Avatar @mag-tur

@mag-tur

15 obserwujących. 20 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj około 5 godzin temu.
magdalenaturecka
Napisz wiadomość
Obserwuj
15 obserwujących.
20 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj około 5 godzin temu.

Recenzje książek

46 recenzji, w tym 1 recenzja wyróżniona przez redakcję

Księgi wojny i miłości. Wanda.

28.06.2022

Romantyczne dusze marzą o spotkaniu swojej „drugiej połowy”. Wyobrażają sobie, jak może on lub ona wyglądać. A czy zdarzyło się Wam kiedykolwiek wyśnić partnera? I nie mówię tutaj o fikcji literackiej w której jest wiele podobnych opisów tylko o prawdziwym życiu. Autorka „Księgi wojny i miłości. Wanda” Pani Joanna Hempel opisała w tej powieści his... Recenzja książki Księgi wojny i miłości. Wanda

Niemożliwa miłość

6.06.2022

Czy może być coś piękniejszego niż pochylanie się nad historią, szczególnie tą bolesną i przenoszenie jej na karty powieści? Wydaje mi się, że nie. A znajdywanie wśród tysięcy historii te, które poruszą czytelnika i pozwolą mu uwierzyć , że w setkach oprawców można znaleźć ludzi, którzy jednak posiadali sumienie, również jest czynem heroiczny... Recenzja książki Miłość w czasie zagłady

Powrót do...

9.05.2022

Moje pierwsze spotkanie z twórczością Brandona Mulla miało miejsce kilka lat temu po zetknięciu się z audiobookiem „Baśniobór”. Całą rodziną pokochaliśmy ten magiczny świat stworzony przez pisarza. Nie kazał nam długo czekać na jego kontynuację w postaci „Smoczej straży”. Czytając ten ostatni już w sumie dziesiąty tom odwlekałam moment finiszu nie... Recenzja książki Smocza Straż: Powrót Zabójców Smoków

Pomiędzy wymiarami

24.04.2022

Jesienią ubiegłego roku (22.10.2021) swoją premierę miała powieść nosząca tytuł „Wojna o wymiary. Tom I.” Jak już tytuł na to wskazuje jest to pierwszy tom, z tego co mi wiadomo, debiutu literackiego Pana Alberta Kozioła. Dlaczego zainteresowałam się ową pozycją? Ponieważ moją uwagę przykuła właśnie nazwa tej publikacji sugerująca, że będzie to po... Recenzja książki Wojna o wymiary. Tom 1

Wróbel w getcie

16.04.2022

Miałam już okazję zaznajomić się z twórczością Kristy Cambron. Jednak „Wróbel w getcie” to drugi tom z cyklu „Ukryte arcydzieło”. Nie czytałam pierwszej części „Motyl i skrzypce” i wiem, że główni bohaterowie Sera i James mają wspólną przeszłość. Mogę się domyślać, iż została ona gdzieś, kiedyś ukazana, jednak nie ma się poczucia straty lub braku ... Recenzja książki Wróbel w getcie

Alegoryczne mosty

14.03.2022

Jak już niektórzy wiedzą z mojej poprzedniej opinii nie byłam zachwycona „Zimnymi wodami Wenisany” autorstwa Pani Linor Goralik. Co mi przeszkadza w cyklu o Wenisanie? Przede wszystkim język. Autorka utworzyła w obydwu tomach całkiem sporą ilość neologizmów. Według mnie to przez nie dosyć trudno było mi przedrzeć się przez fabułę i w sposób ciągły... Recenzja książki Podwójne mosty Wenisany

Lustrzane odbicie

13.02.2022

Nie będę udawała, że okładki książek mnie nie przyciągają. Jest to pierwsza rzecz na jaką zwracam uwagę przy ich wyborze. Druga natomiast to tytuł. Staram się jednak aby nazwa dzieła nie wpływała na moją ocenę. Z kolei inaczej ma się sprawa z obwolutą, ta zawsze może podwyższyć moje kryterium opinii. Czy słusznie? Niekiedy tak. I właśnie do okładk... Recenzja książki Zimne wody Wenisany

Dziewczyny z Paryża

25.01.2022

O książce muszę zacząć pisać nieco nietypowo, dlatego że w trakcie czytania, co rusz wracałam do jej okładki. Jest po prostu piękna dzięki widniejącym na niej kolorom jak i temu wszystkiemu z czym nam się kojarzyć powieść powinna. Bo choć tytuł brzmi „Dziewczyna z Paryża” , to na plan pierwszy wysuwają się w niej dwie Paryżanki – krawcowa Lila de ... Recenzja książki Dziewczyna z Paryża

Wróżba

3.01.2022

Do sięgnięcia po książkę zatytułowaną „Przepowiednia”, nieznanej mi dotąd autorki Izabeli Deneseńko skłoniła mnie okładka. Ulokowany na niej chłopiec, wpatrzony w książkę znajdującą się przed nim skojarzył mi się z zapamiętanym, z dzieciństwa filmem noszącym tytuł „Niekończąca się opowieść”. Czy słusznie? Nie do końca. Jednak mają coś wspólnego - ... Recenzja książki Przepowiednia

Wyczerpujący odpoczynek

27.12.2021

Zaraz po tym jak jakiś czas temu umieściłam moją opinię na temat pierwszej części serii Droga Smoka zatytułowanej „Morze krwi” dostałam od autorki kolejne dwie części do przeczytania. Ze wstydem muszę przyznać, że dopiero teraz udało mi się w pełni świadomie a nie „po łebkach” przeczytać część drugą noszącą tytuł „Pracowite wakacje w Rzymie”. Zacz... Recenzja książki Pracowite wakacje w Rzymie

Kapok

6.12.2021

Do sięgnięcia po „Koło Ratunkowe” Elisy Rocher skłonił mnie nie tylko sam tytuł ale również i okładka książki. Dziewczyna stojąca przy relingu i spoglądająca na morze. Ja aż taka odważna nie jestem. Udawło mi się już płynąć promem w dłuższą lub krótszą trasę jednak nadal w strefie marzeń pozostaje rejs wycieczkowcem. W związku z powyższym zapragnę... Recenzja książki Koło ratunkowe

Kawa z kardamonem

5.12.2021

Zaintrygowana tytułem postanowiłam zapoznać się z pozycją pisarki, o której nie mam ani krzty wiedzy. Jak pisze, co pisze i dla kogo. No ale to już norma w moim wypadku. Jak się okazało książka ta jest przeznaczona głównie dla dorastającej młodzieży. Otagowana jako „plus minus 16”. Na uwagę zasługuje również fakt, że to pierwsza część cyklu „ka... Recenzja książki Kawa z kardamonem

Jawa czy sen

15.11.2021

„Znieczulenie” to powieść, która swoją premierę miała dnia 30.08.2021 roku, czyli w sumie nie tak dawno temu. W ostatnich kilkunastu dniach miałam okazję ją przeczytać. Dlaczego, aż kilkunastu skoro zawiera zaledwie 300 stron i nie są one zapisane od marginesu do marginesu drobnym maczkiem? Powodów jest wiele, których może nie będę szczegółowo p... Recenzja książki Znieczulenie

Ulotne chwile, jak motyle...

31.10.2021

Pocztówki z Portugalii, to pozycja, która co rusz pojawiała się przed moimi oczami na Instagramie, czy też innych stronach poświęconych czytelnictwu. Nie byłam pewna, czy tak naprawdę chcę się z nią zaznajomić, gdyż tak naprawdę od dłuższego już czasu wole fantasy, thrillery i kryminały a sentymentalne powieści obyczajowe są tylko miłym przerywnik... Recenzja książki Pocztówki z Portugalii

Diabelski taniec z...

4.10.2021

Niedzielne popołudnie spędziłam leniwie, bo z książką. Jak możecie się domyślić po okładce to "Diabli taniec" a autorką jest dobrze już znana pewnemu gronu - Emilia Szelest. Dla niewtajemniczonych nadmienię, że jest to druga część serii "Bieszczadzkie demony". I tym razem także zadziałał na mnie styl pisarki, od którego nie sposób się było oderwać... Recenzja książki Diabli taniec

Reakcja na...

WYBÓR REDAKCJI
23.09.2021

Mówi się, „nie oceniaj książki po okładce”, dlatego też tego nie robię. Powinna zostać wprowadzona kolejna maksyma do słownika: „nie oceniaj książki po opisie”. Niejednokrotnie opis wydawcy wprowadził mnie w błąd, rozczarował lub po prostu, gdy książka, powiedzmy sobie szczerze- była mierna, opowiedział mi całą fabułę. I jak atu przyjemność z czyt... Recenzja książki Morze krwi

Dryg czy przekleństwo?

18.07.2021

Mam nadzieję, że udało się Wam zaznajomić z pierwszą częścią „Nevermoor. Przypadki Morrigan Crow”. W części II "Nevermoor. Powołanie Morrigan Crow" autorka bez zbędnych opisów z części pierwszej wprowadza czytelnika w historię dalszych losów dziewczynki. Możemy znowu spotkać bohaterów pojawiających się z tomu pierwszego ale także pojawiają się no... Recenzja książki Wundermistrz. Powołanie Morrigan Crow

Podróżująca różdżka

15.06.2021

Od momentu pojawienia się jakże popularnej i lubianej na całym świecie serii o młodym czarodzieju, obserwujemy trend wśród pisarzy, którzy w mniejszym lub większym stopniu radzą sobie z tworzeniem tego rodzaju powieści dla dzieci i młodzieży. Również i u nas w kraju pojawiają się autorzy, którzy pragną przedstawić swoją wizje magii i czarodziejów.... Recenzja książki Różdżka z Fershey

Pytania o kosmos

30.05.2021

W ostatnim czasie w moje ręce trafiła pozycja Neila'a deGrasse'a Tyson'a i James'a Trefl'a "Pytania z kosmosu. Kim jesteśmy, skąd się wzięliśmy i dokąd zmierzamy". Panowie - astrofizyk oraz fizyk zadali je a czy autorom udało się odpowiedzieć na te pytania? Na pewno w pewnej mierze tak, niemiej jednak spodziewałam się otrzymać nieco inne odpowiedz... Recenzja książki Pytania z Kosmosu. Kim jesteśmy, skąd się wzięliśmy i dokąd zmierzamy

Mroźne miasto

3.05.2021

W ostatnich dniach miałam okazję przedpremierowo przeczytać kryminał „Miasto duchów” wydany pod pseudonimem Ben Creed. Akcja osadzona jest w latach 50-tych XX wieku w Leningradzie a zaczyna się na bocznicy kolejowej, blisko Jeziora Ładoga. Tam to na oględziny miejsca zbrodni przyjeżdża nasz główny bohater Rewol Rossel porucznik leningradzkiej mil... Recenzja książki Miasto duchów

Sekrety, przemilczenia i kłamstwa

22.04.2021

Po odebraniu paczki zawierającej „Co się skrywa między nami” nieomalże od razu zabrałam się za czytanie. Jednak po przeczytaniu pięciu rozdziałów poczułam się rozczarowana tym, że fabuła mnie nie wciąga mimo, że narracja prowadzona jest w bardzo ciekawy sposób, a mianowicie z dwóch pozycji Maggie - matki i Niny – córki. Odłożyłam zatem książkę na ... Recenzja książki Co się skrywa między nami?

Ogród świateł czy cmentarzysko?

18.03.2021

To już moje drugie spotkanie z twórczością Anny Klejzerowicz. Po raz pierwszy miało to miejsce przy „Królowej śniegu”. I bardzo dobrze wybrałam, a nie od środka czy od tyłu serii jak to mam w zwyczaju, gdyż czytelnik sięgając po „Ogród świateł” zaspojleruje sobie „Królową”. Pozycje nie łączą się ze sobą jeśli chodzi o tematykę, jedynie o wyimagino... Recenzja książki Ogród świateł

Moc przyjaźni

9.03.2021

W ostatnim czasie na jednej z płatnych platform telewizyjnych pojawił się serial oparty na powieści Kristin Hannah zatytułowanej „Firefly Lane”. Chcąc obejrzeć produkcję filmową najpierw postanowiłam zaznajomić się z książką. Opinie czytelników na temat tej pozycji są różne, bo jak wiemy każdy ma inny gust i oczekiwania w stosunku do wybranej ksią... Recenzja książki Firefly Lane

Dwa Światy

8.03.2021

Po „Dwa Światy” Jennifer L. Armentrout sięgnęłam skuszona pozytywnymi opiniami na temat twórczości tejże autorki. Nie wczytywałam się w konkretne opinie czytelników ani też tą okładkową dlatego nie wiedziałam czego się spodziewać po lekturze. Po pierwszych stronach zorientowałam się, że jest to powieść fantasy skierowana do młodzieży. Natomiast po... Recenzja książki Dwa światy

Akademia dobra czy zła?

25.02.2021

Jak już wiemy „Akademia Dobra i Zła” to debiut pisarski Soman'a Chainani. W drugiej części, której podtytuł brzmi „Świat bez książąt” a nasz autor ponownie stawia na drodze czytelnika główne bohaterki – Sofię i Agatę, które są dobrze znane z części pierwszej. Wiodą w Gawaldonie role celebrytek, bo przecież uratowały go od wrednego Dyrektora Aka... Recenzja książki Świat bez książąt

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl