Avatar @sewia

@sewia

Kanapowicz od 9 lat.
{} Napisz wiadomość
Kanapowicz od 9 lat.

Recenzje książek

21 recenzji
Książka Wybranka bogów. Część 2

Polecam!

P.C. Cast

Polecam!

27.01.2013

W kolejnej odsłonie Wybranki bogów stykamy się z bohaterami, których zdążyliśmy zarówno poznać, jak i polubić w poprzedniej części. Czy jednak Shannon odważnie stawi czoła Fomorianom i groźnej chorobie, która zajęła Partholon? Styl pisarski nie uległ zmianie i tak jak w pierwszym tomie Wybranki bogów, tak teraz mamy do czynienia z lekką i nie pozb... {} Recenzja książki Wybranka bogów. Część 2

Książka Ocaleni. Życie, które znaliśmy

Polecam!

Susan Beth Pfeffer

Polecam!

28.12.2012

Życie, które znaliśmy to jedna z tych książek, w których tak wielką wartość stanowi życie, a których (moim zdaniem) jest w księgarniach wciąż za mało. Bardzo dobra książka jest jak stos dobrych książek. Pochłania Cię bez reszty i nie daje żyć inną historią, nim jej nie ukończysz. I dobrze. Bo właśnie takie jest Życie, które znaliśmy. Jak już wspo... {} Recenzja książki Ocaleni. Życie, które znaliśmy

Książka Koralina (okładka filmowa)

Wspaniała!

Neil Gaiman

Wspaniała!

23.09.2012

Koralina to już drugie dzieło Neila Gaimana z jakim się zetknęłam. Muszę przyznać, że pan Gaiman mnie nie zawiódł. Ba! Sprostał zadaniu w jego odrębny czarujący sposób. Zatrzymał czytelnika przy książce aż do ostatniej kartki, wlewając w niego emocje, których nie da się zapomnieć. Ale przejdźmy do konkretów. Fabuła inna niż wszystkie. Na 6+ można ... {} Recenzja książki Koralina (okładka filmowa)

Książka Nocna gwiazda

Haven

Alyson Nöel

Haven

28.08.2012

Haven nie odpuszcza. Mimo, że Ever nie chce posłać dawnej najlepszej przyjaciółki do Shadowlandu, Damen przeprowadza treningi z unaocznioną Haven i jej najsłabszą czakrą. Haven, świadoma władzy jaką posiada, oraz mocy, którą w sobie ma, przewraca szkołę do góry nogami. Jednak źródłem jej władzy z pewnością nie jest dobro. Ever wciąż się waha. Czy w... {} Recenzja książki Nocna gwiazda

Książka Upiorna szkoła

Monster High i komercyjna otoczka

Harrison Lisi

Monster High i komercyjna otoczka

23.08.2012

Merston High – niewielka szkoła w legendarnym Salem – z pozoru niczym się nie wyróżniająca. Jednak, jak się okaże pozory mylą. Do Salem, prosto z głośnego Beverly Hills, trafia Melody. Wraz ze swoim przeciwieństwem – jasnowłosą przebojową siostrą musi odnaleźć się w nowej sytuacji i wśród nowych ludzi. Podobny problem spotyka Frankie – i choć istni... {} Recenzja książki Upiorna szkoła

Książka Syrena

Przekopano mity i napisano o syrenach. I to w jaki sposób napisano!

Aleksandra Michalska-Szwagierczak

Przekopano mity i napisano o syrenach. I to w jaki sposób napisano!

26.07.2012

Vanessa chcąc uczcić początek kolejnego lata, z siostrą i dwójką przyjaciół, postanawia skoczyć w tym roku z klifu Chione. Jak się jednak okaże, strach weźmie górę. Jednak siostra Vanessy – Justine bez wahania zanurza się w nieokiełznanych falach Winter Harbor. Po gorącej kłótni, okazuje się, że te same fale wyniosły ciało Justine na brzeg. Vaness... {} Recenzja książki Syrena

Książka Cena krwi

"Jak ona śmie jeszcze żyć, kiedy powiedziałem, że ma umrzeć."

Tanya Huff

"Jak ona śmie jeszcze żyć, kiedy powiedziałem, że ma umrzeć."

12.07.2012

Cena krwi (jak zresztą głosi okładka i wszelakiego rodzaju źródła poza nią) stała się inspiracją dla twórców serialu Więzy krwi. Cóż, nie miałam okazji tego serialu oglądać, ale rzecz jasna nie jest to żadną przeszkodą by książki nie przeczytać. Sądzę, że najtrudniejszym i najbardziej wyczerpującym momentem jest początek. Postaci,e jakby upchnię... {} Recenzja książki Cena krwi

Książka Nevermore 1. Kruk

Chepeau bas, pani Creagh!

Chepeau bas, pani Creagh!

9.06.2012

Isobel nie odstaje od reszty. Wręcz przeciwnie, świetnie czuje się wśród tłumu i oklasków. Jest kapitanem szkolnej drużyny cheerleaderek, ma chłopaka, przyjaciół. I to ma być ta gotycka opowieść? – pomyślicie. “Różowa” i słodka bohaterka. Gdzie tu cienie i koszmary? Świat Isobel staje na głowie gdy nauczyciel przydziela ją do grupy z najbardziej z... {} Recenzja książki Nevermore 1. Kruk

Książka Nigdziebądź

Kapelusze z głów, panie i panowie!

Neil Gaiman ...

Kapelusze z głów, panie i panowie!

3.06.2012

Już sam opis Nigdziebądź wydał mi się nader interesujący. Podjęłam się zrecenzowania tej pozycji z niemałą ciekawością. Nie zawiodłam się. Książka wręcz tonie w zaletach. Poza jedną małą…. wadą, która “wyłazi” już na początku. Wada ta nie jest bynajmniej winą autora- co to, to nie. Tym “minusem” są wywody Sapkowskiego. Według mnie zupełnie zbędne,... {} Recenzja książki Nigdziebądź

Książka Zbuntowane anioły

Recenzja

Libba Bray

Recenzja

16.01.2012

Gemma i jej przyjaciółki wyjeżdżają na święta ze Spence. Muszą na jakiś czas rozstać się ze wspólnymi spotkaniami w Międzyświecie. W czasie tak krótkiego pobytu poza murami akademii wplątuje się w miłosne gry i niemałe kłopoty. Udaje jej się znaleźć domniemaną członkinię Zakonu, lecz czy wierzyć komuś ze szpitala psychiatrycznego? Wszystkim: wrogom... {} Recenzja książki Zbuntowane anioły

Książka Dzieci Cienie. Wśród ukrytych. Wśród oszustów

Margaret Peterson Haddix

5.01.2012

Nad państwem krąży widmo głodu. Rząd wciela w życie Prawo Populacyjne- rodzina nie może posiadać więcej niż dwójkę dzieci. Trzecie dzieci są bezwzględnie zabijane. Lukas jest cieniem- trzecim dzieckiem. Ukrywa się przed Policją Populacyjną. Pewnego dnia poznaje drugiego cienia-Jen. Od tej chwili jego życie się zmienia. Oboje pragną normalnego życi... {} Recenzja książki Dzieci Cienie. Wśród ukrytych. Wśród oszustów

Książka Africanus. Syn konsula

Dawno, dawno temu...

Santiago Posteguillo

Dawno, dawno temu...

4.01.2012

Rzym. Centrum starożytnego świata. Wydawało się, że nikt nie może zagrozić jego potędze. Jednak na wysokości tego zadania stanął kartagiński wróg- Hannibal. Oprócz taktyk wojennych i zmagań politycznych stykamy się z kulturą i obyczajami ówczesnych ludzi. Na początku poznajemy Scypionów- rodzinę rzymskiego konsula. Myślę, że czytelnik szczególną... {} Recenzja książki Africanus. Syn konsula

Książka Mroczny sekret

Spodziewałam się czegoś lepszego

Libba Bray

Spodziewałam się czegoś lepszego

29.12.2011

Muszę przyznać, że początek książki mocno mnie wciągnął. Tym bardziej, że cała akcja dzieje się w epoce wiktoriańskiej: szeleszczące suknie, gorsety i… parszywe traktowanie kobiet! Niestety akcja szybko robi się chaotyczna, a wizje Gemmy są nieskładne. Czasami trudno odróżnić co jest wizją, a co rzeczywistością. Mimo tego, że Gemma też ma taki prob... {} Recenzja książki Mroczny sekret

Książka Hyperversum

Wspaniała opowieść o przyjaźni, odwadze, miłości i decyzjach zmieniających całe nasze życie.

Cecilia Randall ...

Wspaniała opowieść o przyjaźni, odwadze, miłości i decyzjach zmieniających całe nasze życie.

21.12.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Hyperversum to opowieść o grupce przyjaciół- zapalonych graczy. Uwielbiają przebywać w cyberprzestrzeni odtwarzającej średniowieczne realia. Podczas rozgrywki zdarza się wypadek, a przyjaciele zostają uwięzieni w średniowiecznym świecie. Okazuje się, że jest to prawdziwy, XIIIwieczny świat, a do dyspozycji nie mają trzech żyć. Ze swoim przyjacielem... {} Recenzja książki Hyperversum

Książka Obywatel, który się zawiesił

Dla mnie było to...

Rafał Kosik

Dla mnie było to...

17.12.2011

„Obywatel, który się zawiesił” to zbiór dziesięciu opowiadań, których akcja toczy w Polsce zarówno w teraźniejszości, jak i przyszłości. Można by uznać, że zawierają w sobie coś w rodzaju przesłania, które czytelnik musi odkryć. Pierwsze z opowiadań ma tytuł „Obywatel, który się zawiesił”. Opowiada o człowieku „zjedzonym” przez biurokrację, którą ... {} Recenzja książki Obywatel, który się zawiesił

Książka Mały Brat

Mały brat, czyli wolność w dobie komputerów.

Cory Doctorow ...

Mały brat, czyli wolność w dobie komputerów.

10.12.2011

Kilka dni temu w moje ręce wpadła książka „Mały brat”. Wydana w 2011 roku odniosła spory sukces obsypując autora- Cory`ego Docotorow, nagrodami (White Pine Award, Prometheus Award, John W. Campbell Memorial Award). Zachęcona przychylnymi opiniami postanowiłam przeczytać tą książkę i przybliżyć ją nieco tym, którzy wciąż zastanawiają się nad wartośc... {} Recenzja książki Mały Brat

Książka W pierścieniu ognia

Kolejny raz na arenie

Suzanne Collins

Kolejny raz na arenie

9.12.2011

No i mamy II tom Igrzysk śmierci! Życie Katniss zupełnie się zmienia. Nie musi martwić się o pieniądze, czy wyżywienie rodziny. Również nie musi martwić się o to, że znów trafi na arenę. Jednak wciąż nie potrafi się przyzwyczaić do nowego domu, nie wie nawet czym wypełnić czas, skoro teraz polowanie to nie przymus. Nadchodzą kolejne- 75 Głodowe Igr... {} Recenzja książki W pierścieniu ognia

Książka Kosogłos

Czyżby był to świat przyszłości?

Suzanne Collins

Czyżby był to świat przyszłości?

9.12.2011

12 dystrykt został zniszczony. Katniss trafia do 13 dystryktu utworzonego pod powierzchnią ziemi. Bohaterka jest pod ochroną, stała się symbolem rebelii- Kosogłosem. Ludzie widzą w niej nadzieję na wolność. Czy uda się jej unieść ten ciężar? Emocje po przeczytaniu książki jeszcze nie zgasły. Decydujące starcie. Myślę, że tak to można nazwać. Ko... {} Recenzja książki Kosogłos

Książka Kiedy byłem dziełem sztuki

Czyli utrata człowieczeństwa

Éric-Emmanuel Schmitt ...

Czyli utrata człowieczeństwa

9.12.2011

Muszę przyznać, że Kiedy byłem dziełem sztuki jest dość nietypową pozycją. Opowiada o dwudziestoletnim Taziu, można by rzec, że człowiek jak człowiek, nic nadzwyczajnego, gdyby nie to, że spotykamy się z nim w momencie, w którym chce się zabić. Nie uważała siebie za kogoś wyjątkowego, właściwie uznał, że nie powinien był się urodzić. Wiecznie przyć... {} Recenzja książki Kiedy byłem dziełem sztuki

Książka Prom do Kopenhagi

Recenzja

Recenzja

9.12.2011

Weronika- najpiękniejsza dziewczyna ze wsi i Konrad- nie wierzący w siebie syn wiejskiego pijaka. Tych dwoje znało się praktycznie od urodzenia. Jak się później okazało darzyli się gorącym uczuciem, jednak żadne z nich nie zebrało w sobie tyle odwagi i wiary w siebie by powiedzieć to drugiemu prosto w oczy. Prom do Kopenhagi to subtelna, urzekając... {} Recenzja książki Prom do Kopenhagi

Książka Igrzyska Śmierci

Recenzja

Suzanne Collins

Recenzja

9.12.2011

Najpierw co nieco o fabule. Akcja dzieje się w przyszłości, na pozostałościach Ameryki Północnej. Zostało utworzone na nich państwo zwane Panem ze stolicą w Kapitolu, niegdyś podzielone na 13 dystryktów. Pewnego dnia doszło do buntu. Kapitol stłumił powstanie niszcząc 13 dystrykt. Na pamiątkę tego co roku organizowane są Głodowe Igrzyska. Każdy dys... {} Recenzja książki Igrzyska Śmierci

nakanapie.pl
{} {} {}
O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2020 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe