Avatar @czytamduszkiem

Czytam duszkiem

@czytamduszkiem
4 obserwujących. 1 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj 1 dzień temu.
{} Czytamduszkiem
{} czytamduszkiem.blogspot.com
{} Napisz wiadomość
4 obserwujących.
1 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj 1 dzień temu.

Recenzje książek

106 recenzji, w tym 14 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Części wspólne

27.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Niezmiernie rzadko przedstawiam Wam książki w pakiecie. Taka sytuacja miała miejsce w przypadku książek Macieja Siembiedy pt. „444” oraz „Miejsce i imię”, a także Kena Folletta „Filary ziemi”, „Świat bez końca” i „Słup ognia”. Zestawy łączyła nić przewodnia – główni bohaterowie lub potomkowie głównych bohaterów. Co jest nicią przewodnią w przypadk... {} Recenzja książki Czarnobyl. Instrukcje przetrwania

Części wspólne

27.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Niezmiernie rzadko przedstawiam Wam książki w pakiecie. Taka sytuacja miała miejsce w przypadku książek Macieja Siembiedy pt. „444” oraz „Miejsce i imię”, a także Kena Folletta „Filary ziemi”, „Świat bez końca” i „Słup ognia”. Zestawy łączyła nić przewodnia – główni bohaterowie lub potomkowie głównych bohaterów. Co jest nicią przewodnią w przypadk... {} Recenzja książki Wojna nie ma w sobie nic z kobiety

O cnotach i niecnotach polskich

15.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jeszcze w cielęcych latach grupa kolegów z podstawówki miała zasadę określającą, które książki SIĘ czyta, a po które SIĘ w ogóle nie sięga. Jeśli pozycja była pokaźnych rozmiarów i zawierała niewiele dialogów, nie miała szans, by któryś z chłopaków zaszczycił ją swoją uwagą. Dlaczego o tym wspominam? Bo wg tego kryterium „Masakra” Krzysztofa Vargi... {} Recenzja książki Masakra

Znaczenie jest bez znaczenia.

9.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Biografie i życiorysy zawsze mnie pociągały. Lubiłam zagłębiać się w żywoty cezarów, świętych i nieświętych, naukowców, polityków. Czytałam je chętnie. Tak było i tym razem, gdy sięgnęłam po „Beksińskich. Portret podwójny” Magdaleny Grzebałkowskiej. Książka wprawdzie odleżała się nieco na dysku, bo trafiła do mnie w wersji elektronicznej, a ja os... {} Recenzja książki Beksińscy. Portret podwójny

Miłość wg klasycznych kanonów kontra uczucie state-of-the-art

3.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie byłabym sobą, gdybym nie zerknęła na ostatnie strony książki jeszcze przed jej przeczytaniem w całości. Dlaczego? Nie pytajcie. Potrzebna by była pewnie jakaś grubsza analiza. A to nie mnie, lecz literaturę mam analizować. W przypadku „Studentki” Tess Gerritsen i Gary’ego Bravera obowiązkowo rzuciłam okiem na końcówkę, dzięki czemu od razu wie... {} Recenzja książki Studentka

Miłość czy zakochanie?

27.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Co było pierwsze? Jajko czy kura? Nie, nie o drobiu rozprawa ta będzie, a o innym życiowym dylemacie: co w życiu ważniejsze? Miłość czy zakochanie? „Inne historie miłosne” wyszły spod pióra – jednak skojarzenia z ptactwem nieuniknione – rumuńskiego autora – Luciana Dana Teodoroviciego. (Jejku, czy to nazwisko się odmienia??? Nieważne. Na razie o... {} Recenzja książki Inne historie miłosne

Gdzie prawdziwe skarby znaleźć można...

23.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wg Bohumila Hrabala skarby świata całego można znaleźć nawet w domu starców, czyli tam, gdzie toczy się akcja jego książki pod tytułem „Skarby świata całego”. Dodam, że to tylko częściowa prawda, bo ja akurat „Skarby świata całego” znalazłam w… śmietniku. Nie uwierzycie? Nie dziwię się. Standardowa wycieczka spacerkiem do pobliskiego parku. Pote... {} Recenzja książki Skarby świata całego

Sekret wolności

26.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Sekretem szczęścia jest wolność, a sekretem wolności odwaga.” to maksyma Peryklesa widniejąca na 534 stronie książki Oriany Fallaci pt. „Korzenie nienawiści. Moja prawda o islamie”. Tej WIELKIEJ Fallaci? – spytają jedni. Tej JĘDZY Fallaci? – fukną drudzy. Nazwisko Fallaci pewnie obiło się Wam o uszy. To znana i swego czasu podziwiana włos... {} Recenzja książki Korzenie nienawiści. Moja prawda o islamie

Jedzie pociąg z daleka, na nikogo nie czeka...

13.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy wiesz, jak to jest kochać mimo wszystko? Czy wiesz, jak to jest kochać do dna duszy, a czasami nawet i do dna butelki? Ilona P., bohaterka „Turnusu” Barbary Tomaszewskiej, wyspecjalizowała się w obu tych dziedzinach, jednak po latach związku będąc równie upojoną, co udręczoną, miłością do partnera, postanawia definitywnie postawić tamę destruk... {} Recenzja książki Turnus

"Przebiśnienia" w starciu z codziennością

{} WYBÓR REDAKCJI
23.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Amos Oz wypowiedział kiedyś słowa: "Miłość nie jest słodka. Łączy skrajne poświęcenie ze skrajnym egoizmem. Zawiera w sobie potrzebę, by poświęcić się dla ukochanej osoby, a także by tę ukochaną osobę posiąść. By dominować i zostać zdominowanym"*). I właściwie w dużej mierze oddają one uczucie, jakim Chana – główna bohaterka książki pt. „Mój Mic... {} Recenzja książki Mój Michael

Znak prawdę ci powie?

13.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Niektórzy może zauważą, że rok 2021 zaczęłam sentymentalnie, bo najpierw sięgnęłam po książkę historyczną, a teraz po „Międzyrzecz” Piotra Ibrahima Kalwasa – rzecz starą jak świat, bo (sic!) aż z 2013 r. Leciwa (jak na rynek wydawniczo-czytelniczy, bo obchodząca już ósme, cukrowe, urodziny) lektura okazała się wystarczająco słodka, by spędzić w je... {} Recenzja książki Międzyrzecz

Thriller i kryminał w irlandzkiej oprawie

30.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Fiu, fiu ta młodzieżowka okazała się być warta więcej, niż się po niej spodziewałam. Właściwie, to widzę w niej same zalety. No, dobrze, może niekoniecznie podoba mi się mało dydaktyczne podejście do palenia fajek i picia alkoholu przez nastolatków. Ale chyba każdy z nas próbował? A ta książka jest na tyle dojrzała, że wybaczam jej takie potknięci... {} Recenzja książki Siódmy element

Dzieci i ryby głosu nie mają?

22.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ponoć dzieci i ryby głosu nie mają, ale w „Smutku ryb” Hanny Krall do głosu dochodzą właśnie te ostatnie. I to na dodatek pełną gębą. Hanny Krall nikomu przedstawiać nie trzeba. Pisarka, dziennikarka, reportażystka. Chyba największy rozgłos przyniosła jej książka pt. „Zdążyć przed Panem Bogiem” – wywiad z Markiem Edelmanem. Jedno z opowiadań Han... {} Recenzja książki Smutek ryb

Gra toczy się o wszystko.

18.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Akapit Press to wydawnictwo, które specjalizuje się w książkach dla dzieci i młodzieży, a „The Game” autorstwa Luci Vaccarino i Davide’a Morosinotto kierowana jest do grupy młodszych nastolatków. Bohaterka „The Game”, 13-letnia Cece, przeprowadza się z miasta do prowincjonalnej mieściny. Jej ojciec wyjeżdża z Francji do Kolorado za pracą, a dzie... {} Recenzja książki The Game

Awatar - dubler zrodzony z fascynacji

3.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czego pragnie dziewczyna, gdy dorastać zaczyna? Akurat ta konkretna z powieści Anny Cimy chce się obudzić na Shibui, jednej z dzielnic Tokio. Anna Cima urodziła się w 1991 r. w Pradze, gdzie na Uniwersytecie Karola ukończyła japonistykę. Zadebiutowała w 2018 r. powieścią „Obudzę się na Shibui”, za którą zdobyła szereg czeskich nagród litera... {} Recenzja książki Obudzę się na Shibui

Superhero is only one, of course

{} WYBÓR REDAKCJI
13.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Do tej pory każda z moich analiz recenzenckich poświęcona była jednemu tytułowi. A tym razem postanowiłam odejść od dotychczasowego zwyczaju i w jednym materiale przyjrzeć się dwóm książkom tego samego autora. Na cel wzięłam „444” oraz „Miejsce i imię” Macieja Siembiedy. Obie należą do tzw. cyklu o prokuratorze Jakubie Kani. Kolejnym odstę... {} Recenzja książki Miejsce i imię

Superhero is only one, of course...

13.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Do tej pory każda z moich analiz recenzenckich poświęcona była jednemu tytułowi. A tym razem postanowiłam odejść od dotychczasowego zwyczaju i w jednym materiale przyjrzeć się dwóm książkom tego samego autora. Na cel wzięłam „444” oraz „Miejsce i imię” Macieja Siembiedy. Obie należą do tzw. cyklu o prokuratorze Jakubie Kani. Kolejnym odstę... {} Recenzja książki 444

Azjatyckie rowerowe tournee

10.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie pamiętam już, kto wypowiedział słowa, że można funkcjonować bez wielu rzeczy, ale nie można żyć bez marzeń. Z tą teorią wydaje się zgadzać autor książki pt. „BIKEowa podróż z Sydney do Szczecina cz. I” – Daniel Kocuj, który w liście do przyjaciela wspomina „Zawsze byłem zdania, że lepiej nie posiadać niczego, ale mieć marzenia, niż posiadać ws... {} Recenzja książki Bike'owa podróż. Z Sydney do Szczecina cz.1

Ile wytrzyma dziecięce serce?

20.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kojarzycie smak słodkiego syropu klonowego? To kanadyjski rarytas. Kojarzycie piękne kolory drzew jesienią nad Rzeką Św. Wawrzyńca? To kanadyjski pejzaż jak z bajki. A kojarzycie, że w Kanadzie w imię Boga i prawa wydzierano dzieci rodzicom i umieszczano w tzw. „szkołach” z internatem, gdzie były głodzone, bite, wykorzystywane i molestowane, czyli... {} Recenzja książki 27 śmierci Toby’ego Obeda

Francja w pikardyjskiej tonacji

20.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Od początku dałam się wciągnąć w pułapkę. Patrząc na okładkę, nie bardzo wiedziałam, co jest tytułem, a co podtytułem, dopiero opis wydawcy podpowiedział, że to cykl opowieści o komisarzu Sergu Olovskim. Cykl opowieści podświadomie odebrałam jako powieść, bo nigdzie nie zostało wskazane inaczej, tymczasem książka zawiera dwa opowiadania: krótsze p... {} Recenzja książki Dom z ogrodem tanio sprzedam. Świąteczne porządki Genevieve Hibou

To nie powinno się wydarzyć.

{} WYBÓR REDAKCJI
9.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sformułowanie „To się nie powinno wydarzyć.”*) pada na kartach „Archipelagu Lewiatana” Marcina Cieleckiego wielokrotnie. A jednak stało się i, co ważne, ma decydujące znaczenie dla bohaterów i ich dalszych losów. Dla każdego z osobna i wszystkich razem. Cielecki otwiera powieść mocnym akcentem. Bartek Ostrowski – główny bohater – zabija. Zbrodni ... {} Recenzja książki Archipelag Lewiatana

Byłaś serca biciem...

30.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bohaterka książki Jarosława Mikołajewskiego pt. „Cień w cień. Za cieniem Zuzanny Ginczanki” jest dla autora zjawiskiem… zjawiskiem literackim, intelektualnym, estetycznym. Jest dla niego „…serca biciem, wiosną, zimą, życiem…”*), życiem przedwcześnie zerwanym. Zuzanna Ginczanka – urodzona w 1917 r. w Kijowie, wychowana w Równem, polska poetka żydo... {} Recenzja książki Cień w cień. Za cieniem Zuzanny Ginczanki

Co w duszy tyka?

18.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Akcja książek z gatunku płaszcza i szpady zwykle rozgrywa się we Francji na przełomie XVII lub XVIII wieku, natomiast „Nakręconych” Petera Bunzla można śmiało zaliczyć do gatunku maszyn i pary, gdyż autor na miejsce akcji wybrał późno XIX-wieczną Anglię. 13-letnia Lily uczęszcza do elitarnej pensji dla panien z dobrego domu. Uczy się tam zu... {} Recenzja książki Nakręceni

O feministkach średniowiecza?

9.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Lubię historię i okres średniowiecza z jego mrocznymi dziejami, więc bibliotekarka wcale nie musiała mnie długo namawiać, by sięgnąć po książkę Kamila Janickiego pt. „Damy ze skazą”. Jednak… Jednak przyznam, że gdy zobaczyłam okładkę z postacią kobiety, która ma przedstawiać średniowieczną władczynię (na co wskazywałyby przydane jej atrybuty), ale... {} Recenzja książki Damy ze skazą

Fantastyka w instynktach

{} WYBÓR REDAKCJI
7.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z twórczością Jarosława Prusińskiego zetknęłam się już wcześniej, ponieważ miałam okazję przesłuchać jego minipowieść pt. „Szary mag” w formie audiobooka. O ile dobrze pamiętam, jechałam wówczas samochodem, a książka nie była wymagająca pod względem skupienia uwagi, więc czas i droga szybko mi upłynęły. A co znalazłam w zbiorze opowiadań pt. „Nied... {} Recenzja książki Niedopowiedziane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe