Avatar @monia1990

Monika Walas

@monia1990
6 obserwujących. 6 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 12 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
6 obserwujących.
6 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 12 lat.

Recenzje książek

76 recenzji

Potilla

27.11.2012

Cornelia Funke urodziła w Dorsten w Niemczech, 10 grudnia 1958 roku. Jest popularną autorką książek dla dzieci i młodzieży. Z wykształcenia Funke jest pedagogiem oraz ilustratorką książek. Pracowała również jako przedszkolanka. Ilustrowanie książek zainspirowało ją do pisania własnych tekstów. Światowym bestsellerem stała się pierwsza część "Atrame... Recenzja książki Potilla

Ucieczka znad rozlewiska

27.07.2012

Katarzyna Zyskowska-Ignaciak jest absolwentką marketingu oraz dziennikarstwa i być może odniosłaby spektakularny sukces w obu tych dziedzinach, gdyby nie nagłe przyjście na świat pewnego młodego i niezwykle absorbującego człowieka. Jak się niektórym wydaje, opieka nad dzieckiem to świetne wakacje, więc ów "urlop" postanowiła wykorzystać na spełnien... Recenzja książki Ucieczka znad rozlewiska

Na tropie ogra

4.07.2012

Eva Ibbotson to pisarka książek fantastycznych. Urodziła się w Austrii jako Maria Charlotte Michelle Wiesner. Jej matka była dramaturgiem, a ojciec naukowcem. Wiele podróżowała ze swoimi rodzicami po Europie. Miała męża i czwórkę dzieci – trzech synów i córkę. Mieszkańcy pensjonatu dla Niezwykłych Stworzeń przy Whipple Road 26, troll Ulf, czarodzi... Recenzja książki Na tropie ogra

Żona tygrysa

31.05.2012

Téa Obreht urodziła się w 1985 roku w dawnej Jugosławii. Dzieciństwo spędziła na Cyprze i w Egipcie, a kilka lat później wraz z rodziną wyemigrowała do Stanów Zjednoczonych. Jej debiut literacki – fragment powieści Żona tygrysa, opublikowany w „New Yorkerze” – zdobył w 2010 roku pierwsze miejsce na liście Najlepszych Amerykańskich Lektur Nieobowiąz... Recenzja książki Żona Tygrysa

Trzecie dno

17.04.2012

Michał Gardowski to reżyser filmów dokumentalnych pochodzący z Wilna. W latach 70. był redaktorem naczelnym Polskiej Kroniki Filmowej. Przez cztery lata piastował stanowisko wiceprezesa Telewizji Polskiej. W tamtych czasach wydał dwie książeczki z serii „Żółtego Tygrysa”: „Uwaga Zefir, nadaję...” i „Akcja Poligon”. Dopiero na emeryturze zaczął znow... Recenzja książki Trzecie dno

"Wysprzątane miejsca"

17.04.2012

Ryszard Rychlicki urodził się w 1969 roku. Z wykształcenia jest filologiem, a z zawodu informatykiem. Publikował teksty prozatorskie i krytyczne na łamach pism Opole, Strony, Śląsk, List Oceaniczny. Od paru lat mieszka we Francji. Główny bohater wraca do Warszawy by otworzyć tam filię firmy, w której pracuje. Jak się okazuje powrót wcale nie jest... Recenzja książki Wysprzątane miejsca

Cecylka Knedelek i kolorowe bale

10.02.2012

„Cecylka Knedelek i kolorowe bale” to jedna z kilku opowiastek na temat przygód mieszkańców Starego Knedelkowa. Bohaterowie tych książeczek uczą dzieci jak postrzegać świat i zapewniają wspólną zabawę nie tylko przy czytaniu. Wszyscy mieszkańcy Starego Knedelkowa przygotowywali się do sylwestrowego balu. To już ostatnie godziny do zabawy. Jedni sk... Recenzja książki Cecylka Knedelek i kolorowe bale

W blasku reflektorów

31.01.2012

Nora Roberts to jedna z najpopularniejszych autorek romansów na świecie. Naprawdę nazywa się Eleanor Marie Robertson. Urodziła się 10. października 1950 roku w stanie Maryland. Ma czterech starszych braci. Używa także innych pseudonimów – Sarah Hardesty i Jill March. Kryminały pisze jako J.D. Robb, ponieważ wydawca uważał, że nie powinna publikować... Recenzja książki W blasku reflektorów

Wiktoriańska herbaciarnia

31.01.2012

Debbie Macomber urodziła się 22. października 1948 roku. Zaczęła pisać po urodzeniu czwórki dzieci, na pożyczonej maszynie. Jednak początkowo z powodu dysleksji żadne wydawnictwo nie chciało wydać jej powieści. Sukces przyszedł w 1982 roku, wraz z opublikowaniem pierwszej książki. Pisząc, korzysta z własnych doświadczeń, a także z doświadczeń krewn... Recenzja książki Wiktoriańska herbaciarnia

Młosne perypetie

31.01.2012

Diana Palmer, a właściwie Susan Spaeth Kyle napisała pierwszą powieść w 1979 roku. Wcześniej przez szesnaście lat pracowała jako dziennikarka w dziennikach i tygodnikach. Wydała ponad dziewięćdziesiąt książek, które przetłumaczono na wiele języków. Zdobyła siedmiokrotnie nagrodę Waldenbooks National Sales, czterokrotnie B. Dalton National Sales Awa... Recenzja książki Miłosne perypetie detektywów z Houston

Rodzinne sekrety

31.01.2012

Nora Roberts to jedna z najpopularniejszych autorek romansów na świecie. Naprawdę nazywa się Eleanor Marie Robertson. Urodziła się 10. października 1950 roku w stanie Maryland. Ma czterech starszych braci. Używa także innych pseudonimów – Sarah Hardesty i Jill March. Kryminały pisze jako J.D. Robb, ponieważ wydawca uważał, że nie powinna publikować... Recenzja książki Rodzinne sekrety

zabic jane

31.01.2012

Erica Spindler to amerykańska autorka, specjalizującą się w thrillerach romantycznych. Mieszka wraz z mężem i dwoma synami w stanie Luizjana pod Nowym Orleanem. Wierzy w przeznaczenie, gdyż to dzięki niemu zaczęła pisać. Mimo że, od dziecka pragnęła zostać malarką,, zdecydowała, że zacznie pisać. Nie trzeba było długo czekać, żeby zrozumiała, że je... Recenzja książki Zabić Jane

Ogród wiecznej wiosny

31.01.2012

Cristina López Barrio to znakomita hiszpańska pisarka. Z wykształcenia prawniczka, która przerwała karierę, aby poświęcić się swojej pasji: pisaniu. Lubi aromatyczną herbatę i muzykę filmową. Podczas pisania "Ogrodu wiecznej wiosny" słuchała ścieżek dźwiękowych z filmów "Duma i uprzedzenie" i 'Angielski pacjent". Jej ukochaną książką jest "Sto lat ... Recenzja książki Ogród wiecznej wiosny

Sklepik z Niespodzianką

31.01.2012

Katarzyna Michalak to osoba niezwykle ciekawa, choć z wyglądu niepozorna. Z wykształcenia i powołania jest lekarzem weterynarii, która wielbi zwłaszcza to, co duże i drapieżne. Poza tym ma wielki talent do pisania powieści, scenariuszy i felietonów, a także jest kompozytorem piosenek, grafikiem komputerowym i producentką teledysków. Cechuje ją niep... Recenzja książki Sklepik z Niespodzianką. Bogusia

Pomiędzy światami

31.12.2011

Jessica Warman to amerykańska autorka trzech znakomitych powieści dla młodzieży. Ukończyła studia w zakresie kreatywnego pisania. Ma trzydzieści lat. Jest matką dwóch córek. Poza tym jest zapaloną uczestniczką maratonów. Wraz z rodziną mieszka w Pensylwanii. Główna bohaterka to Elizabeth Valchar, śliczna, popularna, po prostu idealna nastolatka, k... Recenzja książki Pomiędzy światami

Pamiętniki Jane Austen

31.12.2011

Syrie James jest wielką miłośniczką powieści Jane Austen i badaczką jej twórczości. Będąc członkiem stowarzyszenia amerykańskich scenarzystów Writer’s Guild of America, Syrie otrzymała liczne nagrody za scenariusze teatralne i telewizyjne. Niniejsza książka jest pierwszą jej powieścią z gatunku historical fiction. Wraz z rodziną pisarka mieszka w L... Recenzja książki Pamiętniki Jane Austen

Wielowątkowa powieść fantasy

31.12.2011

George Raymond Richard Martin to amerykański pisarz, twórca science fiction i fantasy, zarówno opowiadań jak i powieści. Autor wielokrotnie otrzymał nagrody Nebula i Hugo oraz wiele innych (np. World Fantasy Award, Bram Stoker Award, Locus Award). Początkowo publikował pod nazwiskiem pozbawionym dwóch "R", które dołączył, gdy zaczęto go mylić z man... Recenzja książki Gra o tron

Miłość

30.11.2011

Nora Roberts to jedna z najpopularniejszych autorek romansów na świecie. Naprawdę nazywa się Eleanor Marie Robertson. Urodziła się 10. października 1950 roku w stanie Maryland. Ma czterech starszych braci. Używa także innych pseudonimów – Sarah Hardesty i Jill March. Kryminały pisze jako J.D. Robb, ponieważ wydawca uważał, że nie powinna publikować... Recenzja książki Irlandzka krew

Diana Palmet

30.11.2011

Diana Palmer, a właściwie Susan Spaeth Kyle napisała pierwszą powieść w 1979 roku. Wcześniej przez szesnaście lat pracowała jako dziennikarka w dziennikach i tygodnikach. Wydała ponad dziewięćdziesiąt książek, które przetłumaczono na wiele języków. Zdobyła siedmiokrotnie nagrodę Waldenbooks National Sales, czterokrotnie B. Dalton National Sales Awa... Recenzja książki Splątane serca

Powrót Sherlocka?

30.11.2011

Graham Moore ma 28 lat i jest absolwentem Uniwersytetu Columbia, gdzie ukończył historię religii. Obecnie mieszka w Los Angeles. W grudniu 1893 roku londyńscy miłośnicy Sherlocka Holmesa jak zwykle z niecierpliwością otworzyli egzemplarze magazynu „Stand”, oczekując kolejnej przygody słynnego detektywa. Ale stała się rzecz straszna i niewyobrażaln... Recenzja książki Sherlockista

Ciepła powieść o radzeniu sobie ze śmiercią najbliższej osoby

30.11.2011

Lucy Dillon urodziła się w 1974 r. w Cumbrii. Teraz dzieli swój czas między Londyn a Wye Valley, gdzie uwielbia spacerować ze swoim ukochanym psem, bassetem o imieniu Violet. Jej bestsellerowa powieść „Psy, Rachel i cała reszta” wydana nakładem Prószyński i S-ka została ogłoszona przez Romantic Novelist Association książką roku. Juliet spędza całe... Recenzja książki Spacer po szczęście

Candace Camp

30.11.2011

Candace Camp zaczęła spisywać swoje opowiadania, kiedy miała 10 lat, i od tamtej pory pisanie było jej ulubiona formą wypoczynku. Swoją pasję do pisania potwierdza słowami: „ Zawsze byłam nieśmiała i małomówna, jednakże w formach pisanych zawsze potrafiłam wyrazić wszystkie swoje myśli i uczucia”. Pisanie traktowała jako hobby. Dużo później rozpocz... Recenzja książki Mistyfikacja

Candace Camp

30.11.2011

Candace Camp zaczęła spisywać swoje opowiadania, kiedy miała 10 lat, i od tamtej pory pisanie było jej ulubiona formą wypoczynku. Swoją pasję do pisania potwierdza słowami: „ Zawsze byłam nieśmiała i małomówna, jednakże w formach pisanych zawsze potrafiłam wyrazić wszystkie swoje myśli i uczucia”. Pisanie traktowała jako hobby. Dużo później rozpocz... Recenzja książki Panna z dobrego domu

Lekka i ciepła powieść o poszukiwaniu siebie

30.11.2011

Kristin Harmel to autorka przetłumaczonych na wiele języków powieści dla kobiet i książek dla nastolatków. Jest także dziennikarką magazynów „People”, „Glamour” i „Men’s Health”. Mieszka w Orlando na Florydzie. Główną bohaterką powieści jest Cat. To kobieta, dla której przede wszystkim liczy się rozsądek i oddanie się rodzinie. Od dzieciństwa dba ... Recenzja książki Moje rzymskie wakacje

Wspaniała powieść o miłości

30.11.2011

Katarzyna Michalak to osoba niezwykle ciekawa, choć z wyglądu niepozorna. Z wykształcenia i powołania jest lekarzem weterynarii, która wielbi zwłaszcza to, co duże i drapieżne. Poza tym ma wielki talent do pisania powieści, scenariuszy i felietonów, a także jest kompozytorem piosenek, grafikiem komputerowym i producentką teledysków. Cechuje ją niep... Recenzja książki Poczekajka

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl