Avatar @luolina

@luolina

3 obserwujących. 3 obserwowanych.
Kanapowicz od 11 lat.
{} Napisz wiadomość
3 obserwujących.
3 obserwowanych.
Kanapowicz od 11 lat.

Recenzje książek

17 recenzji

"Byłam białą różą"

9.03.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Profesor Krystyna Falińska jest autorką podręcznika „Ekologia roślin” oraz dzieł takich jak „Przewodnik do badań biologii populacji roślin” i „Puszcza Białowieska: zielonym szlakiem”. Niedawno napisała powieść o tytule „Byłam białą różą”, po którą sięgnęłam głównie ze względu na klimatyczną okładkę i ciekawy opis. Dzieciństwo Róży nie było proste:... {} Recenzja książki Byłam białą różą

"Świadectwo prawdy"

4.03.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jodi Picoult- nie sposób o niej nie usłyszeć. Wychwalana przez niezliczone rzesze czytelników autorka międzynarodowych bestsellerów. Już kiedyś sobie postanowiłam, że jakąś książkę tej pisarki muszę 'zaliczyć'. Tym sposobem w moje ręce wpadło „Świadectwo prawdy”. Na farmie mleczarskiej amiszów odnaleziono martwego noworodka. Wszystkie poszlaki wsk... {} Recenzja książki Świadectwo prawdy. Część 2

"Marzenia z gwiezdnego pyłu"

24.02.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Lynn Kurland to wielokrotnie nagradzana autorka romansów historycznych z elementami fantasy i podróży w czasie. Magia historii, dawnych miejsc i namiętności w jej powieściach trwa przez wieki.” Kierowana chęcią przeczytania czegoś lekkiego sięgnęłam po „Marzenia z gwiezdnego pyłu”. Popatrz na Jacksona Aleksandra Kilchurna IV. Co go wyróżnia spośr... {} Recenzja książki Marzenia z gwiezdnego pyłu

W szponach mrozu

22.02.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rose wyjeżdża do legendarnego strażnika wampirów, Artura Schoenberga, by pod jego okiem zdawać ważny egzamin. Po przybyciu na miejsce okazuje się, że do domu, w którym służył egzaminator, ktoś się włamał. Dziewczyna i towarzyszący jej mentor Dymitr odkrywają w środku zwłoki rodziny Badiców i ich opiekunów. Wszystko wskazuje na atak zespołowy strzyg... {} Recenzja książki W szponach mrozu

"Akademia Wampirów"

20.02.2011

Ostatnio wampiry przeszły w literaturze wielką falę zmian: od mrocznych istot nocy Stokera do spokojnych 'wegetarian' w interpretacji pani Meyer. Również Richelle Mead przekształciła je według swojego upodobania w książce „Akademia Wampirów” otwierającej cykl o takim samym tytule. Kiedy księżniczka Wasylissa i jej przyjaciółka Rose uciekają z Akad... {} Recenzja książki Akademia wampirów

"Wilczyca i Córka Ziemi"

16.02.2011

Czy wierzysz w przeznaczenie? Wierzysz w to, że ktoś zaplanował Twoje życie i nie możesz się temu sprzeciwić? Czy raczej „jesteś kowalem swojego losu”? Henri Lœvenbruck to autor znany z powieści fantastycznych, przygodowych i thrillerów. Poznałam go dzięki książce otwierającej cykl Mojra, a mianowicie „Wilczyca i Córka Ziemi”. Alea jest sierotą- ... {} Recenzja książki Mojra. Wilczyca i Córka Ziemi

Szeptem

15.02.2011

O „Szeptem” było kiedyś dość głośno. Czytelnicy spragnieni powiewu nowości w paranormalnym romansie z chęcią sięgali po odnoszący międzynarodowy sukces debiut Becci Fitzpatrick. Pomimo tego patrzałam sceptycznie na tę książkę- czy nie będzie to aby kolejna banalna historia o miłości? Kiedy w życiu Nory pojawia się niesamowicie przystojny Patch, za... {} Recenzja książki Szeptem

"Opowieści z Narnii. Tom 5. Koń i jego chłopiec"

5.02.2011

"Narnia [...]. Szczęśliwa Narnia. Narnia porośniętych wrzosem wzgórz i tymiankowych dolin, Narnia wielu rzek, wilgotnych górskich polan, omszałych jaskiń i przepastnych puszcz, rozbrzmiewających odgłosem młotów i siekier karłów. Och, słodkie powietrze Narnii! Lepsza jest jedna godzina życia w Narnii niż tysiąc lat w Kalormenie."* Clive Staples... {} Recenzja książki Koń i jego chłopiec

"Opowieści z Narnii - Siostrzeniec Czarodzieja"

5.02.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zastanawialiście się kiedyś, jak powstała Narnia? Dlaczego Łucja mogła tam przejść za pomocą zwykłej (a może nie?) szafy? Jak to się stało, że ludzie tam zamieszkali? Zadałam sobie te pytania tuż po ukończeniu „Lwa, czarownicy i starej szafy”. Na szczęście autor „Opowieści z Narnii” przyszedł mi z pomocą tomem 6, „Siostrzeńcem czarodzieja”. Digory... {} Recenzja książki Siostrzeniec Czarodzieja

"Pamiętniki wampirów. Księga 1. Przebudzenie, Walka, Szał"

30.01.2011

Z pewnością większość z Was już słyszała o sadze „Zmierzch” Stephenie Meyer. Zapoczątkowała ona falę 'paranormal romance' w literaturze- miłości pomiędzy zwykłym człowiekiem a niezwykłą postacią fantastyczną. Najczęściej są to wampiry i wilkołaki. Fani ww. cyklu szukali innych powieści opierających się na podobnej zasadzie. Tym sposobem odkryto „Pa... {} Recenzja książki Pamiętniki wampirów Księga 1

"Córka Robrojka"

26.01.2011

Małgorzata Musierowicz jest znaną w całej Polsce pisarką. Sławę i uznanie przyniósł jej cykl „Jeżycjada”. Została odznaczona takimi nagrodami jak Medal Polskiej Sekcji IBBY oraz Złote Koziołki. Ponieważ poprzednie powieści pani Małgorzaty zrobiły na mnie dobre wrażenie, z chęcią sięgnęłam po „Córkę Robrojka”. Akcja dzieje się w roku 1996. Poznajem... {} Recenzja książki Córka Robrojka

"Emancypacja Mary Bennet"

23.01.2011

Collen McCullough jest australijską pisarką. Do jej sławniejszych dzieł można zaliczyć „Ptaki ciernistych krzewów” oraz „Pierwszy w Rzymie”. Jak dotąd nie spotkałam się z tą autorką, także byłam niezmiernie ciekawa, jak podoła zadaniu, które sobie stawiła. Otóż pani McCullough powzięła zamiar napisania kontynuacji „Dumy i uprzedzenia”- chodzi oczyw... {} Recenzja książki Emancypacja Mary Bennet

Magia Avalonu

18.01.2011

Jak sobie wyobrażasz wróżki? Jako kilkucentymetrowe stworzenia ubrane na różowo i mieszkające w kwiatach? Ja też tak to pojmowałam. Do czasu. Aprilynne Pike zadebiutowała swoją powieścią fantasy „Skrzydła Laurel”, natychmiast robiąc furorę pośród wielbicieli książek tego typu. Choć poprzednia część nie zrobiła na mnie wielkiego wrażenia, z niecie... {} Recenzja książki Magia Avalonu

Droga do Zielonego Wzgórza

16.01.2011

O "Drodze do Zielonego Wzgórza" dowiedziałam się już dość dawno. Sam pomysł napisania prequelu wzbudził moją ciekawość. Wspaniale byłoby poznać wcześniejsze losy Ani. Czy Budge Wilson dorównała jednak Montgomery? Jeżeli czytaliście "Anię z Zielonego Wzgórza" z pewnością orientujecie się mniej więcej w jej przeszłości. Jeżeli nie czytaliście: krótk... {} Recenzja książki Droga do Zielonego Wzgórza

Nutria i Nerwus

16.01.2011

A więc, kolejny tom Jeżycjady. Kolejna dawka historii zwyczajnie niezwyczajnych- bo mogą przytrafić się każdemu z nas. Ale jednak się tak często nie zdarzają. Przyszły mąż Natalii narzucał jej swoją wolę. Uważał, że małżeństwo jest oczywiste. Choć Nutria zawsze znosiła charakter Tunia, doprowadził ją w końcu do żywiołowego wybuchu. Zagubiona dziew... {} Recenzja książki Nutria i Nerwus

Niosąca radość

16.01.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka dołączona kiedyś do Oliwii spogląda na mnie z regału i cierpliwie czeka na swoją kolej. Po długim odwlekaniu się doczekała. Główny bohater (jeśli się nie mylę nie podano imienia) jest goniącym za sukcesem biznesmenem. Żyje rutyną nie zastanawiając się zbytnio nad tym, co robi. Pewnego dnia potrącił psa. Z ulgą odjeżdża z miejsca zdarzenia,... {} Recenzja książki Niosąca radość

Cień Wiatru

16.01.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pamiętacie pierwszą książkę, która Was oczarowała? Która wzbudziła w Was przywiązanie do czytania, otwarła przed Wami bezkresny świat fantazji, świat literatury? Na pewno słyszeliście już kiedyś nazwisko Zafón. Rozgłos zyskał dzięki wydanej w 2005 roku powieści „Cień wiatru”. Zachęcona pozytywnym zdaniem czytelników oraz szumem medialnym wokół poz... {} Recenzja książki Cień wiatru

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl