Avatar @Samash

Paulina

@Samash
17 obserwujących. 17 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 12 lat.
{} Napisz wiadomość
17 obserwujących.
17 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 12 lat.

Recenzje książek

22 recenzje

Królewska nierządnica.

2.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Królewska nierządnica to powieść, a właściwie romans historyczny, którego główną bohaterką jest Nell Gwynn. Bohaterka wychowała się w biednej rodzinie I od najmłodszych lat musiała ciężko pracować. Nell ma siostrę, Rose, która trudzi się najstarszym zawodem świata. Matka bohaterki prowadziła ówczesny bar. Zbierali się w nim najdziwniejsi klienci. N... {} Recenzja książki Królewska Nierządnica

Wampiry.

30.07.2012

Wampiry od dawien dawna pojawiały się i pojawiają w legendach. Panuje także aktualnie moda na wampiry i inne fantastyczne stworzenia. Powstaje wiele serii książek, których bohaterami są wampiry, wilkołaki itp. Poznajemy z tych książek także sposoby unieszkodliwienia stwora bądź, jak go zgładzić. Pospolitym sposobem jest drewniany kołek. Jednakże w ... {} Recenzja książki Wampiry

Fabrykantka aniołków.

15.07.2012

Choć miałam już okazję czytać powieść z Czarnej Serii, to powieść kryminalna Fabrykantka aniołków jest moim pierwszym spotkaniem z twórczością Camilli Läckberg. Już sama okładka książki według mnie jest bardzo interesująca i zagadkowa. Miejsce akcji to wyspa Valö oraz Fjällbacka. Akcja toczy się w czasach współczesnych, jednakże autorka stosuje m... {} Recenzja książki Fabrykantka aniołków

Ukojenie.

10.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ukojenie to trzeci, a zarazem ostatni tom serii Drżenie. To w tym tomie kończą się losy Sama, Grace, Cole'a oraz Isabel. To właśnie w tym tomie rozwiązuje się większość zagadek. Akcja książki zaczyna się siedem wtorków po zniknięciu Grace. Tylko trzy osoby wiedzą, dlaczego Grace zniknęła. Prawda jest taka, że choroba, która męczyła nastolatkę, był ... {} Recenzja książki Ukojenie

Drżenie.

7.07.2012

Maggie Stiefvater jest amerykańską autorką, która mieszka w Virginii. Posiada licencjat z historii. Jest mężatką i matką dwójki dzieci. Jest trylogia Drżenie nie jest jej debiutem literackim. Powieść Drżenie rozpoczyna się wspomnieniem głównej bohaterki Grace. Jest to niebezpieczna sytuacja, w której znalazła się dziewczyna. Pewnego dnia została z... {} Recenzja książki Drżenie

Niepokój.

7.07.2012

Niepokój to drugi tom trylogii o wilkołakach w Mercy Falls "Drżenie". Jest to kontynuacja powieści Drżenie, gdzie czytelnik poznał takich bohaterów, jak Sam, Grace, Isabel, Olivia, Rachel. W drugim tomie pojawia się Cole wraz ze swoim kolega Victorem. Nowi bohaterowie to nowe wilkołaki, którymi się stali za sprawą Becka, prawnego opiekuna Sama. Sam... {} Recenzja książki Niepokój

Testament.

25.06.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powieść Testament jest moim drugim spotkaniem z twórczością Johna Grishama. Pierwsze spotkanie nie było zbyt pozytywne, więc postanowiłam dać autorowi drugą szansę. Pierwszym bohaterem, jakiego poznaje czytelnik jest, Troy Phelan, ekscentryczny miliarder, który miał liczne żony oraz potomstwo. Pierwszy rozdział jest widziany oczami Troya. Przedstaw... {} Recenzja książki Testament

Śmiertelne napięcie.

22.06.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powieść Śmiertelne napięcie jest moim pierwszym spotkaniem z twórczością Alex Kavy. Po wielu pozytywnych recenzjach dotyczących książek tej autorki stwierdziłam, że najwyższy czas i pora w końcu zapoznać się z twórczością Kavy. Akcja powieści rozpoczyna się w czwartek, 7 października w Parku Narodowym w Nebrasce, a kończy w Chicago, w poniedziałek... {} Recenzja książki Śmiertelne napięcie

Demony.

20.06.2012

Jana Oliver jest amerykańską pisarką uwielbiającą nieznane miejskie legendy oraz spacerowanie po starych cmentarzach. Główną bohaterką powieści Córka łowcy demonów jest Riley Blackthorne, nastolatka, która żyje w 2018 roku. Świat w tym roku jest zrujnowany i pełen demonów. To przez nie świat w książce jest taki, jaki jest. Wszędzie panuje chaos ora... {} Recenzja książki Córka łowcy demonów

"Ta druga"

18.06.2012

Główną bohaterką powieści Karoliny Wilczyńskiej Ta druga jest żona Tomasz, matka Kasi, synowa, czyli Lena Lewandowska. Kobieta jest sierotą, która w młodości straciła rodziców i była wychowywana przez babcię. Z czasem jedyna bliska sercu Leny osoba zaczęła ciężko chorować. Główna bohaterka jest perfekcyjną panią domu oraz żona. Jej dom zawsze lśni ... {} Recenzja książki Ta druga

Niebezpieczny Lwów.

12.09.2011

Książka Erynie, której autorem jest Marek Krajewski jest pierwszą, która przeczytałam tego autora. Nie wiedziałam, czego się spodziewać po autorze, gdyż słyszałam wiele dobrego o nim i bałam się, ze mnie rozczaruje. Historia przedstawiona przez autora jest wstrząsająca przerażająca i poruszająca. Owa historia opowiada o zabójstwie małego Henia, któ... {} Recenzja książki Erynie

Niezwykła historia podczas zwykłego spaceru.

25.07.2011

Książka pt. "Własny kąt" jest pierwszym dziełem Jerzego Stasiewicza , które przeczytałam. Czytając biogram autora dowiedziałam się, że Własny kąt nie jest pierwszą książką pana Jerzego. Stasiewicz zadebiutował w 1983r. w almachu Ziemia wierszem zdobna. Autor jest także poetą, który w swoim życiu wydał wiele tomików poezji. Jest dwukrotnym zwycięz... {} Recenzja książki Własny kąt

Religia...

16.06.2011

"Moje ewangelie" są druga książką Erica-Emmanuela Schmitta, którą przeczytałam. Francuski filozof w tej książce zawarł sowje rozważania na teamt religii, a szczególnie chrześcijaństwa. Pierwsza część książki to "Noc w Ogrodzie Oliwnym”. Akcja książki toczy się wokół, najpierw małego chłopca, następnie młodzieńca, aż do dorosłego mężczyzny. Na pocz... {} Recenzja książki Moje Ewangelie

Fanastyczna historia z wątkiem miłosnym...

16.06.2011

Debiutancka książka pani Fitzpatrick jest światowym bestsellerem. Opowiada ona o losach dziewczyny, Nory Grey, która pochodzi z małego miasteczka. Jest ona półsierotą, gdyż jej ojca zamordowano. Mieszka z mamą, której właściwie nigdy nie ma, gdyż ciągle pracuje poza domem. Opiekuje się nią „niania”. Nora ma najlepszą przyjaciółkę od serca, Vee. Dzi... {} Recenzja książki Szeptem

Fantastycznej historii ciąg dalszy.

16.06.2011

Crescendo jest kontynuacją debiutanckiej książki Becki Fitzpatrick Szeptem. W tym dziele poznajemy dalsze losy Patcha, Nory i Vee. Po przeżyciach z poprzedniej części Nora myśli, że wszystko w końcu wróci do normy. Jakże się myliła. Głowna bohaterka myśli, że przekreśliła swój związek mówić Patchowi, że go kocha, gdyż on w ogóle nie zareagował tyl... {} Recenzja książki Crescendo

Cudowna historia pełna miłości i łez.

16.06.2011

Książka noblisty Johna Steinbecka na początku miała przedstawiać historię samego autora. Powieść jest wielowątkowa, gdyż przedstawia akcję kilku rodzin.Pierwszą rodziną są Traskowie. Głównym problemem rodziny jest walka obu braci. Jest to biblijna historia Kaina i Abla. Mieszkają oni wraz z ojcem i jego drugą żoną. Młodszy brat Adama - Karol, był t... {} Recenzja książki Na wschód od Edenu

Gdyby można było przeżyć jeden dzień 7 razy...

16.06.2011

Debiutancka powieść autorstwa Lauren Oliver opowiada o losach Sam Kingston. Ma ona idealne życie. Jest piękna, popularna i co najważniejsze ma idealnego chłopaka i swoja "paczkę". Mijają minuty, godziny, dni jej idealnego życia, w którym wszystko jest tak jak powinno. Sam wraz z przyjaciółkami "dominują" w liceum i czują sie z tym świetnie. Aż nadc... {} Recenzja książki 7 razy dziś

Książka o cudownym miejscu...

16.06.2011

Sezon na cuda jest kontynuacją bestsellerowej powieści Uroczysko. Główną bohaterka jest Maja – rozwódka, samotna matka prowadząca pensjonat „Uroczysko” będąc jednocześnie nauczycielką języka polskiego w miejscowym liceum. Mieszka w Malowniczem zaledwie od kilku miesięcy i czuję się tam cudownie. Wyjechała, gdyż chciała uciec z miasta i od byłego mę... {} Recenzja książki Sezon na cuda

Kolejna książka Meyer...

16.06.2011

Książka Smak miodu autorstwa Salwa al-Nu'ajmi jest dość kontrowersyjna, gdyż opowiada o seksie. Jednak nie sam seks jest takim zaskoczeniem jak to, że utwór ten opowiada o seksie arabskim. Jak powszechnie wiadomo współżycie seksualne w krajach arabskich, gdzie główną religią jest Islam, jest tematem tabu. Mężczyźni mogą mieć wiele żon i uprawiać z ... {} Recenzja książki Drugie życie Bree Tanner

O seksie w kraju, w którym zakazane jest prawie wszystko...

16.06.2011

Książka Smak miodu autorstwa Salwa al-Nu'ajmi jest dość kontrowersyjna, gdyż opowiada o seksie. Jednak nie sam seks jest takim zaskoczeniem jak to, że utwór ten opowiada o seksie arabskim. Jak powszechnie wiadomo współżycie seksualne w krajach arabskich, gdzie główną religią jest Islam, jest tematem tabu. Mężczyźni mogą mieć wiele żon i uprawiać z ... {} Recenzja książki Smak miodu

Trochę o religii.

16.06.2011

C.S. Lewis jest bardzo znanym brytyjskim pisarzem, którym jest m.in. twórcą Opowieści z Narnii. W tym roku pojawiła się kolejna książką Lewisa pt. Rozważania o psalmach. Już na samym początku autor ostrzega nas, ze nie jest to dzieło specjalisty tylko amatora. Po przeczytaniu tych słów ucieszyłam się, gdyż jakoś nie pociągało mnie wczytywanie się w... {} Recenzja książki Rozważania o psalmach

Zagubieni w czasie....

16.06.2011

Książka amerykańskiej autorki, Nory Roberts, pt. Spirala czasu opowiada o miłości. Dość dziwnej miłości, gdyż pomiędzy miastową dziewczyną, a facetem przyszłości. Na początku książki poznajemy Sunny. Kobietę, która jest wiecznie niezdecydowana. Studiowała już kilkanaście kierunków, lecz na żadnych nie wytrwała dłużej niż kilka miesięcy. Aktualnie z... {} Recenzja książki Spirala czasu

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe