Avatar @Redcherry

@Redcherry

Kanapowicz od 8 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
Kanapowicz od 8 lat.

Recenzje książek

25 recenzji

"Słodka zemsta"

11.05.2014

Ellen Berg stworzyła niesamowite postacie. Kobiety, które różnią się od siebie, nawet samochody, którymi docierają na przyjęcie, podkreślają ich osobowość. To było moje pierwsze skojarzenie. Już w drodze na klasowe spotkanie, ich drogi się przecinają. Kobiety, które z pozoru wszystko dzieli, w rzeczywistości łączy bardzo wiele. Zaczynając od dawnej... Recenzja książki Słodka zemsta

"Tylko TY"

3.05.2014

Tylko Ty…- ma słodko gorzki posmak. Miałam okazję już czytać książkę z tej serii (Literatura dla Młodych Dorosłych) – Zaczekaj na mnie. Byłam nią zachwycona, popłynęłam z nurtem tej historii, każde zdanie i każda literka wciągała bez reszty. Dlatego też bez wahania wybrałam tę książkę. Nie da się jej czytać i nie zadawać sobie pytań. Co by było gdy... Recenzja książki Tylko TY

"Motyl"

29.04.2014

Do przeczytania zainteresował mnie opis. Historia wydawała się ciekawa i na konkretny temat, a do tego delikatna i przyciągająca uwagę okładka. Niewątpliwie pasuje do treści jak i do tytułu. Nie raz zresztą w książce było nawiązanie do motyli. Do ich kruchego, ale zarazem fascynującego życia, a także do sentymentalnego i wartościowego naszyjnika w ... Recenzja książki Motyl

"Zastępcza żona"

27.04.2014

Jest to niewątpliwie trudna historia, w której ukryte są dylematy. Czytając często zastanawiałam się czy ja byłabym do tego zdolna? I raczej nie. Czy warto przechytrzyć los? Postawić wszystko na jedną szalę i igrać z ogniem? Bo przecież uczucia drugiego człowieka , miłość i pożądanie to ewidentnie ogień. To żywioł, którym można się sparzyć. Los byw... Recenzja książki Zastępcza żona

"Larista"

25.04.2014

Zacznę może od tego, że opis książki tak trochę mi nie pasuje do całości, jest taki ogólnikowy i spłycony. Ale wielokrotnie spotkałam się z tym, że czytelnicy narzekają, że tego typu opisy mijają się z treścią. A skoro mowa o treści, to fabuła jest ciekawa. Sam pomysł też. Miłym zaskoczeniem był fakt, że znajdujemy tutaj nasze polskie realia. Nie s... Recenzja książki Larista

"Mój przyjaciel Michael"

25.04.2014

Wszyscy dobrze znamy tego sławnego muzyka. Był nie zwykle utalentowany co trzeba mu przyznać. Na swoim koncie ma wiele doskonałych utworów, które biegiem lat wcale nie stają się nudne i zapomniane. Po przeczytaniu tej książki mam mniej więcej pełen obraz idola tysięcy fanów (ja także zaliczam się do nich). Całkowity obraz miałabym wtedy, gdybym zna... Recenzja książki Mój przyjaciel Michael

"Ocean pocałunków"

25.04.2014

Jak każdy romans i ten opiera się na klasycznym szkicu fabuły. Jednak nie ma tutaj nudy, muszę przyznać, że autorka mnie zaskoczyła i nie dała mi przewidzieć ze stu procentową dokładnością tego co się za „chwilkę” wydarzy. A to jest oczywiście olbrzymi plus. Romans jak to romans, lekki i przyjemny z nutką erotyzmu i emocjami, które wylewają się po ... Recenzja książki Ocean pocałunków

"Pomiędzy Światami"

25.04.2014

Wyobraź sobie, że inni przestają cię widzieć i słyszeć… No właśnie i co wtedy? Co zrobisz? Śmiać się czy płakać w takiej chwili? Ile można wyciągnąć z tej sytuacji? Bardzo ciekawa tematyka, doskonale napisana. Oglądamy całą akcje z boku. Liz ogląda swoje życie jak jakiś film. Może poznać samą siebie, dowiedzieć się prawdy o sobie. Spotkać się twarz... Recenzja książki Pomiędzy światami

"Przysięga"

25.04.2014

Historia opisana w książce jest naprawdę bardzo wciągająca. Jest w niej dużo świeżości, zupełna nowość w porównaniu do tego co czytałam ostatnio. Nie ma tutaj żadnych wampirów, duchów, demonów, zdrad małżeńskich, seksu, ale jest…magia. Jest też podział na klasy społeczne, które od razu można rozpoznać choćby po strojach, gdyż jedne są ciemne i prak... Recenzja książki Przysięga

"Rosyjska baletnica"

25.04.2014

Po raz kolejny autorka pokazała swój kunszt artystyczny, swoją wyobraźnię i wrażliwość. Namacalną wręcz historię, romantyczną i zarazem tragiczną przedstawioną na tle rewolucji w Rosji w 1917 roku. Doskonale pokazuje nam jakimi prawami rządziła się rewolucja w tamtych czasach, dotknęła nawet cesarską rodzinę. Rosyjska baletnica opowiada mądrze ale ... Recenzja książki Rosyjska baletnica

"Trochę większy poniedziałek"

25.04.2014

Trochę większy poniedziałek co to takiego? O co chodzi z tym poniedziałkiem? Czym teraz zaskoczy nas Katarzyna Grochola? No właśnie. Miałam już okazje zapoznać się z twórczością tej autorki. Muszę szczerze przyznać, że podoba mi się to co pisze i jak pisze. Dlatego bez zastanowienia sięgnęłam po tę właśnie książkę. Cenię sobie ją jako kobietę i pis... Recenzja książki Trochę większy poniedziałek

"Wiele demonów"

25.04.2014

Autor w tej książce posługuje się barwnym językiem, bawi się nim wręcz. Wyciska z niego wszystko co tylko możliwe, żeby dobrze wszystko opisać, żeby nam uzmysłowić zaistniałe fakty a tym samym utrudnić nam czytanie. Po przeczytaniu tylu stron i to takim obfitym językiem, momentami czułam się zmęczona. Chociaż z drugiej strony, sanowi pewnego rodzaj... Recenzja książki Wiele demonów

"Trafny wybór"

24.04.2014

„Trafny wybór” to błyskotliwa, prowokująca i pełna czarnego humoru powieść o malutkim miasteczku. Napisana z brutalną szczerością o naturze ludzkiej. Zawarty w niej humor, nie raz doprowadził mnie do łez. Bywają też momenty wzruszające i przy tym również uroniłam łezkę. Jak widać panuje równowaga zawarta w treści. Pozory mylą i to bardzo, nikt by n... Recenzja książki Trafny wybór

"Tańcząc na rozbitym szkle"

24.04.2014

Autorka przeszła samą siebie, ukazując portret małżeństwa. Trudy życia codziennego, opisane z brutalną dokładnością. Odzwierciedlenie uczuć i charakteru tych postaci nie było proste, ale się udało. Na stronach tej książki znajdziemy: ból, strach, odwagę, niekiedy nie zrozumienie, ale przede wszystkim siłę i bezgraniczną miłość. Miłość do męża. Miło... Recenzja książki Tańcząc na rozbitym szkle

"Zawsze przy mnie stój"

24.04.2014

"Zawsze przy mnie stój" z czym się kojarzy to zdanie? Mi osobiście z modlitwą, z Aniołem Stróżem i z pacierzem. I o to w tym wszystkim właśnie chodzi. Jedno zdanie a ma głębię o którą warto zahaczyć, ma sens. Zacznę może od tego, że okładka jest niesamowita. Od samego początku zwróciła moją uwagę. Doskonały projekt, dodaje uroku treści zawartej w ś... Recenzja książki Zawsze przy mnie stój

"Spojrzenie Elfa"

24.04.2014

Świat, który powoli odkrywałam razem z Mageli, jest magiczny, wręcz trudny do wyobrażenia. Szczególnym wyzwaniem dla naszej wyobraźni (nawet bardzo bujnej) jest podziemny świat elfów. Jest tak niesamowicie opisany przez autorkę, że aż trudno go sobie wyobrazić. Enigmala, bo tak nazywa się to miasto, jest zbudowane z drewna, a w zasadzie z jego korz... Recenzja książki Spojrzenie Elfa

"Wołanie kukułki"

24.04.2014

Wołanie kukułki to historia, która może się podobać. Ja osobiście nie przewidziałam zakończenia i byłam zaskoczona (być może nie mam zdolności i zadatków na detektywa)a co ważne czytając czytelnik się nie nudzi. Powiedziałabym, że jest to lekki i przyjemny kryminał. Ma kilka mocnych atutów, przede wszystkim nasz główny bohater, jest oryginalny i ni... Recenzja książki Wołanie kukułki

"Zagrożeni"

24.04.2014

Moim zdaniem jest to najlepsza z dotychczasowych części. Akcja się rozwija, postacie są dynamiczne i wreszcie coś się dzieje. Krok po kroku dowiadujemy się coraz to ciekawszych informacji na temat całej zaistniałej sytuacji. Poznajemy motywy jakimi kieruje się Nathaniel, jednak nie dostajemy stu procentowego rozwiązania. Nadal jest wiele niewiadomy... Recenzja książki Zagrożeni

"Zakochany Kafka"

24.04.2014

Na początku miałam mieszane odczucia co do tej powieści. Pomysł na napisanie takiej książki, jest niezwykle ciekawy, gorzej jednak z wykonaniem. Musze przyznać, że momentami miałam wrażenie, że fragmenty są chaotyczne, trzeba było połapać się w wątkach. Wykonanie nie jest zdecydowanie w moim stylu, można było napisać to ciut inaczej, bardziej płynn... Recenzja książki Zakochany Kafka

"Pora na życie"

24.04.2014

Zastanawialiście się kiedyś nad swoim życiem? Jak by to było je spotkać? Obojętnie czy pod postacią mężczyzny czy kobiety. Tak się zastanawiam i doszłam do wniosku, że było by to niezwykle ciekawe. Chociaż pewnie też denerwujące. "Pora na życie" trafiła w moje ręce nie z mojego wyboru, po prostu dostałam ją – tak więc nie bardzo wiedziałam co o ni... Recenzja książki Pora na życie

"Sto imion"

24.04.2014

Co się kryje w tej historii? Optymizm. Tak to jedno słowo pasuje tutaj rewelacyjnie. W całej tej niełatwej dla Kitty historii najważniejszy jest optymizm. Bo przecież jej życie nagle zmieniło kurs o 180 stopni. Została prawie sama "na polu bitwy", musi zmagać się z atakami na jej osobę, z utratą pracy, faceta, może nawet mieszkania, wstydem rodzicó... Recenzja książki Sto imion

"Zaczekaj na mnie"

23.04.2014

Zaczekaj na mnie J. Lynn to moje początki z nową falą wydawniczą New Adult. Od razu muszę zaznaczyć, że przygodę z tą książką chciałabym przeżyć jeszcze raz. Jest zabawna i wzruszająca. Nie raz uśmiech rysował się na mojej twarzy, gdy czytałam monolog jaki prowadziła sama ze sobą Avery. Zresztą dialogi w tej książce są naprawdę rewelacyjne. Są lekk... Recenzja książki Zaczekaj na mnie

"Na krawędzi nigdy"

23.04.2014

Czy jest wśród nas choć jedna osoba, która nigdy nie miała ochoty zostawić wszystkiego i uciec? Zapewne, każdy miał ochotę na ucieczkę, na chwilę zapomnienia, na przygodę, na podróż do wnętrza samego siebie. Czy jest to zwariowany pomysł? Zapewne tak i dlatego niewielu się na to decyduje (jeśli w ogóle ktoś). Czytając tę książkę, w głowie miałam fr... Recenzja książki Na krawędzi nigdy

Zorkownia

23.04.2014

Choroba, ból, śmierć, samotność – to w dzisiejszych czasach tabu, nie mówi się o tym głośno. Co tak naprawdę czują chorzy i to nieuleczalnie? Czym jest utrata dziecka? Na co dzień nikt nie zastanawia się nad tym, do póki jesteśmy zdrowi, do póty żyjemy w biegu ciągle chcemy więcej i więcej. Zorkownia Agnieszki Kalugi zawiera w sobie te pytania, ale... Recenzja książki Zorkownia

Morze spokoju

23.04.2014

Treść została sprytnie podzielona na dwie części – Josha i Nastii – co pozwala widzieć ich oczami, czuć ich emocje. Bardzo ciekawy patent na dotarcie do głównych bohaterów. Tematyka nie jest łatwa, jest wręcz trudna i nie jednego może przyprawić o zgagę. To w tym tkwi sekret tej książki? Myślę, że nie. Ktoś mógłby pomyśleć, że jest to kolejna książ... Recenzja książki Morze Spokoju

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl