Avatar @Faledor

Beata Wieczorek

@Faledor
6 obserwujących. 3 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 11 lat. Ostatnio tutaj 2 dni temu.
Napisz wiadomość
Obserwuj
6 obserwujących.
3 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 11 lat. Ostatnio tutaj 2 dni temu.

Recenzje książek

26 recenzji

27 śmierci Toby’ego Obeda

3.05.2022

Dawnymi czasy zaczytywałam się w westernach, powieściach i prawdziwych historiach rdzennej ludności obu Ameryk. Szczególnie utkwił mi w pamięci los wodza Geronimo. Był taki moment, w którym próbował uciec ze swoim ludem przed prześladowaniami "białych" do Kanady. Czytając tę historię dopingowałam go w myślach, bo przekroczenie Kanadyjskiej granicy... Recenzja książki 27 śmierci Toby’ego Obeda

"Królestwo"

9.04.2021

Jo Nesbo poznałam i doceniłam za serię świetnych kryminałów o detektywie Harrym Hole. Książki czytałam na bieżąco, jak tylko pojawiały się na rynku wydawniczym i pod koniec niemal tupałam z niecierpliwośći na oczekiwaną dalszą część przygód ekscentrycznego policjanta. Oczywiście po lekturze ostatniej części czułam głęboki niedosyt i rozczarowanie,... Recenzja książki Królestwo

Legenda, która staje się prawdą

9.06.2016

Wpadła mi ostatnio w ręce książka Briana W. Aldissa "Non stop". Wydanie stare, bo z 1975 roku. Okładka wydała mi się intrygująca, choć zupełnie niepasująca do dzisiejszych standardów. Skusiłam się, bo dawno nie czytałam dobrej, klasycznej science-fiction. Powieść objętościowo jest niewielka, więc pomyślałam, że będzie idealna na powrót do jednego z... Recenzja książki NON -STOP

Rut - kobieta miłości

28.01.2015

Moab to starożytna kraina leżąca na wschodnim brzegu Morza Martwego. Moabici mimo, iż wywodzili się od Lota, wierzącego w Boga, byli politeistami. Ich głównym bóstwem był Kemosz. Tytułowa bohaterka książki, Rut, pochodzi właśnie z Moabu. Dlaczego znalazła się w Piśmie Świętym? Jak ważna była jej historia, że poświęcono jej całą Księgę w Starym Tes... Recenzja książki Rut

Zakazana królowa

21.01.2015

Zainspirowana Philippą Gregory sięgnęłam po tę książkę, gdyż gabaryty i grafika na okładce od razu skojarzyły mi się z tą autorką. W następnej sekundzie spostrzegłam swoją pomyłkę, ale też coś jeszcze. Pieczątkę z napisem: Lepsza niż Philippa Gregory. To jest coś, czego bardzo nie lubię a mianowicie nastawianie klienta na obrazy i emocje, których d... Recenzja książki Zakazana królowa

Nadzieja, odwaga i wiara.

13.07.2014

Biblia to setki różnych imion, pokoleń, historii. Komuś, kto czyta ją pierwszy raz na pewno sprawi kłopot zapamiętanie ich wszystkich oraz uporządkowanie chronologicznie poszczególnych zdarzeń. Od nadmiaru informacji podanych w formie pozornie suchych faktów może zakręcić się w głowie. Nie ukrywam, że dla mnie była to trudna lektura. Zwłaszcza Star... Recenzja książki Tamar

Szofar zabrzmiał

16.01.2014

Szofar – instrument dęty wykonany z rogu zwierzęcego – był dla Żydów niczym głos Boga, za którym podążali jak posłuszne stado owiec. Bohaterowie powieści Francine Rivers „Szofar zabrzmiał” również pragnęli usłyszeć czysty i wyraźny głos w ich duszy, który podpowie im jak żyć zgodnie z wolą bożą. Dla niektórych był to tylko szept, dla innych dźwięk ... Recenzja książki Szofar zabrzmiał

Kolejne przygody Thorgala i Aaricii

5.03.2013

Thorgal to legendarny już bohater literacki, którego większość kojarzy z komiksem. Jako niemowlę został znaleziony i wychowany przez wikingów. Nie znając swoich prawdziwych rodziców czuł się wyobcowany a uczucie to dodatkowo pogłębiała niechęć, którą okazywali mu niektórzy członkowie wioski, w której mieszkał. Nie dało się ukryć, że Thorgal był in... Recenzja książki Thorgal. Wyprawa do Krainy Cieni

Meteoryt

4.01.2013

A. G. Taylor to Nowozelandczyk mieszkający w Melbourne. Nic dziwnego więc, że akcję swojej pierwszej powieści fantastycznej zatytułowanej “Meteoryt” umiejscowił w Australii, w kraju, który uważa za najlepsze do zamieszkania miejsce na Ziemi. W oryginale powieść została wydana w 2010 roku i doczekała się już kontynuacji w postaci dwóch kolejnych czę... Recenzja książki Meteoryt

Cel podróży - Ziemia

27.08.2012

Orson Scott Card to jeden z najpopularniejszych autorów science-fiction, jak podaje informacja na okładce jego książek, więc skusiłam się na to, aby osobiście się o tym przekonać. „Statki ziemi” to trzecia część sagi „Powrót do domu” tego autora. Z miasta Basilika wyrusza karawana z cennym ładunkiem genetycznym prowadzona przez główny Komputer H... Recenzja książki Statki Ziemi

Nowe przygody Maga Klavresa

22.05.2012

Po przeczytaniu pierwszego tomu „Rezydenta wieży” z ciekawością sięgnęłam po tom drugi. Choć nie była to książka, która mnie porwała na wyżyny doznań to jednak zaintrygowała mnie na tyle, żeby rozbudzić zainteresowanie dalszymi losami głównych bohaterów. Księga II tak jak i tom I zawiera w sobie pięć opowiadań o tematyce fantasy. Zastanawiam się, ... Recenzja książki Rezydent wieży. Księga II

Thorgal na nowo

14.04.2012

Tajemnice wikingów, ich życie, wierzenia, podboje i łupieżczy tryb życia od dawna fascynują i ciekawią. Stąd wiele autorów przeróżnych publikacji sięga po ten temat poświęcając mu w całości tematykę swego dzieła lub wplatając wątki z historii tego dawnego ludu w swoje historie. Niezwyciężeni i wojowniczy mężczyźni, którym honor nie pozwalał żyć ... Recenzja książki Thorgal. Dziecko z gwiazd

"Rezydent wieży" księga I

2.04.2012

Książka Andrzeja Tuchorskiego „Rezydent wieży” podziałała na moją wyobraźnię przede wszystkim okładką, której autorem jest fantastyczny malarz Volkan Baga. Widnieje na niej zakapturzony mężczyzna na mrocznym tle starych murów i burzowego, groźnego nieba. Postać tajemniczo spogląda na potencjalnego czytelnika, jak gdyby oceniając, czy jest on powoła... Recenzja książki Rezydent wieży. Księga I

"Stal i śnieg"

2.02.2012

Za każdym razem, kiedy przewracam ostatnią stronicę jakiejś książki George'a R.R. Martina wrze we mnie mnóstwo emocji. Żal spowodowany tym, że książka skończyła się tak szybko miesza się z wdzięcznością wobec autora, który umożliwił mi przeżycie przygody w stworzonym przez siebie fantastycznym świecie i nadzieją na podobne przeżycia w przyszłośc... Recenzja książki Nawałnica mieczy: Stal i śnieg

Historia troszkę inaczej

26.12.2011

Zaciekawiło mnie bardzo, co może stworzyć osoba o tak szerokich i różnych zainteresowaniach, jak Wiktor Trojan, który na co dzień jest właścicielem firmy konsultingowej, a po pracy fascynatem historii, religioznawstwa, ewolucjonizmu, kosmologii i nowych technologii. Okazuje się, że bardzo interesującą powieść, w której doskonale łączy i wykorzystuj... Recenzja książki Axis mundi

Zagadki przeszłości

31.08.2011

Każdy z nas w swoim życiu staje przed trudnymi wyborami a potem ponosi konsekwencje swoich decyzji. W książce „Lustro czasu” autorka poddaje analizie wybór rodziny Sulimów. Trudny wybór, ciężka decyzja, ale czy słuszna? Wydaje się, że tak. Przez dwadzieścia osiem lat prawda zostaje uśpiona, aby nagle i niespodziewanie dla wszystkich wypłynąć na świ... Recenzja książki Lustro czasu

Hakerskie „czary-mary”

2.08.2011

Każdy zna bajkę o Ali Babie i chciałby choć raz, tak jak on wykrzyknąć: sezamie otwórz się! I oto sezam, czymkolwiek on jest otwiera się i mamy wszystko podane jak na tacy. Wydaje się, że w życiu to nie jest możliwe, a jednak... Wiadomo, że każdy komputer podłączony do sieci narażony jest na ataki hakerskie. Szczególnie narażone są komputery, któr... Recenzja książki Hakus Pokus

Historia pełna dawnych, rycerskich opowieści.

28.06.2011

„Czy dzisiaj w naszym wieku, ktokolwiek wierzy jeszcze w sny i wizje?” - zapytuje główny bohater. A jednak to one wiodą Laurę i Toma poprzez najpiękniejsze i najciekawsze pod względem historycznym zakątki Anglii. Począwszy od ruin opactwa w Glastonbury, z którego zostały tylko ściany i fundamenty, poprzez pokryty płaskorzeźbami krzyż z czerwonego ... Recenzja książki W poszukiwaniu króla. Powieść o Inklingach

Krew, która zna prawdę.

10.06.2011

„Wieczne pragnienie” to pierwsza część historii o trzech przyrodnich braciach, żyjących samotnie , czyli w odosobnieniu od swoich pobratymców od stu lat. Wcześniej bracia żyli w credenti, czyli wampirzej społeczności, z której jednak uciekli powodowani złym, krzywdzącym i bolesnym traktowaniem. Nikolas to świetny tropiciel. Wysoki, barczysty o ocz... Recenzja książki Wieczne pragnienie

Jaka cenę ma ludzkie życie?

27.05.2011

Książkę Kristiny Ohlsson przeczytałam jednym tchem. Były momenty, kiedy moje dziecko samo musiało sobie zrobić kanapkę, bo mama nie mogła oderwać się od książki! Bo właśnie akcja nabrała takiego rozpędu, bo zaraz miało się to i owo wyjaśnić! Ech, dobry kryminał to dla mnie odskocznia od mojego ulubionego gatunku, jakim jest fantasy. „Odwet” spełni... Recenzja książki Odwet

Wenecka przygoda

25.05.2011

Każdy szanujący się turysta wie co nieco o Wenecji. To miasto kojarzy się głównie ze wspaniałymi, unikalnymi zabytkami (szczególnie z okresu rozkwitu Republiki Weneckiej), oraz malowniczą plątaniną mostów i kanałów zamiast zwykłych ulic, po których pływają romantyczne gondole. Wenecja to miasto architektury i sztuki położone na licznych wyspach Mor... Recenzja książki Córka Laguny

Miłość w świecie walki, zła i okrucieństwa.

5.05.2011

Wyobraź sobie kobietę znajdującą się od setek lat w niewoli okrutnych elfów Adoni, która na domiar złego oprócz niewoli musi również znosić obelgi, upokorzenia, kopniaki i razy z powodu pokracznego, kalekiego ciała. Codziennie widzi w lustrze poznaczoną dziobami twarz z opuchniętymi wargami, spomiędzy których sączy się strużka śliny. Niemiłego obra... Recenzja książki Rycerz ciemności

Kapelusz pełen nieba, peleryna pełna wiatru.

12.04.2011

Z niecierpliwością zabrałam się do czytania kolejnej książki kultowego autora fantasy jakim jest Terry Pratchett. Przyznaję, że pierwszym wrażeniem, kiedy zobaczyłam okładkę autorstwa Paula Kidby było lekkie rozczarownie. Z artystów tworzących okładki do książek Pratchetta zdecydowanie wolę Josha Kirby. Jego ilustracje są bardziej malarskie i ekspr... Recenzja książki Kapelusz pełen nieba

„Wschodzący księżyc” - gorący i pełen niebezpieczeństw tydzień pewnej pracownicy biurowej.

24.03.2011

Zastanawiacie się, jak może wyglądać połączenie wilkołaka z wampirem? Zaskakująco dobrze! Może mieć długie, zgrabne nogi, kształtną figurę, kuszący biust i burzę płomiennorudych włosów. Pochłania ze smakiem steki i jajka na bekonie, pije colę i nie znosi smaku krwi. Oczywiście czasem zmienia się w wilka, kiedy chce przyspieszyć gojenie się ran lub... Recenzja książki Wschodzący księżyc

Bruhl - jak dojść do władzy?

4.03.2011

Książka przenosi nas w czasy XVIII wieku, kiedy to Polską rządził August Mocny. Osobę tego króla opisał obszerniej Kraszewski w swojej poprzedniej powieści pt: „Hrabina Cosel”, której „Bruhl” jest kontynuacją. Jest to powieść historyczno-obyczajowa, która zainteresuje wszystkich miłośników historii i psychologii intrygujących postaci. Jest w niej t... Recenzja książki Brühl : powieść historyczna z XVIII wieku

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl