Avatar @Juliab3

Julia

@Juliab3
7 obserwujących. 2 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 10 lat.
{} Napisz wiadomość
7 obserwujących.
2 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 10 lat.

Recenzje książek

95 recenzji

PLL. Bezlitosne, Sara Shepard

23.01.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Miasteczko Rosewood wydaje się być wspaniałym i spokojnym miejscem, gdzie idealne życie prowadzą piękni i bogaci. To jednak tylko pozory. Śmierć Alison, a przede wszystkim ostatnie wydarzenia pokazały jak bardzo można się pomylić, zwłaszcza w stosunku do innych osób. Aria, Emily, Hanna i Spencer borykają się z problemami, które nieustannie poja... {} Recenzja książki Pretty Little Liars. Bezlitosne

Żona_22, Melanie Gideon

15.01.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Alice Buckle jest od dwudziestu lat żoną, matką dwójki dzieci, a przede wszystkim kobietą, która całkowicie się pogubiła. Dojrzewające dzieci powoli zaczęły się od niej oddalać, a w jej związek wkradła się rutyna, przyzwyczajenie, które z czasem zaczęło unieszczęśliwiać zarówno ją, jak i jej męża – Williama. Sytuacja powoli zaczyna ulega zmianie od... {} Recenzja książki Żona_22

Pretty Little Liars Zabójcze. Sara Shepard

8.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Pretty Little Liars” jest serią, opowiadającą o losach czwórki byłych przyjaciółek, które nęka tajemnicza postać, podająca się, jako „A.”. Emily, Aria, Spencer oraz Hanna miały nadzieję, że ten rozgrywający się od pewnego czasu koszmar w końcu się skończy. Przecież osoba, która je prześladowała i ujawniała ich sekrety zniknęła na zawsze, a chłopak... {} Recenzja książki Pretty Little Liars. Zabójcze

Nadyia, Łukasz A. Zaranek

7.06.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Będąc pod wpływem alkoholu nie jesteśmy w stanie kontrolować swoich zachowań, jednak pewne wydarzenia nigdy nie powinny mieć miejsca. Przekonał się o tym główny bohater książki pt. „Nadyia” – Max, który po kolejnej szalonej nocy dowiedział się, w czym brał udział. Zawstydzony i wściekły na samego siebie zwrócił się z prośbą o pomoc do postaci kobie... {} Recenzja książki Nadyia

Mroczny dar, Kat Falls

21.05.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Autorka "Podwodnego świata" Kat Falls, stworzyła świat, w którym najcenniejszą rzeczą na ziemi jest wolna przestrzeń. Z powodu jej ograniczonej ilości część mieszkańców lądu przeniosła się pod wodę, gdzie przy pomocy odpowiedniej technologii jest się w stanie prowadzić normalne życie. Główny bohater Tay mieszka od urodzenia na dnie oceanu i nie wy... {} Recenzja książki Podwodny świat. Mroczny dar

Mroczna legenda, Christine Feehan

5.05.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czasami zastanawiam się, kto nadaje tak absurdalne tytuły osobom, które nie tworzą nic rewelacyjnego. Christine Feehan została okrzyknięta „królową romansu paranormalnego”, o czym zostaje powiadomiony każdy z czytelników przy pomocy górnej części okładki w napisanej przez nią powieści pt. „Mroczna legenda”. Jak dla mnie, ów tytuł nie jest adekwatn... {} Recenzja książki Mroczna legenda

Córka krwi, Licia Troisi

1.05.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książki Lici Troisi mają to do siebie, że są bardzo podobne, zarówno pod względem językowym, jak i ogólnym szkieletem historii, dlatego niezwykle trudno mi pisać do nich osobne recenzje. Pomimo tego, postanowiłam ich nie łączyć. Zdradziłabym w ten sposób dalsze losy naszej bohaterki, a co za tym idzie – odebrałabym potencjalnym czytelnikom przyjem... {} Recenzja książki Legendy Świata Wynurzonego t.2

Delirium, Lauren Oliver

1.05.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Miłość jest uczuciem, które zarówno rani, jak i uszczęśliwia, jednak w świecie wykreowanym przez Lauren Oliver jest czymś w rodzaju choroby, z którą trzeba walczyć. Aby uniknąć „zarażenia”, osoby, które ukończyły osiemnasty rok życia zostają poddane specjalnemu zabiegowi, po którym nie będzie szans na zaznanie prawdziwego szczęścia. Lek otrzyma za ... {} Recenzja książki Delirium

Zemsta aniołów, Sanders Annie

1.05.2012

Flick i Georgie prowadzą nietypową agencję o wdzięcznej nazwie „Domowe Anioły”. Ich zadaniem jest ułatwianie życia każdej potencjalnej klientce, która zapragnie skorzystać z ich pomocy, oczywiście przy odpowiedniej opłacie. Do tej pory m.in. przefarbowały sierść psa pod kolor kreacji właścicielki, dbały o dom zakupoholiczki oraz zrobiły wiele więc... {} Recenzja książki Zemsta aniołów

Xanth 1. Zaklęcie dla Cameleon, Piers Anthony

2.04.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Xanth jest krainą, gdzie mieszkają osoby obdarzone jakimiś magicznymi zdolnościami. Wszyscy obywatele, którzy do dwudziestego piątego roku życia nie udowodnią swojego magicznego daru, zostają zmuszeni odejść na zawsze z tych terenów. Głównym bohaterem, a zarazem osobą - prawdopodobnie - niemagiczną i na dodatek pozbawioną jednego palca jest Blink, ... {} Recenzja książki Zaklęcie dla Cameleon

Pan Potwór, Dan Wells

27.02.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mieszkańcy miasteczka Clayton znowu nie będą mogli spać spokojnie. Ledwo poprzednie ataki się skończyły, teraz zaczynają się nowe. Podrzucane zwłoki zamordowanych w okropny sposób kobiet paraliżują mieszkańców, wzbudzając w nich strach i szerząc panikę. Poprzedni morderca został zniszczony przez młodego socjopatę – Johna Cleavera, jednak czy i tym... {} Recenzja książki Pan Potwór

Geomancja dla początkujących, Richard Webster

20.02.2012

Ludzie od zawsze pragnęli poznać swoją przyszłość, dlatego sięgali po różne metody, które miały im to umożliwić. Czy to wróżenie z fusów, z lotu ptaków czy też z narządów zwierząt – nie ważny był sposób, najważniejszy był efekt, poznanie odpowiedzi na swoje pytania. Z tego też powodu, na przestrzeni lat powstało wiele sposobów na wejrzenie w przysz... {} Recenzja książki Geomancja dla początkujących

Defekt Pamięci, Krzysztof Bielecki

16.02.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czasami los lubi płatać figle, jednak w tym przypadku, to autor „Defektu pamięci” zrobił dużego psikusa czytelnikowi… Kool Autobee jest zwyczajnym biurowym pracownikiem, jednak pewnego dnia, jego życie wywraca się do góry nogami. Po zawaleniu się wiaduktu, zalaniu tunelu i dalszego ciągu nieszczęśliwych wypadków, bohater zdaje sobie sprawę, że je... {} Recenzja książki Defekt pamięci

Nie jestem seryjnym mordercą, Dan Walls

15.02.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Chyba wszyscy mają świadomość tego, że każdy z nas jest inny. Dla przykładu, jedni nienawidzą morderców, zwyrodnialców i innych przedstawicieli grupy „złych charakterów” a drudzy wręcz przeciwnie – takie postacie ich fascynują i działają na nich nie gorzej niż narkotyk. Chcą wiedzieć o nich jeszcze więcej, dokładnie ich poznać, rozpracować ich port... {} Recenzja książki Nie jestem seryjnym mordercą

Córka Burzy, Richelle Mead

14.02.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Eugenie Markham jest szamanką – wypędza duchy i inne magiczne istoty ze świata śmiertelników. Poproszona o pomoc w uratowaniu młodej dziewczyny, zgadza się odbyć podróż do Zaświatu i odbić ją z rąk króla Olch – Ezona. Nie będzie to jednak takie proste. Podróż do innego świata jest bardzo niebezpieczna dla zwykłego śmiertelnika, zwłaszcza, że każdy... {} Recenzja książki Córka Burzy

Spadkobiercy, Kaui Hart Hemmings

12.02.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Matt King jest spadkobiercą wielkiej fortuny na Hawajach, jednak posiadany majątek nie zdołał uchronić jego rodziny przed wielką tragedią. Jego żona w wyniku wypadku zapadła w śpiączkę i to na niego spadł obowiązek wychowywania dwóch dorastających córek. Od lat zajmował się głównie pracą, nie uczestniczył w ich życiu, dlatego dopiero teraz zaczyna ... {} Recenzja książki Spadkobiercy

Pretty Little Liars. Zepsute, Sara Shepard

9.02.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Prędzej czy później, każdego winnego czeka kara, jednak to jeszcze nie koniec... Tajemnicza dotąd osoba, wysyłająca czwórce byłych przyjaciółek wiadomości z groźbami, została ukarana, a podejrzany o zamordowanie Alison znajduje się w więzieniu. Mimo tego, życie Emily, Arii, Hanny i Spencer jest równie skomplikowane jak wcześniej. Gdy na horyzonci... {} Recenzja książki Pretty Little Liars. Zepsute

Metro 2033, Dmitry Glukhovsky

5.02.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ludzie przyczynili się, a właściwie doprowadzili do zniszczenia świata. Już nic nie jest takie jak dawniej. Mocne promieniowanie sprawiło, że jedynymi ocalałymi są ludzie, którzy w porę ukryli się w moskiewskim metrze. Mając nadzieję, że wkrótce śmiercionośny pył zostanie wywiany przez wiatr, a wysokie promieniowanie zmaleje, pozostawali pod ziemią... {} Recenzja książki Metro 2033

W niewoli zmysłów, Singh Nalini

30.01.2012

Na świecie istnieją trzy rasy: ludzie, Psi i Zmiennokształtni. Te dwie ostatnie grupy, posiadają specyficzne zdolności takie jak: teleportacja, zmiana kształtu itp., oraz charakterystyczne cechy charakteru. Właśnie przez te liczne różnice, zarówno Psi, jak i Zmiennokształtni nie mogą dojść do porozumienia. Żadna z tych dwóch ras nie potrafi zrozumi... {} Recenzja książki W niewoli zmysłów

Zapomniane, Cat Patrick

8.01.2012

London Lane sprawia wrażenie normalnej licealistki, jednak skrywa pewną tajemnicę – każdego kolejnego dnia poznaje siebie, swoich znajomych i najlepszą przyjaciółkę na nowo. Dlaczego? Ponieważ codziennie o godzinie 4: 33 jej pamięć się resetuje i z tego powodu jest zmuszona sporządzać notatki, które mają jej pomóc normalnie funkcjonować. Oprócz sw... {} Recenzja książki Zapomniane

Dzieci Cienie, Margaret Peterson Haddix

29.12.2011

Życie w ciągłym strachu i niepewności. Setki kłębiących się pytań, miliony obaw i świadomość narażania życia swoich najbliższych na ogromne niebezpieczeństwo. Czy można żyć, ukrywając się cały czas, nie opuszczając swojego pokoju i egzystując w taki sposób, jakby się w ogóle nie istniało? Książka Margaret Peterson Haddix pt. „Dzieci Cienie: Wśród u... {} Recenzja książki Dzieci Cienie. Wśród ukrytych. Wśród oszustów

Pretty Little Liars. Doskonałe, Sara Shepard

21.12.2011

„Doskonałe” jest trzecim tomem serii „Pretty Little Liars”, która zdobyła tysiące, jak nie miliony, fanów na całym świecie. W dalszym ciągu mamy okazję poznawać losy czterech byłych przyjaciółek - Arii, Spencer, Emily i Hanny, które pomimo śmierci Toby’ego, nadal otrzymują dziwne wiadomości, wyjawniające ich sekrety oraz instrukcje poleceń, jakie m... {} Recenzja książki Pretty Little Liars. Doskonałe

Gra o Ferrin, Katarzyna Michalak

30.11.2011

Motyw zakładu Boga z szatanem jest chyba znany każdemu m.in. z „Fausta”, „Przypowieści o Hiobie” itp., jednak nie spotkałam się jeszcze z pozycją, gdzie Zdrada grałaby ze Złem. W „Grze o Ferrin” jest to możliwe, ponieważ właśnie o tę tytułową krainę postanowiły zagrać te dwie istoty, wykorzystując w tym celu życie pewnej śmiertelniczki. Poznajcie... {} Recenzja książki Gra o Ferrin

Świt demonów, William Hussey

25.11.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Szata graficzna „Łowcy Czarownic” może niektórych odstraszać, jednak we mnie nie zdołała wywołać żadnych emocji. Ot, przeciętna okładka z brzydkim typkiem umieszczonym na środku. Natomiast pierwszą rzeczą, która przykuła moją uwagę, był napis na dolnej części okładki mówiący: „Brytyjska odpowiedź na Stephena Kinga”, nie ukrywam, że zabrzmiało to ba... {} Recenzja książki Łowca czarownic. Świt demonów

Jutro 4. Przyjaciele mroku, John Marsden

21.11.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Jutro” jest niesamowitą serią, która zyskała już miliony fanów na całym świecie i mimo, że została napisana kilkanaście lat temu, czytelnik w żaden sposób tego nie odczuwa. Jednak czy kolejna, czwarta już część opowiadająca o grupie młodych dzielnych, okaże się tak dobrą pozycją jak poprzednie tomy? Ellie jest przerażona myślą o powrocie do nieb... {} Recenzja książki Jutro 4. Przyjaciele mroku

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe