Avatar @ksiazkanaprezent

Książka na prezent

@ksiazkanaprezent
25 obserwujących. 15 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 2 lat. Ostatnio tutaj 3 dni temu.
ksiazkanaprezent
Napisz wiadomość
Obserwuj
25 obserwujących.
15 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 2 lat. Ostatnio tutaj 3 dni temu.

Recenzje książek

100 recenzji, w tym 14 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Wzruszające losy dziewczynki z pięknym Podlasiem w tle.

WYBÓR REDAKCJI
27.06.2020

Książkę aż chce się wziąć do rąk, patrząc na uroczą okładkę. Agnieszka Panasiuk przekazała nam dużą wiedzę z historii, pisząc „Podróże serc”. Spodziewałam się, że poznam tereny Podlasia, piękno i tradycję tego regionu, ale autorka zrobiła coś dużo więcej. Zainteresowała mnie trudnym okresem z dziejów polski, który znałam tylko z lektur szkolnych. ... Recenzja książki Podróże serc

Podejmuj szybko decyzje i ciesz się życiem.

17.06.2020

Nie miałam pojęcia co znajdę pod tym tytułem. Byłam pewna, że ten poradnik mnie nie dotyczy, Ale czy na pewno? Anne Bogel zgłębia stare pomysły i przedstawia je czytelnikom w nowej odsłonie. Autorka od kilku lat prowadzi blog o literaturze i nagrywa audycje, w których opowiada o książkach. Ta publikacja ma za zadanie pomóc w podejmowaniu decyzj... Recenzja książki Nie myśl za dużo

Dom jest tam, gdzie jesteśmy szczęśliwi.

WYBÓR REDAKCJI
12.06.2020

Recenzja przedpremierowa. Carla Montero to hiszpańska pisarka, której już debiut otrzymał prestiżową nagrodę. Jej książki stały się bestsellerami na świecie, jak również w Polsce. A ja mam przyjemność trzymać w ręce jej najnowszą powieść „Ogród kobiet”, po której dużo sobie obiecuję. Gianna jest architektką i odnosi sukcesy w pracy. Ma romans... Recenzja książki Ogród kobiet

Trzeba dać szansę, by strzała amora trafiła celnie.

WYBÓR REDAKCJI
4.06.2020

Czasem opis na książce, czasem recenzja lub poprzednie publikacje autora zachęcają mnie do czytania. Tym razem to okładka wykonana przez Martę Lisowską. Gdy ją ujrzałam, to uśmiech od razu pojawił się na mojej twarzy. Pomyślałam, że skoro do okładki się tak uśmiecham, to może i przy czytaniu będzie mi wesoło. Autorka Małgorzata Kasprzyk ma na sw... Recenzja książki Ostatnia szansa

Czy to miłość, czy obsesja?

WYBÓR REDAKCJI
1.06.2020

Po lekturze pierwszej części chętnie sięgnęłam po kolejną. B.K. Staron zostawiła wiele niewyjaśnionych tajemnic, które skrywają główni bohaterowie. „Richard Bonett. Obsesja” jest to druga część cyklu Possession. Nanette miała złamane serce i czuła się ogromnie zraniona przez Richarda. Minęło już trzy tygodnie, odkąd widziała go po raz ostatni p... Recenzja książki Richard Bonett. Obsesja

Niebezpieczna gra namiętności.

27.05.2020

„Richard Bonett. Pożądanie” to pierwsza część cyklu Possession wydana w 2019 r. Specjalnie po nią sięgnęłam, gdyż właśnie została wydana druga część i nie chciałam, żeby mnie coś ominęło. Autorka tym debiutem zaskarbiła sobie serca wielu fanów, a czy mnie też uwiodła? Nanette, to dwudziestoośmioletnia baristka. Z natury cicha i spokojna pracuje w... Recenzja książki Richard Bonett. Pożądanie

W każdej legendzie jest kropla prawdy.

24.05.2020

Katarzyna Muszyńska oddała w nasze ręce już nie pierwszą powieść z gatunku fantasy. Dla mnie to właśnie ta książka okazała się wyjątkowa. Autorka w tworzeniu fabuły wykorzystała legendę o zielarkach zamieszkujących Górę Kujawską. Każdego dnia Marena uczyła się właściwości roślin oraz jak leczyć choroby. Do zielarek trafiła, gdy miała cztery la... Recenzja książki Zielarka

Dom jest tam, gdzie Twoje serce.

19.05.2020

To już trzecia powieść Anny Kucharskiej. Jest to I tom z serii Bieszczadzkiej, co było dla mnie dużą zachętą, bo miałam nadzieję, że akcja toczy się właśnie w tej przepięknej scenerii. Beata Polska wyjechała z rodzinnej miejscowości, gdy wkraczała w dorosłość. Od kilkunastu lat satysfakcję daje jej praca w Stanach Zjednoczonych, a jej życie wydaj... Recenzja książki Dom Beaty

Thriller psychologiczny, nagłe zwroty akcji i bohaterowie bardzo realni, jakby z sąsiedztwa.

13.05.2020

Autor jest znany z licznych publikacji. Laureat wielu prestiżowych nagród. Powieść „Żmijowisko” stała się bestsellerem i doczekała się ekranizacji. Gdy sięgnęłam po książkę, nie sugerowałam się osiągnięciami Wojciecha Chmielarza, bo nie czytałam żadnej publikacji ani nie oglądałam filmu. W mojej głowie była zupełnie czysta kartka, a powieść nie po... Recenzja książki Wyrwa

Czasem drobny gest oznacza wielką pomoc.

7.05.2020

Do przeczytania książki czasem zachęca mnie tytuł, opis lub ciekawa okładka. Tym razem to temat i blurb zachęcił mnie skutecznie. Autor jest scenarzystą, reżyserem, producentem i dziennikarzem. Jest twórcą nagrodzonych filmów dokumentalnych emitowanych w różnych telewizjach. Jeżeli scenarzysta pisze książkę, to pomyślałam, że musi być ciekawa i ni... Recenzja książki Człowiek, a nie człowiek

Dziś już nie chcesz żyć, ale czy tak będziesz również jutro ?

2.05.2020

Gdy zobaczyłam ten intrygujący tytuł i wyrazistą okładkę książki wiedziałam, że chcę sprawdzić, co zawiera w środku. Autorka Ewelina Domańska wykorzystała doskonale swoją wiedzę z zakresu informatyki, tworząc bardzo interesującą fabułę. Pasmo niekończących się problemów, śmierć bliskich oraz mnóstwo życiowych porażek sprawia, że Adrian ma dość ży... Recenzja książki Itakjuzniezyjesz.com

Rozczarowania miłosne, szkolne przyjaźnie i codzienne życie młodych ludzi.

20.04.2020

Po raz kolejny sięgam po książkę dla młodszych odbiorców. Autorka Beata Sagan może pochwalić się swoją pierwszą powieścią, ale nie pierwszym napisanym tekstem. Publikuje z powodzeniem na Wattpad, gdzie znajdziemy wiele jej opowiadań. Książka o młodzieży wchodzącej w dorosłe życie, problemach, zainteresowaniach i pierwszych miłościach. Bohaterk... Recenzja książki Z tobą zawsze

"Kiedy nadejdzie czas"- Patrycja Giesecke

6.04.2020

Kiedy sięgałam po książkę, spodziewałam się typowej romantycznej historii, ale autorka Patrycja Giesecke mocno mnie zaskoczyła. Opis na książce nie oddaje tego, co znalazłam w środku. Dostałam dużo więcej, niż mogłam się spodziewać. Powieść obyczajowa osadzona w bajkowej scenerii z piękną, młodą i bogatą główną bohaterką. Hope Lanstor ma dobre se... Recenzja książki Kiedy nadejdzie czas

Tajemnice, przyjaźń i miłość w przepięknej scenerii gór.

27.03.2020

Po książkę sięgnęłam z dużą ciekawością. Wiedziałam, że „Z głową w gwiazdach” to powieść dla młodzieży. Nie raz się przekonałam, że nie powinnam się sugerować tym, że moje osiemnaście lat już dawno minęło. Właśnie książki dla młodzieży wielokrotnie sprawiały mi dużo przyjemności z czytania. Bohaterowie, to młodzi ludzie, którzy wkraczają w dorosł... Recenzja książki Z głową w gwiazdach

Komedia o miłości.

20.03.2020

Książka „Biuro M” powstała przy współpracy dwóch znakomitych autorów, którzy już nie pierwszy raz tworzą razem. Magdalena Witkiewicz, której powieść „Czereśnie zawsze muszą być dwie” zwyciężyła w 2017 r. w plebiscycie Lubimy Czytać na najlepszą książkę obyczajową. Alek Rogoziński – autor, który w swoich książkach morduje z uśmiechem, a popularno... Recenzja książki Biuro M

Żyj, bo szkoda czasu.

20.03.2020

Kinga Suchecka debiutuje, wydając powieść „W poszukiwaniu szczęścia”, która opowiada o kobiecych rozterkach i codziennych zmaganiach w poszukiwaniu szczęścia. Główna bohaterka Anka ma 24 lata i noworoczne postanowienia, które szczególnie dotyczą jej wagi. Co roku te same postanowienia, których nie realizuje z różnych powodów. Nadchodzi jednak m... Recenzja książki W poszukiwaniu szczęścia

Miłość, wiara i determinacja, by żyć.

20.03.2020

W tym roku przypada 75 rocznica wyzwolenia Niemieckiego Nazistowskiego Obozu Koncentracyjnego i Zagłady AUSCHWITZ. Wiele publikacji w związku z tym wydarzeniem ma premierę właśnie w roku 2020. Autorka książki „Motyl i skrzypce” ma w swoim dorobku wiele nagrodzonych powieści historycznych. Kristy Cambron jest historykiem sztuki i doskonale swoją w... Recenzja książki Motyl i skrzypce

Jedna nasza decyzja, a może tak bardzo zmienić czyjeś życie.

18.03.2020

Gdy przeczytałam opis na okładce, nabrałam dużej ochoty, by zapoznać się z tą książką. Monika B. Janowska oddaje w nasze ręce kolejną dobrą powieść. Wyjątkowo ciekawa fabuła i szybka akcja powoduje, że o nudzie nie mam mowy. Dwie główne bohaterki, to Magda i Blanka, ale w ich życiu pojawi się jeszcze jedna kobieta, Babka Władysława. Trzy kobiety ... Recenzja książki Mało brakowało

"Jeśli zatęsknię" - Anna Ficner - Ogonowska

11.03.2020

Recenzja przedpremierowa. W marcu przed premierą miałam przyjemność zapoznać się z kolejną książką Anny Ficner – Ogonowskiej, która jest autorką niejednego bestselleru. Jej książki cieszą się dużą popularnością, bo nie brakuje w nich codziennego życia i dużej dawki ludzkich emocji. Główną bohaterką jest Anka, a jej liczne grono przyjaciół d... Recenzja książki Jeśli zatęsknię

"Wypocznij i zgiń" - Marta Matyszczak

5.03.2020

To siódma książka z serii „Kryminał pod psem”, ale dla mnie to pierwsza przeczytana książka tej autorki. Marta Matyszczak jest autorką scenariuszy fars teatralnych i gier typu Virtual Reality. Jej kryminały z przymrużeniem oka cieszą się dużą popularnością. Akcja książki toczy się w Szczawnicy. Pod wyciągiem znaleziono ciało Mateusza Słowika. Śm... Recenzja książki Wypocznij i zgiń

„Karma. Odważne i romantyczne”

27.02.2020

Malwina Chojnacka – autorka powieści obyczajowej, komediowej. Dramat, który stworzyła na potrzeby telewizji pt. „Upał”, zdobył wyróżnienie w 2018 r. „Karma. Odważne i romantyczne”, to pierwszy tom z serii o prawdziwej przyjaźni i sile miłości – do siebie, ludzi i zwierząt. W książce zauroczą nas trzy przyjaciółki, Wiktoria, Justyna i Ola. Każda z... Recenzja książki Odważne i romantyczne

Sensacja, romans i technologia przyszłości.

21.02.2020

To pierwsza powieść Mariusza Kaniewskiego i od razu wystartował z tak mocnym przytupem. Mam wrażenie, że autor doskonale widział, o czym pisze. Wykorzystał swoją wiedzę z zakresu filozofii, gdyż jest doktorem z tej dziedziny, a strefa IT nie jest mu obca. „KOLUMB A.D. 2100” – to opowieść o naszej przyszłości z elementami science fiction, sensacj... Recenzja książki Kolumb a.d. 2100

Spadek i chciwość, a więzy rodzinne.

WYBÓR REDAKCJI
17.02.2020

Autor powieści debiutował w 2011 r. i od tego czasu wydał już ponad dwadzieścia książek. W jego dorobku znajdują się powieści obyczajowe oraz młodzieżowe. Pozycje te znalazły duże grono wiernych odbiorców. Andrzej F Paczkowski pisząc „Spadek Barbary Tryźnianki”, inspirował się twórczością Marii Rodziewiczówny. Akcja powieści rozgrywa się na pols... Recenzja książki Spadek Barbary Tryźnianki

Zostałaś wybrana, by stać się aniołem.

13.02.2020

Karolina Wilczyńska oddała do rąk czytelników „Anielski kokon”. Autorka wielu znakomitych powieści, ale ja mam przyjemność zapoznać się z jej twórczością dopiero pierwszy raz. Pewnego dnia trzydziestoletnia Olga, otrzymała wiadomość na swoją skrzynkę pocztową: „Zostałaś wybrana, by stać się aniołem”. Jedna wiadomość jest początkiem dziwnych zdar... Recenzja książki Anielski kokon

Cudowna powieść z ogromem kobiecych emocji.

13.02.2020

„Tylko oddech”, to jedenasta książka Magdaleny Knedler. Autorka pisze powieści obyczajowe, a także detektywistyczne. Dwukrotnie nominowana do nagrody „Warto” przez Gazetę Wyborczą. Powieść opowiada o relacji dwóch sióstr, Niny i Izy. Dzieli je duża różnica wieku, ale łączy wyjątkowa więź, budowana poprzez wspólne wspomnienia z dzieciństwa. Wydar... Recenzja książki Tylko oddech

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl