Avatar @Lirith

Katarzyna

@Lirith
9 obserwujących. 1 obserwowanych.
Kanapowicz od 9 lat. Ostatnio tutaj 4 dni temu.
{} Napisz wiadomość
9 obserwujących.
1 obserwowanych.
Kanapowicz od 9 lat. Ostatnio tutaj 4 dni temu.

Recenzje książek

101 recenzji, w tym 6 recenzji wyróżnionych przez redakcję

A niech to szlag!

24.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W lecie lubię sięgać na zmianę po lekkie powieści i mocniejsze thrillery, bądź kryminały. Tym razem kolej na coś, jak zapewne się domyślacie, kierując się kolorem okładki, że to niezobowiązująca, romantyczna opowieść. I, tak. To prawda. Jest romantyczna, ale przede wszystkim zabawna i momentami wzruszająca. Spędzony czas z tą książką nie był st... {} Recenzja książki A niech to szlag!

Celebryta

22.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dzięki "Celebrycie" wybrałam się w podróż do Toskanii. Od zawsze interesowała mnie włoska kultura, zwyczaje, jedzenie. Po przeczytaniu książki mam jeszcze większą ochotę, aby wybrać się do słonecznej Italii. Marcelina, bohaterka powieści ma właśnie szansę na przeżycie niesamowitej przygody w urokliwej Toskanii. I to w dodatku u boku przystojneg... {} Recenzja książki Celebryta

Ścierwo

15.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Ścierwo" to debiut literacki Jarka Sterkowicza. Czy jest to debiut udany? Zaraz się przekonacie. Po książkę sięgnęłam z kilku względów. Po pierwsze akcja powieści rozgrywa się na Podkarpaciu, z którego pochodzę. Nie mieszkam w rodzinnych stronach już kilkanaście lat, więc lektura miała być dla mnie taką nostalgiczną podróżą w przeszłość. Po dr... {} Recenzja książki Ścierwo

Fascynacja

12.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Fascynacja" to uwieńczenie cyklu o Oskarze Blajerze, pisarzu o psychopatycznych skłonnościach. Adrian Bednarek należy do grona nielicznych pisarzy, którzy od pierwszej części trzymają poziom, ani na chwilę nie opuszczając poprzeczki. Cały cykl czytałam obsesyjnie z fascynacją oraz z inspiracją do napisania recenzji:) Oskar Blajer w ostatn... {} Recenzja książki Fascynacja

W rytmie dusz

20.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"...To proste.Muzyka rozpala zmysły. Chłoniesz ją całą sobą...." Gdy tylko zobaczyłam opis tej książki, wiedziałam, że to będzie lektura dla mnie. Uwielbiam mocną muzykę, a główni bohaterowie powieści właśnie taką nutą się pasjonują. Eliza jest wokalistką zespołu rockowego, a Natan gitarzystą i wokalistą drugiego zespołu. Ich pierwsze spotkanie j... {} Recenzja książki Zmysły

Serce na walizkach

17.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zbliża się czas urlopów. Trzeba szykować walizki. Bohaterka powieści K.A. Figaro, Małgorzata spakowała już swoją i to w dodatku wraz ze swoim sercem. Co prawda jej podróż nie była urlopem, lecz raczej delegacją, ale za to w piękne miejsce. Gośka jest agentką nieruchomości. Jest świetna i asertywna w pracy, natomiast w domu rodzinnym raczej jest... {} Recenzja książki Serce na walizkach

Pewnego piątku trzynastego

7.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Od czasu do czasu lubię sięgać po komedie kryminalne. Na rynku polskim jest kilku autorów i autorek, którym udaje się poprowadzić intrygę w bardzo zabawny sposób, trup u nich ściele się gęsto, a mimo tego człowiek nie przestaje się śmiać. Czy Milena Wójtowicz dołączy do grupy mistrzów gatunku? Po przeczytaniu jej książki, mogę powiedzieć , ż... {} Recenzja książki Zaplanuj sobie śmierć

Miłość silniejsza niż czas

17.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Lubicie "Wikingów"? Jeśli tak to teraz możecie się przenieść do Skandynawii i poznać kilku z nich. "Więzy przeznaczenia" to opowieść o Judycie i Einarze. Ona jest Polką z XXI wieku, on Wikingiem z wieku VIII. Jak doszło do ich spotkania? Co ich łączy? Otóż w tajemniczych okolicznościach Judyta przenosi się w czasie. W obcym sobie świecie nad... {} Recenzja książki Więzy przeznaczenia

Kochaj mnie szeptem

12.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Obok książek pani Ani Dąbrowskiej nie przechodzę nigdy obojętnie. Tym razem również bez wahania sięgnęłam po jej najnowsze dzieło. Powieść ta jest mocniejsza od innych książek autorki. Mocniejsza pod względem fabuły, tematu. Poprzednie "dzieci " autorki były subtelniejsze i delikatniejsze. Natomiast "Kochaj mnie szeptem" to modny ostatnio erotyk z... {} Recenzja książki Kochaj mnie szeptem

Zabójcza przyjaźń

6.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"...Najniebezpieczniejsze są kłamstwa, które opowiadamy samym sobie...Uczciwość za każdym razem przegrywa z kłamstwem, zaś prawda jest przeceniana. O wiele lepiej coś zmyślić, niż się nią zadowolić..." Anna i Jack to byłe małżeństwo. Ich związek rozpadł się po tragicznej śmierci ich córeczki. Po tym wydarzeniu Anna opuszcza rodzinne Blackdown i... {} Recenzja książki Zabójcza przyjaźń

Nie mówiąc nikomu

6.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sekrety. Któż z nas ich nie ma. Są jednak sekrety, które mogą zaważyć na relacjach z najbliższymi. I takie tajemnice właśnie skrywają przed sobą Laura i Maks. Z pozoru sekret Laury jest dość niewinny. Na co dzień kobieta zajmuje się domem i dziećmi, a gdy nikt nie widzi pisze książki. Jedną już wydała pod pseudonimem, by nikt nie dowiedział się pr... {} Recenzja książki Nie mówiąc nikomu

Niebezpieczny trójkąt

29.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wśród książek, ostatnio modnych erotyków szukam takiego, który będzie nietypowy, oryginalny. Takiego, który mnie zachwyci lub w jakiś sposób będzie niezapomniany. "Niebezpieczny trójkąt" jak wiele na to wskazywało taki właśnie miał być. Ale czy był? Zaraz Wam to zdradzę. Nicola to młoda dziewczyna. Na co dzień pracuje w księgarni. Ma bogatego, ... {} Recenzja książki W sidłach Parkerów

Mocna więź

22.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Najstraszniejsza dla matki jest utrata dziecka. Jest to ból najgorszy z możliwych, nieporównywalny z niczym. Dziecko, które nosi się przez dziewięć miesięcy pod sercem, potem patrzy jak się rozwija, jak zdobywa kolejne cele i nagle ... koniec, pustka. Michalina straciła dziecko, już dorosłe, ale cierpienie przez to wcale nie jest mniejsze. A... {} Recenzja książki Mocna więź

Kształt dźwięku

18.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

".. Widziałam w nim dźwięk. - Sama nie wiem, czemu zaczęłam właśnie od tego. - Był wszędzie. W jego oczach, dłoniach, sposobie w jaki mówił, i w tym jak się poruszał...Słyszałam go i czułam..." Magnetyczna okładka, intrygujący opis, lekko osnuty tajemnicą tytuł - to wszystko sprawiło, że usiadłam z powieścią Pauli Er na mej czytelniczej kanapie... {} Recenzja książki Kształt dźwięku

Oto Basia - pech jej nie opuszcza:)

25.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Basia jest pechowa. Tak o sobie myśli i tak o sobie mówi. "... Poza tym, ja... - musiałam złapać trochę tchu - jestem pechowa. Naprawdę pechowa. Nie chcę ci zniszczyć życia ani zajmować czasu. Jeśli jesteś ze mną, wszystko jest możliwe. Może ci spaść doniczka na głowę, możesz złamać nogę albo po prostu dostać w twarz, ot tak. Więc naprawdę,wszy... {} Recenzja książki Pechowa dziewczyna

Do ostatniej kropli krwi

21.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Do ostatniej krwi" to książka, która zakwalifikowana została do romansu erotycznego. Nie jest to mój ulubiony gatunek literacki. Nie mniej coś mnie do tej powieści przyciągnęło. I w sumie dobrze się stało, ponieważ rzeczywiście jest tu romans, jest i erotyka, ale nie do końca grają one pierwsze skrzypce. W tej książce odnajdziemy także zmagania z... {} Recenzja książki Do ostatniej kropli krwi

W mroku i ciemności

14.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zarówno okładka, jak i tytuł mówiły mi, że to książka dla mnie. Co tam mówiły, one do mnie wręcz krzyczały, żebym się wzięła za czytanie. Co miałam więc robić? Oczywiście posłuchałam. I jak się okazuje, dobrze zrobiłam. "Władcy ciemności" to taka trochę mieszanka gatunkowa; romans i fantastyka w historycznym kolorycie. W powieści nie brakuje te... {} Recenzja książki Władcy ciemności

Nie ufam już nikomu

9.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To moje pierwsze spotkanie z autorką i muszę przyznać, że szykują się następne. Książka bardzo przypadła mi do gustu. Iga to świeżo upieczona mama. Swojego synka Joachima kocha nad życie, ale jednak opieka nad nim jest dużym wyzwaniem. Mały cierpi na kolki, często płacze. Iga jest niewyspana, zmęczona, z dnia na dzień mniej atrakcyjna. Ma depre... {} Recenzja książki Nie ufam już nikomu

Zima

5.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

...Tym właśnie jest zima: ćwiczeniem z przypominania sobie, jak zasnąć, a potem jak gładko powrócić do życia. Ćwiczeniem z adaptowania się do dowolnego stanu zamrożenia lub stopienia, który wywołuje..." Mamy zimę, wreszcie jest to zima jaką pamiętamy. W końcu spadł śnieg i mamy mróz. Ostatnio zimy nas rozpieszczały swoją łagodnością, głaszcząc ... {} Recenzja książki Zima

Dywan jak sajgonka

24.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ostatnio dość często sięgam po kryminały na wesoło. "Dywan z wkładką" okazał się wspaniałą odskocznią od codzienności i co więcej, naprawdę uśmiałam się do łez. Bohaterów w książce mamy wielu, natomiast na pierwszy plan zdecydowanie wybijają się dwie panie; synowa i teściowa czyli Tereska i Mira. Chociaż zwykle działają sobie na nerwy, to ich w... {} Recenzja książki Dywan z wkładką

Dublerka

17.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Dublerka" to bardzo rozreklamowana powieść, poprzedzona mini serialem z doskonałą obsadą. Cztery jej autorki to także najwyższa półka w świecie literackim. Oczekiwania wobec tej książki są więc bardzo duże. Czy zostały spełnione? Czy też tytuł ten jest zdecydowanie przereklamowany? Myślę, że każdy musi przekonać się o tym sam. Osobiście jestem za... {} Recenzja książki Dublerka

W sieci kłamstw

14.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sądząc po okładce i tytule można wysnuć wniosek, że mamy do czynienia z romansem, w ostatnio modnym stylu mafijnym. Okazuje się jednak, że romans rzecz jasna jest, ale nie wybija się on na pierwszy plan. Książka łączy w sobie kilka gatunków literackich. Mamy tu romans, sensację i elementy thrillera. Amanda jest młodą zdradzoną przez męża żoną. ... {} Recenzja książki W sieci kłamstw

W świecie duchów i zjaw

10.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Odkąd pamiętam lubię historię o duchach. Im więcej w nich dreszczyku tym lepiej. Gdy więc zobaczyłam niniejszy zbiór opowieści, w dodatku z tak zapierającą dech okładką, wiedziałam , że muszę zatopić się w tej lekturze. W zbiorze tym mamy dwanaście opowiadań ( zupełnie tyle ile dań na wigilijnym stole) autorstwa znamienitych autorów. Prawie każdą ... {} Recenzja książki Z duchami przy wigilijnym stole

Święta w Mścigniewie

3.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"...- Może kłamać - powiedział zdecydowanie. Romanowski oparł dłonie na blacie biurka. - Wszyscy mogą. I pewnie wszyscy kłamią. Ważne jest to, czyje kłamstwo ma dla nas znaczenie..." "Nie całkiem białe Boże Narodzenie" to prawdziwa gratka dla miłośników kryminałów Agathy Christie. Akcja dzieje się w pensjonacie Mścigniew w czasie oczywiście świąt ... {} Recenzja książki Nie całkiem białe Boże Narodzenie

W świecie Jo

24.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Już sama okładka powieści zachęca, by po nią sięgnąć. Przyznam się, że głównie oprawa książki skłoniła mnie, aby się zagłębić w świat Jo. No, może jeszcze na to miał wpływ opis od wydawcy. Książka ta to prawdziwa podróż z przygodami po niezwykłych krajach, w niezwykłych czasach i z nie całkiem zwyczajnymi osobami. Jo poznajemy, gdy ma piętna... {} Recenzja książki Świat według Jo

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe