Avatar @martik

Marta

@martik
1 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 9 lat.
{} Napisz wiadomość
Obserwuj
1 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 9 lat.

Recenzje książek

15 recenzji

"Gwiazdy nad Afryką"

5.08.2012

Afrykańska przygoda usytuowana w 1906 roku. Autorką jest Ilona Maria Hilliges, w której to życiorysie zaciekawił mnie fakt, że mieszkała wiele lat w Lagosie z racji posiadania męża Afrykanina. To przyciągnęło mnie do tej powieści. Uznałam, że autorka dobrze zna temat, który porusza. Mówię tu zarówno o Afryce jak i o medycynie (zainteresowanie Mari... {} Recenzja książki Gwiazdy nad Afryką

"Córka rabina"

26.07.2012

„O seksie, narkotykach i ortodoksyjnych Żydach opowieść prawdziwa” brzmi podtytuł. Właśnie to skłoniło mnie do przeczytania tej autobiograficznej powieści- zawszę interesowały mnie zamknięte środowiska do których bezpośrednio nie mam wstępu. Reva opisuje swoją drogę do zaakceptowania tego kim jest. Jej dziadek to naczelny rabin Izraela a ojciec t... {} Recenzja książki Córka rabina. O seksie, narkotykach i ortodoksyjnych Żydach opowieść prawdziwa

„Zagubiony w Chinach” J. Maarten Troost

24.07.2012

„Zagubiony w Chinach” to relacja mężczyzny, który postanowił bez znajomości języka i kultury zrozumieć Państwo Środka w trakcie kilkumiesięcznej podróży. O, przepraszam. Nie tak całkiem bez znajomości. Warto wspomnieć o jego lekcjach języka nabytych z „Chińskiego dla idiotów”. Przebył tysiące kilometrów, żeby zagłębić się w różne środowiska, od Pe... {} Recenzja książki Zagubiony w Chinach

"Jeśli doczekam jutra" Schapelle Corby, Kathryn Bonella

20.07.2012

Bali. Istny raj na ziemi. Indonezyjska perła. Wakacje. Nurkowanie, drinki z parasolką, korzystanie do woli z luksusów tej egzotycznej krainy. W biurach podroży taka przyjemność jest dostępna w zakładce „podróże marzeń”. A że przy okazji są tam więzienia zaliczane do jednych z najgorszych na świecie (biorąc pod uwagę warunki i surowość kar) - to p... {} Recenzja książki Jeśli doczekam jutra

Amerykańska gejsza

18.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Chciałam przeczytać ciekawą pozycję o Japonii, aczkolwiek nie interesowała mnie historia począwszy od królestwa Yamato. Kiedy znalazłam "Amerykańską gejszę", postanowiłam odłożyć typowo obyczajowe książki i skupić się (ale tylko chwilowo:) ) na ciemnych zakamarkach nocnego Kraju Kwitnącej Wiśni. Lea- młoda magister kulturoznawstwa Azji Wschodniej ... {} Recenzja książki Amerykańska gejsza

Córki hańby

17.07.2012

Podtytuł brzmi: „otwiera oczy na okropności będące udziałem niektórych kobiet”- zgadza się. Moje pojęcie o terrorze muzułmańskich kobiet, wymuszanych małżeństwach czy honorowych zabójstwach ograniczało się do kilku ogólnikowych artykułów czy programów telewizyjnych. Cieszę się, że sięgnęłam po książkę Jasvinder. Prowadzi organizację Karma Nirva... {} Recenzja książki Córki hańby

Zhańbiona

17.07.2012

Jasvinder Sanghera to współzałożycielka (i pomysłodawczyni) prężnie działającej organizacji Karma Nirvana, walczy o prawa kobiet, pomaga Azjatkom skazanym na życie w świecie, którym rządzi honor. Potrafi pomagać takim dziewczynom i okazać pełne, szczere zrozumienie oraz wzbudzić zaufanie. Nie bez przyczyny ma takie doświadczenie. Sama musiała zmie... {} Recenzja książki Zhańbiona

Prowadził ich los

17.07.2012

Na początku zastrzegam, że jest to opinia jak najbardziej subiektywna. Sama taka podróż i determinacja tej niezwykłej pary jest dla mnie wystarczająca, żeby ich podziwiać, a książka to cząstka ich przeżyć, które udostępnili czytelnikom. Nie mniej, świetna. Znów zasugerowałam się szczątkowymi opisami. To znaczy: „Bilet w jedną stronę, dwa plecaki, ... {} Recenzja książki Prowadził nas los

Jedz, módl się i kochaj

17.07.2012

Ciężko mi ocenić tę książkę obiektywnie. Chociażby dlatego, ze każda pozycja autobiograficzna, której bohater rzuca wszystko i rusza w podróż po nowe życie, jest dla mnie ciekawa, inspirująca i wciągająca, jeszcze przed przejściem do pierwszej strony. Muszę jednak powiedzieć, że się nie zawiodłam. Liz Gilbert pod wpływem słów szamana z Bali rusza ... {} Recenzja książki Jedz, módl się, kochaj

Pałac Północy

17.07.2012

Wydawać by się mogło, że żadna książka Zafona nie dorówna "Cieniowi wiatru" i "Grze anioła". Pozory mylą. Mimo, że zarówno "Książę mgły" jak i "Pałac północy" są stosunkowo krótkie, z całą pewnością specyficzny klimat został przez autora zachowany, a po skończonej lekturze każdej z jego pozycji niezmiennie siada się w ciszy pod wrażeniem książki. I... {} Recenzja książki Pałac Północy

W zgodzie z kwiatami

17.07.2012

Piękna okładka przyciągająca wzrok, motyw kwiatów, delikatność, tajemniczość bijąca na pierwszy rzut oka z książki. A na odwrocie adnotacja: „Vanessa Diffenbaugh- (…) "Studiowała pisanie kreatywne i pracowała z młodzieżą z biednych środowisk." Coś tutaj mi się nie zgadzało- pierwsze wrażenie o książce – delikatnej, subtelnej jak świeże kwiaty- zes... {} Recenzja książki Sekretny język kwiatów

Tajemnicza Afryka, „Żar Sahelu”

17.07.2012

Pierwszy raz spotkałam się z tą autorką. Na pewno to częściowo przez moją bliżej nieuzasadnioną niechęć do polskich autorów (która godzinę temu, kiedy skończyłam czytać „Żar Sahelu”, znacznie osłabła), jednak ta książka zainteresowała mnie do samego początku. Kiedy zobaczyłam na odwrocie książki fragment biografii p. Agnieszki: „Przygotowuje dokto... {} Recenzja książki Żar Sahelu

Etiopia od kuchni

16.07.2012

„Po to, co dla mnie osiągalne- będę sięgać” – słowa M. Wojciechowskiej bezczelnie skopiowane z jej strony internetowej. A jakże motywujące, między innymi dlatego, że wypowiedziane przez osobę, która nieustannie się do nich stosuje. Dawno temu czytałam „Przesunąć Horyzont” i pamiętam, że byłam pod wrażeniem, potem nastąpiła przerwa z p. Martyną ... {} Recenzja książki Etiopia. Ale czat!

Marilyn wiecznie żywa

16.07.2012

Mimo tego, ze od śmierci Marilyn minęło 49 lat, wciąż jest owiana tajemnicą, cieszy się zainteresowaniem a o jej zawiłym życiu powstają kolejne reportaże, książki. Ja zwróciłam uwagę na jedną z nich. „Ostatnie seanse” wyróżniają się na pewno formą. Nie jest do końca ani biografia, ani powieść; to połączenie dokumentu i fikcji, jednak autor zast... {} Recenzja książki Marilyn ostatnie seanse

Dziennik na poprawę humoru

16.07.2012

Mam nadzieję, że Helen Fielding pisząc „Dziennik…” nie opierała się na własnych doświadczeniach. Swoją drogą pierwszy raz książka wywołała u mnie taką reakcję. Przy wielu zdarzało mi się uśmiechać ale nigdy perfidnie parskać śmiechem w autobusie. Do tej książki trzeba podejść jak do lekkiej lektury, poprawiającej humor, dla niektórych zapewne le... {} Recenzja książki Dziennik Bridget Jones

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl