Avatar @nightmoth

Klaudia Lis

@nightmoth
3 obserwujących. 3 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 9 lat.
{} Napisz wiadomość
3 obserwujących.
3 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 9 lat.

Recenzje książek

48 recenzji
Książka Pasierbica. Prawdziwa historia złamanego dzieciństwa

,,Pasierbica. Prawdziwa historia złamanego dzieciństwa."

Donna Ford

,,Pasierbica. Prawdziwa historia złamanego dzieciństwa."

20.07.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Donna Fordon matka trójki dzieci, uznana malarka i rysowniczka. Jej opowieść pt. ,,Pasierbica. Prawdziwa historii złamanego dzieciństwa." to najlepszy dowód na to, że nie ma przeszkód nie do pokonania. Książka ta pokazuje piekło, które przeżyła autorka w dzieciństwie. ,, Nie widzę nic złego, nie słyszę nic złego, nie mówię nic złego." Często usł... {} Recenzja książki Pasierbica. Prawdziwa historia złamanego dzieciństwa

Książka Bezdomna

,,Bezdomna"

Katarzyna Michalak

,,Bezdomna"

20.07.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Katarzyna Michalak autorka kilkunastu bestsellerowych powieści (,,Poczekaj”, ,,Rok w Poziomce”, ,,Adela”, ,,Mistrz”). Z wykształcenia jest lekarzem weterynarii. Oprócz pisarstwa jej pasją są również zwierzęta, które zawsze znajduję miejsce w jej powieściach. Na co dzień mieszka w wymarzonym domku gdzieś na mazowieckiej wsi, jest mamą dwóch chłopców... {} Recenzja książki Bezdomna

Książka Nie jestem seryjnym mordercą

,,Nie jestem seryjnym mordercą"

Dan Wells

,,Nie jestem seryjnym mordercą"

18.06.2013

Dan Wells napisał pierwszą swoją powieść ,,Wybierz własną przygodę”, kiedy był w drugiej klasie. W liceum napisał kilka nowel i serię komiksów. Skończył swoją pierwszą powieść, gdy miał 22 lat. Jest absolwentem z Brigham Young University, z dyplomem licencjata w języku angielskim. Małe dzieci często więcej widzom niż dorośli, ale nie łatwo jest im... {} Recenzja książki Nie jestem seryjnym mordercą

Książka Klub Matek Swatek. Operacja: Londyn

,,Klub Matek Swatek.Operacja: Londyn"

Ewa Stec

,,Klub Matek Swatek.Operacja: Londyn"

18.06.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ewa Stec ma męża i dwójkę dzieci. Pochodzi z Kęta, skończyła iberystykę w Krakowie. Wyjechała z Polski, żeby poznać świat i szukać swojego miejsca na ziemi. Zrezygnowała z pracy w londyńskim City, bo chciała zając się wychowaniem dzieci i pisaniem. Uwielbia hiszpańskie wino, ludzi z poczuciem humoru i książki z happy Endem. Takie czyta i tylko taki... {} Recenzja książki Klub Matek Swatek. Operacja: Londyn

Książka Wybacz, ale chcę się z tobą ożenić

,,Wybacz, ale chce się z tobą ożenić"

,,Wybacz, ale chce się z tobą ożenić"

18.06.2013

Federico Moccia ur.1963 r w Rzymie, pracuje jako scenarzysta filmowy i telewizyjny. Od najmłodszych lat dużo czyta a pisanie staje się jego przyjemnością. Pierwszą powieścią, która przyniosła mu sławę jest ,,Trzy metry nad niebem”. To właśnie dzięki tej książce autor zdobywa nagrody Premio Torre di Castruccio, w kategorii Narrativa 2004 oraz Premio... {} Recenzja książki Wybacz, ale chcę się z tobą ożenić

Książka Fonsito i księżyc

,,Fonsito i księżyc"

Mario Vargas Llosa

,,Fonsito i księżyc"

18.06.2013

Mario Vargas Llosa jeden z najwybitniejszych współczesnych pisarzy, autor wielu powieści, opowiadań, sztuk teatralnych i literatury faktu, publicysta i polityk. Pisać zaczął już we wczesnej młodości, a swą debiutancką powieść ,,Miasto i psy” wydał w wieku dwudziestu siedmiu lat. Jest laureatem wielu prestiżowych nagród literackich, w tym Nobla 2010... {} Recenzja książki Fonsito i księżyc

Książka Strzeż się psa

,,Strzeż się psa"

Izabela Szolc

,,Strzeż się psa"

8.01.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Izabela Szolc- autorka kilkunastu powieści i opowiadań. Do jej najbardziej znanych tekstów należą powieści: ,,Ciotka małych dziewczynek”, ,,Hebanowy świat”, seria o komisarz Annie Hwierut. Jest ambasadorką wegetarianizmu w Polsce. Uwielbia psy i koty. W przyszłości chce założyć azyl dla zwierząt, dziś aktywnie walczy o polepszenie ich losu. Tantiem... {} Recenzja książki Strzeż się psa

Książka Klub Matek Swatek

Klub Matek Swatek

Ewa Stec

Klub Matek Swatek

11.10.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ewa Stec ma męża i dwójkę dzieci. Pochodzi z Kęta, skończyła iberystykę w Krakowie. Wyjechała z Polski, żeby poznać świat i szukać swojego miejsca na ziemi. Zrezygnowała z pracy w londyńskim City, bo chciała zając się wychowaniem dzieci i pisaniem. Uwielbia hiszpańskie wino, ludzi z poczuciem humoru i książki z happy Endem. Takie czyta i tylko taki... {} Recenzja książki Klub Matek Swatek

Książka Niewidzialne Kolegium

,,Niewidzialne kolegium"

Fabrizio, Battistelli

,,Niewidzialne kolegium"

11.10.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Fabrizio Battistelli – profesor socjologii na Uniwersytecie Rzymskim „La Sapienza”, członek krajowych i międzynarodowych organizacji zajmujących się kwestiami socjologii. Przewodniczący rządowej komisji nadającej stopnie naukowe oraz organizacji zajmującej się zasobami ludzkimi. Interesuje się teoriami administracji publicznej i ich analizą. Jest a... {} Recenzja książki Niewidzialne Kolegium

Książka Sklepik z Niespodzianką. Bogusia

Sklepik z Niespodzianką. Bogusia

Katarzyna Michalak

Sklepik z Niespodzianką. Bogusia

1.08.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Katarzyna Michalak od dziecka pragnęła zostać weterynarzem. Marzenie jej się spełniło, oraz miała okazję pracować w ogrodzie zoologicznym. Jednak jej powołaniem okazało się pisarstwo, dla którego zamieszkała w małym, pięknym domku pod lasem, zwanym Poziomką. W tym właśnie miejscu tworzy niesamowite historie, takie jak cykl słoneczny (Poczekaj, Zach... {} Recenzja książki Sklepik z Niespodzianką. Bogusia

Książka Zawsze przy mnie stój

Zawsze przy mnie stój

Carolyn Jess Cooke ...

Zawsze przy mnie stój

1.08.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Carolyn Jess-Cooke urodziła się w Belfast (Irlandia Północnej) w 1978 roku. Obecnie mieszka w Anglii, ale był też czas, gdzie przebyła w Sydney. Na swoim koncie posiada wiele nagród za swoje dzieła a książka ,,Zawsze przy mnie stój” stała się światowym bestsellerem. Wiele osób się zastanawia, co czeka ich po śmierci. Niektórzy uważają, że wrócą, a... {} Recenzja książki Zawsze przy mnie stój

Książka Błękitny chłopiec

Błękitny chłopiec

Rakesh Satyal ...

Błękitny chłopiec

1.08.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rakesh Satyal pracował jako redaktor w amerykańskim Random House, współpracując z Chuckiem Palahniukiem i Tori Amos. Obecnie jest redaktorem w wydawnictwie Harper Collins, gdzie opiekuje się książkami Paula Coelho. Uwielbia jazz. Urodzony, jak jego bohater Kiran, w Ohio, dzisiaj mieszka w Nowym Jorku. ,,Błękitny chłopiec” jest jego pierwszym dziełe... {} Recenzja książki Błękitny chłopiec

Książka Mroczne serce Przeznaczeni

Mroczne serce - przeznaczeni

Mroczne serce - przeznaczeni

1.08.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Lee Monroe urodziła się w Londynie, ale spędziła krótki czas wypoczynku nad morzem z rodziną, kiedy była nastolatką. Poruszała się z powrotem do centrum miasta, jak tylko mogła, a obecnie mieszka w Westminster. Lee była obsesyjnym czytelnikiem jako dziecko, i nadal nim jest. Napisała wiele dzieł, ale ,,Mroczne serce. Przeznaczeni” jest jej pierwszą... {} Recenzja książki Mroczne serce Przeznaczeni

Książka Piękna ZŁAlicja

Piękna ZŁAlicja

Rebecca James ...

Piękna ZŁAlicja

1.08.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

,,Piękna ZŁAlicja” jest pierwszym dziełem Rebeccki James, której prawa zakupiło, aż 38 krajów. Pisarka w swoim dziele ukazuje nam niebezpieczną przyjaźń. Wydaje się, że każdy chce być przez kogoś rozumiany i wspierany, ale nie wszystkie osoby do tego się nadają. To właśnie spotkało główną bohaterkę . Na okładce książki znajduje się twarz tytułowej... {} Recenzja książki Piękna ZŁAlicja

Książka Tożsamość anioła

Tożsamość anioła

Zelman L.H.

Tożsamość anioła

1.08.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

L.H. Zelman z wykształcenia jest polonistą i bibliotekoznawcą, na co dzień nauczycielką, a prywatnie żoną i mamą. Uwielbia literaturę, dobre kino, podróże i interesujących ludzi. Prowadzi ciche i spokojne życie z dala od miejskiego zgiełku, w Krainie Tysiąca Jezior i niezliczonej ilości lasów. ,,Tożsamość anioła” jest pierwszym dziełem autorki, k... {} Recenzja książki Tożsamość anioła

Książka Nie śpiewaj przy stole

"Cudowne życie Staśka i innych Aniołów"

Teresa Anna Aleksandrowicz

"Cudowne życie Staśka i innych Aniołów"

15.07.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Teresa Anna Aleksandrowicz mieszkanka Niemiec, która pracuje jako nocna pielęgniarka. Fascynacje jej życia to rodzina, literatura, malarstwo ( maluje obrazy ), muzyka, ludzie i własny ogród. Jest również laureatką Konkursu Literackiego Uniwersytetu Gdańskiego na Prozę. Gdy zobaczyłam najnowsze dzieło Pani Aleksandrowicz, wiedziałam, że będę chciał... {} Recenzja książki Nie śpiewaj przy stole

Książka Hyperversum

,,Hyperversum"

Cecilia Randall ...

,,Hyperversum"

14.07.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Cecilia Randall jest autorką bestsellerowych powieści dla młodzieży, która urodziła się w Modenie. Ukończyła studia na wydziale Języków i Literatur Obcych, a także studia w dziedzinie Komunikacji i Technologii Informacyjnych na Uniwersytecie w Bolonii. Potem zaczęła pracować jako graficzka, projektantka stron internetowych i ilustratorka. ,,Hyperve... {} Recenzja książki Hyperversum

Książka Porzuceni

Porzuceni

Meg Cabot ...

Porzuceni

14.07.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czytałam wiele książek Mag`e Cabot, ale żadna mnie tak nie zadziwiła, jak ,,Porzuceni”. Myślałam, że ,,Pamiętnik księżniczki” to najlepsze dzieło tejże pisarki. Niestety pomyliłam się, gdyż zadziwiło mnie najnowsza jej książka. Stworzyła swoją własną historię w oparciu o mit, w którym Persefona zostaje porwana przez Hadesa. Będąc mała kochałam, gd... {} Recenzja książki Porzuceni

Książka Paranormalność - Kiersten White

Paranormalność

Kiersten White

Paranormalność

14.07.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wiele autorów w swoich książkach umieszczają tylko jedną istotę magiczną, z której czasem robią nawet bohatera. Natomiast w dziele White Kiersten spotykamy wiele takich postaci, nazwanych przez autorkę ,,paranormalnymi”. Dlatego też tytuł może tak nie dziwić, gdy już się zna słowo bliskoznaczne. W ,,Paranormalności” spotkać możemy wilkołaki, wampir... {} Recenzja książki Paranormalność - Kiersten White

Książka Drżenie

Uważaj na temperaturę ! ;)

Maggie Stiefvater ...

Uważaj na temperaturę ! ;)

5.07.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nigdy nie przepadałam za ,,Zmierzchem” , nigdy mnie tak do niego nie ciągło. Dlatego też nawet nie umiem zrozumieć, co się stało, że zapragnęłam ,,Drżenia”. Książka mnie bardzo wciągnęła i nie była przerywana, tak jak dzieła pani Stephenie Meyer. Od początku aż do końca wszystko mnie w niej zadziwiało. ,,Drżenie” napisane jest na zasadzie dwóch p... {} Recenzja książki Drżenie

Książka Ten gruby

Życie z problemami

Barbara Ciwoniuk

Życie z problemami

5.07.2011

Niedawno czytałam książkę Barbary Ciwoniuk ,,Własny pokój” i myślałam, że kolejna część to będzie kontynuacja tamtej. Niestety myliłam się bo nawiązuje troszkę do tamtej części, ale jest tylko wymieniona jako postać, która była kolegą głównego bohatera ,,Własnego pokoju”. W tej części Jacek staje się ważną postacią ,,Tego grubego” i tu jego los jes... {} Recenzja książki Ten gruby

Książka Liczby Charona

,,Liczby Charona"

Marek Krajewski

,,Liczby Charona"

5.07.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Marek Krajewski jest pisarzem i filologiem klasycznym. Zrezygnował z prowadzenia zajęć na Uniwersytecie Wrocławskim , by poświęcić się pisaniu. Z jego ręki wyszło wiele znakomitych dzieł a ja miałam okazję przeczytać ,,Liczby Charona”. Okładka książki bardzo przeciągnęła mój wzrok. Twarz człowieka i te litery hebrajskie, których znaczenie spotkać ... {} Recenzja książki Liczby Charona

Książka Dziewczyna, która pływała z delfinami

,,Dziewczyna, która pływa z delfinami"

Sabina Berman ...

,,Dziewczyna, która pływa z delfinami"

5.07.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sabina Berman autorka scenariuszy filmowych i teatralnych nominowana do Oscara. ,,Dziewczyna, która pływa z delfinami” jest jej debiutem powieściowym, który narobił sporo zamieszania w literackim świecie. Książka została sprzedana do dwudziestu krajów. Pokochałam tę książkę, gdy przeczytałam parę pierwszych rozdziałów. Najbardziej polubiłam tą mał... {} Recenzja książki Dziewczyna, która pływała z delfinami

Książka Lunch w Paryżu

,,Lunch w Paryżu"

Elizabeth Bard ...

,,Lunch w Paryżu"

5.07.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Elizabeth Bard jest amerykańską dziennikarką mieszkającą w Paryżu. Pisze o sztuce, podróżach i kulturze epoki Internetu dla ,,New York Timesa”, ,,Interationale Herald Tribune”, ,,Wired”, ,,Time Out” i Huffington Post. Pierwszy raz spotykam się by pisarka opowiadała o swoim własnym życiu w książce. Zadziwiło mnie jej dzieło ,,Lunch w Paryżu”, poniew... {} Recenzja książki Lunch w Paryżu

Książka Deklaracja

,,Deklaracja"

Gemma Malley ...

,,Deklaracja"

5.07.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wiele autorek często opisuje w swoich dziełach życie w przyszłości, ale najbardziej mnie zadziwiła Gemma Malley. Pisarka opisała życie czternastoletniej dziewczyny, która żyje w 2140 r. Nie bała stawić czoła życiu za kilkaset lat a jej książka ,,Deklaracja” stała się cudowna. Gdy się raz zacznie ją czytać, uwierzcie, nie da się oderwać od niej. ,,... {} Recenzja książki Deklaracja

nakanapie.pl
{} {} {}
O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2020 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe