Avatar @RuBrykaPopkulturalna

RuBryka Popkulturalna

@RuBrykaPopkulturalna
24 obserwujących. 23 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj 3 dni temu.
{} Napisz wiadomość
24 obserwujących.
23 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj 3 dni temu.

Recenzje książek

59 recenzji, w tym 26 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Rozdanie na porządnym haju

{} WYBÓR REDAKCJI
1.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Potwór rodem z opowiadań Lovecrafta? Masoneria złożona z niepoczytalnych nadludzi? Międzyplanetarni szpiedzy, inwazja kosmicznego robactwa, superbohaterskie starcia i zaawansowana technologia obcych w rękach niezrównoważonej bezdomnej? Mało? Wielka małpa znów nawiała z zoo i wspina się po Empire State Building – oczywiście z atrakcyjną blondynką w... {} Recenzja książki Wieża asów

Toksyczne uczucia do własnej bohaterki

10.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W drugim tomie przygód niezwyciężonej Dory Wilk okazuje się, że nie tylko bogowie potrafią być szaleni. Wszystko wskazuje na to, że nieokrzesane rozentuzjazmowanie swego czasu dotyczyło także samej autorki. W swojej pierwszej książkowej serii konsekwentnie realizuje kolejne pomysły, które nie mają prawa zadziałać. W drugim tomie wchodzi wyższe obr... {} Recenzja książki Bogowie muszą być szaleni

Schematem i smokiem

{} WYBÓR REDAKCJI
8.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Chwytliwe hasło z okładki Maga bitewnego obiecuje nam smoki, a autor szybko postanawia z tych słów się wywiązać – co prawda piękne i majestatyczne istoty nie pojawiają się w ilościach stadnych, ale gdy już nadlatują, to lądują z przytupem. I wcale nie musimy czekać na koniec opasłego tomu, aż się w końcu wyklują. Szybko okazuje się jednak, że obec... {} Recenzja książki Mag bitewny

Na pohybel bajkowości! Magii i prawom rodzicielskim też!

3.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Małgorzata Lisińska w swoim debiucie dość luźno podeszła do kwestii baśniowego retellingu – beztrosko rozrzucała po świecie bajkowe rekwizyty, wzięła w obroty twórczość Sapkowskiego, a przede wszystkim bawiła czytelników kreacją Sodiego – nadpobudliwego krasnoluda-erotomana klnącego tak, jak na przedstawiciela tej rasy przystało. W Czarownicy auto... {} Recenzja książki Czarownica

„Jakieś ostatnie życzenie, zanim rozerwę Cię na strzępy?”

1.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pierwsza fala horrorów Mastertona to przede wszystkim twory proste fabularnie, brutalne i przesiąknięte klimatem starożytnych mitologii. W Dżinie powraca Harry Erskine – chociaż tak właściwie to nie do końca on – a autor za wszelką cenę chce nam obrzydzić wierzenia Bliskiego Wschodu, zepsuć znaną z dzieciństwa bajkę oraz sprawić, że raz na zawsze ... {} Recenzja książki Dżinn

Wstrząsające przygody nieustannie napalonej wiedźmy

29.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sięgając po debiut młodej polskiej autorki, w najgorszym przypadku możemy oczekiwać klasycznego urban fantasy z subtelnymi próbami odświeżenia konwencji. I mniej więcej w taki sposób można w skrócie podsumować Złodzieja dusz. Przy okazji jednak książka zaoferowała nam coś, czego naprawdę trudno było się spodziewać. Dora Wilk to wiedźma, która n... {} Recenzja książki Złodziej dusz

Indiańska zemsta za Manhattan w rytmie kina klasy B

27.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W Manitou – pierwszym horrorze brytyjskiego pisarza – dochodzi m.in. do konfrontacji ducha drukarki ze starożytnym zdeformowanym demonicznym szamanem… a to nawet nie najdziwniejszy pomysł, który czeka na nas w środku. Podczas gdy koronę króla horroru już dawno nałożono na skronie Stephena Kinga, a tytuł mistrza strachu przed nieznanym ze swoich... {} Recenzja książki Manitou

Koszmar z ulicy Topolowej

{} WYBÓR REDAKCJI
25.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Gdybym nie wiedział, że pod nazwiskiem Bachmana kryje się King, nie uwierzyłbym, że Regulatorzy wyszli właśnie spod pióra pisarza z Maine. Prędzej dałbym się przekonać, że to przemęczony Neil Gaiman próbuje odreagować trudny weekend z Mastertonem i maratonem westernów. Wentworth to spokojne miasteczko w stanie Ohio. Panuje tu cisza, spokój oraz... {} Recenzja książki Regulatorzy

Może i wykluje się z tego coś dobrego

{} WYBÓR REDAKCJI
22.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Spotkanie z debiutującym autorem fantasy kończy się najczęściej na dwa sposoby – albo mamy do czynienia z beztroską zabawą opartą na miłości do gatunku, albo nerwowym odhaczaniem wszelkich klisz oraz prostą podróżą wzdłuż przewidywalnego szablonu. Ed McDonald w swoim Czarnoskrzydłym siada okrakiem na płocie i nie do końca wiadomo, co tak właściwie... {} Recenzja książki Znak Kruka. Księga 1. Czarnoskrzydły

Nudne powtarzanie roku

20.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Instytut stanowi mocno przedwczesny debiut, który mógłby być co najwyżej wprawką napisaną do szuflady, ale nie początkiem dłuższej serii. Przez K. C. Archer znów miałem ochotę pogryźć książkę… a przecież nie tak powinno wyglądać czytanie historii o szkole dla szczególnie uzdolnionych bohaterów. Wiele już było w popkulturze szkół dla wyjątkowych... {} Recenzja książki Instytut

Gdy wujek próbuje stworzyć zabawne fantasy, a wychodzi mu infantylne romansidło.

18.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nowa książka Eugeniusza Dębskiego zaskakuje niemal na każdym kroku – głównie dlatego, że autor początkowe podwaliny pod kawał porządnego dark fantasy konsekwentnie zamienia w nieporadną gatunkową wariację, która przypomina dziewiczą próbę zmagania się z fantastyką podjętą przez niedojrzałego napalonego dzieciaka. Normalnie taka zabawa mogłaby się ... {} Recenzja książki Oprawca Boży

Bajka podrasowana do high fantasy

16.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Elantris ma w sobie wszystko, czego potrzebuje dobrze skrojone fantasy – nietypową magię, intrygujący świat, przekonujących bohaterów, ciekawie prowadzoną historię, masę ciekawych pomysłów oraz lekkie podejście do gatunkowych założeń. To świetny debiut oraz wejście w uniwersum Cosmere na pełnym Sandersonie. Młody amerykański pisarz to prawdziwy... {} Recenzja książki Elantris

Atmosfera rozwiana przez niewielkie skrzydełka

14.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Milczenie to ekologiczny horror, który ma całkiem ciekawy punkt wyjścia. Z czasem dobre pierwsze wrażenie się jednak rozpływa, a historia pozostaje bez właściwego pomysłu na siebie. Ciągnie się, błądzi fabularnie i prawie w ogóle nie zmienia tempa. Wypada znacznie lepiej niż jej filmowa adaptacja, ale tak naprawdę to przecież nie jest żadne osiągn... {} Recenzja książki Milczenie

Źle traktowane książki mogą się wściec i odgryźć ci rękę razem z połową pleców

11.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wchodząc w świat Magii cierni, byłem początkowo przekonany, że oto właśnie za pisanie zabrała się młodsza siostra Brandona Sandersona. Wrażenie szybko rozpłynęło się w zbyt chaotycznej historii, ale przyjemny posmak pozostał na dłużej. Elisabeth – jak konwencja young adult nakazuje – jest sierotą związaną z magiczną instytucją państwową, ma odw... {} Recenzja książki Magia Cierni

Solidna działka metatekstualności i dożylnie podany postmodernizm

9.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka Anny Szumacher jest tak wybrakowana pod względem fabuły, że główni bohaterowie postanawiają wyruszyć z misją jej odnalezienia. Na polskim rynku książkowym z łatwością możemy natrafić na twórców, którzy fantastykę oraz wrośnięte w nią schematy wykorzystują jako okazję do gatunkowych zabaw. Małgorzata Lisińska wzięła w obroty @Link, a Mar... {} Recenzja książki Słowodzicielka

Fanfik Skyrima z modem na przyśpieszenie

{} WYBÓR REDAKCJI
7.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka Arkadego Saulskiego przypomina moje nieprzyzwoite i beztroskie nastoletnie fantazje na temat idealnego fantasy – takiego z dziką magią, potworami oraz wyprawą po potężny artefakt i bohaterem, który nieustannie macha mieczem, bo inne rozwiązania są mu obce i po prostu nieskuteczne. Polityczne intrygi? Wewnętrzne rozterki? Podstępne i mister... {} Recenzja książki SERCE LODU

Mroczna Narnia skąpana w oparach horroru

{} WYBÓR REDAKCJI
2.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Marcin Podlewski w swoim przeskoku z klimatów hard SF w okolice dark fantasy sięga po jeden z najbardziej znanych motywów z kart literatury fantastycznej – przerzuca swojego bohatera z realnego świata do magicznej krainy rządzącej się własnymi prawami. Po niezwykle intrygującym prologu, zamiast podążać utartymi schematami, z każdą chwilą daje kole... {} Recenzja książki Księga zepsucia

Pożeracz słońc pożera czas, nie dając nic w zamian

{} WYBÓR REDAKCJI
30.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dawno już żadna książka mnie tak nie wymęczyła. Christopher Ruocchio w swoim literackim debiucie otwiera przed sobą niczym nieograniczone pole do popisu, nie ustala żadnych granic i może wyprawiać w ogromnym uniwersum dosłownie wszystko. Dlatego tak bolesne było przyglądanie się, jak zamyka całą narrację w jednym maksymalnie nieciekawym głównym bo... {} Recenzja książki Imperium ciszy

Stephen King oglądał Stranger Things i chyba mu się spodobało

{} WYBÓR REDAKCJI
27.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bracia Duffer, tworząc kultowy już serial dla Netfliksa, całymi garściami czerpali z klasyki horroru i SF lat 80. Ułożyli tym samym klimatyczną popkulturową laurkę dla kina tego okresu. Poza oczywistymi odwołaniami do E.T., Koszmaru z ulicy Wiązów czy obślizgłego Obcego, fani mogli odnaleźć w ich dziele również smaczki nawiązujące do Podpalaczki. ... {} Recenzja książki Instytut

Weird fiction ma tyle oblicz, ile Cthulhu macek, a każde obślizgłe jest i nieprzyjemne.

25.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W horrorach bohaterowie walczą z mordercami, duchami i wampirami, w SF z pasażerami na gapę oraz inwazjami obcych najeźdźców, a w fantasy ze smokami, czarodziejami, goblinami i perwersyjnym zboczeńcem podglądającym wszystkich ze szczytu swojej wieży. W weird fiction to rzeczywistość odkrywająca swe mroczne sekrety jest głównym przeciwnikiem i to o... {} Recenzja książki Sny umarłych. Polski rocznik weird fiction 2018

Książka o chłopcu, który rysował potwory. Dosłownie.

9.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W książce Keithe Donohue można wyczuć mocną inspirację twórczością Stephena Kinga. Paranormalny horror przeplata się tu z rodzinnym i całkiem przyziemnym dramatem, a miejscem wydarzeń jest sam stan Maine. Podobieństwa szybko się jednak kończą, bo pisarzowi zamiast prozy na poziomie Mistrza Grozy wyszedł gotowy materiał na przeciętny film grozy. ... {} Recenzja książki O chłopcu, który rysował potwory

Bajka o (nie)złej czarownicy, nieogarniętym He-manie i idiotycznych stereotypach.

{} WYBÓR REDAKCJI
6.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Milena Wójtowicz postanowiła opowiedzieć nam bajkę, ale jak na złość wszystko się pomieszało i nic nie idzie zgodnie z planem. Salianka po swoim zmarłym ojcu odziedziczyła nie tylko zamczysko wraz z okolicznymi terenami ponurymi – które swoją drogą wyglądają, jakby przyśniły się Lovecraftowi – ale również problemy natury egzorcystyczno-psychicz... {} Recenzja książki Wrota

Szybcy i Wściekli: Winterfell Drift.

4.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Podczas gdy w Królach Wyldu motywem przewodnim było hasło „stary człowiek, a jeszcze może”, tak drugiej części znacznie jaśniej przyświeca myśl zaczerpnięta z serii o szybkich i wściekłych. Dom Torreto zwykł powtarzać, że „nie ma przyjaciół, ale rodzinę”. To właśnie w zgodzie z tą dewizą żyje i walczy Baśń. Pam jest młodą dziewczyną wychowaną p... {} Recenzja książki Krwawa Róża

Do gwiazd i jeszcze dalej!

{} WYBÓR REDAKCJI
2.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Brandon Sandersona jak zwykle nie zawodzi – starannie realizuje swoją receptę na udaną przygodę, tworząc historie brzmiące znajomo, ale za każdym razem wciągające i pełne świeżości. Tym razem zaoferował lekkie SF z nawarstwiającymi się intrygami, interesującymi pomysłami i tak podobne do genezy Kapitan Marvel. Ludzkość udała się w kierunku gwia... {} Recenzja książki Do gwiazd

Żarty, bajki, chędożenie, czyli Wiedźmin na wesoło

{} WYBÓR REDAKCJI
20.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W Tropicielu w oczy rzuca się przede wszystkim olbrzymia sympatia, jaką autorka darzy twórczość Andrzeja Sapkowskiego. Tej sympatii w Lisińskiej jest tak wiele, że postanowiła ona beztrosko przelecieć wiedźmina ku uciesze czytelników. W efekcie może i nie otrzymaliśmy tekstów z najwyższej półki, ale spełniające swoje główne zadanie – mają bawić i ... {} Recenzja książki Tropiciel

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe