Avatar @Archideus

Piotr Śliwiński

@Archideus
2 obserwujących.
Kanapowicz od 11 lat.
{} Napisz wiadomość
2 obserwujących.
Kanapowicz od 11 lat.

Recenzje książek

15 recenzji

"Żona tygrysa"

28.05.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Żona Tygrysa”. Na wstępie zasmucę fanów boksu zawodowego – „Żona Tygrysa” bynajmniej nie jest biografią żony polsko-niemieckiego pięściarza, Dariusza „Tygrysa” Michalczewskiego (no chyba że tylko ja miałm takie skojarzenie pierwszy raz stykając się z tytułem książki, i nie ma kogo zasmucać). Jest to powieść o … no właśnie nie wiem. Przeczytałem i... {} Recenzja książki Żona Tygrysa

Apage!

17.10.2011

Kiedy pierwszy raz przeczytałem tytuł książki: „Diabelskie nasienie. Zakonnice zmieniły nasze życie w piekło” , odniosłem wrażenie, że tak właśnie mógłby się nazywać program z cyklu „Uwaga” lub „Sprawa dla reportera”. Kolejny szokujący i zazwyczaj mocno subiektywny materiał na temat przerażających praktyk prowadzonych pod dachem jakiegoś kościoła ... {} Recenzja książki Diabelskie nasienie

Hakus pokus, czyli nie taki haker straszny....

2.05.2011

Informatyk to takie stworzenie, które jednoznacznie i stereotypowo kojarzy się nam z otyłym, zarośniętym i całkowicie pozbawionym życia towarzyskiego jegomościem, najlepiej ubranym w szary sweterek w trójkąty i w okularach o grubych soczewkach, który swoje umiejętności wykorzystuje w niecnych celach – najlepiej, jeśli służących ośmieszaniu rządów l... {} Recenzja książki Hakus Pokus

Być więźniem własnych przekonań

9.04.2011

Więzień to pierwszy tom liczonej na trzy części historii młodego mężczyzny, Luisa Monroya de Villalobos, któremu to przyszło urodzić się w szlacheckiej rodzinie na kastylijskiej ziemi w XVI-wiecznej Hiszpanii. Wychowany w tradycji rycerskich wartości i rytuałów, pod silnym wpływem chwalebnych historii z życia swego ojca i dziadka, swoje życie wiąże... {} Recenzja książki Więzień

Szósty

14.01.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jest taki dowcip: Mały Jasio pyta taty: - Tato, a co to są ambiwalentne uczucia? - No wiesz synu, wyjaśnię Ci to na przykładzie: Ambiwalentne uczucie to na przykład takie, gdy teściowa wpadła w przepaść w Twoim nowym samochodzie. Moje uczucia odnośnie książki są dokładnie takie, jak w dowcipie. Ale po kolei... Przebrnięcie aż do finału powieś... {} Recenzja książki Szósty

Uciec przed cieniem

8.12.2010

"Wartość człowieka ostatecznie nigdy nie wyraża się w stosunku do drugiego człowieka, tylko w stosunku do siebie samego. Dlatego też nigdy nie powinniśmy uzależniać naszego poczucia własnej wartości albo też poczucia własnej godności od innych ludzi, bez względu na to, jak cierpielibyśmy z tego powodu.- Karl Gustaw Jung" A Ty? Czy swoją wart... {} Recenzja książki Uciec przed cieniem

1435 milimetrów

2.11.2010

1435 milimetrów „Być może w przyszłości ktoś wytknie Autorowi przewidywalność i okropną rutynę kolejowego rytuału. Jednakże, czy tak naprawdę można przewidzieć, jaki piasek indywidualnych emocji i doznań może wypełniać przestrzeń pomiędzy bryłami – mówiąc w przenośni – każdego opisywanego, oznaczonego w rozkładzie jazdy podwojonym kilofem roboczego... {} Recenzja książki 1435 milimetrów

Meteoryt

30.10.2010

Meteoryt uderzył w ziemię, rozprzestrzeniając śmiertelny wirus. Są tysiące ofiar. Ocaleni Sara i Robert odkrywają w sobie dziwne efekty uboczne – zdolności parapsychologiczne. To powoduje, że stają się celem HYDRY, niebezpiecznej międzynarodowej agencji, która z determinacją próbuje zrobić z nich szczury laboratoryjne, tak jak uczyniła to już z inn... {} Recenzja książki Meteoryt

Włócznia Przeznaczenia

11.10.2010
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak to możliwe, że odkopana w katedrze w Antiochii Święta Włócznia, cudem uratowała życie krzyżowcom z pierwszej krucjaty? Legenda głosi, że to właśnie ta starożytna włócznia została wbita w bok umierającego na krzyżu Chrystusa. Zwykła broń zmieniła się w potężną relikwię. Wierzono, że jej moc zapewnia zwycięstwo, że każda armia będąca w posiadaniu... {} Recenzja książki Włócznia przeznaczenia

Pod piracką flagą

3.10.2010

Jamajka w 1665 roku, samotny przyczółek brytyjskiej potęgi wśród hiszpańskich posiadłości na spalonych słońcem Karaibach. Stolica Jamajki, Port Royal, miasto rzezimieszków, pijaków i nierządnic to ostatnie miejsce, skąd można przypuścić atak na pobliską hiszpańską twierdzę. A jednak właśnie taki plan obmyślił znany korsarz, kapitan Charles Hunter, ... {} Recenzja książki Pod piracką flagą

Wojna

12.09.2010
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przed wojną nie da się uciec. Jest wszechobecna. W ciałach ludzi, w czasie, w materii. Jest częścią wszystkiego, tak jak wszystko jest jej częścią. Bea B. została zrodzona przez wojnę, ale szuka miejsca, w którym będzie bezpieczna. Nie potrafi go jednak odnaleźć nawet w miłości. Bea B. jednocześnie unika wojny i i prowokuje ją. „Ma tyle nazwisk, że... {} Recenzja książki Wojna

Fiolet

15.08.2010

„Fiolet” – Magdalena Kozak „Fiolet czym jest? Wiesz? Nie wiesz nic! Odwiedź Zakazaną Strefę. Zobacz piekło, które spadło z nieba. Zwyciężaj lub giń. Warszawa przemieniona w koszmar. Siły specjalne walczące na granicy ryzyka. Spadochroniarze ścigający śmierć. Ratownicy w oparach cyjanowodoru. Mafia szarpiąca padlinę miasta. Fanatycy zabójczego real... {} Recenzja książki Fiolet

Inspektor Van Graaf

25.07.2010

Kto z nas nie oglądał lub przynajmniej nie słyszał o poruczniku Columbo. Dla tych nielicznych, którym jakoś ta serialowa postać mimo wszystko nie kojarzy się z czymkolwiek, prócz odkrywcą ameryki, to podpowiem, że porucznik Columbo jest postacią z serialu amerykańskiego z lat 70-tych i 80-tych , a zasłynął z niezwykle bystrego umysłu, któr... {} Recenzja książki Inspektor van Graaf

WAKACYJNA TERAPIA, KTÓRA WYJDZIE CI NA ZDROWIE

25.07.2010

W opuszczonej posiadłości pod Los Angeles zostają odnalezione zwłoki brutalnie zamordowanej pary. Doświadczenie detektywa podpowiada doktorowi Delaware, że do rozwiązania tej zbrodni nie wystarczy zwykła procedura. A intuicja psychologa wiedzie go do gabinetu ekscentrycznej psychoterapeutki, która z niezwykłym uporem strzeże tajemnicy lekarskiej i ... {} Recenzja książki Terapia

KOSZMAR DOBRZE USZYTY

24.07.2010

„Kiedy ubrania w ekskluzywnym sklepie odzieżowym zaczynają samoistnie krwawić, a niegdyś jowialny kierownik traci nad sobą kontrolę, życie grupki sprzedawców zamienia się w koszmar... W tajemniczych okolicznościach w sklepowej przymierzalni ginie klient. Pewną staruszkę dręczą krwawe wizje. Coś opętuje jedną z kasjerek, uwalniając z jej głowy jasz... {} Recenzja książki Koszmar na miarę

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe