiowych. Nie tylko opis wydawnictwa mnie zachęcił, ale i sympatyczna osobowość autorki, którą obserwuj... Recenzja książki Przyjdzie pogoda na miłość

Każdy ma drugie oblicze.

7.10.2020

Rain Winter w swoim dorobku już posiada opublikowane opowiadania, a teraz przekazała nam do rąk swoją pierwsza powieść, którą wzięłam za romans z wątkiem mafijnym. Jednak po przeczytaniu okazało się, że jest nieco inaczej i bardzo zaskoczyła mnie fabuła. Trisha Nichols jest młodą lekarką, która przenosi się do Nowego Jorku. Tam w szpitalu konty... Recenzja książki Druga twarz

Miłość płynie prosto z melodii.

WYBÓR REDAKCJI
1.10.2020

To muzyka wpleciona w fabułę skłoniła mnie, bym zainteresowała się tą książką. To pierwsza publikacja Ewy Pirce, którą przeczytałam, ale autorka ma na swoim koncie już kilka powieści cieszących się dużą popularnością. Czy moje wrażenia będą tak dobre, jak po przeczytaniu opisu wydawcy? Neven to mężczyzna, który doskonale gra na wiolonczeli. Ma ... Recenzja książki Nie pozwól światłu zgasnąć

Życie nie jest sprawiedliwe, ale warto walczyć, by los się odwrócił.

28.09.2020

Powieść zbiera bardzo dobre recenzje, a ja nie wiedziałam czego się spodziewać. To moje pierwsze spotkanie z twórczością Anity Scharmach, która ma już na swoim koncie kilka bardzo dobrych publikacji. Piękna okładka nie naprowadziła mnie na to, co czeka na stronach książki. Okazało się, że słodko nie będzie. Anna Mikołajska jest bardzo dobrą dzi... Recenzja książki Mam na imię Ania

Odważna nauczycielka i tajemniczy Oswobodziciel.

24.09.2020

Jak poznać historię i życie naszych przodków, by wydarzenia i cenne szczegóły w pamięci na długo pozostały? To właśnie jedna z tych książek, która pomaga zrozumieć te odległe czasy, jakże inne od dzisiejszych. Agnieszka Panasiuk zachwyciła mnie swoją pierwszą powieścią „Podróże serc” i nikt nie musiał mnie namawiać, by sięgnąć po kolejną publikacj... Recenzja książki Antonia

Szczęście jest tam, gdzie zostało nasze serce.

15.09.2020

Książkę miałam zostawić na jesienne wieczory, by móc rozmarzyć się w wakacyjnym klimacie Gruzji, ale nie wytrzymałam i już teraz pochłonęłam jej strony. „Gruzińskie wino” jest debiutem autorki i doskonale się czuje jej zamiłowanie do tego pięknego kraju. Trzydziestoletnia rozwiedziona Ana dostaje propozycje wyjazdu służbowego do Gruzji. Wielo... Recenzja książki Gruzińskie wino

Zbuduj kolejny most do lepszego życia.

11.09.2020

Karolina Wiaczewska oddaje nam w ręce powieść, gdzie historia wpleciona jest w losy bohaterów, a może to ich życie jest częścią tworzącej się historii. Pierwsza powieść ukazała się w 2017 r., a autorka jest obdarzona nie tylko talentem pisarskim. Jest śpiewaczką operową i pasjonuje się historią, co doskonale odzwierciedla jej najnowsza publikacja ... Recenzja książki Most trzech czasów

Spokojna wieś jakich wiele, ale tuż obok czai się zło.

31.08.2020

Gdy przeczytałam, że autorka doskonale łączy sielskość białoruskiej wsi ze złem, które czai się w ukryciu, to moje oczekiwania były zupełnie inne niż, to co znalazłam w książce. Natałka Babina jest dziennikarką „Naszej Niwy” – niezależnej gazety białoruskiej, została także nominowana do Literackiej Nagrody Europy Środkowej Angelus za rok 2010. ... Recenzja książki Bodaj Budka

Odważne platerówki w powojennej Polsce.

WYBÓR REDAKCJI
28.08.2020

Książki z historią w tle mają szczególne miejsce w moim sercu, wiadomości podane w ten sposób długo pozostają w mojej pamięci. Dlatego bez wahania sięgnęłam „Po nowe życie”. Autorka jest znana z takich powieści jak: „Aksamitka”, „Córka kucharki”, czy „Służąca”, ale ja mam przyjemność po raz pierwszy poznać twórczość Weronki Wierzchowskiej. Po... Recenzja książki Po nowe życie

Znajdź siłę, by pokonać własne słabości.

21.08.2020

Z dużą ciekawością sięgnęłam po książkę Dominiki Smoleń. Młoda autorka ma już w dorobku kilka publikacji, które kuszą bardzo dobrymi recenzjami. Postanowiłam sama się przekonać, co znajdę na stronach jej powieści. „Zacznę od nowa” to historia młodej kobiety, która radziła sobie z problemami z pomocą alkoholu. Szybko uzależniła się i tylko dzi... Recenzja książki Zacznę od nowa

Czy rozrywkowy kawaler zmieni się w imię miłości?

14.08.2020

AT. Michalak zaczęła publikować na platformie Wattpad, a historia, którą stworzyła, cieszyła się dużą popularnością wśród użytkowników portalu. Tak powstała pierwsza książka autorki, którą mam przyjemność dziś trzymać w ręce, a okładka bardzo zachęca, by zapoznać się z tym debiutem. Derek Brown ma trzydzieści cztery lata i jest właścicielem dob... Recenzja książki W jego oczach

Czy ambitni młodzi ludzie, mają szansę w świecie bezdusznych dorosłych?

10.08.2020

To nie jest moje pierwsze spotkanie z autorem Samuelem Millerem. Jego pierwsza powieść „Między nami chaos” została zapamiętana przez ze mnie do dziś. Wiem, że tematy, które porusza autor nie są banalne i mimo że, to książka dla młodzieży świadomie się na nią skusiłam. Do szkoły Redemption Prep uczęszczała tylko wybrana młodzież, wyjątkowa i bar... Recenzja książki Szkoła dla wybranych

Przyjaźń, przemyt towarów i tajemnice przeszłości z dziewczyną w tle.

31.07.2020

Książkę chętnie dołączyłam do mojej biblioteczki. Może to za sprawą czasów, w których toczy się akcja lub chęci poznania szczegółów z minionych lat. Nie bez znaczenia są też zainteresowania zawodowe Maxa Cegielskiego, który ma na swoim koncie wiele publikacji. Jest autorem reportaży, powieści, biografii, a obecnie współprowadzi Xięgarnię w TVN24... Recenzja książki Prince Polonia

Gdy marzenia mają zapach cytrusów, a szczęście jest na wyciągnięcie ręki.

28.07.2020

Katarzyna Kielecka miała swój debiut w 2019 roku. Gdy spojrzałam na dorobek literacki, szczerze się zdziwiłam. Trzy publikacje w ciągu roku to niesamowite, ciekawe skąd czerpie inspiracje i jak znajduje na to czas. Mam nadzieje, że będę mogła kiedyś zadać te pytania autorce. Wydawnictwo Szara Godzina słynie z publikacji, które bardzo do mnie trafi... Recenzja książki Cytrusowy gaj

Segregacja śmieci to już o wiele za mało.

22.07.2020

Od jakiegoś czasu o ekologii mówi się bardzo dużo i jest wszechobecna w naszym codziennym życiu. Cały świat stara się zapanować nad globalnym ociepleniem klimatu i naprawić wszystkie szkody, które zostały wyrządzone w ciągu dziesięcioleci przez człowieka. Jakiekolwiek działania by nie zostały podjęte, to nie zmieni się wiele, gdy każdy człowiek ... Recenzja książki Zero waste. 101 sposobów na życie w zgodzie z naturą

Ognista bohaterka, dowcipna fabuła i zaskakująca miłość.

20.07.2020

Nie jest to książka z przypadku, lecz sama ją sobie upatrzyłam. Po zapoznaniu się z opiniami chciałam przekonać się osobiście, co wyjątkowego zawiera, tym bardziej że autorka ma w swoim dorobku już kilka publikacji. Najczęściej literatura obyczajowa lub piękna kradnie moje serce, ale lubię czasem odmianę, bo warto być otwartym na wszystkie gatun... Recenzja książki Sposób na Francuza

Zadziorni, dowcipni bohaterowie uwikłani w kryminalną zagadkę ze sztuką w tle.

14.07.2020

Patrząc, ile nagród ma w swoim dorobku Joanna Jodełka nie mogłam się oprzeć wrażeniu, że książka oprócz ciekawej okładki zawiera w sobie fabułę stworzoną wprost dla mnie. Jest to pierwsza część cyklu kryminalnego z Siostrami Raj w roli głównej. Tycjana jest konserwatorką dzieł sztuki, a Angelina charakteryzatorką teatralną. Widzą się po raz pie... Recenzja książki Córka nieboszczyka

Pracuj nad sobą i bądź silny.

6.07.2020

„Poznaj świat i spotkaj siebie”, to książka, którą celowo wybrałam. Lubię od czasu do czasu sięgnąć po lekturę motywacyjną, bo może w środku znajdę coś dla siebie, by dzień był pełniejszy i bardziej owocny. Pierwsza część była przetłumaczona na pięć języków i miała bardzo dobre recenzje, niestety nie miałam okazji jej przeczytać. Autor jest m.i... Recenzja książki Poznaj świat i poznaj siebie

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl