Romuald Ignacy Pijewoda

@RIP
Kanapowicz od ponad 10 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
Kanapowicz od ponad 10 lat.

Recenzje książek

18 recenzji

La piel del tambor

24.03.2013

Sewilla. Tutaj uwodził Don Juan, tutaj kochała namiętna Carmen. W odurzającym słońcu, wśród soczystej zieleni i oryginalnej architektury, częściowo odziedziczonej w spadku po arabskich mieszkańcach. Czy łatwo można zostać oczarowanym miejscem na ziemi, w którym nigdy się nie było, tylko po przeczytaniu kilkuset stron powieści? „BUM! Łatwo!” Wykrzyk... Recenzja książki Ostatnia bitwa templariusza

Zanim powstał heavy metal

24.03.2013

Pokonuję kły nagich skał, Depczę spopielone szczątki ciał. Poranioną moją twarz Obserwują martwe resztki miast W sanktuarium dziwnych stworów, Czyhających, aby zniszczyć mnie już Ogniem nuklearnych burz. Zniszczyć, zniszczyć, zniszczyć go, Zniszczyć, zniszczyć, zniszczyć go. Turbo – Planeta Śmierci Są książki, które pamiętamy przez całe lata. Ks... Recenzja książki Planeta śmierci

… ale, o co chodzi?

25.02.2013

Test projekcyjny – metoda badania psychologicznego, w której nadawanie przez osobę indywidualnych znaczeń wieloznacznemu materiałowi bodźcowemu ujawnia jej stany psychiczne, cechy osobowości, wartości, postawy, cele, mechanizmy obronne, lęki, kompleksy, traumy itp. Wikipedia „Rekonstrukcja” to już piąta książka Krzysztofa Bieleckiego, autora nie t... Recenzja książki Rekonstrukcja

Jedna partia szachów

27.11.2012

Pieter Huys nigdy nie namalował „Partii szachów”. Tym bardziej w 1471 ponieważ żył w wieku XVI. Roger d’Arras i Ferdynand Altenhoffen – książę Ostenburga nigdy nie istnieli, a Lady of Bourbon, czyli Beatrycze Burgundzka była targana namiętnościami w XIII w. Ale czy to ma jakiekolwiek znaczenie? Arturo Perez-Reverte już po raz kolejny urzekł mnie t... Recenzja książki Szachownica flamandzka

Z szaleństwem im do twarzy

20.11.2012

Od czasów starożytnych uważano 13 za liczbę złowrogą. W Ostatniej Wieczerzy uczestniczyło 13 osób. Według Kabały istnieje 13 złych duchów. 13 rozdział Apokalipsy mówi o Antychryście. Wydawnictwo Replika w najnowszej antologii horroru umieściło 13 opowiadań. Terror? Odraza? Trwoga? Sex? Ohyda? Obłąkanie? Five o’clock Tea? Jeżeli tego szukasz w lite... Recenzja książki 13 ran

Nadal odrażający, brudny, zły

11.11.2012

Jakub Wędrowycz powrócił! Po raz siódmy koneser-bimbrownik, rustykalny egzorcysta, przaśny superbohater i ludowy czarownik wkracza do akcji. Właściwie po raz ósmy, wliczając rewelacyjny komiks wykreowany wspólnie z Andrzejem Łaskim „Dobić dziada”. W tomie „Trucizna” otrzymujemy dwadzieścia historii usiłujących zmienić powszechny i przyznajmy, dość ... Recenzja książki Trucizna

Pif-paf, krew i strach czyli komiks, ale bez obrazków

8.11.2012

Pif-paf, krew i strach - w ten sposób o swoich powieściach przygodowych mówił Leo Kessler, a właściwie Charles Whiting, bo takie jest prawdziwe nazwisko autora książki „Operacja Leopard. Gorzkie zwycięstwo”. Kryjąc się pod kilkoma pseudonimami, ten brytyjski pisarz, historyk i germanista napisał ponad 350 powieści. Znakomita większość z nich to bel... Recenzja książki Operacja Leopard. Gorzkie zwycięstwo

Stefan? Who the F.... is Stefan?

28.10.2012

„Całość ta zrobiła na mnie dobre wrażenie, ponieważ jest ułożona jak umiejętnie skomponowany bukiet kwiatów”; tak o debiutanckim zbiorze opowiadań Jana Krasnowolskiego „9 łatwych kawałków” napisał guru polskiej fantastyki Stanisław Lem. Ja odniosłem nieodparte wrażenie, że to pełny bębenek dziewięciostrzałowego rewolweru. Autor celuje do nas z te... Recenzja książki 9 łatwych kawałków

Scherlock Holmes vs. Milady vs. Lucyfer

23.10.2012

Niezwykłym zrządzeniem losu z książką Arturo Pérez-Reverte’a „Klub Dumas” zetknąłem się po raz pierwszy tydzień po kolejnej lekturze „Trzech Muszkieterów” i kilka dni po zakupie „Księgi wszystkich dokonań Sherlocka Holmesa”. Dlaczego to takie dziwne? Bohaterem powieści jest Lucas Corso, łowca i poszukiwacz rzadkich i starych wydań książek. Jest ... Recenzja książki Klub Dumas

Wino z Krymu, herbata z Gruzji, nostalgia krajowa

4.10.2012

Andrzej Pilipiuk już po raz piąty raczy nas zbiorem opowiadań „niejakubowych”. Autor w moim prywatnym rankingu od wielu lat znajduje się w polskiej czołówce. Za humor, za postać Wędrowycza, za cykl Oko Jelenia, za pigwówkę z Kuzynek. Czas spędzony w towarzystwie Jego książek nigdy nie traktowałem jako stracony, a po przeczytaniu zawsze czułem żal... Recenzja książki Szewc z Lichtenrade

Rockmani i oczywiście FANTAŚCI!

23.08.2012

To mój ulubiony cytat z książki „Małpy Pana Boga. Słowa” Macieja Parowskiego. Pewnie dlatego, że czuję się i jednym i drugim. Te słowa idealnie określają zawartość całego tomu. Co mają rockmani do fantastów? Otóż historia polskiej literatury fantastycznej bardzo przypomina dzieje polskiego rocka a odbiorców i twórców w obu przypadkach nie można zal... Recenzja książki Małpy Pana Boga. Słowa

Komu świeczkę, komu ogarek a komu kolumnę?

19.06.2012

Gdy wszedłem do Pijalni Korneliusz siedział i coś czytał popijając jednocześnie piwo. Zamówiłem u pani Lodzi Perłę i zasiadłem na naszej czerwonej kanapie. Przyjaciel zamknął z hukiem a następnie odłożył książkę i wyraźnie zadowolony powiedział: - Skończyłem. Zerknąłem na okładkę. Pożyczyłem Korneliuszowi tę książkę przedwczoraj. Była to Diabłu o... Recenzja książki Diabłu ogarek. Kolumna Zygmunta

Poznać Kinga?

31.05.2012

Jestem fanem Stephena Kinga od bardzo dawna. Dokładnie od wydania w Polsce „Carrie” przez wydawnictwo Iskry czyli od 1990 kiedy kupiłem tę książkę na jakimś konwencie fantastycznym. Ale nie jestem fanatykiem. Nie znam kilku powieści, nie widziałem wszystkich filmów. Znalazłem pewnego dnia w księgarni książkę Teodoro Gomeza z cyklu Człowiek i twórca... Recenzja książki Stephen King. Człowiek i twórca

Rakietowym szlakiem

26.05.2012

Fantastykę czytam już od ponad trzech dekad. W latach siedemdziesiątych, w przaśnej rzeczywistości PRLu pozycji z tego gatunku było jak na lekarstwo. Miesięcznik „Młody technik” drukował po jednym opowiadaniu. W bibliotece szkolnej oprócz Lema były tylko książki autorów radzieckich większości piszących S-F pod dyktando komisarzy i partii. Aż pewn... Recenzja książki Rakietowe szlaki. Tom 1

Bogu świeczka a diabłu ogarek.

19.05.2012

„Diablu ogarek. Czarna Wierzba” Konrada T. Lewandowskiego to pozycja z modnego dzisiaj gatunku fantastyki historycznej. Po całej serii książek Jacka Komudy (m.in. trzy tomy Samozwańca, Diabeł Łańcucki, Czarna szabla, Banita itd.), „Charakterniku” Jacka Piekary mamy kolejnego bohatera „sarmackiej fantasy” - woźnego trybunału ziemi liwskiej Stanis... Recenzja książki Diabłu ogarek. Czarna Wierzba

Machina Scriptus

19.05.2012

Czekałem na tą książkę. Zawsze czekam na nową pozycję Pilipiuka. Kupiłem ją w dniu premiery, ale z przeczytaniem zaczekała jednak do stycznia. I jak to zwykle bywa z książkami pana Andrzeja – nie przeczytałem a połknąłem. Osiem opowiadań, z czego tylko cztery nowe. Niestety. Poczułem się troszkę oszukany, bo to jakby kupić nową płytę ulubionego zes... Recenzja książki Aparatus

UWAGA! Pozostają blizny!

19.05.2012

Nieczęsto spotyka się w naszych księgarniach zbiory opowiadań prezentujące dzieła autorów polskich i zagranicznych jednocześnie. „15 blizn” jest kolejnym takim zbiorem wydawnictwa Replika. I znów, podobnie jak w „11 cięć”, otrzymujemy kilkanaście opowiadań grozy, reprezentujących różne odmiany horroru niepowiązane żadnym motywem przewodnim. Chociaż... Recenzja książki 15 blizn

Dawno temu w Ameryce.

19.05.2012

Już od bardzo dawna powieści Stephena Kinga nie powinny i chyba nie są kojarzone tylko z horrorem. Właściwie to już jego trzecia powieść „Rage” (nigdy niewydana w Polsce) nie była horrorem sensu stricto. „Dallas’63″ jest powieścią o podroży w czasie i konsekwencjach zmian w historii. Nasza ingerencja w wydarzenia, które już miały miejsce może mieć ... Recenzja książki Dallas '63

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl