Avatar @Himitsu

Andżelika

@Himitsu
13 obserwujących. 11 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 11 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
13 obserwujących.
11 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 11 lat.

Recenzje książek

26 recenzji

Nadchodzi Czas Żniw!

14.10.2013

"Nie wszyscy z nas wiedzą, kim jesteśmy. Niektórzy umierają, nie wiedząc o tym. Inni wiedzą, dlatego nigdy nie pozwolimy się złapać. Ale istniejemy. Uwierzcie." Gdy sięgałam po powieść Samanthy Shannon nie miałam co do niej żadnych specjalnych oczekiwań. Zostałam medium, bo pomysł wydał mi się ciekawy i miałam nadzieję, że książka będzie czymś dob... Recenzja książki Czas Żniw

Zapadająca w pamięć przygoda w świecie rodem z baśni braci Grimm

7.10.2013

"Jaki jest największy skarb, który kiedykolwiek znalazłeś?" Muszę przyznać się do tego, że Cornelia Funke jako autorka, do tej pory, zupełnie nic mi nie mówiła. Słyszałam jej nazwisko parę razy, wiedziałam, że jest pisarką, ale nie miałam pojęcia co konkretnie napisała. Prawdopodobnie jako jedna z nielicznych, nigdy nie słyszałam o "Atramentowej ... Recenzja książki Reckless: Nieustraszony

Świetny pomysł, niewystarczająco dobre wykonanie. "Igrzyska śmierci" to zmarnowany potencjał.

21.04.2013

Strange things did happen here No stranger would it be If we met up at midnight in the hanging tree. Wielki "bum" na Głodowe Igrzyska być może już minął. To jednak nie sprawiło, że przestały być popularne. Świat oszalał na punkcie tej książki. Prawdopodobnie ekranizacja przyniosła jej jeszcze większą sławę. Czy słusznie? Niekoniecznie. Autorka p... Recenzja książki Igrzyska Śmierci

Wspaniała lektura dla miłośników romansów paranormalnych.

21.04.2013

"O sarkazmie, imię twe: Nick." Sherrilyn Kenyon stworzyła serię, opowiadającą o Mrocznych Łowcach - mężczyznach, którzy oddali swoją duszę Artemidzie - greckiej bogini - w zamian za zemstę na swoich wrogach. Są nieśmiertelni, żyją w ciemnościach i walczą z Daimonami - Apollitami, którzy przedłużają swoje życie, żywiąc się ludzkimi duszami. Mroczn... Recenzja książki Rozkosze nocy

"Objęcia nocy" w niczym nie ustępują swojej poprzedniczce i pozostawiają równy niedosyt po sp...

21.04.2013

"Nigdy nie myśl o przyszłości. Ona i tak przyjdzie." Drugi tom z serii "Mrocznego Łowcy" nie czekał długo aż pochwyciłam go w ręce. Byłam niezwykle zainteresowana tym, czy autorce uda się utrzymać poziom poprzedniej części. Jak się okazało, "Objęcia nocy" w niczym nie ustępują swojej poprzedniczce i pozostawiają równy niedosyt po spotkaniu z nimi... Recenzja książki Objęcia nocy

Dzięki tej książce, możliwym staje się przekonanie o genialności osoby Lovecrafta.

21.04.2013

"Myśmy Czas schwytali i zakuli w kajdany, bo inaczej zabiłby bogów." HPL-a znają wszyscy fani fantastyki. Z pewnością, wiele więcej osób słyszało jego nazwisko. Jest jednym z tych pisarzy, który naprawdę docenieni zostali dopiero po śmierci. Stworzył wspaniały świat i miał naprawdę oryginalną osobowość... którą jednak mało kto zna. Koszmary i fan... Recenzja książki Koszmary i fantazje. Listy i eseje

Zdanie "Ja tylko chciałem trochę chleba" do tej pory brzęczy mi w głowie.

21.04.2013

"- To jest prawo dżungli. Zdradzeni pożerają zdrajców. Zarek rzucił mu rozbawione spojrzenie. - A to prawo mojej dżungli: zabić wszystkich i niech Hades sam ich sobie posortuje." "Objęcia nocy" zakończyły się w sposób, który, po pierwsze, w pewnym sensie szokował czytelnika, po drugie, wprawiał go w takie zdumienie i ciekawość, że nie pozostawi... Recenzja książki Taniec z diabłem

Powieść ta odniosłaby sukces tylko wtedy, gdyby była porównywana do "Zmierzchu".

21.04.2013

"- Cześć mała - rzucił wesoło, wysiadając z auta. - Spóźniłem się? - Nie, po prostu ja wstałam za wcześnie - powiedziałam, zrywając się na równe nogi. - A ja myślałem, że będę ci musiał zrobić pobudkę. - Z tym myśleniem nadal u ciebie nie za dobrze." Zachęcona dobrymi opiniami o tej, nowej jeszcze, książce, chętnie się do niej zabrałam. Koniec ko... Recenzja książki Arisjański fiolet. Cisza

Łukasz Śmigiel "Mordercy"

25.12.2011

"Drogi Autorze... Nienawidzę Cię." Taka była moja pierwsza myśl po przeczytaniu tej książki. W rzeczywistości Cię uwielbiam, ale zacznijmy od początku, a wszystko się wyjaśni. Łukasz Śmigiel - autor opowiadań (zbiór Demony), powieści (Decathexis, Muzykologia), słuchowisk radiowych i filmowych scenariuszy. Dziennikarz i publicysta, zajmuj... Recenzja książki Mordercy

Praca zbiorowa "Jak zostać pisarzem"

25.12.2011

Kocham pisać. Moim największym marzeniem jest wydanie książki. Dlatego, widząc ten tytuł, pomyślałam sobie "Dlaczego nie?" i miałam naprawdę wielką ochotę przeczytać poradnik. Jednak tak naprawdę, zawiodłam się na nim. Ale po kolei. Zacznijmy od tego, że tej książki absolutnie nie da się przeczytać w dwa tygodnie. Ja, z braku innej możli... Recenzja książki Jak zostać pisarzem. Pierwszy polski podręcznik dla autorów

Tomasz Drogokupiec "36"

25.12.2011

Nie mogłabym sobie wybaczyć, gdybym nie przeczytała tej książki. Wciąż pamiętam moment, w którym szukając jakiegoś ciekawego opowiadania natrafiłam na adres "36-horror-td". Historia, która była tam zamieszczona zachwyciła mnie już na samym początku i nigdy nie mogłam wytrzymać aż autor doda kolejny rozdział. A tu nagle... Wydanie książki! No i... Recenzja książki 36

Izabela Szolc "Strzeż się psa"

25.12.2011

Izabela Szolc - autorka kilkunastu powieści i opowiadań. Do jej najbardziej znanych tekstów należą powieści: Ciotka małych dziewczynek, Hebanowy świat, seria o komisarz Annie Hwierut. Jest ambasadorką wegetarianizmu w Polsce. Uwielbia psy i koty. W przyszłości chce założyć azyl dla zwierząt, dziś aktywnie walczy o polepszenie ich losu. Tantie... Recenzja książki Strzeż się psa

Stephen King "Cujo"

25.12.2011

No tak, pierwszy września, rozpoczęcie roku szkolnego, nudna gadka i chodzenie po mieście. A tam co? Na półce Cujo. Z wiele mówiącą okładką i jeszcze ciekawszym opisem. Od jakiegoś czasu nie czytałam żadnego horroru toteż Kinga z miłą chęcią zabrałam do kasy i spakowałam do torby. Niestety pożałowałam. Sama koncepcja książki wydawała się... Recenzja książki Cujo

Bradley P. Beaulieu "Wichry archipelagu"

3.11.2011

Bradley P. Beaulieu - amerykański pisarz, z wykształcenia inżynier komputerowy, laureat nagrody L. Ron Hubbard Writers of the Future Award przyznawanej najlepiej zapowiadającym się młodym twórcom. Publikował opowiadania m.in. na łamach "Realms of Fantasy", "Orson Scott Card's Intergalactic Medicine Show" i w różnych antologiach tematycznych. ... Recenzja książki Wichry archipelagu

John Leake "Pisarz, który nienawidził kobiet"

31.08.2011

Idziesz ciemną uliczką, słońce dawno już zaszło i drogę oświetla Ci tylko księżyc. Przed Tobą staje młody mężczyzna o chłopięcej twarzy, ubrany w biały garnitur i aksamitny czerwony szalik, ma na sobie kowbojskie buty. Trochę śmieszny strój jak na to miejsce. Wyciąga do Ciebie dłoń z miłym uśmiechem i mówi: Podwiozę cię... Jest rok 1974.... Recenzja książki Pisarz, który nienawidził kobiet.Podwójne życie seryjnego mordercy

Cassandra Clary "Miasto Szkła"

30.08.2011

Cassandra Clare (ur. 31 lipca 1973) – pisarka, urodzona w amerykańskiej rodzinie w Teheranie, mieszkała we Francji, Anglii i Szwajcarii zanim skończyła 10 lat. Od szkoły średniej mieszkała w Los Angeles i Nowym Jorku, gdzie pracowała w redakcji. W 2004 r. zaczęła pracę na powieścią Miasto Kości, jej natchnieniem był krajobraz Manhattanu. W fandomie... Recenzja książki Miasto szkła

Lisa See "Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz"

27.08.2011

Lisa See urodziła się w Paryżu, ale wychowała w chińskiej dzielnicy Los Angeles. Jest autorką czterech bestsellerowych powieści, które otrzymały liczne nagrody i wyróżnienia. Z tą autorką spotkałam się dwa razy. Obie książki zamówiłam z magazynu Świat Książki, kiedy to jeszcze nie połączył się z Weltbildem. Jednak pierwsza, która do mnie... Recenzja książki Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz

Jesús Sánchez Adalid "Rycerz z Alcantary"

17.08.2011

Urodzony w 1962 roku Jesús Sánchez Adalid pochodzi z Villanueva de la Serena (Badajoz). Ukończył prawo na Uniwersytecie Complutense w Madrycie. Przez dwa lata pracował jako sędzia, następnie studiował jednocześnie filozofię i teologię. Ukończył również prawo kanoniczne na Uniwersytecie Papieskim w Salamance. W jego dorobku znajdują się t... Recenzja książki Rycerz z Alcantary

Andrew Peters "Kruczobór"

17.08.2011

Andrew Peters od dziecka wspinał się na drzewa i z nimi rozmawiał. Autor przeszło 60 książek (w tym tomów poetyckich), gawędziarz i performer występujący z tubą, urodził się w 1965r. w rodzinie o czeskich korzeniach, wychował się w Londynie, mieszka w zachodniej Anglii z żoną pisarką i dwójką dzieci. Wyróżnia się niezwykle wysokim wzrostem, z ... Recenzja książki Kruczobór

Cassandra Clary "Miasto Popiołów"

9.07.2011

Cassandra Clare (ur. 31 lipca 1973) – pisarka, urodzona w amerykańskiej rodzinie w Teheranie, mieszkała we Francji, Anglii i Szwajcarii zanim skończyła 10 lat. Od szkoły średniej mieszkała w Los Angeles i Nowym Jorku, gdzie pracowała w redakcji. W 2004 r. zaczęła pracę na powieścią Miasto Kości, jej natchnieniem był krajobraz Manhattanu. W fandomie... Recenzja książki Miasto Popiołów

Cassandra Clary "Miasto Kości"

5.07.2011

Cassandra Clare (ur. 31 lipca 1973) – pisarka, urodzona w amerykańskiej rodzinie w Teheranie, mieszkała we Francji, Anglii i Szwajcarii zanim skończyła 10 lat. Od szkoły średniej mieszkała w Los Angeles i Nowym Jorku, gdzie pracowała w redakcji. W 2004 r. zaczęła pracę na powieścią Miasto Kości, jej natchnieniem był krajobraz Manhattanu. W fandomie... Recenzja książki Miasto Kości

Krzysztof Piskorski "Krawędź czasu"

4.07.2011

Krzysztof Piskorski, autor trylogii "Opowieść Piasków" oraz "Zadry", prowadzi czytelnika przez XIX wiek i czasy współczesne aż po tajemnicze krainy demiurgów, mieszając kable z historią oraz fantastyką naukową. Jeden z najciekawszych autorów młodego pokolenia, laureat Złotego Wyróżnienia Nagrody im. J. Żuławskiego oraz ESFS Encouragement Award... Recenzja książki Krawędź czasu

Róża Jakobsze "Rhezus. Tułaczka śladami konania"

4.07.2011

Róża Jakobsze - jej przygodę z pisaniem zaczęły wstrząsające historyjki i komiksy uwieczniane w dzieciństwie w cienkich zeszytach, spalonych podczas któregoś sprzątania. Rhezus to jej książka debiutancka. W przygotowaniu jest też kolejna część tej historii, pt. Przysięgam na Naturę. Jedna z przygód Rhezusa Rabalderwa, pt. Jeźdźcy Burzy, ukazał... Recenzja książki Rhezus. Tom 1. Księga 1. Tułaczka śladami konania

Róża Jakobsze "Rhezus. Zielone oczy Wyroczni"

4.07.2011

Naprawdę nie miałam ochoty kupować drugiej części Rhezusa. Początkujący pisarze mają to do siebie, że muszą zrobić dobre pierwsze wrażenie, a pani Róża Jakobsze... cóż, na mnie tego wrażenia nie zrobiła. W takim razie dlaczego przeczytałam drugą część? Byłam w empiku z koleżanką i ona postanowiła kupić Zielone oczy Wyroczni, po tym jak pożyczy... Recenzja książki Rhezus: Zielone oczy wyroczni (tom 1, księga 2)

Matthew Skelton "Endymion Spring"

28.06.2011

Matthew Skelton... Tak naprawdę to nazwisko nie mówi mi nic więcej poza tym, że autor nie należy do tych polskich. Pisarz całkowicie mi nieznany i dopiero rozpoczynający swoją karierę. A jak ją rozpocznie? Zobaczymy. Kolejną zagadką jest sam tytuł książki - Endymion Spring. Kim lub czym jest? Pierwsze wrażenie, dotyczące owej powieści... Recenzja książki Endymion Spring

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl