Avatar @Elfik_Book

Olga Piechota

@Elfik_Book
23 obserwujących. 10 obserwowanych.
Kanapowicz od 7 lat. Ostatnio tutaj około 16 godzin temu.
{} elfikbook
{} Napisz wiadomość
23 obserwujących.
10 obserwowanych.
Kanapowicz od 7 lat. Ostatnio tutaj około 16 godzin temu.

Recenzje książek

166 recenzji, w tym 36 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Zmiany – dobre czy złe?

23.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Są momenty, gdy życie i otaczający nas świat wydają się niezmiernie proste: czarno-białe, zero-jedynkowe. W końcu są chwile, gdy w naszym odczuciu jesteśmy niesamowicie szczęśliwi albo czujemy się tragicznie. Te chwile bez wątpienia są bardzo istotne, jednakże większość naszego życia to czas przepełniony codziennością o odcieniu szarości. Czasami ... {} Recenzja książki Niestandardowi

Gdy potrafisz wszystko poza byciem człowiekiem

8.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bardzo łatwo jest oceniać innych po pozorach. Czasami wystarczy wyłącznie jedno zachowanie byśmy w pozytywny czy negatywny sposób pomyśleli oceniająco o danej osobie. Często się mówi, że nie mamy do tego prawa. Po części zgadzam się z tym – takie szybkie wyrokowanie rzadko kiedy może przynieść coś dobrego. Jednak prawdą jest, że w wielu przypadkac... {} Recenzja książki Powiernik mieczy

Rozwiązując problemy

29.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Gdy byłam dzieckiem, czytałam wyłącznie jeden określony rodzaj książek. Czasami robiąc tylko wyjątek dla lektury szkolnej, czytałam coś odmiennego. Byłam zamknięta w bańce podobnych opowieści. Uwielbiałam powieści fantasy. Czułam się w nich bezpiecznie, lubiłam tę specyficzną atmosferę i przez długi czas nie czułam żadnej potrzeby, by zmienić coś ... {} Recenzja książki W poszukiwaniu Ptaka Czasu: Kryll. Cykl 1, tom 6

Nie wszystko jest prawdziwe

{} WYBÓR REDAKCJI
29.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy nie zdarza się Wam mieć poczucie, że wokół Was dzieją się dziwne rzeczy? Jakieś niewytłumaczalne zjawiska? Może nawet paranormalne? Albo niezbyt dobrze ukryte kłamstwa? Intrygi? Jako ludzie mamy gigantyczną wyobraźnię, którą jeśli tylko dostatecznie chcemy, jesteśmy w stanie wykorzystać, by wprowadzić w życie różne szalone pomysły – podyktowan... {} Recenzja książki Detektyw Erik Vogler i (nie)prawdziwa dziewczyna

Dwa światy, jeden człowiek?

27.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czasami nie ma przed nami prostej, oczywistej ścieżki życia. Czasami jest ona kręta, z olbrzymią liczbą rozgałęzień, wybojów i przeszkód prawie nie do pokonania. Czasami... Nie ma czasami, jest tylko prawie zawsze. Prawie zawsze w życiu musimy się zmierzyć z wydarzeniami przerastający nas, nasze możliwości i naszą psychikę. Wydawałoby się, że to p... {} Recenzja książki Pewna historia

Rozczarowująco...

23.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ile zasad można złamać w imię miłości? Jakich czynów się dopuścić, by jeszcze otrzymało to wybaczenie? Czy miłość w ogóle może być wymówką do łamania zasad prawnych, etycznych czy własnej moralności? Być może część z Was ma własne poglądy na ten temat i wartościowe argumenty za tym, że macie rację. Jednak ja bym się nie angażowała w jednoznaczną o... {} Recenzja książki Arcymag

A może trochę wierszy i piłki nożnej?

23.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Codzienność... Chyba najnudniejsze i zarazem najbezpieczniejsze pojęcie, jakie można usłyszeć. Codzienność u wielu osób jest ściśle określona, dzień w dzień wygląda bardzo podobnie, a nawet spontaniczne sytuacje nie odejmują jej tego zaszczytnego miana. Codzienność daje nam poczucie, że wiemy, co może zdarzyć się w bliskiej przyszłości. Codziennoś... {} Recenzja książki Wiersze

Czy to na pewno koniec?

23.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Lubicie wspominać dawne czasy? Czy jednak wolicie żyć tu i teraz według zasady carpe diem? Osobiście mam wrażenie, że utknęłam w bliżej nieokreślonej przeszłości i jest ona dla mnie pułapką, skąd nigdy nie wyjdę. Mimo tego pejoratywnego wydźwięku lubię żyć w świecie wspomnień i dobrych chwil, bo takich było naprawdę wiele. Zazwyczaj śpieszę się, d... {} Recenzja książki Koniec sezonu

A może trochę o truciznach?

{} WYBÓR REDAKCJI
21.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy ktoś z Was interesuje się kryminałami? Myślę, że wśród naszych czytelników znajdzie się naprawdę wiele takich osób. Dlatego zakładam, że na pewno znacie ten kryminałowy schemat, gdzie jest morderstwo, detektyw lub policjant, któremu życie się popsuło, ma prawdopodobnie problemy z alkoholem i z byłą żoną. Oczywiście nie wszystkie kryminały idą ... {} Recenzja książki Stulecie trucicieli

Piękno słów

20.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czym by było nasze życie bez słów? Owszem, często wygłaszam płomienne przemowy, że słowa nas ograniczają, wielu dyskretnych rzeczy, zjawisk czy uczuć nie nazwaliśmy i przez to nawet nie dopuszczamy do siebie, że one istnieją. Jednak nie mogę odmówić słowom gigantycznej potęgi i mocy zmiany życia. Słowa kreują przed nami całą ścieżkę możliwości i n... {} Recenzja książki Wiersze o wierszach

Poszukując rozwiązań

20.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Macie w swojej rodzinie jakieś dzieci? Może kuzynostwo, młodsze rodzeństwo albo sami jesteście rodzicami? Jeśli tak, to na pewno doskonale zdajecie sobie sprawę, że maluch potrafi być wybitnie wybredną jednostką i to wcale nie kończąc wyłącznie na legendarnych brokułach czy brukselkach. Czasami mam wrażenie, że koneserami powinny być dzieci. Może ... {} Recenzja książki Operacja Księga Czarodzieja

Czy wystarczy umrzeć, by otrzymać odpowiedź?

19.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zastanawialiście się kiedykolwiek, co się dzieje po śmierci? Jestem przekonana, że większość z nas co najmniej raz w życiu zadała sobie to pytanie. Dlatego może ciekawszym pytaniem byłoby pytanie: sądzicie, że co jest po śmierci? Odpowiedzi może być tak wiele. Różne religie przedstawiają najróżniejsze wizje, choć akurat w naszej kulturze chyba naj... {} Recenzja książki Popiół i kurz

Parę słów o miłości

{} WYBÓR REDAKCJI
15.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tym razem nie mogłam się powstrzymać i sięgnęłam do słownika języka polskiego PWN-u, by sprawdzić definicję słowa tak naprawdę niezdefiniowanego, a niezmiernie często używanego, słowa "miłość". Słownik podaje, aż sześć definicji tego słowa, jednak przytoczę tutaj pierwsze rozumienie, ponieważ to właśnie ono jest najbardziej szczegółowe: "głębokie ... {} Recenzja książki Modern Love. Prawdziwe historie o miłości, stracie i zaczynaniu od nowa

W odmętach trucizn

{} WYBÓR REDAKCJI
8.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mam do Was bardzo ważne pytanie – co byście zrobili, gdybyście znaleźli małą fiolkę? Czy w ogóle zwrócilibyście na nią uwagę? Zabralibyście ze sobą, a może po prostu wyrzucili? To kwestia wyobraźni i też kontekstu. Mając świadomość, że jest bardzo stara i rzadka, większość z nas pewnie, by się choć trochę nią zainteresowała. Jednak mało kto poszuk... {} Recenzja książki Zaginiona apteka

"Każda znajdująca się tu książka, każdy tom, posiadają własną duszę..."

26.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Niektóre rzeczy czy wydarzenia stają się symbolami w naszym życiu. Dla innych nie mają znaczenia, nie zwraca się na nie uwagi lub uważa się za mało istotne. Lecz są ludzie, dla których to nie jest tylko rzeczy, to nie jest tylko sytuacja, to symbol ich życia, ich miłości, ich uczuć i wielu innych aspektów. Ale tutaj można się zastanowić: do czego ... {} Recenzja książki Miasto z mgły

Nie składamy się tylko z jednej cechy

{} WYBÓR REDAKCJI
23.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kojarzycie ten moment, gdy ktoś opowiada Wam o swoich problemach i Wy słuchacie, staracie się pomóc, aż wreszcie na koniec słyszycie słowa "ale Ty przecież nie masz żadnych problemów, więc nie zrozumiesz"? Nie wiem, na ile często to się zdarza, ale w swoim życiu osobiście nieraz i nie dwa coś takiego przeżyłam i widziałam jako obserwator. Gdy o ty... {} Recenzja książki Angst with happy ending

W poszukiwaniu oryginalności

19.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czasami trafiamy na coś, co wyjątkowo nas poruszy. Te coś może mieć wiele znaczeń – to może być piosenka, książka, film, jakaś historia, wydarzenie, widok… Tutaj ogranicza nas tylko nasze subiektywne odczuwanie. Jednak gdy już coś dogłębnie nas wzruszy, to potrafi zmieniać nasz tok myślenia, nasze poglądy i postrzeganie świata. Kiedyś wierzyłam, ż... {} Recenzja książki wmyśli

Czy jesteśmy w stanie uchronić się od własnego zła?

18.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Świat nie jest oczywistym miejscem. Możemy znać swoje miejsce na nim, możemy iść wyznaczonymi nam ścieżkami, możemy planować, możemy oceniać i robić wiele więcej rzeczy, lecz i tak potęga świata w pewnym momencie nas zaskoczy, pokrzyżuje wszelkie plany i nie owijając w bawełnę, powie, że musimy żyć inaczej niż dotychczas. Nadal możemy coś z tym zr... {} Recenzja książki Cień utraconego świata

Zrób oddech

17.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z pasją kontynuuję tegoroczną przygodę z poezją i tym razem ponownie postanowiłam zapoznać się z tomikiem współczesnych wierszy. Nie do końca wiem, po czym wybierać takie tomiki poezji, więc tym razem dałam się przekonać tytułowi, który za pomocą dwóch słów oczarował mnie i zapowiedział intrygującą przygodę z głębokimi przeżyciami wewnętrznymi. A ... {} Recenzja książki Tchnienie duszy

Parę słów

16.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przy prawie każdej recenzji gnębię Was tą samą historią – postanowiłam w tym roku pogłębić swoją znajomość poezji. Oczywiście mam tu na myśli i poezję współczesną, i trochę bardziej tradycyjną. Jednak całkowicie w swoim postanowieniu zapomniałam o formach jak najbardziej należących do gatunku poezji, ale też odmiennych od tego, z czym spotykamy si... {} Recenzja książki Epigramy

Czyżby powrót do dzieciństwa?

11.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mamy rok 1994. Ja go nie pamiętam, bo jeszcze nie było mnie na świecie. Jednak na pewno część moich czytelników miało już dostatecznie dużo lat, by mieć jakieś wspomnienia z tamtego okresu. Pewnie zastanawiacie się, co było w 1994. Wtedy weszła do kin animacja, które przez kolejne prawie 30 lat będzie podbijać serca małych widzów, ale i tych stars... {} Recenzja książki Klasyczne baśnie Disneya. Król Lew

Z powiewem wiatru

10.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po dniu ciężkim, pełnym wrażeń, obowiązków i nieprzewidzianych konsekwencji lubię usiąść i sięgnąć po poezję. Wiersze od jakiegoś czasu pozwalają mi złapać oddech i zapomnieć o istnieniu w ostatnich czasach ponurej rzeczywistości. Tak naprawdę nie należę do ludzi, którym z łatwością przychodzi rozumienie głębokich metafor, odnajdywanie symboli i w... {} Recenzja książki Liście

Piękno zawarte w prostocie

5.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pamiętacie czasy, gdy byliście dziećmi? Świat wydawał się wtedy o wiele bardziej magiczny. Tak naprawdę każda rzecz wydawała się możliwa i nie podważało się tego. Wyobraźnia pozwalała wymyślać niezwykłe wydarzenia, wspaniałych przyjaciół, dawała szansę spełnić marzenia i brnąć z radością do przodu. U niektórych część z tego wyparowała i przyszła d... {} Recenzja książki Pod tym samym niebem

Koszmar wojenny wśród regałów pełnych książek

2.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O drugiej wojnie światowej jest mnóstwo książek. Prawie wszystkie przekazują tę samą wiedzę o cierpieniu, dehumanizacji i tragedii, która prawdopodobnie już na zawsze zapisze się na kartach historii. Zginęło tak wiele ludzi, doszło do tak niewyobrażalnych czynów, że o tym nie da się zapomnieć. Oczywiście najważniejsi w tej historii są właśnie ludz... {} Recenzja książki Bibliotekarka z Saint-Malo

Trzymając klasę

{} WYBÓR REDAKCJI
29.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Większość z nas ma własne priorytety i wartości, które wyznaje. To dzięki nim jesteśmy w stanie podejmować wiele moralnych decyzji. Moralność jest bardzo abstrakcyjnym pojęciem, którego nie da się tak po prostu uchwycić w ramy. Pewnie życie byłoby łatwiejsze, gdyby można stworzyć dwie grupy zachowań: moralne i niemoralne. Byłby to prosty podział, ... {} Recenzja książki Mała księżniczka

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe