Temat:

Książkę otrzymałem z...

@Iwona_Banach
@Iwona_Banach
48 książek 13 postów
2020-02-18 08:18 #
Mam pytanie. Nie wiem czy to ma sens, ale. W klubie mamy dopisywać "Książkę otrzymałem z klubu recenzenta", formułka jest w porządku i żaden dla mnie problem to wpisać, zastanawia mnie tylko kwestia inna. Otóż zauważyłam, że często, recenzje (te pochlebne przede wszystkim) opatrzone taką notką ( w większości chodzi o wydawnictwa w sumie) uważane są za pochlebcze,  niemiarodajne, czy wręcz pisane pod "zleceniodawcę". Co innego z recenzjami negatywnymi, ale o nie raczej trudno, skoro książkę się sobie wybiera (rzadziej trafia się na coś nieodpowiedniego). Co o tym sadzicie? 
Oczywiście NIE jestem przeciwna wpisywaniu formułki, to żaden problem, chodzi mi tylko o wydźwięk.
# 2020-02-18 08:18
{}
Odpowiedz
@Natula
@Natula
695 książek 289 postów
2020-02-19 13:39 #
Lata świetlne temu, kiedy jeszcze prowadziłam bloga, zdarzały mi się różne akcje z wydawnictwami np. bywało, że proszono o niewystawianie negatywnej opinii, ale kilka razy zrobiono mi burzę za niską ocenę, dlatego ostrożnie podchodzę do recenzji. Oczywiście nie wrzucam wszystkich do jednego worka z podpisem "pochlebstwa", ale staram się w miarę rozsądnie podejść do tematu. Poza tym uważam, ze jeżeli recenzja ma uzasadnienie tego, co nie przypadło do gustu, czy też tego, co jest w książce prima, to uznaję ją za rzetelną. Biorę też zakładkę na to, że każdego co innego zachwyci i głównie są to subiektywne odczucia. W każdym razie etap kupowania książek pod wpływem recenzji mam dawno za sobą.
# 2020-02-19 13:39
{}× 1
Odpowiedz
@Justyna_K
@Justyna_K
Bibliotekarz 572 książki 731 postów
2020-02-18 08:42 #
Ja nie współpracuję w wydawnictwami więc zobowiązana nie jestem do pisania pochlebnych opinii. Wybieram książkę z Klubu i jeśli mi nie podpasuje, to moja recnezja będzie taka na jaką książka zasługuje. Klub Recenzenta nie ma tu nic do rzeczy. Przecież to nie Klub ją napisał i wydał ;) Klub jest pośrednikiem, który za zgodą wydawnictwa otrzymał egzemplarz do recenzji. Gdyby nie Klub i serwis nakanapie większość Klubowiczów nigdy nie otrzymałaby książki do recenzji. Są to zwykli czytelnicy, użytkownicy serwisu na kanapie, grup na FB, nie posiadający blogów czy insta. A podkreślenie, że otrzymałam ją właśnie z tego Klubu ma służyć rozwojowi/promocji Kanapy, temu żeby więcej ludzi zobaczyło jaki ten serwis jest przyjemny i zechciało założyć tu swoje konta. 
Poza tym każdą jedną recenzję można określić jako niemiarodajną, bo każdy z nas ma inny gust, każdemu coś innego się podoba lub nie, zwracamy uwagę na różne aspekty powieści, i to co jednego zachwyca, drugiego będzie irytować ;) 
# 2020-02-18 08:42
{}× 3
Odpowiedz
@Iwona_Banach
@Iwona_Banach
48 książek 13 postów
2020-02-18 09:11 #
Ja czasami współpracuję i też nie jestem zobowiązana do pisania pochlebnych recenzji, zawsze kiedy coś piszę zawiadamiam wydawnictwo, że recenzja ukazała się w nakanapie.p. Co do reszty o.k. Nie ma tematu. Nie chciała wzbudzać kontrowersji.
# 2020-02-18 09:11
{}
Odpowiedz
@Johnson
@Johnson
362 książki 948 postów
2020-02-18 09:39 #
są uważane za  pochlebcze,  niemiarodajne, czy wręcz pisane pod "zleceniodawcę"  
- proszę rozwiń są uważane.

Jeśli o mnie chodzi "współpracy" z wydawnictwami nie mam, jedyne co to Klub Recenzenta oraz Foksal, który jest pokłosiem konkursu na recenzję do pierwszej części hiszpańskiej trrylogii "ciszy białego miasta" - swego czasu na LC. Czasem coś proponują mailem, to się bierze, czasem klub recenzenta nakanapie i u mnie tyle. Co do rzetelności, myślę że jest ona najważniejsza. Książka Ci się podobała - piszesz dlaczego, argumenty i swoje zdanie ofkors. Nie podobała się, piszesz że jest słaba i również dlaczego. O to przecież chodzi, żeby szczerze pisać, skoro sobie amatorsko recenzujemy.
Pochlebcze i pod zleceniodawcę - czasami też miałem wrażenie przy zbyt przychylnych opiniach, że niektórzy mogli poczuć się zobligowani do napisania pozytywnego tekstu, skoro "nawiązali współpracę". Oczywiście mogło to być mylne i zupełnie niesłuszne wrażenie, np dlatego, że mi się książka nie podobała i ją odpowiednio opisałem, a komuś innemu (wychwalającemu) się spodobało, a ja się z tym bardzo nie zgadzam :) 
# 2020-02-18 09:39
{}× 2
Odpowiedz
@Iwona_Banach
@Iwona_Banach
48 książek 13 postów
2020-02-18 13:00 #
Nie chciałam wywołać III wojny światowej, po prostu kilka razy spotkałam się z czytelnikami, którzy takie opinie wyrażali, a nawet z wydawnictwami, które prosiły, żeby (w żadnym wypadku)  za książki nie dziękować i nie pisać, że się je od wydawcy dostało. Tyle, nie twierdzę, że tak jest, twierdzę, iż niektórzy sądzą, że tak jest, a to różnica.
# 2020-02-18 13:00
{}× 2
Odpowiedz
@kazal_ka
@kazal_ka
Admin 29 książek 543 posty
2020-02-18 09:54 #
To jeszcze ja dorzucę coś od siebie :) @Justyna_K słusznie napisała, że prosimy o to głównie ze względu na promocję serwisu. Chcemy, żeby ludzie o nas wspominali, bo dzięki temu zauważą to również wydawnictwa i łatwiej będzie zabiegać o książki dla Was. Ale to co w tym jest najważniejsze - nigdy nie obiecujemy dobrych recenzji i obiecywać nie będziemy. :)
# 2020-02-18 09:54
{}× 4
Odpowiedz
@fprefect
@fprefect
1214 książek 2995 postów
2020-02-18 10:08 #
A ja sobie nawet kurcze nie wyobrażałem żeby nie podziękować. Dostaję książkę dziękuję, choć raz nie byłem pewny czy jest za co :)
Tylko, że mi zarzucić, że pisze laurki, to trzeba by się chyba minąć z rozumem :)
# 2020-02-18 10:08
{}× 1
Odpowiedz
@Chassefierre
@Chassefierre
881 książek 363 posty
2020-02-18 18:36 #
A ja tak tylko dopytam dla pewności: mamy dopisywać formułkę ,,książkę otrzymałam z Klubu Recenzenta portalu nakanapie.pl'' również w recenzjach pojawiających się na Kanapie czy tylko poza Kanapą?
Bo pod książkami w Klubie jest notka: ,,W recenzjach zamieszczanych poza serwisem nakanapie.pl, proszę o dodanie informacji: „Książkę otrzymałem/otrzymałam z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl" '', ale kiedy patrzę na książkę, którą zamówiłam, to pod nią widnieje informacja: ,,Proszę o dodanie w recenzji informacji: „Książkę otrzymałem/otrzymałam z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl" '' 
<
posyła niepewne spojrzenie>
# 2020-02-18 18:36
{}× 1
Odpowiedz
@kazal_ka
@kazal_ka
Admin 29 książek 543 posty
2020-02-18 19:55 #
Głównie zależy mi na tej informacji poza serwisem. W serwisie - jak uważasz :)
# 2020-02-18 19:55
{}× 2
Odpowiedz
@Chassefierre
@Chassefierre
881 książek 363 posty
2020-02-18 20:13 #
Okej, dziękuję za rozwianie wątpliwości. :)
# 2020-02-18 20:13
{}
Odpowiedz
@sandrajasona
@sandrajasona
Bibliotekarz 1071 książek 727 postów
2020-02-18 19:21 #
Nie piszę laurek, nawet czasami okrutne negatywy, mimo, że 3/4 czytelników zachwyca się książką. 
Z Klubu Recenzenta, czy od wydawnictwa czy też otrzymaną od autora - zawsze przed nawiązaniem współpracy piszę o tym do zainteresowanych osób. Jeśli bym otrzymała odpowiedź twierdzącą, że tylko pozytywne opinie interesują odmawiam otrzymania takiej książki. Uważam to po prostu za nieuczciwe.
Co do pytania o notkę umieszczam ją zawsze i wszędzie, czyli insta, FB, tutaj, czy LC - jest to promocja nakanapie ;-)
# 2020-02-18 19:21
{}× 1
Odpowiedz
@Mackowy
@Mackowy
199 książek 792 posty
2020-02-18 21:22 #
Ja tam zazwyczaj łagodnie oceniam książki, dlatego mam problem, czy przypadkiem nie powinienem napisać czasem wbrew sobie, ostrzej/mniej pochlebnie, żeby nie, że jestem sprzedajnym dziadem, z drugiej strony potem nachodzi mnie myśl, że nie ma co się oszukiwać -  w sumie nic mnie to obchodzi - jak ktoś się nie zgadza z moją oceną, to ja chętnie podyskutuję, bo na porządnych portalach (wazelina) można skomentować czyjąś opinię/recenzję i jeśli zarzuty są merytoryczne, to nikt nie ma prawa ci napisać: "o Jezu, jaki/jaka jesteś niemiły/niemiła przecież mróz to dzieło sztuki, albo "kwestia gustu" - tak kwestia gustu, dlatego dystoujemy.
Wybaczcie ten strumień świadomości. 
# 2020-02-18 21:22
{}
Odpowiedz
@fprefect
@fprefect
1214 książek 2995 postów
2020-02-18 21:26 #
Książki oceniaj sobie jak chcesz możesz nawet łagodnie. Ostrzejszy bądź wobec treści :)
# 2020-02-18 21:26
{}× 4
Odpowiedz
@Mackowy
@Mackowy
199 książek 792 posty
2020-02-18 21:30 #
Celnie ;)
# 2020-02-18 21:30
{}× 1
Odpowiedz
@Mackowy
@Mackowy
199 książek 792 posty
2020-02-18 22:44 #
Poza tym kto nigdy nie napisał głupoty, niech pierwszy rzuci kamieniem

# 2020-02-18 22:44
{}× 1
Odpowiedz
@Malpa
@Malpa
118 książek 5859 postów
2020-02-19 10:21 #
No ale powiedziałeś Jehowa!

# 2020-02-19 10:21
{}
Odpowiedz
@Mackowy
@Mackowy
199 książek 792 posty
2020-02-19 10:23 #
 @ Setna_Małpa 
Bylem wczoraj niedysponowany :P
# 2020-02-19 10:23
{}
Odpowiedz
@Malpa
@Malpa
118 książek 5859 postów
2020-02-19 10:42 #
Rozumiem. Spuszczam zasłonę milczenia. 
# 2020-02-19 10:42
{}
Odpowiedz
@karolcik
@karolcik
50 książek 90 postów
2020-02-19 15:25 #
Kiedy dostaję takie książki od portali, zawsze recenzję piszę dokładnie taką, jakie mam odczucia. Żaden portal ani wydawnictwo nie ma o to pretensji, natomiast zdarzyło mi się, że o negatywną recenzję najbardziej obraziła się... autorka. 
# 2020-02-19 15:25
{}× 2
Odpowiedz
@Justyna_K
@Justyna_K
Bibliotekarz 572 książki 731 postów
2020-02-19 15:29 #
Też mnie spotkał foch ze strony autorki i czytelniczek, które zachwyciły się powieścią. Nikt nie próbował zrozumieć mojego punktu widzenia, byłam tylko atakowana, bo ośmieliłam się mieć inne zdanie. Było to jakiś czas temu na jednej z grup na FB. 
# 2020-02-19 15:29
{}
Odpowiedz
@Johnson
@Johnson
362 książki 948 postów
2020-02-19 15:31 #
Co Ty mówisz? :D Zazdroszczę! :)
# 2020-02-19 15:31
{}
Odpowiedz
@fprefect
@fprefect
1214 książek 2995 postów
2020-02-19 15:45 #
To ja jak na razie za zjechanie równo z gruntem, dostałem nową poprawioną książkę od autora. I pogadałem sobie z autorem "Nadira", któremu było przykro, że zjechałem laurkotwórczynie z blurbów jego książki.
# 2020-02-19 15:45
{}
Odpowiedz
@aleksiunka
@aleksiunka
16 książek 3200 postów
2020-02-19 18:54 #
Ja, jako taki sobie zwykły czytelnik, który trzy razy się zastanowi (zwykle) zanim kupi książkę, odnoszę wrażenie, że jednak większość recenzji jest pochlebna. Często wydaje mi się, że właśnie pisana na zamówienie.
 Mam na to sposób. Od jakiegoś czasu nie czytam recenzji tylko opinie. Na podstawie tego czym się inni zachwycają lub co krytykują podejmuję decyzję. Polegam głównie na opinii tych, którzy mają podobny gust czytelniczy. Wypatrzyłam ich sobie w gronie użytkowników 🙂. 
# 2020-02-19 18:54
{}× 2
Odpowiedz
@Jagrys
@Jagrys
Bibliotekarz 528 książek 1809 postów
2020-02-19 23:38 #
"W recenzje" zaczęłam się bawić dopiero na nakanapie, więc staż i doświadczenie mam żadne, ale widzę rzecz tak: Za książki otrzymane z Klubu Recenzenta dobry obyczaj nakazuje podziękować. Choćby zwyczajową formułką, która wspomoże promocję lubianego serwisu. Było, nie było. Niezależnie od tego, co się później w recenzji wyszykuje: pean pochwalny lub wiadro pomyj. 
 @aleksiunka 
Będę się teraz czepiać słówek, ale nieodmiennie intryguje mnie: Skąd przekonanie, że pochlebna recenzja jest recenzją na zamówienie? Jak to poznać? Możesz rozwinąć? Czy dlatego, że recenzent wyraża się o książce pozytywnie? Bo (ta książka) trafiła w jego gusta, przekonania, zwyczajnie mu się podoba? 
Bez warunków i podtekstów? Czy to, że pod recenzją autor zostawił pochlebną notkę dyskwalifikuje ją zupełnie? Jak to działa?

# 2020-02-19 23:38
{}× 1
Odpowiedz
@Johnson
@Johnson
362 książki 948 postów
2020-02-19 23:43 #
Może "ocena dobra, ale bez przekonania" ?
# 2020-02-19 23:43
{}
Odpowiedz
@aleksiunka
@aleksiunka
16 książek 3200 postów
2020-02-20 00:42 #
 @Jagrys użyłam słów "odnoszę wrażenie", a to nie znaczy, że jestem święcie przekonana i nieomylna. Nie przeczytałam też wszystkich recenzji świata a jedynie tych książek, które mnie w danym momencie zainteresowały. No i konfrontując je z opiniami czytelników zwykle wypadały bardziej pochlebnie. Dlatego wolę przeczytać 20,30 różnych opinii i dopiero podjąć decyzję o kupnie danej książki. 
Obserwując wysyp pisarzy i ich "doskonałych" debiutów nie kupuję książek w ciemno. To jakieś nowe zjawisko. Naprawdę tak wielu potrafi napisać dobrą książkę i to tę pierwszą w życiu? 
# 2020-02-20 00:42
{}× 2
Odpowiedz
@fprefect
@fprefect
1214 książek 2995 postów
2020-02-20 00:43 #
Czasem widać, że laurkopis nie przeczytał nawet książki, którą wychwala. Robi to tylko na podstawie notki wydawcy i kilku pierwszych stron książki. Stąd wiadomo, że jest to laurka napisana na życzenie.
# 2020-02-20 00:43
{}× 4
Odpowiedz
@Johnson
@Johnson
362 książki 948 postów
2020-02-20 08:38 #
@fprefect laurkopis - ładne określenie :)
# 2020-02-20 08:38
{}× 2
Odpowiedz
@Nina
@Nina
796 książek 118 postów
2020-02-20 09:07 #
My tu sobie piszemy recenzje, bo możemy 😁 Podejrzewam, że tylko niewielki procent z nas zajmuje się tym, że tak to ujmę "zawodowo". Ci, których obserwuję, i moja skromna osoba również, piszemy szczerze o naszych odczuciach po przeczytaniu danej książki. Nie raz i nie dwa zdarzyło mi się zjechać książkę od góry do dołu, niezależnie czy dostałam ją z klubu, czy od wydawnictwa. Nie raz zdarzyło mi się również wychwalać pod niebiosa i zachęcać innych, aby z książką się zapoznać, bo według mnie była tego warta. Nasze recenzje są bardzo subiektywne i dlatego wiarygodne. Owszem, zdarza mi się czytać i takie, w których miernoty oceniano są jak arcydzieło, na te po prostu nie zwracam uwagi. 
Za to właśnie lubię naszą kanapę, za tę wolność wyrażania swoich uczuć w recenzjach. 
# 2020-02-20 09:07
{}× 8
Odpowiedz
@aleksiunka
@aleksiunka
16 książek 3200 postów
2020-02-20 09:21 #
Na kanapę przysiadłam się przed chwilą. Większość recenzji czytałam na LC. Moje spostrzeżenia pochodzą raczej z czasów wcześniejszych. Obiecuję przyjrzeć się recenzjom tutaj! 
# 2020-02-20 09:21
{}× 1
Odpowiedz
@Justyna_K
@Justyna_K
Bibliotekarz 572 książki 731 postów
2020-02-20 09:35 #
U mnie to wypada w zależności od nastroju i emocji jakie książka wywołała. Jeśli mam coś więcej do przekazania piszę recenzję, niezależnie od tego czy będzie to recenzja na plus czy na minus. O tym czy powstanie opinia czy recenzja decydują moje wewnętrzne przemyślenia po zakończeniu lektury. Czasami kilkanaście zdań nie wystarczy i wtedy rodzi się recenzja, a czasami trudno mi nawet te kilkanaście zdań ułożyć ;) 
# 2020-02-20 09:35
{}× 5
Odpowiedz
@Nina
@Nina
796 książek 118 postów
2020-02-20 09:36 #
 @aleksiunka zachęcam. Jak już się rozsiądziesz na kanapie, usadowisz wygodnie, to sama zaczniesz pisać recenzje. Szczere, mam nadzieję 😁
# 2020-02-20 09:36
{}× 2
Odpowiedz
@Nina
@Nina
796 książek 118 postów
2020-02-20 09:38 #
 @Justyna_K  to prawda. Ja mam czasami taki mętlik w głowie albo pustkę, że sklecenie jednego sensownego zdania stanowi wyzwanie 😊
# 2020-02-20 09:38
{}× 1
Odpowiedz
@Jagrys
@Jagrys
Bibliotekarz 528 książek 1809 postów
2020-02-20 11:05 #
@aleksiunka 
Dlatego mówiłam: Czepiam się. Bo patrzę przez pryzmat opinii i recenzji pisanych przez buntowników z LC. 
Pisanych tam i tutaj. W wielu przypadkach poza głównym nurtem bezkrytycznego łykania szitu. Nie wiem, jak to powiedzieć inaczej.  :|  
Może tak: Liczę, że pobędziesz z nami dłużej i - być może - przekonasz się, że pozytywne opinie i recenzje nie biorą się znikąd. Kto wie, może popełnisz też kilka własnych?

# 2020-02-20 11:05
{}× 3
Odpowiedz
Grupa

Klub Recenzenta

Grupa stworzona wokół tematu Klubu Recenzenta w serwisie nakanapie.pl
nakanapie.pl
{} {} {}
O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2020 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe
{}