Avatar @jatymyoni

@jatymyoni

Bibliotekarz
88 obserwujących. 131 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj około 2 godziny temu.
{} Napisz wiadomość
88 obserwujących.
131 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj około 2 godziny temu.

Recenzje książek

238 recenzji, w tym 53 recenzje wyróżnione przez redakcję

Nuda podsuwa czasami absurdalne pomysły.

3.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Alonso jest biednym podstarzałym szlachcicem mieszkającym ze swoją siostrzenicą i gospodynią. Jako szlachcic nie pracuje, pozostaje mu polowanie i czytanie książek i tak żyje z dnia na dzień, bez sensu i celu. Właśnie to jest największym problemem szlachcica Alonso, brak sensu i celu w życiu. Pod wpływem lektur wymyśla sobie sens i cel życia. Wymy... {} Recenzja książki Don Kichot z Manczy. Przemyślny szlachcic

Gdzie jest papuga?

22.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie jestem miłośniczką Flauberta, ani powieści francuskiej XIX wieku, ale lubię prozę Juliana Barnesa i dlatego z chęcią sięgnęłam po tą książkę. Ten pisarz mnie zawsze zaskakuje i tak było i tym razem. Nie jest to typowa biografia, ale próba ukazania, jakim człowiekiem i pisarzem był Flaubert, co go interesowało, a co drażniło, jakie życie pro... {} Recenzja książki Papuga Flauberta

Nikt nie zmusza nas abyśmy byli katolikami.

{} WYBÓR REDAKCJI
17.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jestem katolikiem na mocy mej wiary w Boga: a gdy się mnie pyta, dlaczego wierzę w Boga, odpowiadam, że dlatego, iż wierzę w siebie, gdy uważam za niemożliwe wiarę w mą egzystencję (a co do tego faktu mam pewność) bez jednoczesnej wiary w istnienie Tego, który żyje jako osobowy, wszystko wiedzący, wszystko osądzający Byt w moim sumieniu. / kard. N... {} Recenzja książki Kontrrewolucja. Eseje i szkice

Kiedy wrogiem staje się własny naród.

{} WYBÓR REDAKCJI
8.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zwróciłam uwagę na okładkę książki, z jednej strony delikatną, w pastelowych kolorach, ale z drugiej przerażającą. Między ludzkimi kośćmi, jakby wiatr naniósł zeschłe liście miłorzębu. Miłorząb jest symbolem nadziei, braterstwa, nieśmiertelności i przetrwania. Drzewa miłorzębu przetrwały pożar Tokio po pożarze w czasie trzęsienia ziemi w 1923 roku... {} Recenzja książki Nadchodzi chłopiec

Człowiek w zderzeniu z naturą.

28.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zawsze chętnie sięgam po książki z „Serii z żurawiem”, chociaż tematyka morska nie jest mi bliska. Podziwiam autorów wydawanych w tej serii, że w prostych z pozoru opowieściach potrafią zawrzeć tyle emocji i różnych postaw ludzi. Te książki charakteryzuje doskonała kompozycja, przemyślana treść, gdzie przy minimum słów otrzymujemy maksimum treści.... {} Recenzja książki Sztormowe ptaki

Czego się nie wymyśli dla pieniędzy?

{} WYBÓR REDAKCJI
24.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książkę dostałam od przyjaciółki, gdyż autor pochodzi z mojego miasta, a więc wypadało przeczytać. Nigdy nie interesowałam się wodą strukturyzowaną, ani tego rodzaju pseudonauką. Bałabym się pić wodę z jakiegoś odwiertu w lodowcu, gdyż nie wiadomo, jakie bakterie ona zawiera. W formie przetrwalnikowej mogą przetrwać wieki i może okazać się, że jes... {} Recenzja książki W poszukiwaniu struktury wody

Co kryje się w miasteczku Nonstead?

21.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie powinnam czytać horrorów, gdyż najczęściej te książki mnie śmieszą. Zamiast odczuwać coraz większą zgrozę i strach jestem coraz bardziej rozbawiona. Nathaniel McCarnish jest młodym brytyjskim autorem, dla którego wzorem jest King i często się do niego odwołuje. Właściwie jest autorem jednego zbioru opowiadań grozy „Szepty”, które odniosło ... {} Recenzja książki Miasteczko Nonstead

Czy świat musi być czarno-biały?

16.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zawsze z chęcią sięgam po książki z charakterystycznymi okładkami „Prozy iberoamerykańskiej” wydawanych w latach osiemdziesiątych przez Wydawnictwo Literackie. Tym razem natrafiłam na mało znanego pisarza wenezuelskiego Ramōn Diāz Sānchez, samouka, którego celem było zdobycie jak najrozleglejszej wiedzy o przeszłości i teraźniejszości Wenezueli. I... {} Recenzja książki Cumboto

Carpe Diem

11.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Giovanni Giacomo Casanova- kawaler de Seingalt postać na poły mityczna, przemierzając całą Europę, wszędzie pozostawiał liczne kochanki. Jednak jak ktoś się spodziewa pikantnych szczegółów tych romansów, będzie zawiedziony. Casanova był inteligentnym, wszechstronnie wykształconym erudytą, któremu nie brakowało smaku i wyczucia. Dlatego przyjmowany... {} Recenzja książki Casanova. Pamiętniki

Usprawiedliwienie?

8.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedyś rozmawiałam z egzorcystą i stwierdził, że czasami opętanie jest dobrą wymówką i usprawiedliwieniem swoich czynów. Trudno odpowiadać za swoje czyny, kiedy jest się opanowanym przez złego ducha. Takiej właśnie ekwilibrystyki dokonuje w swojej książce Thomas Mann. Tomasz Mann po dojściu Hitlera opuścił Niemcy i zrzekł się obywatelstwa niemieck... {} Recenzja książki Doktor Faustus

"Samo bycie żywym nie ma wielkiego znaczenia. Cały sens w tym, jak się żyje."

1.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Seria z Żurawiem” wydawana przez Uniwersytet Jagielloński jest moją ulubioną serią i zawsze z przyjemnością sięgam po kolejne książki. Jednak w tym wypadku miałam jakieś opory, ale natrafiłam na tą książce w Bibliotece Miejskiej. Niestety książka mnie nie porwała. Lubię z tej serii wydawane japońskie powieści, za ich prostotę w mówieniu nawet o t... {} Recenzja książki A gdyby tak ze świata zniknęły koty?

Jaka nasz czeka pryszłość?

30.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie porwała mnie ta opowieść. Trzy przeplatające się wątki, na trzech różnych płaszczyznach czasowych i w trzech różnych miejscach. Autorzy w tych trzech wątkach pragnęli pokazać początki, rozwój i wynik pracy nad sztuczną inteligencją. Początek rozpoczyna się na Ziemi, w Katowicach, gdzie Haruki, japoński student informatyki pracujący w hodowli s... {} Recenzja książki Cień wysokiej przestrzeni

Harcerz jako wilkołak?

29.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po przeczytaniu bardziej wymagających lektur czas na relaks i zabawę. Taki właśnie relaks z zabawę dostarczyła mi ta książka. Dawno temu przeczytałam „Wampir z M-3”, a teraz z przyjemnością powróciłam do tamtych bohaterów, a także spotkałam też nowe postacie. Poznamy przygody wampirów: Marka, Igora, Gosi, Hrabiego, Profesora i Dziadka Weterana, al... {} Recenzja książki Wampir z MO

Bistari znaczy wolniej i warto to stosować nie tylko w Himalajach.

{} WYBÓR REDAKCJI
20.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nepal jest fascynującym krajem, ze względu na swoją historię, tradycję i religię, a przede wszystkim na przyrodę. Zachwyciłam się tym, że będę mogła poznać ten kraj nie z perspektywy himalaistów i ich dążeń do zdobycia kolejnych szczytów, a poznamy niższe partie Himalajów i przewodnikiem będzie rdzenny Nepalczyk, bramin. Nastawiałam się na świetny... {} Recenzja książki Bistari. Tryptyk himalajski

Gdy państwo jest bogiem, a jej urzędnicy synami boga.

{} WYBÓR REDAKCJI
19.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Fascynująca książka, ale bardzo wymagająca. Gdybym wcześniej nie przeczytała Jung Chang „Dzikie łabędzie. Trzy córki Chin”, byłabym dzieckiem we mgle. Mimo to po przeczytaniu książki dużo szperałam w Internecie, aby lepiej ją zrozumieć wszystkie niuanse tej książki. Yan Lianke jest jednym z najbardziej utalentowanych i najbardziej cenzurowanych ws... {} Recenzja książki Czteroksiąg

Czy warto czytać książki z fantastyki napisane w latach 50-dziesiątych?

14.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jedna z najbardziej kiczowatych okładek, jakie spotkałam, jednak ta okładka ma odzwierciedlenie w treści książki. Trzeba brać pod uwagę, że książka została napisana w 1949 roku i była pastiszem na wydawane w USA, po dwa centy opowiadań S-F. W Polsce została wydana dopiero przez Bete Books w 1991 roku, jako pierwszy tom z cyklu „Fantastyka”. Je... {} Recenzja książki Ten zwariowany wszechświat

Ludzie ludziom zgotowali ten los.

13.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Richard Flanagan, australijski pisarz, za książkę „Ścieżki Północy” według mnie bardzo zasłużenie dostał Man Booker Prize, za tematykę książki. Dość rzadko w literaturze poruszany jest temat udziału żołnierzy australijskich w II wojnie światowej. Także los jeńców alianckich, w tym australijskich w obozach japońskich jest o wiele mniej eksponowany ... {} Recenzja książki Ścieżki północy

Lektura obowiązkowa.

11.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Hannah Arendt jest jednym z największych umysłów XX wieku, filozofka zajmująca się teorią polityki i totalitaryzmem, pochodzenia żydowskiego. W 1961 roku relacjonowała dla New Yorkera proces Eichmanna w Jerozolimie. W 1963 roku napisała książkę „Eichmann w Jerozolimie, rzecz o banalności zła”. Nie jest to suche sprawozdanie, ale traktat historyczn... {} Recenzja książki Eichmann w Jerozolimie. Rzecz o banalności zła

Trzymaj przyjaciół blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.

30.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Moja przyjaciółka namówiła mnie na książkę tej autorki. Podchodziłam bardzo ostrożnie, gdyż w ostatnio czytanych fantasy polskich autorek dominowały wątki romansowe. Ostrożnie wybrałam jednotomowe dzieło autorki, ale okazało się, że świetnie się bawiłam. Główną bohaterką jest nietypowy wilkołak zwany też pomrokiem, ale też piękna kobieta Szelen... {} Recenzja książki Wierni wrogowie

„Powinniśmy cieszyć się chwilą, niezależnie od tego czy wygrasz, czy przegrasz”.

{} WYBÓR REDAKCJI
21.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie jestem miłośniczką opowiadań, ale lubię czytać książki Harukiego Murakamiego. Haruki Murakami jest znanym i uznanym pisarzem na świecie, co roku w czołówce wymienianych autorów do Nagrody Literackiej Nobla. Nie musi zabiegać o uwagę, ale w swoich utworach wyrażać siebie. Zbiór składa się z ośmiu opowiadań ułożonych chronologicznie, od lat gimn... {} Recenzja książki Pierwsza osoba liczby pojedynczej

Śmiejmy się!!!

{} WYBÓR REDAKCJI
17.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tom Sharpe, autor tej książki, przez wiele lat pracował jako nauczyciel akademicki, a jak wiadomo, swoje środowisko zna się najlepiej. Wykładowcy college’u kojarzą się nam ze spokojnymi i inteligentnymi ludźmi. Nic bardziej mylnego. Henry Wilt jest trzydziestoczteroletni wykładowcą literatury w marnym college’u. Nie można mu odmówić wiedzy na tema... {} Recenzja książki Wilt

Czy to jest powieść detektywistyczna?

16.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Parę osób spędzając lecznicze wakacje w Neapolu, popełniło samobójstwo. Na pierwszy rzut oka bez przyczyny, rodzaje śmierci są różne, ale wszyscy przed śmiercią byli niezrównoważeni psychicznie. Istnieją też inne podobieństwa między ofiarami, tak że zaczęto podejrzewać seryjne morderstwa przy użyciu nieznanej trucizny. Wszystkich łączy gnębiący ic... {} Recenzja książki Katar

Czy książka z gatunku fantastyki naukowej może po ponad sześćdziesięciu latach od napisania j...

13.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tak, gdyż opowiada o emocjach ludzi, o tym, czym kierujemy się w życiu i co jest dla nas ważne. Warstwa fantastyczno naukowa też jest ciekawa. Mamy XXV wiek, wszystkie planety Układu Słonecznego są skolonizowane, a podróże między planetami to codzienność. Ludzkość przymierza się do podróży międzygwiezdnych. Czy jest to złoty wiek dla ludzkości? Ni... {} Recenzja książki Gwiazdy moim przeznaczeniem

Czasami mniej znaczy lepiej.

{} WYBÓR REDAKCJI
12.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mam wrażenie, że autor przedstawił nam wszystko, co zgromadził na etapie tworzenia tej książki bez żadnej selekcji i redakcji. Potrzebne jest naszkicowanie tła wydarzeń, a także bohaterów tych wydarzeń, ale właśnie naszkicowanie. Poznajemy dziesiątki życiorysów, które mają mało wspólnego z tematem. Dowiadujemy się, że Johnny von Neuman mieszkał z ... {} Recenzja książki Cena altruizmu. George Price i poszukiwanie źródeł moralności

Dlaczego Klara stała się przyjaciółką Josie?

2.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z niecierpliwością czekałam na nową książkę Kazuo Ishiguro, gdyż przeczytałam wszystkie wydane u nas książki Noblisty. Jednak podeszłam do tej pozycji z dużą ostrożnością. Może na to miał wpływ obejrzany wielokrotnie wspaniały film „Człowiek przyszłości”, z fantastyczną rolą Robina Williamsa. Film powstał w 1999 roku na podstawie opowiadań Isaaca ... {} Recenzja książki Klara i słońce

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe