Recenzje @mrsbookbook

Krysia. Mała książka wielkich spraw

16.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Pamiętaj, Jureczku, kisiel to się komuś robi, jak się jest w nim bardzo zakochanym.” Krysia. Mała książka wielkich spraw to historie z życia pięcioletniej Krysi. Dziewczynki bardzo tolerancyjnej (nie widzi problemu w tym, że jej młodszy brat bawi się lalkami i czasem tak jak ona pomaluje paznokcie). Sama lubi bawić się samochodami, kolekcj... {} Recenzja książki Krysia. Mała książka wielkich spraw

Prawdodziejka

13.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Świat, w którym każdy rodzą się ludzie z niezwykłą mocą nazywa się Czarnoziemie. Dwie młode czarodziejki Safiya i Iseult są więziosiostrami. Obie tworzą zgrany duet, potrafią porozumieć się bez słów. Obie musza uciekać. Wpakowały się w niezłe tarapaty. Tak się zaczyna cała historia. Obie wiedźmy nie dość że muszą ukrywać się przed strażą to dod... {} Recenzja książki Prawdodziejka

Po prostu zrób to

4.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To poradnik - jak się zmotywować i zdecydować się na zmiany. Autor jasno daje nam do zrozumienia by nie zastanawiać się, jakie to skutki przyniesie tylko po prostu to zrobić! Zwłaszcza, że bardzo często mamy tendencje do wyobrażania sobie tego czarnego, najgorszego scenariusza. Lub tez używamy wszelkiego rodzaju wymówek. Wielu z nas coś się nie ... {} Recenzja książki Po prostu zrób to! Dlaczego nie musimy mieć pozwolenia, aby zmienić nasze życie.

Listy zza grobu

2.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Małe miasteczko, w którym mieszka Kaja Burzyńska. Kobieta pracuje w policji i po śmierci ojca (20 lat temu) otrzymuje od niego listy, które za wczas jej przygotował i co roku 9 września Kaja otrzymuje list. Gdy tylko kobieta oswoiła się z tym, iż otrzymuje listy od zmarłego ojca, w miasteczku pojawia się dawny kolega ze szkoły. Po 22 latach Sewery... {} Recenzja książki Listy zza grobu

Jeszcze się kiedyś spotkamy

WYBÓR REDAKCJI
25.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W tej książce mamy dwie równoległe historie. Pierwsza z nich to historia paczki przyjaciół, Adeli, Franciszka, Janka, Joachima, Racheli oraz Sabiny. Są to młodzi ludzie mieszkający w Grudziądzu, którzy przezywają swoje pierwsze miłości, snują marzenia i plany na przyszłość. Jednak na ich drodze pojawia się wojna. To ona powoduje, że ich świat wywr... {} Recenzja książki "Jeszcze się kiedyś spotkamy"

Nigdy więcej

20.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Hmm... Ciężko jest powiedzieć coś o tej książce. Anna, jako czternastolatka zostaje molestowana przez proboszcza w małej miejscowość, z której pochodzi. Pochodzi z bardzo pobożnej rodziny, codzienne wspólne modlitwy, błogosławieństwo przed każdym wyjściem do szkoły. Dziewczyna jest bardzo dobrą uczennica. I jak to mówią pod latarnią najciemnie... {} Recenzja książki Nigdy więcej

Będziesz moja

WYBÓR REDAKCJI
15.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ona - Ada - psycholog, która pracuje w policji i jest uważana za największego obiboka. Szef jej nienawidzi, sama się zastanawia, czemu jej jeszcze nie zwolnił. On - Krystian - policjant, kobieciarz, który ma brata bliźniaka. Oboje pracują na jednym komisariacie. Poznają się dopiero, gdy komisarz Krystian Wilk musi odbyć rozmowę z psychologiem. I... {} Recenzja książki Będziesz moja

Powiedz Tak!

7.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jest to druga część historii o Stefani. Tym razem przeprowadza się do Drzewicy do Michała, który się jej oświadcza. Melania uwielbia naszą główną bohaterkę i zaczyna mówić do niej mamo. Wydawać by się mogło, że życie jak w bajce, jednak pojawiają się schody. Pierwszy z nich to rodzina Michała, ani siostra ani rodzice najwyraźniej nie polubili wybr... {} Recenzja książki Powiedz tak!

Wroga Miłość part 2

5.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie mogłam się doczekać drugiej części wiec z ogromną przyjemnością powróciłam do świata Adeline oraz Damiona. Adeline przetrzymywana w jakieś piwnicy straciła już rachubę czasu. Nie może uwierzyć, że Damion ją wydał w łapska Evana. Natomiast Damion na początku nie wie gdzie zaginęła ukochana jednak po jakimś czasie zostaje zaprowadzony do piw... {} Recenzja książki Wroga Miłość

Harry Potter i Insygnia Śmierci

5.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po śmierci Dumbledore’a prawdziwa walka ma się dopiero zacząć. Harry, Ron i Hermiona nie wracają do Hogwartu (dyrektorem zostaje Snape), wyruszają w poszukiwaniu horkruksów. Czym jest Horkruks? Po wyjaśnienie musisz wrócić do części szóstej. Ta wyprawa odbywa się bez żadnego planu. Pełna jest zwątpienia, kłótni oraz niepewności czy zakończy się s... {} Recenzja książki Harry Potter i Insygnia Śmierci

Matki i córki

2.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Prababcia, babcia, matka i córka, wszystkie mieszkają w jednym mieszkaniu, zmagają się ze swoją przeszłością. Najmłodsza z nich Paulina próbuje dowiedzieć się czegokolwiek o swoim pochodzeniu, o swoim ojcu, który ponoć zmarł w dniu jej urodzin. Jednak ciągle napotyka jakieś przeszkody, niedopowiedzenia i kłamstwa. Zadając pytania matce, ona unika ... {} Recenzja książki Matki i córki

Harry Potter i Książę Półkrwi

31.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Szósta część Harrego. W tej części otrzymujemy masę informacji o Czarnym Panu. Te informacje udziela Potterowi Dumbledore. Oboje dzięki czyimś wspomnieniom przenoszą się w tamte czasy i poznają małego Toma Riddle’a, jego pochodzenie oraz jego matkę. Na początku Harry jest zdezorientowany, po co mu taka wiedza, lecz wszystko okaże się bardzo istotn... {} Recenzja książki Harry Potter i Książę Półkrwi

Harry Potter i Zakon Feniksa

26.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przed Harrym piąty rok nauki. Podczas wakacji przyjaciele bardzo mało do niego piszą. Czuje się samotny i niezrozumiany. Po tym, co przeżył w ubiegłym roku szkolnym a dokładniej przed samymi wakacjami, ciężko mu o tym zapomnieć. „Prorok codzienny” codziennie publikuje coś o Potterze, głównie, że jest oszustem i chory psychicznie. Dodatkowo Harre... {} Recenzja książki Harry Potter i Zakon Feniksa (czarna edycja)

Niewierność. Uwikłani w historię

25.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ruta i Jakub, z pozoru zwykłe małżeństwo z dwójką dzieci. Jednak w rzeczywistości nie jest tak kolorowo. Oboje przeżyli tragedię podczas II Wojny Światowej. Niby żyją razem, udają małżeństwo a tak naprawdę nim nie są. Między nimi jest wiele przeciwności oraz wiele tematów, których nie chcą poruszać. Wcześniej nawet nie myśleli, że oni stworzą parę... {} Recenzja książki Niewierność. Uwikłani w historię

Piła mojego dzieciństwa i młodości. Wspomnienia

21.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak wskazuje tytuł są to wspomnienia pisarza dotyczące miasta Piły. Pisze o czasach, które nastały po II Wojnie Światowej. Autor porusza niekiedy trudne tematy i wcale nie ukrywa swego zdania na ich temat. Niektóre wspomnienia są zabawne inne smutne i poruszające. Książka zawiera masę zdjęć, co uważam za bardzo pomoce w wyobrażeniu sobie tego w... {} Recenzja książki Piła mojego dzieciństwa i młodości. Wspomnienia

Harry Potter i Czara Ognia

16.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To już czwarte spotkanie z Harrym, który podczas wakacji odwiedza Wesleyów i razem wybierają się na mistrzostwa świata w quidiczu. Lecz w nocy po meczu na niebie ukazuje się znak Tego, Którego Imienia Nie Wolno Wymawiać. Ale pozwolę przenieść się do Hogwartu. W tym roku szkolnym odbędzie się Turniej Trójmaiczny. Z tej okazji do szkoły przybędą u... {} Recenzja książki Harry Potter i Czara Ognia

Gdyby ocean milczał

WYBÓR REDAKCJI
16.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jest to pierwsze moje spotkanie z piórem Pani Anny Wysockiej-Kalkowskiej i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Cała historia zaczyna się w Paryżu. Nicole zdała egzamin i w pewnej knajpce nad Sekwaną czeka na swoją siostrę. Izabel dociera na spotkanie z córką Colette. I jedyne, co jeszcze zdążyła powiedzieć siostrze to, to, iż odnalazła ojca swoj... {} Recenzja książki Gdyby ocean milczał

Harry Potter i Więzień Azkabanu

16.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Harry kolejne wakacje spędza u wujostwa. Z telewizji dowiaduje się, iż z pilnie strzeżonego więzienia uciekł morderca Syriusz Black. Potter pod koniec wakacji spotka swych przyjaciół i rodzinę Rona. Pan Wesley prosi Harrego by mimo wszystko nie szukał Blacka. Młody czarodziej jest trochę zdezorientowany, dlaczego miałby szukać mężczyzny, który ch... {} Recenzja książki Harry Potter i więzień Azkabanu

Za moje krzywdy

15.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mam przyjemność patronować tej książce tak więc gorąco zapraszam na recenzję. Główną bohaterką Jest Bożena, kobieta po czterdziestce z zawodu psycholog pracuje w policji w Trójmieście. Zostaje wezwana do pracy w dniu wolnym, gdyż został zamordowany człowiek Floretem. W tej sprawie musi współpracować z Mironem Dębskim. Jest to syn jej byłego kocha... {} Recenzja książki Za moje krzywdy

Save Me

WYBÓR REDAKCJI
9.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Główna bohaterka Ruby Bell to licealistka, która marzy tylko o jednym, o tym by spokojnie skończyć szkołę. Jednak pewnego dnia jest świadkiem czegoś, czego nikt nie powinien widzieć. Przez to w jej życiu pojawia się James Beaufort, jest znany w całej szkole a ostatni rok postanowił poświecić na imprezowanie. Jednak poznając dziewczynę, na którą ... {} Recenzja książki Save me

Harry Potter i Komnata Tajemnic

9.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Drugie spotkanie z Harrym, który spędza nudne wakacje u Dursleyów. Nie dostaje żadnych listów od przyjaciół i nie może doczekać się powrotu do szkoły. U wujostwa w pokoju Pottera zjawia się nieoczekiwany gość. Zgredek stara się ostrzec młodego czarodzieja przed powrotem do Hogwardu. Lecz Harry szkołę traktuje jak dom i mimo starań skrzata ma zami... {} Recenzja książki Harry Potter i Komnata Tajemnic (czarna edycja)

Harry Potter i Kamień Filozoficzny

9.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dziesięcioletni chłopiec Harry Potter mieszka w komórce pod schodami przy Privet Drive 4, w domu swojego wujostwa. Jego rodzice nie żyją, temu też wychowuje go ciotka Petunia (siostra matki) i wuj Vernon, którzy mają syna Dudley’a. Niestety nie lubią Herrego, ale po śmierci rodziców zostali jedyną rodziną, którą miał. Na pytanie Pottera jak zginęl... {} Recenzja książki Harry Potter i Kamień Filozoficzny (czarna edycja)

Luonto

2.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nastoletnia Chloris została wysłana na wakacje do Cioci na wieś, ale tam jest odcięta od Internetu i żyje praktycznie na od ludzi. Rodzice za bardzo się nią nie interesują są fizykami a imię Chloris dostała na część pierwiastka. Podczas spaceru dziewczyny po lesie dochodzi do trzęsienia ziemi. Gdy Chloris już myśli, że za chwilę zginie, ratuje ją... {} Recenzja książki Luonto

Siedmiu mężów Evelyn Hugo

WYBÓR REDAKCJI
30.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na początku książki poznajemy młoda dziennikarkę Monique, która pracuje dla pewnego czasopisma i została poproszona o przeprowadzenie wywiadu z gwiazda Hollywood Evelyn Hugo. Aktorka sama narzuciła gazecie, iż wywiadu udzieli tylko i wyłącznie właśnie Monique. Młoda dziennikarka zachodzi w głowę, dlaczego to właśnie ją wybrała, nie tylko ona się n... {} Recenzja książki Siedmiu mężów Evelyn Hugo

Ślub

25.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Małżeństwo w średnim wieku popada w rutynę. On jest prawnikiem, który niemalże ciągle jest w pracy. Jak nie w biurze to w domu zamknięty w gabinecie. Ona kiedyś była nauczycielką jednak swoją pracę poświęciła dla wychowania dzieci. Teraz, gdy dzieci są dorosłe i wyprowadziły się z domu, zajmuje się domem. Pewnego dnia Wilson robi coś, co powoduje... {} Recenzja książki Ślub

{}