Avatar @monia1990

Monika Walas

@monia1990
6 obserwujących. 6 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 11 lat.
{} Napisz wiadomość
6 obserwujących.
6 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 11 lat.

Recenzje książek

76 recenzji

Potilla

27.11.2012

Cornelia Funke urodziła w Dorsten w Niemczech, 10 grudnia 1958 roku. Jest popularną autorką książek dla dzieci i młodzieży. Z wykształcenia Funke jest pedagogiem oraz ilustratorką książek. Pracowała również jako przedszkolanka. Ilustrowanie książek zainspirowało ją do pisania własnych tekstów. Światowym bestsellerem stała się pierwsza część "Atrame... {} Recenzja książki Potilla

Ucieczka znad rozlewiska

27.07.2012

Katarzyna Zyskowska-Ignaciak jest absolwentką marketingu oraz dziennikarstwa i być może odniosłaby spektakularny sukces w obu tych dziedzinach, gdyby nie nagłe przyjście na świat pewnego młodego i niezwykle absorbującego człowieka. Jak się niektórym wydaje, opieka nad dzieckiem to świetne wakacje, więc ów "urlop" postanowiła wykorzystać na spełnien... {} Recenzja książki Ucieczka znad rozlewiska

Na tropie ogra

4.07.2012

Eva Ibbotson to pisarka książek fantastycznych. Urodziła się w Austrii jako Maria Charlotte Michelle Wiesner. Jej matka była dramaturgiem, a ojciec naukowcem. Wiele podróżowała ze swoimi rodzicami po Europie. Miała męża i czwórkę dzieci – trzech synów i córkę. Mieszkańcy pensjonatu dla Niezwykłych Stworzeń przy Whipple Road 26, troll Ulf, czarodzi... {} Recenzja książki Na tropie ogra

Żona tygrysa

31.05.2012

Téa Obreht urodziła się w 1985 roku w dawnej Jugosławii. Dzieciństwo spędziła na Cyprze i w Egipcie, a kilka lat później wraz z rodziną wyemigrowała do Stanów Zjednoczonych. Jej debiut literacki – fragment powieści Żona tygrysa, opublikowany w „New Yorkerze” – zdobył w 2010 roku pierwsze miejsce na liście Najlepszych Amerykańskich Lektur Nieobowiąz... {} Recenzja książki Żona Tygrysa

Trzecie dno

17.04.2012

Michał Gardowski to reżyser filmów dokumentalnych pochodzący z Wilna. W latach 70. był redaktorem naczelnym Polskiej Kroniki Filmowej. Przez cztery lata piastował stanowisko wiceprezesa Telewizji Polskiej. W tamtych czasach wydał dwie książeczki z serii „Żółtego Tygrysa”: „Uwaga Zefir, nadaję...” i „Akcja Poligon”. Dopiero na emeryturze zaczął znow... {} Recenzja książki Trzecie dno

"Wysprzątane miejsca"

17.04.2012

Ryszard Rychlicki urodził się w 1969 roku. Z wykształcenia jest filologiem, a z zawodu informatykiem. Publikował teksty prozatorskie i krytyczne na łamach pism Opole, Strony, Śląsk, List Oceaniczny. Od paru lat mieszka we Francji. Główny bohater wraca do Warszawy by otworzyć tam filię firmy, w której pracuje. Jak się okazuje powrót wcale nie jest... {} Recenzja książki Wysprzątane miejsca

Cecylka Knedelek i kolorowe bale

10.02.2012

„Cecylka Knedelek i kolorowe bale” to jedna z kilku opowiastek na temat przygód mieszkańców Starego Knedelkowa. Bohaterowie tych książeczek uczą dzieci jak postrzegać świat i zapewniają wspólną zabawę nie tylko przy czytaniu. Wszyscy mieszkańcy Starego Knedelkowa przygotowywali się do sylwestrowego balu. To już ostatnie godziny do zabawy. Jedni sk... {} Recenzja książki Cecylka Knedelek i kolorowe bale

W blasku reflektorów

31.01.2012

Nora Roberts to jedna z najpopularniejszych autorek romansów na świecie. Naprawdę nazywa się Eleanor Marie Robertson. Urodziła się 10. października 1950 roku w stanie Maryland. Ma czterech starszych braci. Używa także innych pseudonimów – Sarah Hardesty i Jill March. Kryminały pisze jako J.D. Robb, ponieważ wydawca uważał, że nie powinna publikować... {} Recenzja książki W blasku reflektorów

Wiktoriańska herbaciarnia

31.01.2012

Debbie Macomber urodziła się 22. października 1948 roku. Zaczęła pisać po urodzeniu czwórki dzieci, na pożyczonej maszynie. Jednak początkowo z powodu dysleksji żadne wydawnictwo nie chciało wydać jej powieści. Sukces przyszedł w 1982 roku, wraz z opublikowaniem pierwszej książki. Pisząc, korzysta z własnych doświadczeń, a także z doświadczeń krewn... {} Recenzja książki Wiktoriańska herbaciarnia

Młosne perypetie

31.01.2012

Diana Palmer, a właściwie Susan Spaeth Kyle napisała pierwszą powieść w 1979 roku. Wcześniej przez szesnaście lat pracowała jako dziennikarka w dziennikach i tygodnikach. Wydała ponad dziewięćdziesiąt książek, które przetłumaczono na wiele języków. Zdobyła siedmiokrotnie nagrodę Waldenbooks National Sales, czterokrotnie B. Dalton National Sales Awa... {} Recenzja książki Miłosne perypetie detektywów z Houston

Rodzinne sekrety

31.01.2012

Nora Roberts to jedna z najpopularniejszych autorek romansów na świecie. Naprawdę nazywa się Eleanor Marie Robertson. Urodziła się 10. października 1950 roku w stanie Maryland. Ma czterech starszych braci. Używa także innych pseudonimów – Sarah Hardesty i Jill March. Kryminały pisze jako J.D. Robb, ponieważ wydawca uważał, że nie powinna publikować... {} Recenzja książki Rodzinne sekrety

zabic jane

31.01.2012

Erica Spindler to amerykańska autorka, specjalizującą się w thrillerach romantycznych. Mieszka wraz z mężem i dwoma synami w stanie Luizjana pod Nowym Orleanem. Wierzy w przeznaczenie, gdyż to dzięki niemu zaczęła pisać. Mimo że, od dziecka pragnęła zostać malarką,, zdecydowała, że zacznie pisać. Nie trzeba było długo czekać, żeby zrozumiała, że je... {} Recenzja książki Zabić Jane

Ogród wiecznej wiosny

31.01.2012

Cristina López Barrio to znakomita hiszpańska pisarka. Z wykształcenia prawniczka, która przerwała karierę, aby poświęcić się swojej pasji: pisaniu. Lubi aromatyczną herbatę i muzykę filmową. Podczas pisania "Ogrodu wiecznej wiosny" słuchała ścieżek dźwiękowych z filmów "Duma i uprzedzenie" i 'Angielski pacjent". Jej ukochaną książką jest "Sto lat ... {} Recenzja książki Ogród wiecznej wiosny

Sklepik z Niespodzianką

31.01.2012

Katarzyna Michalak to osoba niezwykle ciekawa, choć z wyglądu niepozorna. Z wykształcenia i powołania jest lekarzem weterynarii, która wielbi zwłaszcza to, co duże i drapieżne. Poza tym ma wielki talent do pisania powieści, scenariuszy i felietonów, a także jest kompozytorem piosenek, grafikiem komputerowym i producentką teledysków. Cechuje ją niep... {} Recenzja książki Sklepik z Niespodzianką. Bogusia

Pomiędzy światami

31.12.2011

Jessica Warman to amerykańska autorka trzech znakomitych powieści dla młodzieży. Ukończyła studia w zakresie kreatywnego pisania. Ma trzydzieści lat. Jest matką dwóch córek. Poza tym jest zapaloną uczestniczką maratonów. Wraz z rodziną mieszka w Pensylwanii. Główna bohaterka to Elizabeth Valchar, śliczna, popularna, po prostu idealna nastolatka, k... {} Recenzja książki Pomiędzy światami

Pamiętniki Jane Austen

31.12.2011

Syrie James jest wielką miłośniczką powieści Jane Austen i badaczką jej twórczości. Będąc członkiem stowarzyszenia amerykańskich scenarzystów Writer’s Guild of America, Syrie otrzymała liczne nagrody za scenariusze teatralne i telewizyjne. Niniejsza książka jest pierwszą jej powieścią z gatunku historical fiction. Wraz z rodziną pisarka mieszka w L... {} Recenzja książki Pamiętniki Jane Austen

Wielowątkowa powieść fantasy

31.12.2011

George Raymond Richard Martin to amerykański pisarz, twórca science fiction i fantasy, zarówno opowiadań jak i powieści. Autor wielokrotnie otrzymał nagrody Nebula i Hugo oraz wiele innych (np. World Fantasy Award, Bram Stoker Award, Locus Award). Początkowo publikował pod nazwiskiem pozbawionym dwóch "R", które dołączył, gdy zaczęto go mylić z man... {} Recenzja książki Gra o tron

Miłość

30.11.2011

Nora Roberts to jedna z najpopularniejszych autorek romansów na świecie. Naprawdę nazywa się Eleanor Marie Robertson. Urodziła się 10. października 1950 roku w stanie Maryland. Ma czterech starszych braci. Używa także innych pseudonimów – Sarah Hardesty i Jill March. Kryminały pisze jako J.D. Robb, ponieważ wydawca uważał, że nie powinna publikować... {} Recenzja książki Irlandzka krew

Diana Palmet

30.11.2011

Diana Palmer, a właściwie Susan Spaeth Kyle napisała pierwszą powieść w 1979 roku. Wcześniej przez szesnaście lat pracowała jako dziennikarka w dziennikach i tygodnikach. Wydała ponad dziewięćdziesiąt książek, które przetłumaczono na wiele języków. Zdobyła siedmiokrotnie nagrodę Waldenbooks National Sales, czterokrotnie B. Dalton National Sales Awa... {} Recenzja książki Splątane serca

Powrót Sherlocka?

30.11.2011

Graham Moore ma 28 lat i jest absolwentem Uniwersytetu Columbia, gdzie ukończył historię religii. Obecnie mieszka w Los Angeles. W grudniu 1893 roku londyńscy miłośnicy Sherlocka Holmesa jak zwykle z niecierpliwością otworzyli egzemplarze magazynu „Stand”, oczekując kolejnej przygody słynnego detektywa. Ale stała się rzecz straszna i niewyobrażaln... {} Recenzja książki Sherlockista

Ciepła powieść o radzeniu sobie ze śmiercią najbliższej osoby

30.11.2011

Lucy Dillon urodziła się w 1974 r. w Cumbrii. Teraz dzieli swój czas między Londyn a Wye Valley, gdzie uwielbia spacerować ze swoim ukochanym psem, bassetem o imieniu Violet. Jej bestsellerowa powieść „Psy, Rachel i cała reszta” wydana nakładem Prószyński i S-ka została ogłoszona przez Romantic Novelist Association książką roku. Juliet spędza całe... {} Recenzja książki Spacer po szczęście

Candace Camp

30.11.2011

Candace Camp zaczęła spisywać swoje opowiadania, kiedy miała 10 lat, i od tamtej pory pisanie było jej ulubiona formą wypoczynku. Swoją pasję do pisania potwierdza słowami: „ Zawsze byłam nieśmiała i małomówna, jednakże w formach pisanych zawsze potrafiłam wyrazić wszystkie swoje myśli i uczucia”. Pisanie traktowała jako hobby. Dużo później rozpocz... {} Recenzja książki Mistyfikacja

Candace Camp

30.11.2011

Candace Camp zaczęła spisywać swoje opowiadania, kiedy miała 10 lat, i od tamtej pory pisanie było jej ulubiona formą wypoczynku. Swoją pasję do pisania potwierdza słowami: „ Zawsze byłam nieśmiała i małomówna, jednakże w formach pisanych zawsze potrafiłam wyrazić wszystkie swoje myśli i uczucia”. Pisanie traktowała jako hobby. Dużo później rozpocz... {} Recenzja książki Panna z dobrego domu

Lekka i ciepła powieść o poszukiwaniu siebie

30.11.2011

Kristin Harmel to autorka przetłumaczonych na wiele języków powieści dla kobiet i książek dla nastolatków. Jest także dziennikarką magazynów „People”, „Glamour” i „Men’s Health”. Mieszka w Orlando na Florydzie. Główną bohaterką powieści jest Cat. To kobieta, dla której przede wszystkim liczy się rozsądek i oddanie się rodzinie. Od dzieciństwa dba ... {} Recenzja książki Moje rzymskie wakacje

Wspaniała powieść o miłości

30.11.2011

Katarzyna Michalak to osoba niezwykle ciekawa, choć z wyglądu niepozorna. Z wykształcenia i powołania jest lekarzem weterynarii, która wielbi zwłaszcza to, co duże i drapieżne. Poza tym ma wielki talent do pisania powieści, scenariuszy i felietonów, a także jest kompozytorem piosenek, grafikiem komputerowym i producentką teledysków. Cechuje ją niep... {} Recenzja książki Poczekajka

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe