Avatar @Ladia1808

Klaudia Bacia

@Ladia1808
Kanapowicz od ponad 10 lat.
{} Napisz wiadomość
Kanapowicz od ponad 10 lat.

Recenzje książek

32 recenzje

Igrzyska Śmierci

8.04.2012

„...publiczność okazuje największe nieposłuszeństwo, na jakie jest w stanie się zdobyć. Milczy. W ten sposób mówimy, że nie ma zgody. Nie ma aprobaty. Wszystko jest nie tak.” Przyznam się szczerze i bez bicia, iż jestem jedną z tych osób, które sięgnęły po trylogię Suzanne Collins po obejrzeniu filmu. Od dawna planowałam to spotkanie, jednak fi... {} Recenzja książki Igrzyska Śmierci

W otchłani

6.04.2012

"Czasami mam wrażenie, że śpię już tysiąc lat, a czasami mogłabym przysiąc, że minęło zaledwie kilka chwil. Jakbym utknęła w tym dziwacznym stanie pół snu; próbuję spać do południa i chociaż wiem, że pora wstawać, mój umysł zaczyna błądzić. Już wiem, że nie uda mi się ponownie zasnąć, a jeśli nawet odpłynę na kilka chwil to zwykle jestem przytomna ... {} Recenzja książki W otchłani

Potęga miłości

5.04.2012

"Na tym polega odwaga (...), żeby stawić czoło temu, co cię przeraża." Każdy z nas zdaje sobie sprawę, że na rynku książki pojawia się w ostatnim czasie coraz więcej nic nie wartych pozycji książkowych, które traktują o wampirach, aniołach i wszelkiej maści fantastycznych stworach. Jak w śród papierowych gór śmieci wyłowić perełki? Myślę, że ka... {} Recenzja książki Potęga miłości

Nie jestem seryjnym mordercą

24.03.2012

„Bać się można rzeczy, które od nas nie zależą - przyszłości, ciemności czy kogoś, kto próbuję cię zabić.” Czytając mojego bloga czy moje komentarze przy niektórych Waszych notkach możecie dowiedzieć się, że nie przepadam za kryminałami. Jest to spowodowane głównie tym, iż jestem troszeczkę paradoksem. Kiedy widzę krew - nic mi nie jest, kiedy o n... {} Recenzja książki Nie jestem seryjnym mordercą

Kobiety z domu Soni

21.03.2012

Człowiek w stanie krańcowego obniżenia aktywności emocjonalnej, bez dopływu miłości, bez empatii i samoakceptacji, może przeżyć kilkadziesiąt lat. Tylko co to za życie? Każdy, kto przeczytał kilka moich recenzji czy komentarzy musi wiedzieć, że nie przepadam za twórczością Polaków. Jest to zwykle spowodowane tym, iż styl rodaków mnie nuży, ich pomy... {} Recenzja książki Kobiety z domu Soni

Spadkobiercy

19.03.2012

„Myślę, że w ten sposób przekonujemy się, że kogoś kochamy: gdy nie wyobrażamy sobie, że możemy coś przeżyć bez tej drugiej osoby” Niedawno temu do mojego domu trafiła książka o dość tajemniczym tytule "Spadkobiercy". Nim do mnie przyszła spodziewałam się dość krótkiej powieści, a dostałam do rąk kilkusetstronicowe tomiszcze. Po kilku dniach przys... {} Recenzja książki Spadkobiercy

Magia wiedźm

13.03.2012

"Żyjemy w kulturze, w której od najmłodszych lat jesteśmy przyzwyczajeni, by stale coś robić, ciągle mieć coś do załatwienia, wykorzystywać i oszczędzać czas. Jednak gdzie właściwie uciekają te wszystkie chwile, które - rzekomo! - oszczędziliśmy dzięki korzystaniu z tych wszystkich innowacyjnych wynalazków, którymi się posługujemy?" Magia zawsze mn... {} Recenzja książki Magia wiedźm. Rytuały, specyfiki i zaklęcia

Nigdy i na zawsze

11.03.2012

„Kochaj, kogo kochasz,dopóki go masz. Tylko tyle możesz zrobić. Pozwól mu odejść, kiedy trzeba. Jeśli umiesz kochać, nigdy nie zabraknie Ci miłości.” Ann Brashares bestsellerowa amerykańska pisarka (ponad 8 milionów książek sprzedanych na całym świecie). Jej powieści z cyklu „Stowarzyszenie Wędrujących Dżinsów” doczekały się adaptacji filmowych. ... {} Recenzja książki Nigdy i na zawsze

Kobieta w lustrze

8.03.2012

"Nasze myśli nigdy nie ograniczają się tylko do tego, co postrzegamy mówimy. Mamy sekretne korytarze schowane za ścianami, ukryte szafy, tajemne szuflady. Gromadzimy tam niekiedy nasze żale, ambicje, lęki. Wszystko jest w porządku do czasu aż któregoś dnia zabezpieczenia puszczają i to tryska na zewnątrz, wychodzi. Wówczas można obawiać się najgors... {} Recenzja książki Kobieta w lustrze

Wszystko dla niej

6.03.2012

"Jeśli dopuścisz kogoś blisko, to ryzykujesz, że może cię zranić." Czasem wydaje mi się, że trudno jest napisać dobry romans. W końcu autor musi wyjść ze schematu poznanie - pożądanie/niechęć - przyznanie się do uczucia - wyznanie miłości, musi także zapobiec ckliwości, którą osobiście uważam, za minus w książkach, które czytam. Czy Diana Palmer p... {} Recenzja książki Wszystko dla niej

Szkoła LaOry

4.03.2012

"Nie podsłuchuję, tylko słyszę, a to różnica." Ostatnio prezentowałam Wam powieść "Tajemnice Skyle". Dzisiaj przyszedł czas na jej następną część, która nosi tytuł "Szkoła LaOry". Czy była lepsza od swojej poprzedniczki? Czym mnie zaskoczyła? Czytajcie, a się dowiecie. Agnieszka Grzelak - ukończyła Akademię Medyczną w Warszawie, ale od dziecka ma... {} Recenzja książki Szkoła LaOry

Tajemnice Skyle

2.03.2012

- Cz... czy zgodzi się pa... pani wyjść za... za mnie? - spytał, dygocząc. (...) - Tylko pod warunkiem, że natychmiast pójdzie pan napić się gorącej herbaty - odpowiedziała surowo. - Wie... wiedziałem, że b... będzie pani sta... stawiać warunki - wymamrotał (...).* Wielokrotnie już zaznaczałam, że nie przepadam za twórczością moich rodaków, zwykle ... {} Recenzja książki Tajemnice Skyle

Nigdy w życiu!

25.02.2012

I okazało się, że obrazki z przeszłości nas, kobiety, ścigają. Bajeczki, jakimi byłyśmy karmione. Dziewczynka pochyla się nad żabką i całuje ją w pyszczysko? I wszystko jest lepiej? To wieczne marzenie i iluzja spowodowały wyraźny podział.(...) iluzją oczywiście nie jest młoda dziewczyna nachylająca się wdzięcznie nad ropuchem. Iluzją jest dalszy c... {} Recenzja książki Nigdy w życiu!

Dziedzictwo Adama

25.02.2012

Astrid Rosenfeld urodziła się w 1977 roku w Kolonii. Pracowała w branży filmowej, między innymi prowadziła castingi (np. do filmów kinowych Porządek musi być i Twardziel). Mieszka w Berlinie. Dziedzictwo Adama jest jej pierwszą książką. Książka, o której dzisiaj chcę Wam powiedzieć nosi tytuł "Dziedzictwo Adama". Jej głównym bohaterem jest Edward ... {} Recenzja książki Dziedzictwo Adama

Siła trucizny

19.02.2012

"Tkwiłam w mroku niczym w trumnie, obsesyjnie pogrążona w obrazach z przeszłości. Gdy tylko moje myśli zbaczały na manowce, a wciąż to czyniły, czyhające na taką okazję wspomnienia nacierały na mnie z całą mocą." Czym jest fantastyka? Dla mnie jest możliwością zobaczenia świata innymi oczami. Możliwość, że pod otoczką normalności kryje się całkowi... {} Recenzja książki Siła trucizny

Spójrz mi w oczy

16.02.2012

"Miłość to nie tylko szaleństwo, to również szacunek i zaufanie"* Romans jest drugim, zaraz po fantastyce, moim ulubionym gatunkiem literackim. Uważam, że trudno napisać dobry romans, ponieważ od niektórych człowiek ma odruch wymiotny, a po innych przytula się do poduszki i myśli "Ja też tak chcę!". Nie ukrywajmy, że romans jest gatunkiem głównie c... {} Recenzja książki Dom na klifie

Nowa historia o Tristanie i Izoldzie?

12.02.2012

"Nie dla wszystkich dobrych rzeczy, które się przydarzają, istnieje bajowe zakończenie." Elizabeth Chandler to pseudonim autorki Marii Claire Helldorfer. Mieszka w Baltimore w USA, uwielbia koty, niesamowite opowieści i baseball. Jest to dość 'świeża' osoba na rynku książki w naszym kraju, więc niestety nie ma zbyt dużo informacji o niej. W Polsce ... {} Recenzja książki Pocałunek anioła

Dałam się wciągnąć!

8.02.2012

"Przyszłość jest mglista, póki nie staje się teraźniejszością. Jedynie przeszłość jest pewna i znana."* Cecilia Randall - urodziła się w Modenie, ukończyła studia na wydziale Języków i Literatur Obcych, a także studia w dziedzinie Komunikacji i Technologii Informacyjnych na Uniwersytecie w Bolonii, po których zaczęła pracować jako graficzka, proje... {} Recenzja książki Hyperversum

Sto dni po ślubie

6.02.2012

„Ale może właśnie do tego wszystko się sprowadza. Do miłości, która nie jest falą namiętności, lecz decyzją, by poświęcić się czemuś, komuś, niezależnie od tego, jakie przeszkody stoją nam na drodze. I może podejmowanie tej decyzji wciąż, dzień po dniu, rok po roku, mówi więcej o miłości, niż gdyby w ogóle nie było trzeba stawać przed takim wyborem... {} Recenzja książki Sto Dni Po Ślubie

Nevermore. Kruk

3.02.2012

"Nie ma nic z wyjątkiem cierpienia i żalu, gdy myślimy o rzeczach i ludziach, których nie możemy mieć, o możliwościach, których nigdy nie zyskamy."* Kelly Creagh to przesympatyczna młoda kobieta, pasjonatka kawy, literatury Edgara Allana Poego oraz starożytnej sztuki tańca brzucha. Gdy nie pisze, nie czyta, nie spędza czasu z przyjaciółmi, sp... {} Recenzja książki Nevermore 1. Kruk

Oskar i Pani Róża

2.02.2012

"Myśli, których się nie zdradza, ciążą nam, zagnieżdżają się, paraliżują nas, nie dopuszczają nowych i w końcu zaczynają gnić. Staniesz się składem starych śmierdzących myśli, jeśli ich nie wypowiesz."* Éric-Emmanuel Schmitt - urodził się w 1960 roku, francuski dramaturg, eseista i powieściopisarz, z wykształcenia filozof. Mieszka w Brukseli. Jes... {} Recenzja książki Oskar i pani Róża

Tam gdzie ty

28.01.2012

"Przyjaźń to tak jakby romans: kiedy mija urok nowości, rzecz przeradza się w coś wygodnego i przewidywalnego, niczym ulubiony sweter, który wyciągamy z szafy w deszczową niedzielę i od razu jest nam cieplej na sercu."* Jodi Picoult jest w śród recenzentów jak i zwykłych czytelników postacią dość znaną. Urodziła się 19 maja 1966 roku w Nesconse... {} Recenzja książki Tam gdzie ty

Game over?

23.01.2012

"Niewiele jest takich snów, które utrwalają się w pamięci na zawsze. Zwykle rano pamięta się jakieś strzępy, o ile w ogóle."* Anna Onichimowska (ur. w Warszawie) - poetka, prozaik, dramatopisarka, autorka książek dla dzieci, młodzieży i dorosłych oraz scenariuszy radiowych, telewizyjnych i filmowych. Głównym bohaterem powieści pt. "Koniec Gry" j... {} Recenzja książki Koniec Gry

Azja

18.01.2012

Co popycha ludzi do odwiedzania najdalszych zakątków świata? Chęć zobaczenia miejsca "gdzie trawa jest bardziej zielona", chęć poznania nowej kultury, nowych potraw czy może nowych ludzi? Co powoduje, że pragniemy wyrwać się z szarej rzeczywistości i ruszyć przed siebie, byle do przodu? Po lekturze książki "Magia Azji" już wiem. Rafał Gawęda - uro... {} Recenzja książki Magia Azji

niebieski ptak

15.01.2012

"Życie płynęło pod znakiem imprezek i zarabiania kasy. Najlepiej było połączyć te dwie sprawy. Mnie się to udawało." Jak głosi napis na tylnej okładce książki "Niebieski ptak" jest to powieść "pełna pikanterii i rubasznego humoru wspomnienia cinkciarza, po mistrzowsku oddające absurdy peerelowskiej rzeczywistości lat siedemdziesiątych i osiemdzi... {} Recenzja książki Niebieski ptak

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe