Avatar @Elviska

Dorota Partyka

@Elviska
6 obserwujących. 3 obserwowanych.
Kanapowicz od 10 lat.
{} Napisz wiadomość
6 obserwujących.
3 obserwowanych.
Kanapowicz od 10 lat.

Recenzje książek

49 recenzji

Joanna Sykat "Jesteś tylko mój"

6.12.2013

„W jakiś paradoksalny sposób jesteśmy z Renatą do siebie podobne. Obie nie umiałyśmy postawić twardych warunków, podjąć decyzji. Tyle że ona nie potrafiła jej podjąć pomimo braku uczucia, a ja właśnie tym uczuciem miałam związane ręce” [1]. Kiedy tylko dowiedziałam się, że Joanna Sykat wyda wkrótce kolejną książkę, wiedziałam, że na pewno ją przec... {} Recenzja książki Jesteś tylko mój

Lidia Miś "Opowieści biblijne dziadzia Józefa" (tom I)

27.08.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na rynku wydawniczym możemy znaleźć sporo adresowanych do dzieci publikacji, które oparte są na przekazach biblijnych. Dzieło Lidii Miś wyróżnia się na ich tle m.in. tym, że autorka nie poprzestaje na opowiedzeniu historii przystosowanym do dziecięcego odbiorcy językiem. Ukazuje też analogie, które potrafił wychwycić w codziennym życiu tytułowy dzi... {} Recenzja książki Opowieści biblijne dziadzia Józefa

Sherryl Woods "Smak nadziei"

27.08.2013

W dniu, w którym otrzymałam spis kolejnych tytułów do recenzji od Wydawnictwa Mira, za oknem panoszyła się zima. Tak bardzo pragnęłam już wiosny, że gdy tylko zobaczyłam okładkę Smaku nadziei, pod wpływem impulsu zgłosiłam się do recenzji tej książki. Kiedy książka do mnie dotarła, na szczęście po zimie nie pozostał już żaden ślad. Drzewa kwitły t... {} Recenzja książki Smak nadziei

Yo-yo-yo!

1.06.2013

Dzisiaj napiszę Wam o książce, której bohaterem jest Yeti. Dla większości z nas Człowiek Śniegu to budzący grozę stwór zamieszkujący Himalaje. W tym wypadku zgadzają się tylko góry, z których pochodzi tytułowa postać oraz jej zamiłowanie do śniegu. Groźna osoba również występuje w powieści, ale zdecydowanie nie jest nią sympatyczne himalajskie stwo... {} Recenzja książki Yoko. Mój wyjątkowy przyjaciel

Zapach świeżej kawy

7.04.2013

"A teraz mam tylko marzenie, abym mógł założyć kawiarnię, która byłaby miejscem przechowywania tradycji branży kawowo-herbacianej. By dzięki tej tradycji rozprzestrzeniał się zapach świeżej kawy. Dobrze upalonej..." [1] Wspominałam już kiedyś, że uwielbiam czytać o ciekawych, ale jednocześnie niedostatecznie znanych osobach, które w jakiś sposób z... {} Recenzja książki Zapach świeżej kawy

Niepokonany

5.03.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Niepokonany” to zbeletryzowana historia wojennych losów urodzonego na Śląsku Józefa Kowalskiego, który po wybuchu II wojny światowej został przymusowo wcielony do Wehrmachtu, a następnie, po udanej ucieczce, pełnił ważną rolę wśród polskich partyzantów. Od lat szczególnym uznaniem darzę książki opowiadające o fascynujących osobistościach, które ... {} Recenzja książki Niepokonany

Joanna Papuzińska "Asiunia"

3.03.2013

Pamiętam pierwszą rozmowę o wojnie przeprowadzoną przeze mnie z moją niemal czteroletnią wówczas córką. Był czerwiec i szłyśmy właśnie do filharmonii na koncert z okazji Dnia Dziecka. Po drodze mijałyśmy Pomnik Chwały Żołnierzy AK. Karolinka chciała go obejrzeć z bliska, miałyśmy czas, więc skierowałyśmy tam swoje kroki. Zwróciła uwagę na widniejąc... {} Recenzja książki Asiunia

Życie prywatne elit artystycznych II RP

9.02.2013

Kilka miesięcy temu postanowiłam poszerzyć swoją wiedzę na temat Drugiej Rzeczypospolitej. Obecnie nie jest trudno natrafić na publikacje poruszające różne tematy związane z dwudziestoleciem międzywojennym. Zachwycona publikacjami "W przedwojennej Polsce" oraz "Historia polskiego smaku" (gdzie możemy natrafić na obszerny rozdział pt. "Przedwojenne ... {} Recenzja książki Życie prywatne elit artystycznych Drugiej Rzeczypospolitej

Asymetria

12.01.2013

"- Asymetria informacji, pierwsze słyszę - rzekł niepewnie Piłsudski. - Już wyjaśniam. Jest to pojęcie ekonomiczne, gdzie jedna ze stron, kupująca lub sprzedająca, wie więcej niż druga i wykorzystuje to na swoją korzyść. Panowie niedawno też tak zrobiliście. To działa wszędzie: i w polityce, i w wojsku". [1] Lubimy sobie czasem w myślach zadawać p... {} Recenzja książki Asymetria. Rosyjska ruletka

Martusia na rolkach

24.12.2012

O naszym pierwszym spotkaniu z Martusią pisałam przy okazji recenzji książki "Martusia i konie". Dziś zapoznam Was z inną publikacją z tej serii. Podobnie jak poprzednia, ta również składa się z trzech opowiadań: tytułowego "Martusia na rolkach" oraz "Martusia jest zakochana" i "Martusia i teatrzyk". Tym razem Martusię spotykamy w chwili, gdy jet ... {} Recenzja książki Martusia na rolkach

Z wizytą u siedmiu czarownic

18.12.2012

"Była sobie Baba Jaga, miała chatkę z masła, a w tej chatce same dziwy! Psst... Iskierka zgasła". [1] Czarownica, Baba Jaga, wiedźma. Postacie tak nazywane występują w wielu baśniach, opowiadaniach, filmach czy - jak widać wyżej - wierszach i piosenkach. Z reguły są one negatywne, utożsamiane ze złem, które - jak to w baśniach bywa - w końcu zosta... {} Recenzja książki Odwiedzając czarownice

Martusia i konie

17.12.2012

Dzisiaj chcę opowiedzieć Wam o pewnej dziewczynce, która ostatnio zyskała sympatię mojej córeczki. Ma na imię Martusia i jest bohaterką serii książek wydawanych przez Wydawnictwo Debit. Z tego co słyszałam od znajomych, niektórzy znają ten cykl książek z dzieciństwa. Ja niestety jako dziecko ich nie poznałam. Robię to razem z moją córką. Pierwszą... {} Recenzja książki Martusia i konie

W starym kinie

10.12.2012

"W małym kinie nikt już nie gra dzisiaj na pianinie. Nie ma już seansów w małym kinie. W małym niemym kinie 'Ptit Tria-non'. Nic tak nie przypomina dawnych odległych chwil jak muzyczka z niemego kina rzewna jak stary film". [1] Któż z nas choć raz nie słyszał tej nostalgicznej piosenki wykonywanej przez Mieczysława Fogga? Jej melodia obecn... {} Recenzja książki W starym polskim kinie

Zwierzęta wokół nas

7.12.2012

Dziś zaprezentuję Wam pięknie wydaną książkę o zwierzętach zamieszkujących pola, parki, lasy i łąki. Znajdą w niej wiele przydatnych i przede wszystkim ciekawych informacji nie tylko dzieci, do których głównie skierowana jest ta pozycja, ale także i ich rodzice. We wstępie czytamy m.in.: "Ta książka pomoże nam z większym zrozumieniem spojrzeć na na... {} Recenzja książki Zwierzęta wokół nas. Cztery pory roku

Strachy

25.11.2012

"Nocą milknie ostatni dźwięk, Wszystko zamarło. W ciszy na oślep skrada się lęk, Chwyta za gardło. Czołem zimnym o szybę trach! Czy mnie ktoś woła? W oczach czai się zimny strach, Krąży dokoła. Szelest liści, czy serca krzyk Słychać za oknem. Uśnij serce, to nic, to nic, To szumy nocne". [1] Mówi się, że najlepiej najpierw przeczytać książkę, a ... {} Recenzja książki Strachy

Franklin i zaginiony kotek

22.11.2012

Osoby czytające moje recenzje zdążyły już pewnie zauważyć, że moja córka bardzo lubi książki o przygodach Franklina. Dziś przedstawię Wam kolejne opowiadanie należące do tej serii. Pewnego dnia żółwik i jego przyjaciele słyszą wołanie o pomoc. I w tej chwili wszyscy zaczynają wyobrażać sobie, że są wyjątkowymi superdetektywami i każdy z nich ma in... {} Recenzja książki Franklin i zaginiony kotek

Maja i Jan Łozińscy "Historia polskiego smaku"

21.11.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z twórczością Mai i Jana Łozińskich miałam okazję zapoznać się całkiem niedawno, kiedy to sięgnęłam po publikację "W przedwojennej Polsce. Życie codzienne i niecodzienne". Byłam nią zachwycona, więc z niecierpliwością oczekiwałam na ukazanie się najnowszego dzieła tych autorów, którym jest właśnie recenzowana dziś przeze mnie "Historia polskiego sm... {} Recenzja książki Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje

Franklin i statek kosmiczny

8.11.2012

Dziś przedstawię Wam kolejną książeczkę opowiadającą o przygodach małego żółwia Franklina. Tym razem dowiadujemy się, że główny bohater uwielbiał bawić się ze swoimi kolegami w domku na drzewie. Od jakiegoś czasu dzieci wyobrażały sobie, że jest to statek kosmiczny, dzięki któremu można przeżywać niesamowite przygody w kosmosie. Któregoś dnia s... {} Recenzja książki Franklin i statek kosmiczny

Kazio w miasteczku pełnym wampirów

5.11.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W ciągu ostatnich lat bardzo popularne stały się książki, których bohaterami są wampiry. Coraz częściej nie są to jednak znane nam z horrorów krwiożercze istoty. Nabierają one bowiem zupełnie nowych cech. W sadze "Zmierzch" (do której nie sposób się tutaj nie odnieść) większość z nich nie żywi się ludzką krwią i pragnie żyć z człowiekiem w zgodzie.... {} Recenzja książki Kazio w miasteczku pełnym wampirów

Opowiadania dla przedszkolaków

4.11.2012

Niedawno pisałam Wam o książce Renaty Piątkowskiej pt. Paluszki. Dziś zapoznam Was z kolejną publikacją tej autorki. "Opowiadania dla przedszkolaków" są, jak nietrudno odgadnąć, skierowane do dzieci kilkuletnich. Bohaterem i jednocześnie narratorem każdej z dwudziestu krótkich historii z życia przedszkolaka jest Tomek. Każdego dnia ma on nowe pom... {} Recenzja książki Opowiadania dla przedszkolaków

Franklin i kółko przyrodnicze

31.10.2012

Sympatycznego żółwika o imieniu Franklin dzieciom i rodzicom nie trzeba chyba przedstawiać. Ja sama pamiętam bajki telewizyjne opowiadające o jego przygodach. Można było ją obejrzeć w porze Dobranocki i choć nie byłam wtedy już taka mała (chodziłam do szkoły podstawowej) to jednak czasem je oglądałam. Moja córeczka także polubiła tego żółwika. Naj... {} Recenzja książki Franklin i kółko przyrodnicze

Renata Piątkowska "Paluszki, czyli o dziesięciu takich, co nigdy się nie nudzą"

30.10.2012

Od niedawna wspólnie z moją córeczką Karolinką poznajemy twórczość Renaty Piątkowskiej. Pisze ona książki zarówno dla dzieci w wieku przedszkolnym jak i szkolnym (po które na pewno sięgniemy za kilka lat). Autorka "Paluszków" urodziła się w 1958 r. Ukończyła socjologię na Uniwersytecie Jagiellońskim. Obecnie mieszka w Bielsku Białej. Ma dwoje dzie... {} Recenzja książki Paluszki, czyli o dziesięciu takich, co się nigdy nie nudzą

Zdarzyło się w Marienbadzie

25.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Król skinął głową, ale jeszcze przez jakiś czas był niepocieszony. -Wiesz, jak wyobrażam sobie szczęście? Móc stać w środku tłumu, w którym nikt nie zwraca na mnie uwagi". [1] Postać Edwarda VII, władcy Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii, wielu osobom nie jest bliżej znana. Ja sama też nie posiadałam na jego temat jakichś bliższ... {} Recenzja książki Zdarzyło się w Marienbadzie

Lata dwudzieste, lata trzydzieste...

18.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Za ileś lat, przez Nowy Świat Już inni ludzie wieczorami będą szli. A jednak wiem na pewno, że melodyjką zwiewną Powrócą nasze dni. Lata dwudzieste, lata trzydzieste Wrócą piosenką, sukni szelestem, Błękitnym cieniem nad talią kart I śmiechem, który kwitował żart. Lata dwudzieste, lata trzydzieste Kiedyś dla wzruszeń będą pretekstem, Zapachem da... {} Recenzja książki W przedwojennej Polsce

Teatrzyk. Zarozumiała myszka

13.10.2012

Lubię odwiedzać antykwariaty. Nie idę tam raczej po konkretny tytuł, po prostu od czasu do czasu zaglądam do któregoś z nich i przeglądam książki. Dzięki temu często uda mi się wyłowić niezłą perełkę, na którą w normalnej cenie nie mogłabym sobie pozwolić. Tak też pewnego dnia wypatrzyłyśmy z córeczką tę książeczkę. Karolinka nie chciała jej już wy... {} Recenzja książki Teatrzyk Zarozumiała myszka

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe